HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Vásárnap volt eredetileg

2010-máj-26 | 145. nap |  Énvezettem?

Érdeklődve figyelgetem a már jó ideje folyó szellemi állóháborút arról, hogy vajon jó-e nekünk az, hogy vasárnap is vásárolgatunk, jó-e ez a kereskedőknek, és főleg, hogy jó-e ez a munkavállalóknak. Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke szerint ez nem jó. Több szempontból sem. Ahogy írja, vagyis inkább kérdezi: 

Tessék mondani, hányan haltak éhen a rendszerváltás előtt annak következtében, hogy az üzletek szombaton 14 órakor bezártak és hétfő reggelig zárva tartottak? Be tudnak vásárolni az emberek a kétnapos ünnepek előtt (húsvétkor, pünkösdkor, karácsonykor)? Igen, mert tisztában vannak vele, hogy ehhez kell igazítani a szokásaikat.

Nos, egy kis gondolkodás után nyilvánvaló, hogy mennyire lehetetlenek a fenti kérdések.

Azzal érvelni, hogy régen megvoltunk hosszabbított nyitvatartás nélkül ugyanis nagyjából annyival egyenlő, mintha valaki azzal érvelne a mostanra teljesen elfogadottá vált mobil telefonálás ellen, hogy annak idején, az átkosban is volt egy vagy néhány telefon a településen, s aki nagyon akart, akkor is tudott telefonálni. Minek akkor a mobiltelefon?

De Buday Pálné nem áll itt meg, hanem tovább megy, sőt, hétmérföldes logikai csizmájával eljut egészen idáig:

A vasárnapi vásárlás rossz szokás. Fogyasztói társadalom lettünk, amely az embert óhatatlanul kiszolgáltatottá teszi. A vasárnapi munkavégzés teljesen természetessé válik a multinacionális cégek hagyományokat, szociális vívmányokat, történelmi szokásokat figyelmen kívül hagyó, agresszív terjeszkedése miatt.

Nooooormális?

A vasárnapi vásárlás csak annyira rossz szokás, mint buta kijelentésekkel dobálózni. Főleg egy olyan bekezdésben, amiben valaki arról ír, hogy a fogyasztói társadalom, mint olyan kiszolgáltatottá teszi az embert. Kiváncsi vagyok, hogy a retorikán kívül mire is gondol Buday itt, hiszen az, hogy valaki a pénzét költi, az még nem kiszolgáltatottság.

Az viszont, hogy multinacionális cégek teszik tönkre a hagyományokat, szociális vívmányokat, és legfőképp, urambocsá, a történelmi szokásokat, az tényleg viszi a pálmát.

Azt ugyanis mindenki megtanulja az iskolában, hogy a vasárnap szavunk bizony a vásárnap szóból ered. Vagyis abból a történelmi szokásból, századokon átívelő hagyományból, hogy a nép, a zemberek vásár napján fogták magukat, és elmentek vásárolni. A templom ugyan bezavart ebbe a képbe később, de (szerencsére) mégsem annyira, hogy a vásárnapból templomnap legyen.

Meg is maradt vasárnapnak.

Hagyomány ide, vagy oda, a történelmet oly szívesen két lábbal tipró multik most bizony keményen mellényúltak ezzel a vasárnapi shoppingolással. Hiszen csak azt próbálják visszaállítani, amit mi oly sok évszázadon keresztül mindig is csináltunk. S tesszük most is.

Vásárnapon vásárolunk.

Címkék: vélemény társadalom belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr872033954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása