HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

KRESZt, rendőröket, büntetést a síelésbe!

2013-dec-31 | 364. nap |  Énvezettem?

Schumacher síbalesete nem az első a sorban. A hírességek közül talán az egyik holland hercegre emlékszik még a média az elmúlt évekből, aki kómába került, majd nemrégen elhunyt. A kevésbé híresek közül is, sajnos, ezrek térnek évente haza a sívakációkból kificamodott-törött végtagokkal, munkavégzésre alkalmatlanul, a baleseti kezelést után további egészségügyi kezelésre várva. S ezek az esetek minden évben megismétlődnek, a balesetet elszenvedők, a munkáltatók és az egészségügyi dolgozók sajnálatára. 

Nooooormális?

Miért van, hogy ma még teljesen elfogadott az, hogy valaki elmegy síelni, és a néhány napos kiruccanás után pár napra, hétre, hónapra munkaképtelenül és/vagy kezelésre szorulóan tér vissza?

A síelés, csak úgy, mint a közlekedés bármelyik más formája, veszélyes üzem

Akárhogyan is nézem, a síeléskor nagy (legalábbis a városi közlekedésben szokásos) sebességgel haladó, gyakran alkohol hatása alatt levő, emberek suhannak egy, a normális közlekedési helyzetekben teljesen használhatatlannak titulált, csúszós és instabil felületen stacionárius és mozgó objektumok (fa, bokor, pályaszél, sziklák, más síelő és nem síelő emberek) hada között.

Így nem is értem, hogy hol vannak az állandó és mobil radarok, a fekvő rendőrök, a KRESZ táblák, a büntetést kiszabó rendőrök a pályákról? Hol van a nemzetközileg is szabályozott vizsgarendszer, amely 'alkalmassá' tesz a síelésre?

S csak azért, mert ezt sportnak nevezzük a tradíciók szerint, ezért ez így, a jelenlegi vadnyugatias, törvény és szabályok nélküli állapotában megengedett?

Régen így volt ez a vezetéssel is. Szerencsére, főleg azért, mert tömegesen kezdték ezt a múlt században művelni, a helyzet megváltozott. A józan észre hallgatva, szabályokkal, nemzetközi egyezményekkel és mérnöki munkával, kialakult egy sokkal biztonságosabb helyzet, ahol évente a megtett kilométerek arányában sokkal kevesebb baleset történik. 

Itt az idő, hogy a sílést, mint veszélyes üzemet, is kordába fogjuk, és hogy végre a nagy sebességű közlekedéshez hasonlóan szabályokkal, rendelkezésekkel és büntetések kilátásba helyezésével csökkentsük a Schumacheréhez hasonló és az annál könnyebb balesetek számát!

Címkék: sport gondolat autó egészség

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr185718689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inch1414 2014.01.06. 13:21:41

Nem lehet a síelést a közúti közlekedéshez hasonlítani. Főleg azért nem, mert a síelés semmiképpen nem közlekedés. A legtöbbek számára nem sport, hanem szabadidős tevékenység, aktív pihenés, stb. Abban egyetértek, hogy az ittas síelőket ki kellene szűrni, de ne felejts el, hogy szabályok már most is vannak, legfeljebb nem tartják be, vagy nem ellenőrzik a pályán. A pályák szinte mindenütt remekül ki vannak táblázva. Mindenki saját felelősségére megy ki a pályára, aki pedig lemegy a kijelölt pályáról, az pláne. Az hogy a pályán ne legyenek ámokfutók szerintem is egy jó ötlet, mert sok baleset abból van, hogy egy állat elkaszál egy vétlen síelőt, de az ilyen Schumacher féle baleseteknél már bocsánat, de magára vessen aki önszántából letér a kijelölt pályáról, még akkor is, ha segíteni indult.
süti beállítások módosítása