HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

V for Vendetta 2: V for Viktor

2011-júl-08 | 188. nap |  Énvezettem?

Tegnap néztem a V for Vendetta című filmet. Aki már látta, annak nem kell mesélni, aki nem, annak nehéz lesz. A film alaptémája (szerintem) arra koncentrál, hogy hogyan kell/lehet/szügségeltetik a rendszert megváltoztatni, ha az túlságosan is központosított és a szabályzás miatt feleslegesen elnyomó karaktert kezd felvenni. Mind a múlt századbeli totalitáriánus rendszerek kézikönyvében szereplő összes húzást felvonultatja a film, a századfordulón megesett, az USA-beli terrortámadások utáni, szabadságjogokon esett csorbulásokig bezárólag.

S a hideg szaladgált a hátamon időnként a vezetői réteg által felhozott érvek hallatán, amelyekkel a szabadságjogokat tovább farigcsálták, amíg nagyjából semmi sem maradt belőlük. Ismerősek voltak, sajnos, akár külföldi, akár belföldi szemszögből nézve.

Mégis úgy érzem, hogy a film a dolgok könnyebbik oldalát fogta meg.

Hiszen a filmben felvázolt forradalmi lépéseket is megéltük már többször. Forradalmat csinálni nem könnyű, de relatíve nem is nehéz feladat. A forgatókönyv megvan már pár száz éve, a régi hatalmat ezen menetrend szerint és elég széles körű társadalmi támogatottság mellett meg lehet (több-kevesebb áldozat árán) dönteni.

A gond nem is itt van. Hanem ott, hogy ezek után mit is csinálunk?

A film nézése közben azonban arra döbbentem rá, hogy a V for Vendetta második része lenne igazán érdekes mozi. Az, amikor a sikeres forradalom után ott áll a nemzet, kicsit másnaposan az előző napi örömmámor után, és fejét vakarva azt kérdezi, hogy most mi legyen?

Erre pedig nem könnyű a válasz. Milyen jó lenne, ha a Wachowski testvérek erre is írnának egy forgatókönyvet! Arra, hogy mit kell(ene), és mit nem szabad megtenni egy sikeres forradalom után. Arra, hogy hogyan lehet azt a helyzetet elkerülni, hogy megválasztunk egy pártot kétharmados többséggel, annak ellenére, hogy fogalmunk nincs arról (és gyaníthatóan nekik sincs), hogy mit is fognak ezzel a többséggel kezdeni. Arra, hogy ha mégis rájönnének arra, hogy ez a többség mi mindenre jó, hogyan akadályozzuk meg őket abban, hogy ámokfutással egyenértékű törvénykezésbe fogjanak csak azért, hogy ezt a többséget vagy bebetonozzák vagy másokat örökre megakadályozzanak abban, hogy nekik is legyen. Arra, hogy mit tegyenek a forradalommal még igen, de az utána kialakuló új vezetéssel, annak ötleteivel és annak hozzáállásával már nem (teljesen) egyetértő tömegek. S arra is, hogy mit tegyünk akkor, ha már tényleg nem bírjuk tovább az új, a régi helyett felépített, de aztán mégiscsak a régire egyre jobban hasonlítóval.

Mert forradalmat csinálni viszonylag egyszerű. Csináltunk már mi is néhányszor, lásd '48 vagy '56. De a második résszel mindig is bajaink voltak (lásd '48, '56).

A második rész mostani magyar verziója "V for Viktor" címen fut jelenleg a közéletben.

Címkék: vélemény politika társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr543034477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása