HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Egyszerűbb az almánál

2012-jan-20 | 19. nap |  Énvezettem?

Olvasom a legutóbbi appleblog-os posztot arról, hogy mennyire keresi magát halálra az Apple. És valami csak nem fér a fejembe. Az Apple mostani piaci értéke nagyjából 400 milliárd dollár, a mi adósságunk összesen 88. Az Apple az elmúlt évtizedben megkeresett majd több mint 82 milliárd dollárd tiszta nyereségként, amit most széfben tart, mi meg csak növeltük a nemzeti adósságot, annak ellenére, hogy a kormány minden eszközt bevetett, minden pénzt felhasznált, amire csak a kezét tenni tudta, hogy az adósságot csökkentse.

Hogy van az akkor, hogy egy technológiai cég nyereséges működéssel egy évtized alatt nagyjából annyi nyereséget tud felhalmozni, mint egy ország adósságban ezt összehozni? S hogy van az, hogy míg ők, az Exxon, a fél világ nemzetközi cégei sikeresen veszik a recessziós akadályokat, nálunk csak unortodox gazdaságpolitikára futja?

Hiszen tízmillió ember csak több értéket tud teremteni, mint 60400 Apple alkalmazott összesen, nem? Az Apple 2011-ben 109652 dollárt keresett alkalmazottakként, Vagyis ennyi pénzzel többet keresett a vállalat afelett, hogy a fizetéseket, áramszámlát, egyéb költségeket kifizette, s az adót is befizette a tiszta profit után.

Magyarország közigazgatása 2011-ben 1734,4 milliárd forintnyi veszteséget termelt ki. Ez nagyjából a közigazgatásban dolgozó 75, illetve a járásokkal együtt nagyjából 100 ezer ember eredménye. Átszámolva, a közigazgatási dolgozók fejenként 23 millió 125 ezer forint negatívumot hagytak hátra az országnak egy éves kemény munka után.

Ha a magyar közigazgatás az Apple-hez hasonló profittal dolgoznak, akkor nem veszteséget termeltek volna, hanem nagyjából 8.22 milliárd dollárnyi nyereséget (75 ezer közalkamazottal számolva), ami jelenlegi árfolyamon átszámítva 1944 milliárd forintnak felel meg. Ha minden dolgozni képes magyar az Apple-nél legutóbb kitermelt összeget kereste volna meg a fizetése felett, akkor az ország. 3,78 millió foglalkoztatott esetén, keresett volna 414 és fél milliárd dollárt. Forintban nem is érdemes kiszámolni, mert csak sírni támad kedve az embernek.

S még mielőtt félreérti valaki is: nem várom el azt, hogy a közigazgatásban dolgozók ugyanolyan nyereséggel (értsd gazdasági haszonnal) végezzék a munkájukat, mint az Apple-nél dolgozók teszik. Nem is lehetne, hiszen elvileg profitmentesen szolgáltatnak, s nem termékeladásból élnek meg (amiből ilyen eredménnyel nem is élnének meg sokáig).

De azt talán el lehet várni, hogy ne veszteséget termeljenek, hanem jöjjenek ki szépen nullszaldósra az év végén.

Címkék: gazdaság közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr453590960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása