HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az a bizonyos harminc százalék

2011-sze-01 | 243. nap |  Énvezettem?

Nagyon örülök, hogy a projekt vezetési gondolatcserénk új fordulóhoz érkezett. Az ITélet blogon akocsis tovább görgette a gondolatmenetet arról, hogy mit is jelent a jó projektvezetés, és miért is nem sikerül olyan gyakran, mint szeretnénk. Érdemes elolvasni.

A poszt azonban nem hagyott nyugodni.

Ahogy írja:

Szóval ami az eredeti cikket kiváltotta, az a szakmai körökben ismert tény, hogy a projektek sikeressége meglehetősen alacsony. A Standish Group évente megjelenő elemzése könyörtelenül rávilágít a tényekre. 2009-ben például csak a projektek 32%-a volt sikeres.
...
Az is látható, hogy igazából 2000 és 2009 között túl sokat nem változott a sikeresség, nagyjából 30% körül mozgott.

Elgondolkoztatott, hogy ha valaki hidat tervezne hivatásból, és mondjuk a hidak 30%-a sikerülne csak (a többi összeomlik építés közben, vagy megépíthetetlen, vagy nem használható hídként, vagy olyan ronda/drága, hogy senkinek nincs kedve megépíteni), akkor ennek mi lenne a következménye? Vagy ha mondjuk házat, autót, repülőt tervezne, olajfinomítót vagy nukleáris reaktort, és csak a tervek harmada "jönne" be, meddig hagynák a tervezőasztal mellett, hogy rajzolgasson? Vagy ha egy sebésznek jó egyharmadnyi beavatkozása lenne csak sikeres? Vagy ha egy pilóta csak minden harmadik leszállás után hagyná egyben a gépet?

Az igaz világban (a projekt vezetés világán kívül) valószínűleg nagyon hamar következményei lennének az ilyen egyharmados "siker"-nek. Egyrészt ez illető nem kapna túl sok munkát, másrészt valamiféle szakmai kör keményen el kezdené vizsgálni, hogy ez hogyan lehet, mi az oka, kinek a hibája, stb. Vagyis nem, hogy nem maradna következmények nélkül, hanem várhatóan komoly változásokat idézne elő mind szakmai, mind társadalmi szinten (a törvényhozásról nem is beszélve) mind az ő életében, mind a szakma megítélésében és tovább fejlődésében.

Akkor pedig égető a kérdés, hogy a projektek egyharmados siker rátáját miért is tűrjük még meg? Hol van a szakmai szervezet (a "céh" akocsis szaváva), amely a kétharmados sikertelenséget tanulmányozza, hol vannak a felülvizsgálatok, hol van a szakmai alapú, nyílt rendszerű vizsgáztatás?

Sehol. Vagy annyira nagyon el van rejtve, hogy senki nem tud róla.

Ebből pedig két dolog következik. Az egyik az, hogy a projekt vezetés nem szakma, de legalábbis nem olyan, aminek bármiféle tudományos alapja, keretei és szabályai lennének. Mert ha lennének, akkor az egyharmados sikert már régen kivizsgálták, darabjaira szedték volna, és a világ mai állása alapján már régen orvosolták is volna ezt a fajta és az ekkor méretű balekoskodást.

A másik következménye pedig — bármennyire is szeretnénk máshogyan hinni — az , hogy nagyon valószínűleg a projekt vezetés nem is igazán fontos. Hiszen ha az lenne, nem tűrnénk meg, hogy csak minden harmadik projekt sikerül. Ha igazán fontos lenne, már régen tettek volna róla a szakmabeliek, hogy sikeresebb legyen, mint amilyen most.

S a nagy számú projekteket nézve, ez a harminc százalék még rosszab is, mint gondolná az ember. A projekt vezetés nem hogy segít, hanem egyszerűen ront azon a várhatóan nagyjából fele-fele esélyen, miszerint egy projekt vagy sikerül vagy sem.

Akárhogyan is nézzük, a harminc százalékos siker rosszabb esély, mint a mezei lutri.

Címkék: innováció management

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr533196303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor Vektor 2011.09.02. 08:44:02

Csúsztatás, csúsztatás! :-)

A cikkben ( mármint, amit én elérek belőle) az van, hogy:

"32% of all projects succeeding which are delivered on time, on budget, with required features and functions"

Tehát nem robban fel az erőmű, hanem csak mondjuk valamennyivel többe kerül, vagy 2 hónappal, egy évvel stb később lesz kész. A híd sem omlik le, hanem csak drágább lesz, később lesz kész ( lásd Margit híd :-) )

Kész lesz az a szoftver, csak épp két évvel később és háromszor annyiba fog kerülni.

"A projekt vezetés nem hogy segít, hanem egyszerűen ront azon a várhatóan nagyjából fele-fele esélyen, miszerint egy projekt vagy sikerül vagy sem."

Neeeeeeeeeeeee :-)

Ez kb olyan, mint hogy a lottón is fele-fele az esélyem, mégsem nyerek minden második héten.

"Akkor pedig égető a kérdés, hogy a projektek egyharmados siker rátáját miért is tűrjük még meg? "

Mert a jelenlegi tudásunk szerint nincs jobb, nincs aki ügyesebben csinálja ( és nem csak a projekt vezetést, hanem mondjuk a projekt vezető kiválasztását ). Miért tűrték meg a feudalizmust? Mert nem tudtak jobbat. A demokrácia sem tökéletes, de még nem találtunk ki jobbat, addig ezt használjuk.

(A 4-es metróval már ne is példálózzak ugye? Amennyire tudom, az ottani PM egy világszerte nagyon elismert szaki, aztán mégis mi történt. )

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2011.09.02. 08:53:32

Egy kérdést vetnék fel, amiről lehet, hogy később cikket is írok.
Szóval azt mondjuk, hogy rossz ez a 30-32%
Na jó, de milyen lenne az arány, ha a projektmenedzsment nem létezne, ha nem képesített projektvezető vezetné a projektet?
Mert akkor szerintem 10% körül vagy még annyi sem.

A "középkori projektvezetés" abból állt, hogy belevágtak egy nagyobb "projektbe" pl katedrális építés vagy vár építés, de nem volt végdátuma az építkezésnek. Csak elkezdték, aztán imádkoztak, hogy még az életükben befejeződjön, vagy esetleg az unokája fogja befejezni (feltéve ha nem lesz elég, pénz, elég kő, nem lesz háború, nem lesz járvány, nem vesznek össze a helyi földesúrral, stb).

A Standish Group definíciója szerint ezek a projektek 0%-osan sikeresek.
Ehhez képest a 30% még mindig fényévekkel jobb.

Viktor Vektor 2011.09.02. 09:24:12

@akocsis:

"belevágtak egy nagyobb "projektbe" pl katedrális építés vagy vár építés, de nem volt végdátuma az építkezésnek"

Nem ismerős ez a módszer? Ez az agilis projektvezetés :-)

Nem látjuk a végdátumot, addig csináljuk, amíg van pénz, erőforrás és éppen azt, ami rövidtávon mondanak nekünk, nem is akarunk túlzottan előrelátni, mert úgy is változnak a dolgok.

nincsmit 2011.09.03. 09:21:04

Viktor Vektor itt nagyon a lényegre tapintott:) 300 atmoszférás agyvíz ide vagy oda, csúsztatni nem ér.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.09.03. 11:30:43

@nincsmit: Szerintem viszont nem olyan nagy a csúsztatás, ha már annak nevezzük. Hiszen egy atomreaktor se lenne igazán finom, ha nem a nominális teljesítményét, hanem mondjuk annak csak 80%-át hozná. Vagy ha nem lenne teljesen zárt rendszer, hanem egy kicsit, mondjuk 20%-nyit eresztene. Ugyanígy, ha egy finomító nem volna képes teljes kapacitáson, hanem csak kétharmadosan működni. Sorolhatnám tovább, de gondolom értitek, hogy miről van szó...

A 30%-os siker pedig pontosan ezt jelenti nekem. Ha egy tervező úgy végezné a munkáját, mint egy projekt vezető, akkor nagyon gyorsan állás nélkül találná magát.

Viktor Vektor 2011.09.05. 09:55:23

@Énvezettem?:

Igen, azért van abban valami, amit írsz. Végül is az IT projektek egy része nem hogy többe kerül, vagy kevesebb feature-rel lesz megvalósítva, hanem az elkezdés után valamikor leállítják. Ugye egy IT projektnél ennek nem feltétlenül van látható hatása, de mondjuk hídépítős hasonlattal élve félkész hidakat látnánk országszerte :-)
süti beállítások módosítása