HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Világosságot szemfényvesztés helyett

2010-aug-29 | 240. nap |  Énvezettem?

Vagy csak klikkre megy, vagy teljesen nem értem, hogy miért is közölt az The Economist egy igencsak ellentmondásos cikket a LED alapú világítótestek elterjedének következményéről. Azt gondolom senkinek sem kell magyarázni, hogy a LED-es világítás nagyfokú energiamegtakarításhoz vezet a mostani hagyományos és fluoreszcens izzók használatához képest. Vagyis, ha mindenki LED-es égőket használna, akkor a teljes energiafelhasználást jelentősen lehetne csökkenteni. 

Nos, a cikk és egy a Journal of Physics D: Applied Physics-ben megjelent tudományos kutatás eredménye szerint ez nem sikerülne, mert az energiamegtakarítást egy az egyben felemészteni a nagyságrendileg megnőtt igény a világításra, vagyis, ha kevesebb energiába kerülne, akkor sokkal többen fognák magukat, és becsavarnának még egy izzót. Ebből következően a nettó 'energiamegtakarítás' több energia felhasználást jelentene globálisan.

S az The Economist szerint ezt megelőzendő, lehet, hogy jobb lenne nem áttérni a LED-es világításra.

Nooooormális?

Először is, ha akarjuk, ha nem, a világítás irányti szükséglet mindenképpen nőni fog. Ez emberek szeretnek világosban lenni, tévét nézni, olvasni, akármit is csinálni. Vagyis izzókra, vagyis jobban mondva a világosságra szükség lesz, és egyre növekvő mennyiségben.

Másodszor, a világításra elfogyasztandó elektromoságot az energiaszolgáltatók meg fogják próbálni kielégíteni (jó példa erre egy másik The Economist cikk), akármibe is kerül. Nem azért, mert mindenképpen tönkre akarját tenni a bolygót, hanem egyszerűen azért, mert ez nekik üzlet.

Harmadszor, főleg a fejlődő országokban a villanyégők ára, és nem az elektromosságé az, ami meghatározza, hogy ki milyen izzót vásárol. Vagyis, amíg a hagyományos izzók ára jelentősen az energiatakarékosabb verziók alatt van, a nagy többség (és a fejlődő országok lakossága a nagy többség), a kevésbé energiatakarékos világítás mellett voksol majd a pénztárcájával.

Vagyis, az energiatakarékosság jegyében az is nyilvánvaló, hogy a lehető legjobb dolog, ami történhet(ne) velünk az az, hogy a LED alapú világítás nagyon gyorsan elterjed. Pont ez a titka annak, hogy a fejlődés ellenére a lehető legkevesebb extra energiát használjunk fel világításra. De ehhez az kell, hogy olcsóbb legyen, mint a hagyományos megoldások (ide sorolva a fluereszcens izzókat is).

Amire nagy szükségünk lesz az elkövetkező két évtizedben. 

Csakúgy, mint a világosságra, ha erről beszélünk.

Ui: mire sikerült megírnom a posztot, addigra az The Economist is árnyalt a képen, és kivették a legutolsó bekezdést. Valaki felkapcsolhatta a villanyt a szerkesztőségben...

Címkék: társadalom technika

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr292255884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drszoke2 2010.08.31. 19:15:14

Sziasztok!
Tökéletesen egyetértek veled, az energiaszolgáltatóknak nagyon jól jön, hogy olcsón vedd meg a hagyományos izzót, hiszen kb 10x annyi áramot használsz majd mint mondjuk a LEDes fényforrásokkal.
A ledekkel nagyon sok probléma van, rentgeteg a forgalmazó és nagyon sok a silány minőségü áru, ugyanakkor az áruk is magas.
Én egy hónapja befektettem 3 db ilyen ledes izzóba: www.bestleds.hu/kukorica-led-lampa-izzok/12-kukorica-ledes-izzo-e27-lampa-9w-feher.html és néhány GU10-es spotba a konyhába.
Ha a minőség megfelelő és az izzó az 50 000(kb.22 év) óra mondott élettartamból kibir 2730 órát (15 hónap) akkor visszahozta az árát. 15 hónap után energiát takarítok meg elviekben, ami izzónként havi szinten 446FT megtakaritás sacc/kb. napi 6 óra használat melett.
Tehát a 3 izzó havi szinten 1339FT megtakaritás, 1év alatt 16E FT. 3 db IZZÓN. Na ez a nem semmi. Amelett meg csodaszép fénye van, olyan mint a napfény nem sárga mint a gyertya, ha felkapcsolom egyből maximális erővel világit.
Remélem hosszutávon is pozitiv maradok a ledekkel kapcsolatban :)
Mindenkinek csak ajánlani tudom.
süti beállítások módosítása