HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A "modern" projekt vezetés

2011-aug-09 | 220. nap |  Énvezettem?

Sajnos nem bírom megállni, hogy te szóljak megint ellent. Az ITélet blog nagyon érdekes témát feszegetett az egyik legutóbbi bejegyzésben. Arról írt akocsis, hogy vajon egy piramisépítésben otthonos akkori elöljáró vajon tudná használni a projekt vezetési tapasztalatát a mai, modern, körülmények között. Hogy vajon fejlődött-e a projekt vezetés az elmúlt két évezredben, és ha igen, akkor hogyan és mennyit? 

Érdemes a bejegyzést végigolvasni teljes terjedelmében.

Sajnos azonban megint csak beleszaladtam két olyan paragrafusba, amely elolvasása után nem tudtam nem billentyűzetet ragadni. Itt az első:

Ami miatt viszont egy ókori írnok biztosan nem tudna mai projektet vezetni, az a modern eszközök és eljárások (best practice) ismerete. Ilyen például a Grantt ábrázolás, az Ms Project használata, a modern kommunikációs eszközök, a beosztottak kezelésének módozatai (pl. respect people). Ugyanígy hiányozna az eszköztárából a kész keretrendszer, amit a projektvezetési módszertanok jelentenek.

A Gantt ábrázolás (grafikon) hatására lenne modern a mai projekt vezetés? Vagy attól, hogy tudja, melyik gombot kell megnyomni az MS Project-ben, hogy ezt előállítsa? Vagy attól, mert valaki telefonon, email-en vagy faxon ad le egy rendelés papírusz tekercs vagy elő beszéd helyett? A beosztottakat, főleg azokat, akik a piramisokat építették, ugyanolyan tisztelet (és irígykedés) övezte, mint most a kiváló dolgozókat. Vagyis megbecsülték őket, a körülményekhez képest kiváló egészségügyi ellátásban részesültek, és így tovább. Persze akkor is, most is, dolgozni kell a pénzzért, vagyis ezért megfelelő (elfogadható minőség, mennyiség és megfelelő időn belül) munkát kellett végezni.

A kész keretrendszer pedig, a projektvezetési módszertanoktól, eddig még egyetlen projekt sem ment bizonyíthatóan gyorsabban, vagy lassabban. Főleg nem az olyan méretűek, mint egy piramis felépítése.

Akkor pedig nem értem, hogy a modern projekt vezetés mitől lenne bármiben is másabb, mint a "régi". Ugyanúgy emberekkel kellene egy "modern" projektvezetőnek is dolgoznia, és ha már piramis építésről van szó, ugyanolyan eszközökkel. Attól, hogy mobil telefonon mondja el valaki azt, hogy mit kellene csinálni, még nem lesz sem hatásosabb projekt vezető, sem gyorsabb, jobb minőségű vagy olcsóbb a projekt végrehajtása. 

Mindez azt jelenti, hogy bár a napi szintű munkában sok hasonlóság lehet, de a modern projektvezető mégiscsak modern. Az eltérést nem a munka lényegi része jelenti, a célok és a koncepciók nem változtak, de az eszközök óriási különbséget jelentenek.

S mindezek ellenére a projektek több mint fele nem készül el időre, egy másik fele az előre kiszabott költségeken belül, egy harmadik fele pedig az előre megállapodott terv és specifikációk szerint. Vagyis, nagy átlagban a projektek több, mint kilencven százaléka valamilyen szempont miatt nem felel meg a szerződésben, a tervekben megszabott feltételeknek.

Mert abban igaza van a blog szerzőjének, hogy a munka lényegi része nem változott. Azt viszont, valami oknál fogva elfelejti, hogy pont a lényegi részből fakadó problémák is ugyanott vannak, a két évezredes "fejlődés" után. Vagyis, hogy a jelenlegi, modern hozzáállás, grafikonok és programok mellett még most is emberek hajtják ezeket a terveket végre. S ezek az emberek, annak ellenére, hogy több technológiai vívmány áll az eszköztárukban rendelkezésre akkor, amikor problémákba, nem várt nehézségekbe szaladnak bele, ettől még ugyanannyi előre nem látható akadály jelentkezik egy nagyobb projektnél, mint régen. Csak most a megoldásra váró problémák rendszerint bonyolultabban oldhatók meg, mert a projektek is bonyolultabbak, összetettebbek, mint régen.

Szerintem a blog szerzője ezt a mai modern korból fakadó bonyolultságot keveri össze azzal, hogy a projekt vezetés, mint szakma "modernebb" lett volna. Szerintem a projekt vezetés nem lett bonyolultabb, "modernebb", mint régen volt. Most is élő embereket kell rávenni, hogy együtt dolgozzanak, hogy valami olyat hozzanak létre, ami azelőtt nem létezett. Ez így volt a piramisépítők idején is, s így ez most is, ha felhőkarcolókat, hidakat, mikrocsippeket vagy űrhajókat építünk.

Amit fontos látni, hogy ezt nem a projekt vezetők csinálják. Hanem a szakemberek. Irányítani, könyörögni, büntetni és jutalmazni most is pontosan ugyanúgy kell, mint régen. Grafikonokkal, vagy enélkül, nem ez számít.

Lehet, hogy tényleg itt lenne az ideje, hogy a projekt vezetést, mint szakágat tényleg el kezdjük kutatni és fejleszteni? Még a végén lenne is belőle valami...

Címkék: technika űr vasút útépítés management

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr483135628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2011.08.09. 12:32:34

1) Ma már nem lehet postagalambbal és futárral kommunikálni, nem lehet papiruszon státuszt adni. Ezért a PM-nek tudnia kell használni az emailt, a mobil telefont, az MS Project és a Powerpoint eszközöket.
Lehet kardoskodni, hogy ez szigorúan véve nem "szakmai tudás" - az igazság az, hogy a kommunikáció igenis része a projektvezetésnek.

2) Modernség alatt elsősorban az eszközökre gondoltam. Abban egyetértünk, hogy az alapvető munka ugyanaz: "Irányítani, könyörögni, büntetni és jutalmazni"

3) Mitől új vagy régi egy projektvezető?
Akkor új, ha ismeri a legjobb gyakorlatokat is alkalmazza is azokat.
Akkor régi, ha nem ismeri és/vagy nem alkalmazza a legjobb (legújabb) gyakorlatokat.
Ennek semmi köze sincs a sikerességhez.
Kicsit olyan, mint a divat, és van egy olyan nagyon halvány sejtésem, hogy a projektvezetés sokkal inkább hasonlatos a divathoz, mint mondjuk a mérnöki tudományokhoz.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.08.12. 13:44:37

@akocsis: A kérdés pedig akkor mégiscsak az, hogy mit értesz modern projektvezetésen? Vagyis, hogy mik a legújabb gyarkolatok?

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2011.08.18. 18:33:38

Az a legjobb gyakorlat, amit a szakma és a tudomány mai állása szerint ajánlatos használni.
Szükségszerűen változik. Ezen változások követését nevezhetjük "modernizációnak". Tehát akkor modernizál valaki, amikor az iparági ajánlásokat implementálja a belső folyamatokban.
süti beállítások módosítása