HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Programkód, mint világnyelv

2012-már-27 | 86. nap |  Énvezettem?

Meg-megállok azon gondolkozni, hogy mit is kellene ténylegesen taníttatni a fiatalokkal ahhoz, hogy az egyre jobban kiterjedő nemzetközi munkaerőpiacon versenyképesek maradjanak, és megállják a helyüket. S közben azon is kapom magam egyre többször, hogy ugyanezen fiatal korosztálynak egyattó fogalma nincs arról, hogy hogyan is tudná a munkályát könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá tenni azzal, hogy pl. az Office programokat automatizálja, hogy Visual Basicban egy-két makrót összerakjon, hogy komolyabb programozási feladatokról már ne is beszéljünk.

Nagyon úgy tűnik nekem, hogy elértünk abba az állapotba, a nyolcvanas és kilencvesen évek nagy lelkesedése után, hogy a mostani fiatalság tudja ugyan használni (többé-kevésbé) a számítástechnikai eszközöket, de azt, hogy hogyan működnek, arról egyrészt fogalmuk nincs, másrészt pedig nem is tudják, hogy a működést programozással, opciók okos beállításával azt komolyan át lehet formálni, a saját ízlésükre, szokásaiknak megfelelő működésre formálni.

Vagyis a fiatalok között elfogytak a light hacker beállítottságúak, azok, akik tudnak programozni a kezdőnél kicsivel komolyabb szinten (egy buborék rendezést helyből megcsinálva), de még nem akarnak egyből a vállalati mainframe-be, vagy a CIA belső hálózatába betörni.

S ez nagyon komoly gond, akárhogyan is nézem. Amikor én jártam iskolába, akkor kötelező volt egy alap BASIC, egy kis Pascal és Visual Basic, az egyetemen pedig legalább minimális szinten megérteni az objektum orientált programozási nyelvek alapjait, s mindezt úgy, hogy nem matematikus vagy programozói szakon végeztem, hanem más természettudományos területen.

Manapság, úgy tűnik, mindez a múltté.

Pedig programozásban nagyok lehetnénk, s még nem is valami hatalmas erőfeszítést megkívánva. A felsőbb matematikai képzésünk világhírű, a gondolkodásmódunk nagy átlagban más, mint a környező országokban élőké. Ezenfelül szinte mindenhol talál már az ember számítógépet, és érdeklődő tanerőt is, hogy legalább az alapokat le tudjuk rakni az általános iskolában. S emellett van elég szabadon (értsd ingyen) elérhető program is, amellyel elkezdhető a tanulás. Csak idő kellene ahhoz, hogy egy programozóiról híres ország legyünk.

S ez nem csak azért lenne jó, mert nemzetközileg is konvertibilis tudással rendelkező munkerővel rendelkezne az ország. Hanem azért is, mert akkor angol, francia, spanyol és kínai nyelvtudás nélkül is beszélnék egy (vagy több) világnyelvet.

A programokét. 

Címkék: pc technika tanítás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr874336796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Moonlight · http://off-shore.blog.hu 2012.03.28. 13:29:56

Nem vagyok meglepve. Ahogy a blog kommenteket olvasom, sokan azt a minimális fáradtságot sem veszik maguknak hogy utánanézzenek (ha már eddig nem tanulták meg), hogyan lehet ékezetes betűket írni angol nyelvű billentyűzeten.
süti beállítások módosítása