HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Isten távlatától, katolikus közelségtől ments meg Uram minket!

2011-dec-26 | 359. nap |  Énvezettem?

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában tartott karácsonyi éjféli misén elhangzott ajtatos szavai kinyomták a biztosítékot nálam. Elborult az agyam az index cikkét olvasva ezen a gyöngyszemen:

Ne essünk kétségbe azon sem, ha az ilyen válságok talán annak a jelei, hogy mai életmódunk felemészti a föld erőtartalékait. Isten távlatában értelme van a történelem minden pillanatának. 

Ebben a két mondatban majdnem minden benne van, ami pontosan leírja, hogy miért is vált életképtelenné, nemcsak metafizikailag, de társadalmilag is elfogadhatatlanná a katolikus egyház a huszonegyedik század elejére.

Hiszen isten távlatában, értsd legalább pár évszázad, ha nem évezred, mindennek van valami értelme. Van értelme annak, hogy a rómaiak a korai keresztényeket üldözték, keresztre feszítették, az oroszlánok elé dobták. Megvan annak az értelme, hogy a középkorban szinte megállás nélkül folytak a keresztes hadjáratok és szedték áldozataikat a vallási alapokon folytatott háborúk. Megvan annak az értelme, hogy boszorkányokat üldöztek, hogy az inkvizíció milliók életének vetett véget. Megvan az értelme annak, hogy a jezsuiták által táplált szellemi felsőbbrendűségre hivatkozva más kontinenseken élőket öltek a hódító-felfedezők halomra. Megvan annak az értelme, hogy volt egy világháború, és utána volt még egy, ahol megint csak szektális alapokon írtottak embereket milliószámra. S megvan annak is az értelme, hogy a katolikus egyház, évszázados fertő és folyamatos szexuális zaklatásos viselkedése végre a napfényre került.

Engem egyáltalán nem érdekel itt és most, hogy az egyház szerint istennek mi a terve az emberiséggel az ő távlatában.

Az viszont igen, hogy hogyan meri Erdő Péter az egyház, a világ jelenlegi legnagyobb pusztító ereje, által véghez vitt attrocitásokat a szőnyeg alá seperni arra hivatkozva, hogy isten távlatában ennek van akármilyen értelme is?

S ne jöjjön most senki azzal, hogy közben mennyi jót tett, hiszen Hitler, Sztálin is tett jó dolgokat, nem is egyet. Sem az arány, sem az abszolút mértéke ezeknek a jótetteknek nem segít a károkozást elfedni. Hiszen a gyilkos is megy a börtönbe, akárhány társadalomért feláldozott órája, napja van a tarsolyban.

Ha van értelme, ha egy dolgot megtanulhattunk az elmúlt két évezred alatt az csak annyi, hogy ezt a köpönyegforgató, bizonyíthatatlan jogi és metafizikai alapokon álló (isten ugye nem létezik, hacsak valaki nem bizonyítja ezt kétségetelenül) szervezetet sürgősen be kellene tiltani, hiszen erkölcsileg, érzelmileg (és az évszázadok alatt anyagilag) is megrontja az embereket, szexuálisan zaklat, károkat okoz, egészségileg életveszélyes tanácsokat ad, s mételyként ül a társadalmon.

S ahogy az idézett szövegből kiderül, az egyház egyáltalán nem bánja, ha tönkretesszük a környezetünket. Egyáltalán nem bánja, ha valaki olyat tesz, amit nem szabad. Egyáltalán nem bánja a bűnt, mégha a saját soraiban is üti az fel a fejét. Hiszen gyakran elfeledjük, s ebben maga a katolikus egyház a legnagyobb segítség persze, hogy ez a szervezet tagjai is vétkeznek, gyakran horribilisan szörnyűeket ártatlanok és védtelenek ellen. Again and again.

S közben az egyház az "isteni" kártyát kijátszva folyamatosan megpróbálja velünk elhitetni, hogy a törvények felett áll. 

Nem véletlen, hogy pl. a holland miniszterelnök azt nyilatkozta néhány napja, hogy nem érdekli, hogy mennyire avultak el az ottani katolikus egyház által elkövetett szexuális zaklatások ügye, ő tárgyalásokat akar (ha jogilag erre van akár egy szikrányi esély is), mert enélkül az egyház továbbra is úgy fogja az ügyeit intézni, mintha a törvény felett állna. De nem áll a felett, akármennyire is szeretné.

Az egyház azt hiszi, hogy mi csak isteni távlatból szemléljük, hogy mi történik velünk. Azt reméli, hogy a bűnökért majd csak isteni távlatban kell bűnhődni. Pedig nem. Sem mi, sem a hatályos jogi rendszer nem hiszi ezt.

Abban biztos vagyok, hogy rengeteg pap és egyházi személy kerül pokolra. De ettől ez még nem szabad, hogy megmentse őket attól, hogy börtönben sínylődjenek az életük végéig a megbocsáthatatlan tetteikért.

Utána jöhet a pokol, ha már annyira hisznek benne... 

Címkék: vallás társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr523495946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsanyag 2012.01.31. 15:42:12

Ugyanabban a mondatban "isten nem létezik" és "a katolikus egyház erkölcsileg megrontja az embereket" legalábbis aranyos :)

Dupla csavar, ha nem tripla. Egyrészt itt épp ugyanazt állítod, mint amivel az egyház rombol. Másrészt mit jelenthet, hogy az isten nem létezik, hogyha mégiscsak lehet erkölcsre hivatkozni? Csak nem a szakállas bácsira gondolsz, aki villámokat szór? ;)

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.01.31. 18:44:30

@Törzsanyag: az erkölcs nem istentől származik. Nem csak azért, mert isten nem létezik, hanem azért is, mert semmi köze nincs hozzá. Az más dolog, hogy a vallásos beállítottságúak szívesen hiszik, hogy ami jó vagy erkölcsös, az isten kizárólagos jóakaratának következménye.

Ami ma erkölcsös, az a múlt évszázadban, évezredben lehet, hogy pont nem volt az. S annak ellenére (vagy pont azért), hogy az erkölcs és képlékeny és változó értékrend, az egyház még megrontja az embereket, hiszen olyan dolgokat művelnek kiszolgáltatott és-vagy védtelen emberekkel, amit sem a múltban, sem a jelenben nem (volt) szabad, és várhatóan a jövőben sem fognak szabadon engedélyezni.

Törzsanyag 2012.02.08. 15:37:55

Az erkölcs az isten szinonímája.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.09. 19:32:44

@Törzsanyag: Hahahaha, ez jó!

Most, hogy kitöröltem a könnyeket is a szememből, meg kezdek levegőhöz jutni a nevetés után, csak megkérdezem: ez most komoly?

Megfigyelo 2012.02.20. 08:04:37

Régen rossz, ha valaki azért erkülcsös, mert az istentől fél, s enm azért, mert belülről jön, hogy mi helyes, és mi nem...

Törzsanyag 2012.03.03. 18:04:47

Nem én találtam ki, Jézus tanította, de már Mózes is kőtáblára véste.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.03.10. 15:35:51

@Törzsanyag: Most komolyan: hol és mikor tanította Jézus (akinek létezését még nem bizonyították kétséget kizáróan) az erkölcsöt? És melyik kőtáblán van fent az erkölcsre vontakozó törvény (ha már feltételezzük, hogy voltak kőtáblák és élt Mózes)?

S legfőképp, milyen alapja van egy olyan érvnek, amely egy kétségbe vonható egyén(ek) létezéséhez köti az erkölcs levezetését? Üres frázisok dobálása helyett talán ideje lenne egy kicsit gondolkozni is, szerintem...

Törzsanyag 2012.03.11. 00:19:06

Mindkettőn, mind a tíz parancsolat arról szól, ha még nem tünt fel :)

Emeljünk a színvonalon, mert a cikk jól indult.
süti beállítások módosítása