HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Nem a kezünket fogjuk

2012-okt-15 | 288. nap |  Énvezettem?

Akkor most fogjuk egymás kezét vagy inkább mégsem? Tótawé szerint azt kellene tennie az ellenzéknek, Tallián Miklós szerint meg már ezt is mindegy. Nem azért, mert a nemzetközi coming-out napnak vége van, hanem azért is, mert (szerintem nagyon helyesen) úgy látja, hogy a mostani elitet leváltani akaró, vagy abban reménykedő ellenzék is pont ugyanarra használná fel a hirtelen szerzett hatalmat, amire a Fidesz: az elmúlt néhány év sérelmeinek orvoslására.

Ebből pedig nem lesz ország, akárki meglássa. Legalább is addig nem, amíg (Tallián meglátása szerint) nem fogjuk valahogy az államháztartás pénzügyeit rendbeszedni.

Miért is olyan nehéz ezt a beszélgetést elkezdeni? Miért olyan nehéz a tényleges költségvetési adatokról beszélni? Arról, hogy mennyi folyik az államkasszába és mennyit költünk ebből mire?

Nagyon kellene egy szakmai és társadalmi párbeszéd. Arról, hogy mit lehet, mit kellene és hogy mire van pénz. Csak ehelyett sem a kormány, sem az ellenzék (most vagy az előző ciklusban) nem hajlandó ebbe belekezdeni vagy ezt a párbeszédet normális körülmények között tartani. Hiszen csak azzal vannak elfoglalva (a kevés kivételtől eltekintve), hogy miért és hogyan kell revansot venniük, vagy hogy hogyan kellene (a lehető leggyorsabban) meggazdagodniuk.

Arról kellene beszélni, hogy ténylegesen mennyibe (értsd pontosan hány millió vagy milliárd forintba) kerül az egészségügy, a nyugdíj, az oktatás, és hogy mit kapunk az elköltött pénzünkért. Arról, hogy mennyiért végzi a közigazgatás a dolgát, és hogy mennyire hatékony az európai vagy hazai versenyszférához képest. Arról, hogy a társadalom melyik rétege és mennyivel járul hozzá az adóbevételekhez, s utána ezekből milyen mértékben részesül.

Nem azért kellene ezeket nyilvánosságra tárni, mert egy újabb kör ujjmutogatásos népjátékot akarnék kezdeményezni (mondjuk a mostani feszült gazdasági helyzetben ez nagyjából elkerülhetetlen), hanem azért, hogy végre a tények beszéljenek a vélemények helyett. Vagyis nem azt kellene kibeszélni, hogy kinek a hibája az, ami most van, hanem hogy milyen is ténylegesen a helyzet, és ha baj van, akkor mekkora ez. A tények, a tényleges számok ismerete nélkül azonban ezt nem lehet.

Az elmúlt hetek költségvetési kavalkádja azonban csak azt az nyugtalanító érzésemet erősítette meg, hogy a kormány, a pénzügyminisztérium nem tudja, hogy ténylegesen mennyi adóbevételt kezel az állam és hogy mire is költjük el ezeket a forintokat.

Innentől kezdve már nem a kezünket kell fogni.

Hanem a fejünket.

Címkék: belföld adó közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr364834577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem várt fordulat 2012.10.16. 07:07:54

roppant idegesítő ez a font készlet, szerintem változtasd vissza.

mellesleg, ha jól tudom, van ilyen táblázat, költségvetésnek hívják.

de ha állandóan áthuzogatod, összefirkálgatod, belejavítasz, nem sokat érsz vele, már pedig itt is egy hasonlót láthatnál.

Mikk^ 2012.10.16. 08:16:26

Pontosan ez a baj. Össze vissza van firkálva.
Jó lenne a valós tényleges számokat látni és a beszerzések árait a piaccal összehasonlítani.
Garantált szerintem, hogy többe kerül minden mint a piaci ár, közben meg felelősség/garancia nincs.
Az a gond, hogy nincs egy olyan párt se akire ezt rá lehetne bízni. Ha meg most végre összefogna akár a netes társadalom, hogy alapítunk egy pártot és elismert szakértőkkel megspékelve indulunk a választáson, ki szavazna ránk? Nem tudunk olyan hülyeségeket beszélni mint a jelenlegi "elit". Nem is ígérhetnénk kánaánt, mert mire! A sok hülye itt az országban meg fél szembenézni a valósággal, tündérmese kell a többségnek.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.10.16. 21:55:26

A költségvetéssel a legnagyobb baj az, hogy nincs róla (tudomásom szerint) publikusan elérhető információ.

A nemzetgazdasági minisztérium honlapján a dokumentumok között is csak ennyi található:
www.kormany.hu/hu/dok?_escaped_fragment_=DocumentBrowse&source=6&type=201&year=2012

Elképesztő, hogy míg az előző ciklus idején többfajta lebontású és hónapról hónapra frissített Excel táblán lehetett nyomonkövetni a központi költségvetés állapotát (és az abból költő központi szervek kiadásait), addig mostanra elfejlődtünk odáig, hogy az érdeklődő átlagpolgár, mint pl. jómagam, egyszerűen nem tud, nem tudhat meg semmit ezekről a dolgokról, hacsak nem havonta nyaggatja az adatok nyilvánosságára hivatkozva közvetlenül a minisztériumot.

S amíg nincs kézzelfogható adat, addig nem is lesz érdemi beszélgetés arról, hogy mire megy el a pénz, és hogy jó ez így nekünk...

Dexter... (törölt) 2012.10.17. 07:39:29

@Mikk^: Tök egyetértünk, de azért azt látni kell, hogy a netes társadalom is végletekig megosztott.

@Énvezettem?: Nem akarom szétrelativizálni az írásod, de szerintem azért ennél egy kicsit bonyolultabb a kép.
Kezdjük azzal, hogy honnét tudjuk, hogy a NGM-ben vagy KSH-ban lévő számok a reális helyzetet tükrözik-e. A kormánynak ugyanúgy érdeke az adatokkal való manipulálás, mint bármelyik kórháznak vagy egyetemnek. Már pedig a sok kis hiba összegezve egészen elképesztő eltérésekhez vezethet.
Másik probléma az, hogyha kapsz egy összeget, hogy xy forint ment el 2011-ben az egészségügyre, akkor te abból milyen következtetéseket tudsz levonni. Ebben az országban alig van egy-két ember, aki olyan rálátással rendelkezik egy (!) területre, hogy annak kiadásait reálisan megtudja ítélni.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.10.17. 11:44:21

@Dexter...: A NGM feladata az, hogy a nemzetgazdaság működését átlássa, a saját hatásköre alá eső ágazatok működését irányítsa, a költségvetést egyensúlyban tartsa, s minderről rendszeresen beszámoljon a kormánynak és a választópolgároknak.

Ez a tevékenység számok (tényleges adatok) nélkül nem megy. S míg régebben a mezei választópolgárok is beláthattak a nagykönyvbe, addigra mostanra ez már nem lehetséges. De ez a kisebb baj. Az elmúlt két hét kiigazításos ügyetlenkedését látva szerintem az NGM számok nélkül "alkot" már egy ideje. Ami igen csak nagy baj.

Ha a NGM egy vállalat lenne, amely egyrészről folyamatos veszteséget termel, másrészről közben úgy tűnik, hogy fogalma sincs arról, hogy mi is történik a saját költségvetésével, mire megy el a pénze, és terve sincs arra, hogy ezt a helyzetet hogyan változtassa meg a jövőben, vajon milyen vállalatnak tartanád? Vennél-e a részvényeiből? Megtartanád-e a vezetőit?

Na ezt tényleg nem lehet szétrelativizálni... :D

Dexter... (törölt) 2012.10.17. 19:34:14

@Énvezettem?: "Na ezt tényleg nem lehet szétrelativizálni... :D"
Egy kicsit fárasztó napon volt, úgyhogy nem veszem fel az elém dobott kesztyűt :)

A poszttal és kommenteddel is teljesen egyetértek. Engem egyébként ez a szánalmas ötletelés idegesít a legjobban (MNB adó, földben futó vezeték adó,...), + a semmit mondó közhelyek (a gazdaság kifehérítése,...). Ráadásul ezekről a szenzációs villanásokról kb 2 nap alatt kiderül, hogy úgy hülyeség ahogy van és össze-vissza kell őket módosítani. Azt már mondanom sem kell, hogy egyiket sem előzte meg hatástanulmány. Ezek után az lenne a csoda, ha a srácok tudnák hol tart a gyorsnaszád.
süti beállítások módosítása