HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Külföld, a tudás ki- és beáramlás

2012-máj-25 | 145. nap |  Énvezettem?

Kicsit elkapott a gépszíj, ahogy egy szülő siránkozását olvastam arról, hogy miért is olyan rossz az (neki), hogy a gyereke friss diplomásként kimegy külföldre munkát keresni. Értem én, hogy nehéz lesz megszokni, hogy a csemetéje nem otthon van, két utcával arrébb, de a mostani magyar helyzetet nézve egy friss diplomásnak legfejlebb Budapesten vagy néhány nagyvárosban van lehetősége arra, hogy pont ugyanabban a városban helyezkedjék el, ahol szülei is élnek. A párválasztásból adódó bonyodalmakat nem is említve.

A biztosíték viszont ott ment végleg ki, amikor már megint arról hallottam valakit áradozni, hogy mekkora tudáskiáramlás történik, ha a frissen diplomázottak elmennek.

Noooooormális?

Értem azt a részt, hogy ha valaki egyetemi végzettséggel elmegy innen, akkor egy diplomással kevesebben maradunk, s ez abszolút értékben csökkenti az itt maradók képzettségi rátáját.

De azt nem értem, hogy miért gondolják még mindig olyan sokan azt, hogy azok, akik innen elmennek, azok a világ elitjéhez tartoznak akármilyen szempontból is? Hiszen nincsenek világhíres egyetemeink, világhíres és világszerte keresett kutatóink, akiknek műhelyeibe való bekerüléséhez először kilométeres sorokat kell végigvárakozni, hogy utána hallhassuk, hogy sajnos az érdeklődés és a magas színvonal miatt nem kapunk helyet. Nem hemzsegnek az olyan világszínvonalú fejlesztőbrigádok és vállalatok sem Magyarországon, akikhez érdemes lenne elmenni tanulni, ahol a csoportok (team) olyan renoméval rendelkeznek, hogy maga a tagság megemlítése elismeréssel jár jobb társaságokban.

A tudáskiáramlás, mint olyan, mindenhol létezik. Hiszen a szakmailag elkötelezettek el fognak menni oda, ahol még többet lehet tanulni, ahol komolyabb projekteken lehet dolgozni, ahol valami olyan tehet le az ember az asztalra, amit évek múltán is emleget majd a szakma.

A "megélhetési elvándorlás", akár diplomások teszik, akár nem, mindig is volt és lesz, mert mindig van egy másik ország, ahol jobb (mint ahogy a szomszéd fűje is mindig zöldebb).

De diplomás szemszögből nézve ez még nem igazi tudáskiáramlás, hiszen pont oda mennek a frissen végzettek, ahol többet, jobban csinálhatnak majd, mint itthon tennék.

Ha valami ez, akkor inkább tudásbeáramlás, csak nem itthon történik, hanem a fejekben.

Címkék: külföld tudomány egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr654545059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.05.25. 13:12:49

A "tudáskiáramlás" alapvetően akkor rossz, ha Magyarországon államilag finanszíroztuk egy olyan ember képzését, aki utána külföldön dolgozik és nem adózik Magyarországon. Ez a veszteség fennáll a nem világhírű elitnél is.

Azonban azzal mindenki jól jár, ha a hazai képzés után külföldön dolgozik pár évet és utána hazajön a tapasztalatait itthon hasznosítani.

t230e 2012.05.25. 14:16:30

@online távmunkás:
Szerintem ez megint csak kisse szofizstikaltabb. Amint valaki az unio keretein belül talal allast, es ott adozik, mar nem allja meg a helyet.
Az unios palyazatokon nyert penzek is adobol szarmaznak, amit mi kulfoldon dolgozo magyarok is fizetunk.
Aki visszater az is biztosan jol jar? Vagy ki az a mindenki. Ha valaki elötte es utana sem kapja meg a lehetöseget, hogy tudasat kamatoztassa, akkor nem hiszem, hogy mindenki jol jar a visszavandorlassal.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.05.25. 14:27:59

@t230e: Az EU költségvetése az EU-s GDP 1%-a, ennek csak egy rész jut a pályázatokra, mert valamiből fenn kell tartani az EU-s bürokráciát is. Szóval jelentéktelen az EU-ban adózók hozzájárulása a magyar gazdasághoz, ha a magyar munkavállalók adóbefizetésével hasonlítjuk össze.

Én azt írtam, hogy azzal jár jól mindenki, ha otthon hasznosítja a tapasztalatait egy nemzetközi ismeretekkel rendelkező honfitársunk. Csak hogy ne legyen félreértés: például az istállótakarítás nem a tapasztalatok hasznosítása :)

Haloperidol 2012.05.31. 22:39:14

@online távmunkás: igazad van, az lenne a legjobb, ha minden egyetemistának/frissdiplomásnak lenne lehetősége arra, hogy 1-2 éves külföldi tanulmányút után hazajöjjön. Csak az a baj, hogy nagyon rövid idő után óhatatlanul elkezdődik az összehasonlítgatás, a "számolgatás" (és itt nem csak a forintokat értem, hanem az életminőséget, a boldogságot, stb.)

Ma már annyi magyar van kint, Nyugat-Európában, hogy az is talál magyar barátokat, férjet/feleséget magának, aki eredetileg vissza akart jönni.

Nem beszélve arról, hogy a legszembeszökőbb különbség Mo és Nyugat-Eu között a humán erőforrás megbecsülése.

Gerry. 2012.06.04. 04:05:42

Azert az agyelszivas mukodik, ami mi mas, mint eroteljes tudaskiaramlas. Ha nem is sokan, de azert akadunk paran, akik magyarorszagi diploma utan vilagszinten top 10-es egyetemen folytattunk tanulmanyainkat, es megkockaztatom, hogy igen, a vilag szellemi elitjehez tartozunk.

Okes, nyilvan akkor is kimennenk mesterdiplomat szerezni, doktoralni, ha Mo. Ausztria szintu orszag lenne, pusztan azert, mert meg vilagszinten top 300-as magyar egyetem sincs, nemhogy top 10-es. A kulonbseg az, hogy ilyen kaliberu egyetemen vegezve az osztrakok zome visszater Ausztriaba, mig a magyarok elsopro tobbsegenek esze agaban sincs latogatason kivul tobbet tolteni Magyarorszagon.

Ez persze nem tragedia. Torvenyszeru.
süti beállítások módosítása