HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Korrekt, nem tehet róla

2010-ápr-26 | 115. nap |  Énvezettem?

Papp László Tamás hvg.hu-n megjelent cikke kinyomta a biztosítékot egy pillanat alatt. A politiaki korrektségről ír, arról, hogy végre itthon is lehet arról beszélni, hogy a túlzott "korrektség" már nem az, sőt inkább többet tesz a problémák feltárása és megoldása ellen, mint érte.

Amivel még nem lenne baj, sőt. A következő bekezdéssel viszont igen:

Tényleg van és lehet olyan (nem is kevésszer, hanem időnként tömegesen), hogy a gyereket csak azért szegregálják, tanácsolják el a suliból, mert cigány. Ez rasszizmus. De a túloldalnak meg azt kéne (kellett volna) elismerni, hogy legalább ugyanannyiszor (ha nem többször) van és lehet olyan, hogy a cigánygyereket nem azért rúgják ki, teszik kisegítőbe, mert roma, hanem azért mert egy összeférhetetlen, osztálytársait csicskáztató, bántalmazó, beilleszkedni képtelen kis szociopata. Nyilván nem tehet róla, de attól még az.

Az utolsó mondatra tessék koncentrálni.

Ez a píszí minden bajának gyökere. Az a hozzáállás, miszerint vétkezni oké, akár még szociopatának lenni is, hiszen szegény ártatlan lelkem nyilván nem tehet róla. 

Noooormális?

Igenis az esetek 99 százalékában tehet róla az ember. Szociopata nem úgy lesz az ember, hogy reggel fölkel, elkap egy náthát, aztán egyszer csak kiállhatatlan, összeférhetetlen, osztálytársait csicskáztató, bántalmazó, beilleszkedni képtelen tanulóként folytatja amúgy addig szeplőtelen iskolai pályafutását.

Ez egy rögös út, tele buktatókkal (és lebukásokkal), ahol a legvégén mégiscsak, a környezete és sajátmaga legnagyobb erőfeszítése ellenére valaki szociopatává válik.

Nem mondom, hogy egyből ki is tüntessünk minden szociopatát, mert valami nagyot elért, de azt végképp nem fogadom el, hogy valaki, aki láthatóan összeférhetetlenül viselkedik, s teszi mindezt annak ellenére, hogy társaságban, a társasági illem- és beilleszkedési alapszabályok teljes megszegésével teszi, azt mondjuk, hogy hát erről ő, mint személy nem tehet.

S ha még így is lenne, kedves Tamás, akkor ki tehet vagy kik tehetnek erről?

Gondolom ezen kérdés megválaszolása helyett azt tényleg könnyebb írni, hogy az szociopata gyerek egyszerűen nem tehet arról, hogy ilyen szociálisan elfogadhatatlan, átfedés nélküli halmazzá alakult át.

De azt is lehet, hogy Ön is inkább úgy korrekt, politikailag vagy akárhogyan is, hogy közben nem tehet róla...

Címkék: társadalom tanítás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr451947041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2010.04.26. 13:55:10

Szerintem Papp László Tamás ezt úgy értette, hogy nem a gyerek tehet róla, hanem a szülei, akik ilyennek nevelték, akiktől ilyen példát látott.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.04.26. 23:03:38

Nos, értem én, hogy mit akarsz mondani, de a szociopatasággal pont az a probléma, hogy az illetőnek igenis fejlett és kifinomult szociális érzéke van, csak ezt kizárólagosan a saját, és nagyon gyakran rövidtávú előnyére alkalmazza.

Vagyis a beleérzés, a részvét, és hasonló altruisztikus megnyilvánulásoknak gyakran még nyomát sem látni az illetőnél.

Ezen meglátást figyelembevéve pedig, végeredményben, az illető környezetének van ugyan szerepe abban, hogy mennyire erősen nyilvánul meg az önzés alapú életszemlélete, de legfőképpen az illető saját maga a felelős.

Vagyis igenis tehet róla.

Szerintem.
süti beállítások módosítása