HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az arany sztandardról mégegyszer

2010-nov-14 | 317. nap |  Énvezettem?

A hvg közölt egy érdekes cikket az aranyárról, a nemesfém befektetésről, arról, hogy egy neves nemesfémbefektető, Martin Siegel szerint merre is megy a világ. S nagyon úgy tűnik, hogy a kommentelők közül senki nem érti, hogy miről is van szó.

A cikk szerint hiperinfláció várható, az állampapírokat, már akinek van, sürgősen el kell adni, csak nemesfémbe, ingatlanba (föld, ház, stb.) szabad most befektetni. A kommentelők szerint hazahúz az interjú alanyának keze, hiszen ő is abban érdekelt, hogy minél több nemesfémet vegyenek az emberek, hiszen ő is ezzel kereskedik, és ha most az emberek aranyat vesznek, akkor ő jól jár.

Pedig hát nem.

Az arany sztandard nem könnyen megemészthető találmány, főleg akkor, ha valaki csak a vevő oldaláról nézi a dolgot.

Az aranyra, mióta világ a világ, mindig is úgy tekintettek a befektetők, mint egy ultrakonvertibilis értékhordozóra. Vagyis nem egy olyan dologra, ami pénzt hoz a konyhára, feltéve, hogy valaki nem kereskedik vele, vagyis nem veszi kevesebbért, mint ér, és adja többért, mint ér. 

Az ultrakonvertibilis értékhordozó pedig annyit jelent, hogy nagyon kevés kivételtől eltekinve, az arany majdnem mindig és azonnal pénzre váltható. Az értéke, abszolút mértékét tenkintve állandó, a valutában meghatározott értéke pedig a piac által meghatározott.

Amit nagyon fontos látni, hogy az arany, mint értékhordozó sem mennyiségben, sem minőségben nem változik, vagy csak nagyon-nagyon lassan. A világ teljes aranykészlete évente kevesebb, mint öt százalékkal növekszik, s ez a kevesebb mint öt százalék mind bányászat útján kerül a forgalomba. Vagyis a bányászaton kívül, ami igen csak limitált, nincs olyan alternatív piaci folyamat, amely az arany mennyiségét, és ezen keresztül az abszolút értékét jelentősen csökkentené.

Innentől kezdve annak is világosnak kell lennie, hogy ha az arany ára 1000 dolláros unciánnyi árról 1600 dollárra ugrik, az nem azt jelenti, hogy az arany értéke ezen időszak alatt ennyivel növekedett, hanem azt, hogy a dollár értéke ennyivel csökkent. Ez, mégegyszer, azért van, mert az arany abszolút értéke nem változott közben. Csak a dollár értéke, pénzügyi ekvivalenciája, az, hogy mennyi dollárt kell az asztalra letenni ahhoz, hogy ugyanannyi mennyiségű abszolút értéket vegyünk.

Ezért is annyira különleges dolog az arany sztandard (gold standard). Ha egy valuta arany sztandard szerint működik, akkor az annyit jelent, hogy egy meghatározott sávon belül (tipikusan +/- 0,3-0,5 százalék) az arany ára stabil ebben a valutában. Vagyis az arany ára nem változik. Bármennyire is lehetetlennek tűnik ez most, megtette ezt a dollár és az angol font is elég sokáig nagy sikerrel. Az angol font esetében az is érdekes, hogy sikerrel tudták a valuta értékét stbilizálni annak ellenére, hogy nem volt megfelelő valuta készletük arra az esetre, ha mindenki egyszerre szerette volna az aranyát fontra váltani.

Az arany sztandardnak két nemzetgazdaságilag igen jelentős következménye van. Egyrészt bámulatosan stabil pénzügyi helyzetet tud teremteni, ahol a valuta spekulációnak vajmi kevés esélye van. Emiatt aztán a modern pénzügyi világ nem igen kedveli, hiszen minimális nyereséget lehet ilyen módszerekkel előteremteni. Másrészt pedig, minthogy a valuta értéke állandó, vajmi kevés lehetősége van az aktuális politikának arra, hogy a valuta értékével játszon, hogy a belső termelési hiánnyal trükközzön. Azt gondolom mondani sem kell, hogy ennek a hiánynak a nagyrésze pont a politikához közel álló központi elosztás és adminisztráció miatti hiány miatt áll elő. Vagyis a modern politikuson is szívből utálják az arany sztandardot, hiszen az összes jelenlegi (és a jövőt terhelő) túlköltekezést és hatékonysághiányt láthatóvá és ezzel lehetetlenné teszi.

Ha az arany értéke abszolút mértékben ennyire stabil, akkor miért nincs most hiperinfláció? Nos azért, mert az arany valutában mért értékének növekedése csak egy bizonyos idő után van hatással át a hosszútávú befektetések (ld. ingatlan, föld) értékére. Vagyis rövid ideig bármilyen valuta leértékelés belső "gazdagságot" idéz elő, aminek levét aztán hosszabb távon azok isszák, akiknek nincs kellő mennyiségű, "értékálló" befektetése. S az, hogy valakinek van háza, azt most ne számítsuk ide, hiszen gondolom nem fogja eladni csak azért, hogy több mennyiségű, de kevesebbet érő pénzhalmot lásson maga előtt (többet erről itt és itt). De hogy megisszák, az biztos.

S pont ezért is van, hogy Martin Siegel nem jár jól, vagy jobban azzal, hogy az arany ára felmegy. Hiszen neki, és minden aranyt birtoklónak, ez csak annyit jelent, hogy a valuta, amelyért az aranyat el tudná adni, kevesebbet ér.

De ettől az arany még nem ér többet. Pont ez a lényege.

Címkék: gazdaság arany

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr902447849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.24. 09:25:38

Ne higgy az ürgének.

"Amit nagyon fontos látni, hogy az arany, mint értékhordozó sem mennyiségben, sem minőségben nem változik, vagy csak nagyon-nagyon lassan."
Egy növekvő gazdaság mellett ez deflációs válságot jelent. Az aranystandard elhagyásáig ez pár évente bekövetkezett.

"Innentől kezdve annak is világosnak kell lennie, hogy ha az arany ára 1000 dolláros unciánnyi árról 1600 dollárra ugrik, az nem azt jelenti, hogy az arany értéke ezen időszak alatt ennyivel növekedett, hanem azt, hogy a dollár értéke ennyivel csökkent."
Ez relativitási kérdés. Azonban, ha megnézed mondjuk az arany-bigmac és a dollár-bigmac árfolyamot, akkor kiderül, hogy bizony az arany árát semmi okunk állandónak feltételezni.

"Másrészt pedig, minthogy a valuta értéke állandó, vajmi kevés lehetősége van az aktuális politikának arra, hogy a valuta értékével játszon, hogy a belső termelési hiánnyal trükközzön."
Egy tollvonásba kerül leértékelni.
Mindemellett a kötött valutaárfolyam egy csomó más problémát okoz.

guvernalista (törölt) 2010.11.27. 22:42:15

hú basszus, ne írd már azt, hogy sztandard. vagy standard, vagy sztenderd.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.11.28. 10:46:20

@guvernalista: Hát igen, itt a baj az, hogy akkor inkább sztendörd-nek kellene írni, de ahhoz meg nem volt merszem. :D Aranystandard meg valahogy nem nézett ki jól. Így aztán maradt az aranysztandard, olyan görögből átvett nevekhez alkalmazott megoldással.

A80 2010.12.01. 00:45:15

Az ipar is rengeteg aranyat és egyéb nemesfémet használ fel, erről talán nem kéne megfeledkezni

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.01. 16:27:03

@A80: A 165000 tonna aranyból, amelyet ezidáig összesen kibányásztak, nagyjából 10 százalékot használt fel az ipar. A maradék 90%-ból nagyjából 50-et ékszerként, 40%-ot pedig értékhordozóként (befektetésként) használnak.

Részletek itt: en.wikipedia.org/wiki/Gold
süti beállítások módosítása