HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A Pénzügyminisztérium jelenti: 2009-es bevétel

2010-jan-30 | 29. nap |  Énvezettem?

Végre volt időm végigrágni magam a Pénzügyminisztérium által kiadott összesítéseken. A helyzet kicsit sem rózsás, és sajnos nem sokat változott az előző évhez képest. Nézzük a bevételi oldalt, egyszerre ennyi száraz adat elég is lesz, szerintem.

A teljes bevétel 8321 milliárd Ft-ot tett ki 2009-ben, ami sok is, meg nem is.

Végre volt időm végigrágni magam a Pénzügyminisztérium által kiadott összesítéseken. A helyzet kicsit sem rózsás, és sajnos nem sokat változott az előző évhez képest. Nézzük a bevételi oldalt, egyszerre ennyi száraz adat elég is lesz, szerintem.

A teljes bevétel 8321 milliárd Ft-ot tett ki 2009-ben, ami sok is, meg nem is.

2009-ben a gazdálkodó szervezetek befizetései (ide tartozik a társasági adó, a vállalkozások által befizetett adók, beleértve az EVÁ-s befizetéseket, játékadó, vám és importterhelések, cégautóadó) kicsivel több mint ezer milliárd Ft-ra rúgtak. Ez a teljes bevétel 12.2%-nak felel meg.

A fogyasztással kapcsolatos adók (ÁFA, jövedéki adó, regisztrációs adó) 3071 milliárd Ft-ot tettek ki, ami a teljes bevétel 36,9%-t adja. A lakossági befizetések (személyi jövedelemadó, különadók és illetékek) 2020 milliárd Ft-ot hoztak a központi konyhára, ami 24,3%-nak felel meg. A két kategória összesen 5091 milliárd Ft-tal, 61,2%-nak megfelelő arányban, járult hozzá a központi költségvetéshez.

A költségvetési szervek, szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok, központi beruházások 1032 milliárd Ft-ot hoztak össze (ebbe nagyon valószínűleg beletartozik pl. a rendőrségek által kiszabott bírságok összege is), ami mellé az önkormányzatok 14 milliárdot, az EU pedig még 589 milliárd Ft-ot tett hozzá (7,1%-os hozzájárulás). Ez összesen a költségvetés 22,2%-t tette ki.

A maradék 4,4% pedig nagyrészt állami és kincstári vagyonnak kapcsolatos befizetéseken alapszik.

A legérdekesebb számomra mégiscsak az, hogy annak ellenére, hogy a kormány többször is kiállt a vállalkozások, főleg a nagy nemzetközi vállalatok mellett, mint az állami bevételek fő forrásai, az éves egyenleg mégiscsak azt mutatja, hogy a személyes befizetések jövedelemadó formájában majd kétszer akkor bevételt jelentettek 2009-ben 24,3%-kal, mint a gazdálkodó szervek összes befizetései 12,2%-kal. Az ÁFÁ-t ugye mindkét oldal fizeti (mikor milyen sikerrel), ami a legnagyobb tétel a bevételi oldalon 36,9%-kal.

Ha valaki veszi a fáradságot, és utánarágja magát (az alábbi ábra segít ezt megelőzni), látja, hogy egyrészt a vállalati befizetések sokkal kevesebb pénzt hoznak a "konyhára", mint a lakossági adó vagy a fogyasztásból eredő adók.

S azt is láthatja, hogy a vonat bizony nagyon lelassult: mind a vállalati, mind a lakossági adóbefizetések csökkentek 2008-hoz képest, a fogyasztási adóbevételek pedig stagnálnak. Ez pedig nagyon nem jó, főleg a kicsit sem csökkenő kiadásaink, és az adósságkezelésünk költségei miatt: csökkenő bevétel, nem csökkenő kiadás, nagyobb hiány, helló államcsőd!

Az EU-s bevételek pedig, ez is nagy meglepetés, megközelítik az itthoni gazdálkozó szervezetek (ipar, mezőgazdaság, szolgáltatás) összbevételét, hiszen egy tátongó 7,1%-nyi rést tömött be ezzel a Bajnai kormány.

Hogy értékelni tudja az ember az EU-s támogatást, elég az éves egyenlegre ránézni. A költségvetés összbevétele 8321 milliárd Ft volt 2009-ben, míg a kiadási oldalon 9058 milliárd Ft áll. Ez 8,9%-os hiánynak felel meg, ami az EU-s támogatás elmaradása esetén 16%-os hiányra ugrott volna fel.

Még belegondolni is rossz...

Címkék: gazdaság belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr321926283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása