HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A Pénzügyminisztérium jelenti: 2009-es kiadás

2010-jan-30 | 29. nap |  Énvezettem?

Hasonlóan az előző bejegyzéshez, a 2009-es évi Pénzügyminisztériumi adatokat veszem górcső alá, most a kiadási oldalra koncentrálva.

A helyzet igazán nem rózsás, ezt még a legoptimistábbak sem tudják mondani. A szakadék felé rohanást, a szabadesést megállítottuk, de most ott egyensúlyozunk a szélén, lebegünk a levegőben, és igazán nem tudja senki, hogy mi következik.

Hasonlóan az előző bejegyzéshez, a 2009-es évi Pénzügyminisztériumi adatokat veszem górcső alá, most a kiadási oldalra koncentrálva.

A helyzet igazán nem rózsás, ezt még a legoptimistábbak sem tudják mondani. A szakadék felé rohanást, a szabadesést megállítottuk, de most ott egyensúlyozunk a szélén, lebegünk a levegőben, és igazán nem tudja senki, hogy mi következik.

Kezdjük a kishalakkal. Egyedi és normatív támogatásra kifizettünk 179 milliárd Ft-ot (a költségvetés 2.0%-a), lakástámogatásra 199 milliárd Ft-ot (2.2%). Családi támogatásra 465 milliárd Ft-ot osztott szét a kormány (5.1%), más jogcímen kiadott szociális támogatásokra 150 milliárd Ft-ot (1.7%). Fogyasztói árkiegészítéssel, közszolgálati műsortámogatással (54 milliárd, 0.6%) együtt 641 milliárd Ft (7.1%) ment el a központi kasszából.

A nagyhalak. A kölségvetési szervek kiadásaira 2235 milliárd Ft-ot kellett biztosítani, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásaira 1669 milliárd Ft-ot. 135 milliárd Ft-nak megfelelő központi beruházásokkal ez 4039 milliárd Ft-ot tesz ki, a költségvetés 44.6%-át!

Az államháztartás alrendszerinek támogatása ezen felül még 2263 milliárd Ft-ot emésztett fel (25.0%). Ebben benne van a TB alapok támogatása 914 milliárd Ft-tal (10.1%), és a helyi önkormányzatok támogatására kiosztott 1308 milliárd Ft (14.4%).

A kormány és belső rendszereinek finanszírozása összesen 6302 milliárd Ft-ot, vagyis a költségvetés 69.6%-át tette ki. Vagyis, a TB alapokra kiadott támogatások nélkül, az állami bevétel majd 60%-a az államapparátus fenntartására fordítódik.

Ez egyszerűen tarthatatlan.

Hiába nyilatkozta Bajnai, hogy sikeresen megmentették az államot az államcsődtől, a helyzet korántsem rózsás. A központi költségvetési szervek és az államháztartás alrendszereinek kiadása nem csökkent, hanem megállt a múlt évi szinten.

Erre pedig senki sem lehet büszke. Egy pénzügyi katasztrófa elhárításra, az államháztartás rendbetételére, a helyzet normalizálására felhatalmazott miniszterelnök semmiképpen sem.

Akárhogyan is nézem, a központi költségvetés teljes kiadása nem csökkent ebben az évben 2008-hoz képest, inkább egy kicsivel nőtt.

Ennek főoka az adósságkezelés, a kamattérítés megállíthatatlanul növekedő üteme az oka. Amíg nem kezdjük el szisztematikusan visszafizetni az adósságainkat, addig ez a költség nem fog csökkenni. Sőt, minthogy nagyon sok esetben újrafinanszírozásra kényszerülünk az éppen esedések államcsőd elkerülése miatt, rövidtávon kicsit előnyösebb, de hosszútávon egyre előnytelenebb helyzetbe kerülünk.

Az utolsó nagy tétel a központi költségvetésben az EU-s befizetések, amelyek ebben az évben 224 milliárd Ft-ot tettek ki (2.5%). Mielőtt valaki felhördül, a helyzet nem teljesen értelmetlen, hiszen az EU-től 2009-ben 589 milliárd Ft-nyi támogatást is kaptunk, vagyis az éves mérleg még mindig nagyon pozitív ilyen szempontból.

Csak az államháztartást nem tudja megmenteni.

Ahogy az előző posztban is írtam, a jelenlegi kiadási szinten keményen túlköltekezünk: nagyjából 737 milliárd Ft-tal költött a kormány többet, mint amennyi bevétele volt. Akárhogyan is nézem, a helyzet nem javult, csak megállt rosszabbodni.

Mint amikor valaki a szakadék felé száguldás után megáll az szélén egyensúlyozni. Hiszen a legnagyobb baj a magyar gazdasággal az, hogy a bevételi oldalon mind a lakossági befizetések, mind a vállalati adók csökkentek 2008-hoz képest, a fogyasztási adók is csak mérsékelten emelkedtek.

A csökkent lakossági adózásnak pedig egyenes következménye lesz, hogy a fogyasztási adók nem fognak drasztikusan megugrani 2010-ben, hogy a kieső bevételeket kompenzálják (ami ugye az elmúlt néhány évben bevett gyakorlat volt pl. az USÁ-ban). Ehelyett, nagyon valószínűleg csökkenni fog, csökkenő lakossági és vállalati befizetések mellett.

Most lehet kezdeni sikítani...

A 2009-es bevételek itt.

Címkék: gazdaság belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr51926284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása