HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Disznókból fügék

2010-feb-16 | 46. nap |  Énvezettem?

Olvastam a Time oldalán itt és itt a görögországi helyzetről szóló nagycikkeket, és egy-két dolog megütötte a szemem-fülem. Időnként vissza kellett lapoznom az előző oldara, hogy meggyőződjek arról, hogy tényleg Görögországról írnak, s nem rólunk.

Az, hogy ennek mi köze van a disznókhoz és a fügékhez, azt majd a végén.

Nézzük sorjában.

Görögországban, a 11 millió lakosra majd 850 ezer közalkalmazott jut, 7 órás munkaidővel (ebédidő ebbe beleszámítva) és 14 havi fizetéssel jutalmazva. A görögök szerint a közalkalmazotti szfére az utolsó kommunista fellegvár az országban. Gondolom nem kell hozzátenni, az emberek nem bíznak az államapparátusban, vagy a politikai vezetésben.

Görögország szegény ország, tele gazdagokkal. Az átlag kereset alacsony, de érdekes módon a luxus cikkeket áruló boltok mindig tele vannak vásárlókkal, nincs hiány drága autókban luxusvillákban.

Az adófizetési morál alacsony, csak azok fizetnek adót, akik állásuk miatt nem tudnak adótkerülni (bérből élők és nyugdíjasok). Az ÁFA csalás mindennapos, az adóellenőrök megvesztegethetők. A vállalkozóknak nagyon gyakran olyan, önmaguknak is ellentmondó szabályokat kell betartani, vagy ennek látszatát kelteni, hogy vesztegetések nélkül nem is tudnak igazán működni.

Az adókerülés teljes mértékét nehéz lenne megbecsülni, de úgy nagyjából a törvényes keretek között zajló gazdaság 30%-ra tippelnek bennfentesek (az eurózóna legmagasabb értéke).

Két fontos hatása van az adókerülésnek Görögországban. Egyrészt kialakította azt a partizánszellemet, hogy csak azok a bolondok fizetnek adót, akik képtelenek ezt kikerülni, másrészt az adóbevételek szisztematikus beszűkülése miatt kevesek fizetnek nagyon sok adót.

Mindemellett az adózási rendszer, az adóbehajtás elavult. Nincs központi adatbázis a vállalatokról, a munkavállalókról, így az adóelkerülés konstatálása és az adóbehajtás majdnem lehetetlen.

Ugye ismerős?

A portugálokkal, olaszokkal és spanyolokkal együtt a görögök az unió PIGS (magyarul disznók, a Portugal, Italy, Greece és Spain angol országnevekből összerakva) csapatának nem túl büszke tagjai.

Ha kishazánk bekerül, és továbbra folyatatja majd a mostani gazdasági és adófizetési hozzáállást, Hungary is bekerülhet majd ebbe a betűszóba. Így lesz majd a PIGS-ből PHIGS. Amit szabatosan phügének (fügének) lehetne lefordítani.

Ha nem vigyázunk, így leszünk majd disznókból fügék.

Címkék: gazdaság külföld belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr421926294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása