HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Magyar-görög tragédia

2012-feb-10 | 40. nap |  Énvezettem?

Meghűlt bennem a vér, ahogy egy olvasói levelet olvastam, amit egy bizonyos Manthos úr küldött be az Economist szerkesztőségének. Ahogy írja:

Az ország politikai elitje korrupt, ők és az általuk kedvezett szakszervezetek halmozzák fel a járulékokat és kedvezményeket, az állami vállalatokat használják fel arra, hogy a bennfenteseket alkalmazzák ahelyett, hogy tényleges üzleti tevékenységet végeznének, és megakadályozzák, hogy a magán szektor érdemben működhessen és felvegye velük a versenyt. ...

... Az elmúlt 18 hónapban nem hajtottak végre érdemi gazdasági reformot, hiszen a politikai elit még mindig azt hiszi, hogy az ország túl nagy ahhoz hogy tönkremenjen, és valaki majdcsak megmenti őket.

... Az állam növekszik, és miért is akarnák a politikusok a bennfenteseket maguk ellen gerjeszteni reformokkal? A csődnek csak örülnének, hiszen a frissen nyomtatott pénzzel az először a saját körük járna jól, miközben a kirobbanó inflációt a többség fizetné meg.

Csak egy külföldi nyomásra végrehajtott gyökeres politikai nagytakarítás tudná elérni, hogy Görögország végre elinduljon felfelé a lejtőn.

Nos, az utolsó mondat elárulja, hogy a görög politikai helyzet miatt ragadott tollat Manthos úr. Akárhogyan is nézem, majdnem úgy hangzott, mintha a magyarról akart volna írni.

A teljesség kedvéért itt az eredeti szöveg is, angolul:

The country has a corrupt political class, people who featherbed benefits for themselves and their preferred trade unions, operate state-owned enterprises as vehicles for employing cronies rather than as businesses, and obstruct the functioning of the private sector to neutralise potential competition. The laws protecting parliamentarians from prosecution would make Silvio Berlusconi blush.

Under these circumstances, to discuss economic statistical aggregates such as output, employment and growth is meaningless, as the economy is dysfunctional. There has been almost no reform in the 18 months since the crisis started, because the political class still reckons at the end of the day Greece is too big to fail and will always be rescued.

The Greeks have a word for those who are recipients of the state's favours: the volemmenoi, loosely meaning those "made comfortable". The newly unemployed are almost all casualties from the private sector. The state is growing, in effect, so why should politicians risk antagonising their cadres with reform? They would welcome a return to the drachma because freshly printed money would be handed in the first instance to the volemmenoi, who would benefit from inflation at everyone else's expense.

Only foreign pressure for a root-and-branch clean-up of politics can allow Greece to start healing.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr414091176

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egymillió munkahely 2012.02.11. 10:05:54

Lassan kezdem azt hinni, Orbán Viktor nem hazudott, csupán mi voltunk azok akik félreértették....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.10. 21:45:32

úúú imf hitel, állami lógós-zsíros melóhelyek

úúú kétpofára habzsolni őket!!!

szent szocializmus!!!

fakopács 2012.02.10. 21:55:05

@endike: Esetleg megoldási javaslatod is van, vagy csak mindenhová beokádod ezt?

balu_a_medve 2012.02.10. 21:57:16

Görögországot a "reformok" baszták végleg szét. Egy viszonylag kezelhető válságból egy kezelhetetlen szart csináltak a neoliberális faszságok alkalmazásával, az IMF és a EU meg a mittudomén nyomásának engedelmeskedve. Grat!

Lucky Larry Silverstein 2012.02.10. 21:58:26

Hú, gecó. Ezt írja az Economist egyik olvasója. Komoly. Posztíró meg belelátja a mindennapjaiba. Még komolyabb.

komplikato 2012.02.10. 22:00:30

@balu_a_medve: "Görögországot a "reformok" baszták végleg szét."
Én meg azt hittem a kamu gazdasági adatok ... mint olaszoknál, portugáloknál, spanyoloknál és nálunk. Akkor megnyugodtam itt minden okés.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.10. 22:03:25

@fakopács: van, csak az nem tetszene senkinek (szocializmus megszűntetése, szerényebb élet)

amúgy... ezt a kérdést megkérdezted az értelmiségtől is, akik a fő felelősök? főleg a szoci-liberális értelmiség (de a jobbos is persze)

persze a legfőbb felelős a nép!

balu_a_medve 2012.02.10. 22:08:45

@Kompli:

"Én meg azt hittem a kamu gazdasági adatok"

A "kamu gazdasági adatok" volt a kamu. A görög pénzügyi elit a (mostani, már erősen megnövekedett) görög államadósság kétszeresét mentette ki 2008-tól kezdődően Görögországból. A közhiedelemmel ellentétben a görögök az egyik legszorgalmasabb nép (és a magyar is), a ledolgozott munkaórák tekintetében. A sokat ajnározott németek és hollandok meghökkentően háttul kullognak. Szóval a lusta, az EU-t lehúzó görögökről alkotott kép PROPAGANDA, és te bedőltél neki... Öcsém, kapd össze magad!

komplikato 2012.02.10. 22:17:31

@balu_a_medve: Nos ellenérvnek a ledolgozott órák vs termelékenység szokott szerepelni. Nem arról volt szó, hogy átlag EU termelékenység 71%-át hozzuk csak? Akkor az is kamu? Szóval minden tökéletes kis hazánkba csak a gonoszok be akarják bizonyítani nem?

Van egy régi ismerősöm a Nokia magyarországi fejlesztési részlegénél, olyan fizetéssel ami nyugaton is jónak számít. Még is ki akart külföldre menni, mert azt mondta állandóan beégetik a saját kollégái a tizenvalahány egyéb náció előtt, mert csak ők nem akarnak dolgozni ... még ennyi pénzért sem. Persze lehet ő is csak hazudik.

Tell Vilmos 2012.02.10. 22:32:06

@balu_a_medve:

Részben igaz, de a görögök is rátettek bőven! Pl. magasabb átlagbérek vannak mint a németeknél!!!

1xrűen az ország nem termel annyit amennyit fogyasztanak. Nincs se iparuk, sem mezőgazdaságuk (kivéve halászat), gyakorlatilag csak a turizmus. Ebből nem + 1 ország!

Lucky Larry Silverstein 2012.02.10. 22:38:21

@balu_a_medve: Én már dolgoztam az USAban, Németországban. A magyarok szorgalmasak ugyan (nem szorgalmasabbak sem az amcsiknál, sem a németeknél), de mivel a munkaszervezést hírből sem ismerik, az elkövetett hibákat pedig soha nem javítják ki, és nem is tanulnak belőlük(ami a németnél zsigeri dolog), a hatékonyságkülönbség 300%os, és nem a mi javunkra....

Lucky Larry Silverstein 2012.02.10. 22:40:31

@Tell Vilmos: Német átlagbértől a görög jó messze van lefelé. A német 3300 körüli/hó bruttó.

Tomisz 2012.02.11. 00:32:04

@balu_a_medve: Sajnos épp a reformok elmaradása baszta szét... ahogy előbb utóbb minket is.

Az meg hogy a magyar/görög többet dolgozik (időben) azért van mert ha egy német vagy holland dolgozik akkor rövidebb idő alat megcsinálja/meg tudja csinálni/ a feladatát. Ennyi.

balu_a_medve 2012.02.11. 01:02:12

@Kompli:

"Nem arról volt szó, hogy átlag EU termelékenység 71%-át hozzuk csak?"
VS
"mert csak ők nem akarnak dolgozni"

Most döntsd el, hogy a termelékenység, vagy a lustaság. Jelzem, a statisztikai adatok szerint a lustaság biztosan nem igaz, ebben a görögök és magyarok (és koreaiak) vezetik az OECD statisztikákat.

stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

sajnos a legfrissebb adat 2010-es, de az egész évtizedre érvényes kb. A németek-hollandok dolgozzák a legkevesebbet, LÉNYEGESEN kevesebbet.

@Tell Vilmos:

"magasabb átlagbérek vannak mint a németeknél"

Kérlek, ne higgy már el mindent, ami a sajtónak nevezett propaganda-szemétben megjelenik. A görögök elleni hangulatkeltés egy valós és komoly jelenség, lassan már évek óta.

"1xrűen az ország nem termel annyit amennyit fogyasztanak."

Ugyan. A lusta, lehetőségeiken felül élő, mediterrán parazita a szokásos hangulatkeltés része. Az észtek és írek sokkal kisebb csinnadratta közepette mentek (mennek) pontosn u gyanúgy tönkre, mint a görögök, az izlandiakról nem is beszélve, holott ezekről a népekről a szorgalmas, iparkodó stb. jut az eszünkbe.

@Silverstein:

"A magyarok szorgalmasak ugyan (nem szorgalmasabbak sem az amcsiknál, sem a németeknél)"

Lásd fentebb. A számok (OECD) más mutatnak.

"de mivel a munkaszervezést hírből sem ismerik"

Sztereotipia. Én is dolgoztam külföldön (vicces módon ausztráliában), és dolgoztam németekkel is. Mindenhol mindenki ugyanolyan, ezt a komoly tanulságot szűrtem le. A különbségek felszíniek.

@Tomisz:

"ha egy német vagy holland dolgozik akkor rövidebb idő alat megcsinálja/meg tudja csinálni/ a feladatát."

Nem ez a tapasztalatom. Az biztos, hogy több lóvét kap érte. De az is biztos, hogy nem a több és/vagy jobb munkáért. (A statisztikák is ezt támasztják alá.) Az okok feltárása érdekes lehet.

Erik Bálint 2012.02.11. 08:03:12

@balu_a_medve: Nekem a héten két nap alatt kicserélték a teljes konyhaberendezést, tehát lebontották a régit, beépítették az újat, és feltkarítottak maguk után... Anno amikor a fürdőszobámat csempézték és padlócsempézték újra akkor is le voltam döbbenve a holland munkasebességen, hatékonyságon.
Otthon nem ezt láttam, de az már mondjuk majd 10 éve volt, azóta akár el is múlhatott az "egy lapátol a másik három meg áll mögötte és felügyeli" rendszer.

Erik Bálint 2012.02.11. 08:27:13

Olvasom ezt a BKV prémium hírt, és egyszerűen nem tudom felfogni, hogy egy veszteséges cég hogy fizethet prémiumot, vagy bónuszt? Nálunk a nyereségből osztjuk le a bónuszt, és azt is csak akkor ha az éves nyereség egy bizonyos szint felett van... Most gondolom visszszedni a kifizetett pénzt nem lehet, a BKV meg tarja a markát az adópénzekre. De ez mondjuk előfordult már mindenütt nem magyar vagy görög specialitás.

jozicsenko 2012.02.11. 08:38:31

@Erik Bálint: nekünk, magyarországon is volt ilyen szerencsénk - talán nem véletlen, hogy a jó szakember /asztalos, festő, gázszerelő, villanyszerelő/ címét aranykincsként adják körbe és (jó pénzért ugyan) hülyére keresik magukat

igaz ők a kőkemény piacról élnek...

@balu_a_medve: neoliberális módon majd kiszerveznek mindent, ami érték és a közösben hagyják, ami költséges
(náluk a kikötő, nálunk a máv teher fuvarozása): újabb közös pont, ezúttal a neolibeális megoldások terén...

görögországot úgy ahogy van, két éve hagyni kellett volna a fenébe lemenni, majd hagyni hogy újjászervezzék

most sem azért mentik meg (szinte naponta, újra és újra), mert "demokrácia", "unió", "tagállam", "görögország", hanem mert a német és a francai bankok pénze veszélyben van (pontosabban a rekordnyereség, hisz a befektetők pénze otthon ugyanannyit hozott volna, biztonságosan, csak akkor a vezetőik nem kapnak jutalmat)

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.11. 08:44:37

@Silverstein: Gondolom az, hgy az Economist szerkesztősége kiválasztotta a levelet, azért nyom a latba egy kicsit. Nem kevesen olvassák ugyanis ezt a hetilapot világszerte. Lehet, hogy te is.

balu_a_medve 2012.02.11. 08:49:04

@Erik Bálint:

"Nekem a héten két nap alatt [hollandok] kicserélték a teljes konyhaberendezést,"

Az igaz, hogy a magyar mesteremberek nem képezik erős pontját az országnak :) de egyrészről minden országnak megvan a gyengéje (Ausztráliában (a kontinens) az építőipar gyors volt és szervezett, de olyan silány volt az átlagos ausztrál házak bizonyos részeinek minősége, elsőre le voltam döbbenve), másrészt ha ugyanannyit kap a magyar mester, mint a nyugati, hirtelen nagyon jól kezd dolgozni. Ausztriában (a szomszédos ország) a határmenti magyar mesterek cserélik a konyhaberendezést, nagy megelégedésre. Olcsóbbak, mint az osztrák mesterek, de jobban keresnek, mint itthon.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.11. 08:55:47

@balu_a_medve: A "termelékenységi" adat, amire hivatkozol, az nem az. Hanem, hogy hány órát dolgoznak az uniós állampolgárok évente. Ez a bemenet. Amilyen fizetést kapnak érte, az meg a kimenet, nézd csak meg az egy főre jutó GDP-t ezekben az országokban.

A kettő között van a termelékenység.

Egy átlagos holland négy nyelvet tanul a középiskolában. Hollandul, mert ugye az anyanyelve, aztán angolul, mert az kötelező, aztán még két nyelvet kell választania, hogy az ismereteit bővítse. Ha már termelékenységről van szó, rendszerint nem esnek zavarba, ha idegen nyelven kell megszólalniuk, sőt, a magyar szokásokkal ellentétben, miszerint nkább meg sem szólalok, ha lehetőségük van rá, akkor örömmel kapnak az alkalmon, hogy gyakorolják az angolt vagy németet vagy franciát, stb.

Német, francia kollégáimnál hasonló a helyzet... A magyarok meg átlagban csak pislognak, hogy mi van?

balu_a_medve 2012.02.11. 09:00:44

@Erik Bálint:

"Olvasom ezt a BKV prémium hírt, és egyszerűen nem tudom felfogni, hogy egy veszteséges cég hogy fizethet prémiumot, vagy bónuszt?"

Ó, hozzá kellene szoknod a kapitalizmus rögvalóságához. A BKV csak kezdő a Goldman Sachhoz (és a többi szarhoz) képest, ahol a bailout moneyból fizettek szó szerint dollármilliárdokra rúgó bónuszokat. (bailout: kb. megmentés, kiváltás, itt konkrétan az amerikai TARP, QE stb. programok során osztott pénz, melyeknek össznagyságrendje kb. 3-4000 milliárd dollár eddig) KEZDŐ kapitalisták vagyunk.

@jozicsenko:

"[a mesteremberek] igaz ők a kőkemény piacról élnek..."

Miért, szerinted nálunk nincs piac? Szerinted nálunk az állam (vagy mittudomén) tartja el a mestereket? Az utóbbi 20 évben nagyobb szabású állami beavatkozás (sőt, általában állami beavatkozás) lényegében CSAK bankok miatt volt. Nem emlékszem, hogy az állam (vagy nem tudom, kicsoda, alapítványok???) valaha segítették volna a vízvezetékszerelőket. Nincs a piacralépésnek semmilyen korlátja a felszerelésen kívül, nincs céh stb. Ez pontosan ugyanolyan piac, mint a holland.

"görögországot úgy ahogy van, két éve hagyni kellett volna a fenébe lemenni majd hagyni hogy újjászervezzék"

Na, éppen ezt magyarázom. HA HAGYTÁK VOLNA LEMENNI, jobban jártak volna a görögök. Az államadósság a beavatkozás alatt és következményeképpen nőtt a (ha jól emlékszem) háromszorosára, rövid 2 év alatt. Az IMF és EU által követelt "reformok" és "kiigazítások" ELŐRE MEGJÓSOLTAN és JÓL MÉRHETŐEN RONTOTTAK A HELYZETEN.

"most sem azért mentik meg (szinte naponta, újra és újra), mert "demokrácia", "unió", "tagállam", "görögország", hanem mert a német és a francai bankok pénze veszélyben van"

Na, ebben rohadtul egyetértünk.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.11. 09:01:31

@balu_a_medve: Ha olyan jól tudna dolgozni, akkor megkapná érte a hasonló izettséget. Akármennyire is nem tetszik ez sokaknak, nem vagyunk gyarmatország, ahol röghözkötötten élünk. Ez a mesterember elmehet oda dolgozni, ahol szerinte megfizetnék.

De rendszerint nem megy, mert gőze sincs arról, hogy hogyan is kéne. S azok nagy része, akik ennek ellére megpróbálják, sebeiket nyalogatva jönnek vissza, hogy inkább itthon kevésért, mint tényleg dolgozva az ottani bérekért. Merthogy, idézem "hülye leszek majd olyan sokat gürcölni!"

Fel kéne már ébredni ebből az ál-Csipkerózsika álomból, hogy mi itthon milyen kurvajó, gazdaságilag a csillagokig teljesítő ország vagyunk...

balu_a_medve 2012.02.11. 09:07:32

@Énvezettem?:

"A "termelékenységi" adat, amire hivatkozol, az nem az. "

Kifejezetten mondtam, hogy NEM termelékenységi adat. Azt viszont jeleztem, hogy szerintem a termelékenységi különbségek is fel vannak fújva. (Ráadásul iparági szinten a termelékenység növekedése, különösen hosszabb távon nem jelent bevételnövekedést, de a vitának ez a része túlmutat egy fórumvitán).

"Egy átlagos holland négy nyelvet tanul a középiskolában. Hollandul, mert ugye az anyanyelve, aztán angolul, mert az kötelező, aztán még két nyelvet kell választania, hogy az ismereteit bővítse. "

Ne rögöhtess már! A franciák híresek a nyelvtudásuk hiányáról. Az angolokról-amerikaiakról nem is beszélek. Az amerikai közoktatás híresen silány. A német kollégákkal, akikre te is hivatkozol, nekem szögesen más a tapasztalatom (kb. ugyanannyi tudás, melyet meglepően mereven alkalmaznak, tisztelet a kivételnek, aránylag rossz angoltudás, viszont nagy arc, és nagy fizetés)

balu_a_medve 2012.02.11. 09:11:49

@Énvezettem?:

"Ha olyan jól tudna dolgozni, akkor megkapná érte a hasonló izettséget. Akármennyire is nem tetszik ez sokaknak, nem vagyunk gyarmatország, ahol röghözkötötten élünk."

:) Pont kimondtad a lényeget. Egy magyar az ötödét (bizonyos szakmákban negyedét-harmadát) kapja annak, amit egy német kap ugyanazért a munkáért. Azaz az olcsó, jól képzett munkaerő forrása vagyunk az Únió számára. Pontosan egy gyarmatország.

"Ez a mesterember elmehet oda dolgozni, ahol szerinte megfizetnék. "

Ja, persze, és mindenki lehet milliárdos. Ébresztő, haver, a rendszer nem erre van kitalálva.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.11. 09:26:57

@balu_a_medve: Mindehol vannak kivételek, ez biztos. A multik mégscsak angol vagy német nyelven jönnek IDE, és nem mi megyünk ODA multit játszani. Nagy rákfenéje ez a dicső magyar "mi jobbak vagyunk a többieknél" érzéseknek...

Az EU pedig pont azért ágál a felsőoktatási törvény ellen, mert a munkaerő szabad áramlását akarja akadályozni.

Lásd be, ha mi tényleg olyan nagyon jó ország lennénk, akkor az angol, német vagy francia mesteremberek aggódnának azon, hogy az ő fizetésük mennyivel kevesebb, mint a magyaroké.

Aztán mégse így van...

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.11. 09:31:51

@balu_a_medve: Csakhogy sem a franciáknak, sem az amgoloknak nem létszükséglete, hogy megtanuljanak magyarul. Nem védeni akarom őket, de sajnos tényleg így van.

Mindemellett pedig szabadon versenyzünk a nemzetközi munkaerőpiacon. Aztán, ha olcsóságról van szó, akkor sem minket választanak (ugye Kína és a távol-kelet), ha jól képzettségről van szó, akkor se (USA, Nyugat-Európa, Japán, stb.).

Két szék között megint a padlón...

De tényleg, hogy konkrétumokról beszéljünk, miben is vagyunk világhíresek?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 09:32:36

@balu_a_medve: No, ndehogy az EU-t és IMF-et hibáztasd amiatt, hogy hihetetlen nagylábon éltek. Nézd meg milyen nyugdíjaik vannak. Jóval 1000 € felett. Hol van nálunk ilyen? S emellett, még hihetetlen lusták is a görögök. A falvakban a férfiak munkája annyiból áll, hogy minden évben, amikor eljön az ideje a fák alá terítik a ponyvát, hogy arra hulljon az oliva bogyó, majd összeszedik feldolgoztatják, s az éves munka befejezve. Erről a lustaságról is az EU tehet? Annyiból igen, hogy a hazug adataikat sokáig elhitték, s nem vizsgálták felül. Azt mondhatjuk, hogy eddig kétszer annyit költöttek, mint amit megtermeltek, s mindezt az EU többi országa terhére. Lásd még a portugálokat. Azok is hasonló módon cselekedtek.

KenSentMe 2012.02.11. 09:33:25

Azt hiszem, sikeresen eltanultuk a görög csoda titkát:).

orient 2012.02.11. 09:42:05

@balu_a_medve: Igen csak pont a gyarmatországok menetelnek felfelé: Kína, Szlovákia, Csehek, Lengyelek, és a nyugati országok vannak válságban, mert az Ő munkahelyeik szűnnek meg és vándorolnak keletre a gyarmatországokba.

Ja és szerinted a MOL/OTP..mit csinál a környező országokban, vagy szíriában és ázsiában? Ja éppen gyarmatosít? És ezt hogy teheti meg? Ja úgy hogy van elég tőkéje hozzá? Ja lehet hogyha MO is erősen növekedne mint a többi visegrádi ország akkor pár éven belül már gyarmatosító lenne ő is?

Mikor is éltek jobban a gyarmatosított afrikai országok? Francia uralom alatt vagy azóta hogy elzavarták a franciákat? Magyarországon mikor volt jobb élet, osztrák magyar monarchia alatt (gyarmatként), vagy a nagy szabadság alatt?

Érdekes elgondolkozni sok mindenen mielőtt szajkózzuk ezt a jobbik lózungot.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 09:43:39

@balu_a_medve: ..és hol vannak azok a magyar vállalkozások, amelyek jól megfizetik ezeket a szakembereket, elcsábítva a jó dolgozókat a piszkis multiktól? Ahol van magyar vállalkozás, lásd: CBA, még jobban kizsákmányolja az alkalmazottjait, mint az Auchan, vagy a Cora, Tesco. Majd amikor a CBA elcsábítja a jó dolgozókat a magas fizetéssel a többiektől, akkor azok is kénytelenek lesznek emelni. Egyenlőre ettől még messze vagyunk, mert a magyarok is csak a csaláshoz, (minimál béren történő bejelentés, fekete foglalkoztatás, stb) értenek. Amennyiben nagyon megkaparjuk a dolgokat, a küldöldi cégek szabályosabban működnek, mint a magyarok.

lariflari 2012.02.11. 09:45:13

Véleményem szerint a magyarok keresete a legsilányabb és legröhejesebb az egész tetves EU-s térségben,de még azon kívül is.

lariflari 2012.02.11. 09:47:21

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Akkor kapirgáld mégtovább pöcsfej!És rájösz,hogy a magyar cég miért kénytelen adótcsalni vagy minimálbérre bejelentenie a dolgozóit!Látszik hogy lófasz közöd sincs semmilyen vállalkozáshoz és csak hülyeségeket ugatsz itt!

orient 2012.02.11. 09:50:26

Görögország olyan mintha BKV-nak és MÁV-nak lenne egy egész országa. :))))

Közalkalmazottak 20 év munkaviszony után nyugdíjazva vannak!!!!????? 20 évesen el kezd dolgozni hivatalnokként=semmit sem csinál, és 40 évesen már nyugdíjas???? WTF???? ÉS ők molotovkoktéloznak????

Munkaóra meg semmit sem jelent. Pont ahol nagy munkaórák vannak mint Görögország, és Magyarország híres arról hogy az emberek utálnak dolgozni. Mindenki kávézik, 1 órás ebédszünet, youtube videókat nézeget munkaidőben...stb.@balu_a_medve: ez is neked szólt.
Ha nem hiszed menj be egy pesti bankfiókba (meg vannak fizetve..), és nézd végig az unott arcukat, már megint dolgozni kell. Van 3 ügyfél 5 ablakra és ott ülsz fél órát,mert nem hívnak, ugyan ez igaz a közhivatalokra is. De igaz az én irodámra is ahol elértem mindent és tolnak előre, semmi protekcióval, pedig semmi extrát nem csinálok csak rendesen, időben elvégzem a munkámat miközben a kollégáim 90%-a internetezik és kávézgat igen 12 órában ha kell és utána csapkodja az asztalt hogy ő 12 órát gürizik. Csak egy teljesítmény orientált cégnél mint a miénk a vezetőség látja hogy valaki 8 óra alatt(én) többszörös munkát végez el mint az asztalcsapkodó 12 óra alatt. Így megy ez barátom ha nem hiszed akkor vagy nem itt élsz, vagy te is a kávézós , dumálós fajta munkaerő vagy aki 12 órát lóg a munkahelyén, de teljesíteni annyira nem akar...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 09:51:44

@lariflari: Hú, de intellinegsre sikeredtél. Gratulálok a neveltetésedhez. No, látod emiatt tartunk itt, ahol vagyunk, mert sok ilyen értelmi szinvonalú állampolgárunk van! Hány diplomád van, mert ehhez már legalább kettő illik. Szerencsétlen.

lariflari 2012.02.11. 09:56:17

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Én meg úgy látom,hogy amiatt tartunk ott ahol tartunk,mert a sok baromarcú mint te,akinek lófasz rálátása sincs egyetlen vállalkozásra sem,azok baromságokat vizionálnak és abban a hitben léteznek,hogy a sarki fűszeres egy köcsög adócsaló minimálbéres,és miatta van szarban a haza!
Az már eszedbe sem jut(mivel nincs eszed) hogy a nagyberuházók,a győzikeféle vállakozások,az offshort gecik és a nemlétező vállakozások miatt(akik felveszik majd most is a támogatást a munkahelyteremtésekhez amik sosem lesznek),hogy ezek miatt tartunk itt ahol tartunk!

orient 2012.02.11. 09:57:01

@lariflari: Életemben egyszer dolgoztam a karrierem elején és utoljára magyar KKV-nak. Hallottuk hogy miért "kell" minimálbérre bejelenteni az embereket, aztán azt láttuk hogy a vezetőség és tulajdonosok cserélgetik évente a kocsijukat, nem BMW-t hanem Maserati-t és Bentley-t, és karibi szigetekre járnak nyaralni évente többször, igen ezért kellett minimálbéren dolgoztatni az egész céget. Anyám mennyire naiv vagy. A festő, mázoló, burkoló vállalkozó haverom aki rendesen dolgozik azért jár BMW-vel, és van óriási lakása hitel nélkül, de számlát senkinek sem ad mert hú az túl sok lenne. Na ezért nem adnak számlát a magyar vállalkozók és cégek és ezért nem jelentenek be, mert annyira rosszul megy nekik. Ne röhögtess már...

lariflari 2012.02.11. 09:59:19

Ha föl akarná számolni ez a tetves fidesz a járulékelkerülést és adócsalást,akkor azonnal megszüntetné a munkaerő bérbeadást és felszámolná a Váci út menti összes buzicentert,amikben LEGÁLISAN működnek a munkaerőközvetítő adó és járulékcsaló cégek,akik egy megbaszott fillért sem fognak soha fizetni az államnak!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 09:59:27

@lariflari: ...a szöveged az intelligencia magasiskolája. Igen, akik ilyen intelligensek, azok biztos, hogy tudják a megoldást! Nem bíznék rád még egy kecskét sem.

orient 2012.02.11. 10:00:50

@lariflari: A külföldi multik akik állami támogatással jöttek ide azok akik egyedül rendesen adóznak és valódi értéknövelő munkát is folytatnak. Ez az igazság, én nem a kuruc inforól, meg jobbik gyűlésről szerzem az infokat hanem a való életből...vagy a magyar vállalkozó az aki megkapja az uniós támogatást és ahelyett hogy befektetné, pár hónap alatt feléli és ugyanúgy tartja a markát hogy nincs pénze?

lariflari 2012.02.11. 10:02:04

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Kurvára leszarom a te intelligenciamorálodat seggfej fotelharcos kilincsorr és a hozzáröfögésedből is meglátszik,hogy mennyire tudtad kiragadni a lényegtelen momentumot egy szövegből.Kecskepásztor.DD

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 10:02:08

Egy magyar vállalkozó vidéken, pontosan Mezőkövesden foglalkoztat az üzletében egy eladót bejelentés nékül. Napi négy órában, a többi időben ő van a kis üzletében. A feketén alkalmazottnak fizet 400 forintos óradíjat. Éljenek a hős, és becsületes magyar vállalkozók.

lariflari 2012.02.11. 10:04:08

@orient: Tényleg?A külföldi múlti,aki bérbe veszi egy külsős cégtől a munkaerőt(Merriot szálloda pl) MINIMÁLBÉRRE bejelenti,és szart sem fizet utána járulékot sem mást,majd felszívódik és megszűnik létezni?Vagy a váci úti buzicenter munkaerőközvetítő fejvadász cégek vajon mennyi járulékot fizetnek a kiközvetített minimálbéres után?SEMMIT bazdmeg!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 10:04:12

@lariflari: Tudod, mindennek van határa. Baszd szájba azt a büdös kurva anyádat, aki képes volt egy ilyen állatot a világra hozni. Te balfasz jobbikos.

lariflari 2012.02.11. 10:07:12

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Bizonyára azért lehet ez,mert a napi bevétele jó ha van 10 ezer ft a boltnak,és mert az alkalmazott után teljes munkaidőre 62 ezer ft járulékot kellene fizetnie+ az üzlet bérleti díja+ rezsi+ saját maga után is a rohadt sok járulék.Na számold ki hogy mennyi marad annak a vállalkozónak!Hja a könyvelőt se hagyjuk ki a számításból!Nyilván annyira düböröghet neki az üzlet,hogy kígyózik a sor az üzlet előtt hogy vásároljanak az emberek,azok az emberek,akiknek nincs munkája,és 48 ezer ft-os közmunkabéreket kapnak!

lariflari 2012.02.11. 10:07:56

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Kibukott a kapanyél a szádból te kecskepásztor!Látod milyen "intelligens" vagy?Nahát!:)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 10:09:08

@lariflari: Tudod, csak úgy írtam a Te stílusodban, hogy végre megértsd.

lariflari 2012.02.11. 10:10:18

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Díszpolgár kecskepásztor!Menj azt nyissál üzletet,vállakozz,hisz a lehetőség neked is megvan minderre,majd fized a faszfej kormányodnak a rohadványsok járulékot,rejtett adót és minden mást,aztán nyilatkozzál itt baromságokat!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 10:10:31

@lariflari: Az ember kénytelen alkalmazkodni a másikhoz, ha azt szeretné, hogy az megértse.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 10:12:24

@lariflari: Mára elég volt belőled. Menjél vissza a kurucinfóra. Az való neked.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 10:14:33

@lariflari: Igen, vannak olyanok is. Én 21 éven kersztül befizettem minden adót. Közben 4 -szer volt APEH ellenőrzésem, és egyetlen hibát nem találtak. Ilyen is van ebben az országban.

orient 2012.02.11. 10:14:34

@lariflari: nem ezek a multicégek. De a balatoni magyar szálloda ugyan úgy le fog húzni ha ott dolgozol hidd el. Marriot külföldön sosem működik így csak itt a magyar vezetőség alatt, így működteti és a Marriot nem állami támogatással van itt.

Multicégek Audi, ExxonM, IBM, BP, Tsystems, Procter and Gamble, SAP, EON, Mercedes...stb.

Ezek a cégek bizony nagyon jó fizetéssel, nagyon jó munkakörülményeket biztosítanak az alkalmazottaiknak. Én dolgoztam magyar cégnek is és ott is óriási profitot termeltek amit a cégnek esze ágában sem volt visszaforgatni az üzletbe vagy rendesen megfizetni az alkalmazottait. Igen a magyar ilyen ha kicsit több pénze azonnal elveri..

lariflari 2012.02.11. 10:16:29

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: A kecskepásztorokat nehéz lehet csaláson rajtakapni!Ez azért lehet!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 10:16:51

@lariflari: ..bár az igaz, hogy nem luxus kocsival közlekedek, de normálisan meg tudok élni, így is.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 10:18:17

@lariflari: ..nem veszed észre, hogy tök egyedül vagy ezen az oldalon a hülyeségeiddel?

lariflari 2012.02.11. 10:19:12

@orient: Nem az állami támogatásról van szó!
Arról van szó,hogy azonnal meg kellene szüntetniük a munkaerő bérbeadást ahhoz,hogy valóban be legyenek fizetve a járulékok!
Továbbá most kitalálták ezt a munkaheyltámogatásra adnak x-y mennyiségű összeget,csak csinálj egy lekvárüzemet vagy bármit amivel embereknek adsz munkát!Tudod mi lesz ebből?Az,hogy a benfektesek ellopják majd a lovettát és lószar munkahely sem lesz!Max papíron!
Itt már csak akkor lehet a gazdaságot felpörgetni,ha repülőről leszórnak egy valag pénzt!

lariflari 2012.02.11. 10:20:02

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Nem veszed észre hogy nem vagy nekem kommunikációs partner?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 10:21:17

@lariflari: Akkor mi a fenének írogatsz nekem? Egyébként annak nagyon örülök, ha nem vagyok a partered. Nem kívánom szégyellni magam

Mr.Moonlight · http://off-shore.blog.hu 2012.02.11. 10:21:27

@balu_a_medve: A kis országok rájöttek hogy a világ nem fog megtanulni pl. norvégul, nekik kell megtanulni angolul. Az északi országokban az iskolások tökéletesen beszélnek angolul. A németek általában jól beszélnek angolul (a német és angol rokon nyelv). A franciák valóban nem nagyon tudnak idegen nyelveket, de ha valakinek a munkájából kifolyólag szüksége van rá, az tud angolul. Mivel az angol világnyelv, az angol nyelvterületen élőknek nem életszükséglet egy másik nyelv ismerete.

orient 2012.02.11. 10:29:39

@lariflari: Nagyon jó példa. Valószínűleg téged már megszívattak párszor azért vagy felháborodva jogosan. Akkor most fogsz meglepődni, erről nem a multi cég tehet hanem az itteni magyar vezetőség és közvetítő iroda, ahol téged és sok mást lenyúlnak ők meg otthon ülnek a 300m2 házukban a jakuzziban. Nézd meg hogy megy ez a lengyeleknél pl.? Azok félig germán nép és érdekes sosem hallasz ilyen sztorikat,ott rendesen működik a munkaerő közvetítés is. De említhetnék egy másik multit is (név nélkül), felvonókkal és liftekkel forgalmazásával foglalkoznak. Egy haverom ott szerelő. Minden szerelő szar éhbérért dolgozik (100-200 ezer bruttó) kemény szakmailag is elismert munkát, a külföldi vezetés meg nem értette hogy lehet eladnak lifteket X milliárd értékben évente, a fizetés töredéke a nyugatinak(ők azt gondolták min. 300-400 ezer bruttót kap egy liftszerelő) és mégis majdnem veszteséges itthon a cég. Ja kiderült hogy az összes magyar vezető lenyúlta az összes profitot éveken keresztül. Volt itt profit, csak szereztek egy havert aki adott raktárhelyet csillagászati árakon, és kötöttek egy iszonyatosan pofátlan raktár szerződést ahol meggazdagodott a haver is, és vezetőségnek is szépen visszautaltak elég nagy pénzeket. Mire kiderült, hiába rúgták ki az összes magyar vezetőt, már mind dúsgazdag lett és mindezt legálisan, a külföldi multi tulaj meg fogta a fejét mert ilyet még 100 év alatt nem látott a cég még Ázsiában sem, közben a melós akit éhbérért dolgoztattak mind a multit utálta, pedig ki volt adva hogy rendes fizetéssel dolgoztassák őket. Ilyenek tucatjával történnek itthon és mindenki a külföldi multist hibáztatja közben sokkal inkább a saját fajtánk rabol le minket akit a külföldi vezető pozícióba tesz.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.11. 10:36:46

@orient: Igen, tökéletes igaz, amit írsz. Egy valóban világcég, (most nem olyanokra gondolok, akik valahonnan beesnek az országba a rablás céljával) az rendkivül sokat ad a nevére, a tisztességre. Én 21 éven keresztül, anyugdíjazásomig voltam egy világcég itteni gazdasági igazgatója. Egyetlen forintot nem lehetett szabálytalanul kifizetni, és minden adót "határidőre" be kellett fizetni. Nekek rendkivül sokat jelentett egy-eyg APEH vizsgálat eredménye. Azon keresztül is értékelték az itteni vezetőség munkáját. Természetesen egyetlen minimál béresünk sem volt, és mindenki minden forintja után, (még a prémiumok, jutalmakat is beleértve) adóztunk. No, és csodálatos módon, a cég így is szép nyereséget ért el.

külvárosi 2012.02.11. 10:55:32

csak német segg legyen amit csókolhatunk, olvtársak!

balu_a_medve 2012.02.11. 10:56:53

@Énvezettem?:

"Nagy rákfenéje ez a dicső magyar "mi jobbak vagyunk a többieknél" érzéseknek..."
és
"De tényleg, hogy konkrétumokról beszéljünk, miben is vagyunk világhíresek?"

Dehogy vagyunk jobbak. Egy szóval sem mondtam. És nem ez a kérdés lényege. Jelzem, hogy anno, a 80-as évek végéig, a mezőgazdaságunk és oktatásunk az első 10-ben volt. De már elmúlt.

"Lásd be, ha mi tényleg olyan nagyon jó ország lennénk, akkor az angol, német vagy francia mesteremberek aggódnának azon, hogy az ő fizetésük mennyivel kevesebb, mint a magyaroké. "

Pontosan így is van. Jellemzően nem a magyar mesteremberek mennek ki (de ez sem áll kivétel nélkül), hanem az állások jönnek ide (illetve a környékre). Odakint folyamatosan, kb. 30 éve csökken az életszinvonal.

"Aztán, ha olcsóságról van szó, akkor sem minket választanak (ugye Kína és a távol-kelet), ha jól képzettségről van szó, akkor se (USA, Nyugat-Európa, Japán, stb.). "
Olcsóság és képzettség tekintetében a 90-es években jól álltunk. Most már egyre inkább a képzetlen munka kell, és ebben tényleg kína erős, bár ott komolyan veszik az oktatást is mostanában. Az usa meglepő módon a sweatshop típusú munkkákban egyre erősebb mostanában :)

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:

"No, ndehogy az EU-t és IMF-et hibáztasd amiatt, hogy hihetetlen nagylábon éltek. Nézd meg milyen nyugdíjaik vannak. Jóval 1000 € felett. Hol van nálunk ilyen? S emellett, még hihetetlen lusták is a görögök."

Lófaszt. Propaganda, hangulatkeltés. Lásd korábbi posztok. A görögök se nem lusták (éppen ellenkezőleg), se a keresetük nem magas (se a nyugdíjkorhatár alacsony).

@orient:

"Igen csak pont a gyarmatországok menetelnek felfelé: Kína, Szlovákia, Csehek, Lengyelek, "

Kína helyzete speciális, már eleve egy nagyhatalom volt, nem gyarmat, és meg tudta akadályozni a gyarmati létbe való kényszerítést. Ha figyeled a híreket, akkor az USA most vadul kapálódzik, hogy valahogy "visszaszorítsa" Kína egyre növekvő befolyását. Líbia, vagy az általad emlegegtt szíria kínai és orosz befolyás alatt állt, nem véletlen, hogy basztatják (a homs-i mészárlás, és alapvetően a szíriai hírek jelentős része propaganda, többségében közönséges fabrikáció, hazugság.) A többi, általad emlegetett gyarmat, a szlovákok, csehek, lengyelek hasonló szarban vannak, mint mi, és maradnak is gyarmatok.

"Magyarországon mikor volt jobb élet, osztrák magyar monarchia alatt (gyarmatként), vagy a nagy szabadság alatt?"

A 80-as évekig meglehetősen magas volt az életszinvonal. A 90-es évek tömeges elszegényedést hozott. Az éhség (hihetetlen, a 21. században!) egy létező probléma vidéken. A szegénység széleskörű. Azt hiszem, hogy ez, ami most van, nem éppen a prosperitás. És nem nem specifikusan magyar probléma. A nyugati országokban pontosan ugyanez a tendencia, egyesek rosszabbul állnak (pl. USA, a népesség 16%-a élelmiszersegélyre szorul). Kuba egészségügyi helyzete jobb, mint az USA-é, és a világ élmezőnyében van.

"Érdekes elgondolkozni sok mindenen mielőtt szajkózzuk ezt a jobbik lózungot."

Kérlek, ne tulajdoníts nekem olyan álláspontot, ami nem az enyém. Semmi közöm a jobbikhoz, sem a jobboldalhoz, éppenséggel baloldali vagyok (persze nem úgy, ahogy az MSZP és LMP, melyek egyébként lényegében ugyanolyan jobboldali pártok, mint a többi).

@Mr.Moonlight:

"A kis országok rájöttek hogy a világ nem fog megtanulni pl. norvégul, nekik kell megtanulni angolul."

Nyilván. De ami biztosan nem igaz, hogy ők sokkal jobban képzettek lennének. Ausztráliában (a kontinens) épp az tűnt fel, hogy a BME-s okatatásom mennyivel jobb volt (90-es évek eleje, azóta szerintem sikerült nivellálni).

"A németek általában jól beszélnek angolul (a német és angol rokon nyelv)"

Kösz a kioktatást :) Természetesen tudom. Épp ezért nem nagy csoda, hogy az északi országokban kurva jól beszélnek angolul (lehet, hogy nem tudtad, de képzeld, azok is rokon nyelvek, sőt, az északi germánnak (Old Norse angolul, amikor még egységes nyelv volt) önmagában is jelentős hatása volt az angol nyelvre)

orient 2012.02.11. 11:06:32

@balu_a_medve: Sajnos pont ez a propaganda amit te mondasz. Látom nagy értesült információid vannak az "egyik" oldalról és vakon el is hiszed ami ott olvasol (forrást szándékosan nem említek).

Szíria, amit állítasz az szín tiszta hazugság. Feleségem arab, évekig éltem Beirutban, többször jártam Szíriában. Sajnos a híreket Szíriáról hallasz azt szorozd még meg 100x és kb. az az igazság, fogalmad sincs Assad az oroszlán milyen népirtást végez jelenleg (milyet végzett az apja évekkel ezelőtt) a saját népén belül. Kérdezz meg egy szírt, mind utálja és tisztában van vele mekkora egy népírtó szemét az Assad. Nekem van közvetlen családtagom aki még pár hete is Szíriában volt, azóta eljött és mesélt, nem a CNN-ről szerzem a híreimet. A többi állításodat meg sem próbálom megcáfolni mert ha már alapvető dolgokban ennyire meg vagy vezetve bizonyos médiák által akkor kár. Vak hit ellen nem tudok érveket felsorakoztatni..

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.11. 11:30:56

@balu_a_medve: Mutass légyszíves egy statisztikát, amely szerint 1980 környékén a mezőgazdaságunk az első tízben volt (mindegy, hogy mi szerint, tehát lehet ez foglalkoztatottak száma, áruminőség, export százalék, akármi). De tényleg.

Én kutattam utánuk, de nem találtam őket.

Oktatásilag talán még tényleg elég jól álltunk, de az meg nem termelési ág, hogy exportálni lehessen. És érdekes módon, annak ellenére, hogy állítólag jól álltunk benne, nem jöttek ide tömegesen azt tanulmányozni, hogy miként is tanulnak a magyarok annyira jól.

"Olcsóság és képzettség tekintetében a 90-es években jól álltunk. Most már egyre inkább a képzetlen munka kell, és ebben tényleg kína erős, bár ott komolyan veszik az oktatást is mostanában. "

Én ezt nem így tudom. Ha most valaki Kínába megy, nem azért teszi, mert olcsó munkahely (ami nem igazán igaz néhány éve, főleg a komolyabb szaktudást igénylő ágazatokban), hanem azért, mert elképesztően flexibilisek a munkával kapcsolatban (és sajnos a munkakörülményekkel kapcsolatban is), szinte kimeríthetetlen tartalékokkal rendelkeznek, ha arról van szó, hogy a termelést növelni vagy csökkenteni kell, majdhogynem akármit is akarsz termelni, a beszállítók hasonló mentalitással ott várnak a szomszédban. Szemléltetés képpen: 2010-ben több ember váltott állást Kínában (új munkahely egy elbocsátás után), mint ahányan összesen dolgoznak az EU-ban.

"A 80-as évekig meglehetősen magas volt az életszinvonal. A 90-es évek tömeges elszegényedést hozott."

Nem véletlen, hogy annak idején Hofi is azt mondta, hogy a kapitalizmus a szakadék szélén jár, de mi egy lépéssel előtte tartunk! Az, hogy a 80-s években viszonylag magas volt az életszínvonal csak az mondja, aki annak idején nem járt tőlünk nyugatra. Komolyan mondom, nem kellene ekkorát lódítani.

balu_a_medve 2012.02.11. 11:39:55

@orient:

"nagy értesült információid vannak az "egyik" oldalról és vakon el is hiszed ami ott olvasol (forrást szándékosan nem említek)."

Világosíts már fel, kérlek, mert nem tudom, hogy miről beszélsz, tényleg fogalmam sincs. Nem egy forrásból szerzem be az információimat, sőt. Vagy Asad AbuKhalilra gondolsz? :)

"Szíria, amit állítasz az szín tiszta hazugság. Feleségem arab, évekig éltem Beirutban, többször jártam Szíriában. Sajnos a híreket Szíriáról hallasz azt szorozd még meg 100x és kb. az az igazság,"

Oké, azt elismerem, hogy nem közvetlen a tapasztalatom (de látom, a tiéd sem). Viszont ettől még lehetek jól értesült :), de az tény, hogy elsődleges forrásokkal nem rendelkezem, kivéve pár riportot, melyet szíriában járt újságírók írtak, illetve az Arab Liga jelentését, melyet nem nagyon idézgetnek, mert egyáltalán nem a propagandát támasztotta alá. Viszont azt a helyszínt ténylegesen felmérő arabok készítették, akik ráadásul nem voltak barátságosak a rezsimmel.

"fogalmad sincs Assad az oroszlán milyen népirtást végez jelenleg (milyet végzett az apja évekkel ezelőtt) a saját népén belül. "

Na, ez szinte biztosan propaganda (nem a régi vérontásra gondolok). Jelenleg egy (alapvetően külföldiek által támogatott) polgárháború van, és nem az az egyoldalú népírtás, ez attól függetlenül biztos, hogy azok a szírek, akiket te konkrétan ismersz, utálják Assadot.

balu_a_medve 2012.02.11. 12:01:40

@Énvezettem?:

"Mutass légyszíves egy statisztikát, amely szerint 1980 környékén a mezőgazdaságunk az első tízben volt"

Sajnos most nem érek rá (vicces, de melóznom kell), a statisztikát már régen láttam, még a 90-es évek elején, nyomtatásban. Termésátlagokra vonatkozott, és felhasznált erőforrásokra. A magyar termésátlagok magasak illetve bizonyos esetekben kiemelkedőek voltak nemzetközi összehasonlításban, és az erőforrásfelhasználás nem volt mértéktelen (pl. az USA esetében a magas termésátlagok óriási erőforrásfelhasználással járnak). Ez alapvetően a természeti adottságainknak, a mezőgazdaság szervezésének (téeszek, "integrált" feldolgozóipar), a tudományos kutatásnak, és a tudományos eredmények szisztematikus alkalmazásának volt köszönhető. Ha megnézed, ennek a rendszernek szinte minden elemét szétbaszták (kivéve a természeti adottságokat, amit majd a globális felmelegedés fog elvinni).

"Én ezt nem így tudom. Ha most valaki Kínába megy, nem azért teszi, mert olcsó munkahely"

Hanem mert olcsó a munkahely. Amit leírtál, az pontosan ezt jelenti, csak bővebben kifejtve. A flexibilitás egy eufémizmus, jelentése: szarért hugyért dolgozik és bármikor ki lehet rúgni.

"Az, hogy a 80-s években viszonylag magas volt az életszínvonal csak az mondja, aki annak idején nem járt tőlünk nyugatra."

Jártam, sőt éltem is. Most nem a fogyasztási cikkekről beszélek, hanem lakhatás, kaja, egészségügyi ellátás. Ez a 90-es években a 80-ashoz képest ZUHANT. Nyugaton is ez a helyzet mostanában.

Tell Vilmos 2012.02.11. 12:48:57

@balu_a_medve:

Oknem hiszek el mindent a sajtónak.

Azért 1-2 adat a görögökről:

-teljes nyugdíjra való jogosultság: 35 év !!!
-nyugdíj kifizetések egy évben: 14 hó!!!
-nyugdíjszint az átlagbérekhez viszonyítva: 80% Németeknél 46%!
-max. nyugdíj: 2538 Euro. Németeknél 2100

Ezek sem igazak? Eurostat adatok, melyek a tagországok leadott jelentésein alapulnak...

kela-bá 2012.02.13. 16:21:34

Jó napot Emberek! Tájékoztásul a hasznos javaslatokat ide lehet küldeni:
www.joallam.kormany.hu
süti beállítások módosítása