HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Nem csak lehet, de el kell menni

2012-máj-13 | 133. nap |  Énvezettem?

Vegyes érzelmekkel olvastam az Örülünk, Vincent? blogon megjelent legutóbbi írást arról, hogy sokan, friss diplomával a kézben azon gondolkoznak, hogy elmennek Magyarországról. A jobb megélhetés, a kiszámíthatóbb élet, a kevésbé oligarchás gazdaság és ellenpontozott politikai élet reményében. Ebben persze igaza van, nem is tagadható a mostani magyar helyzet kificamodottsága.

Abban viszont nincs, hogy el lehet menni. Ugyanis nem csak lehet. 

Hanem kell.

Nem azért, mert ezzel a lehető legtöbb humánerőforrásba ölt pénzt visz magával az ember. Nem is azért, mert ezzel a lehető legjobb "hazaáruló" portékává válik az illető a szélsőjobb (és bal) szemében. És még csak nem is azért, mert ezek után majd visszafizetheti a felsőoktatási intézményének a tandíjat (aminek egyenesági következménye lesz az, hogy többé semmilyen tartozási érzése nem marad majd a végzés kapcsán).

Hanem azért is, mert akik igazán jók, azok zsigerien tudják, hogy menni kell, hogy szinten maradhassanak, hogy tovább fejlődhessenek, hogy éljék a szakmai életet, amit a tanulmányaik kezdete őta szerettek volna.

Tegye a szívére a kezét mindenki, és gondos összeírás után merje azt mondani, hogy van ötnél több olyan szakág, amiben világelső "iskolánk", teremtő műhelyünk van. Én próbáltam, de nem jutottam el ötig. Van elég dolog, amiben jók vagyunk, de világelső, vagy akár világszínvonalas kutatás, fejlesztés most nem folyik nagyüzemben itthon. Sőt, már Nobel díjasokat sem termelünk ki minden évben vagy évtizedben.

Akkor pedig, ha valaki tényleg komolyan gondolja a szakmai fejlődést, nincs már megoldás, minthogy oda megy, ahol azt, amit szeretne csinálni, tényleg világszínvonalon művelnek.

Ami nem itthon van. Hanem valahol máshol.

S a munkáltatók által is kikerülhetetlen munkaerő piaci versenyben (amelyben egyes szakágak versenyeznek a megfelelő koponyákért) csak úgy lehetne előrébb kerülnünk, ha ezek a műhelyek, iskolák itthon is fellelhetőek lennének.

Csak ehhez nem csak az kell, hogy azokat, akik mennek, azzal ostorozzuk, hogy miért is mernek elmenni, hanem az is, hogy hosszabb lélegzetvétellel támogatni merjünk két-három szakágat állami szinten. Hogy olyan versenyistállókat építsünk ki (és itt majdnem mindegy, hogy milyen szakágban), ahova érdemes idejönni.

Amíg ez nincs megy, ne csodálkozzunk azon, hogy azok, akik tényleg komolyan szeretnék a szakágukat művelni, abban tovább fejlődni, és nemzetközi szinten is komoly eredményeket az asztalra letenni, azok mennek.

Nincs más választásuk. 

Címkék: vélemény külföld egyetem innováció

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr414505535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása