HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Szinkron vagy felirat

2009-aug-11 | 222. nap |  Énvezettem?

Rády Annamária is tudja, hogy a nyelvoktatás színvonala itthon még elég sok kívánnivalót hagy maga után. A diákok nem, vagy csak kicsit tanulnak meg egy nyelvből, ami arra általában pont elég, hogy kicsit értsenek, de megszólalni már ne merjenek, mert annak sikeresen a tudatában vannak, hogy helyesen nem tudnának beszélni.

Pedig ez az országos "inkább csak pampogunk, minthogy beszéljünk egy idegen nyelvet" állapot könnyen orvosolható lenne, főleg akkor, ha a tömegeknek sikerül azt is elfogadnia, hogy bizony angolul kell tanulni, nem más nyelven.

Hiszen a nyelvvizsgai nyelvtudás és a hétköznapi nyelvhasználat között óriási a különbség. S akármennyire is fejlesztenénk a nyelvi tanítást, a hétköznapi nyelvet akkor is nagyon-nagyon nehéz az iskolatermekbe csempészni.

Persze vannak olyan országok, ahol ez nem probléma. Vagyis, ahol az angol ott él a hétköznapokban, még akkor is, ha ez nem az országban élők anyanyelve. Minden nap, kivédhetetlenül, kikapcsolhatatlanul.

A tévében.

Amióta világ a világ, és van film, és ezeket a filmeket nem csak abban az országban vetítik, ahol készítették, tudják, hogy ahol szinkronizálnak, ott kevésbé értik a külföldi nyelveket, ahol meg feliratosak a filmek, ott sokkal jobban.

Hiszen, ha nincs szinkron, és a filmbeli főhős eredeti nyelven mondja, hogy "Ájlbíbek", ott az angolt nem lehet megkerülni, kiszorítani, elpampogni. És ha nincs szinkron, akkor tényleg atombutának kell ahhoz lenni, hogy egy egy-két órás napi gyakorlatozás után (még ha ez passzív is), ne tudjunk legalább egy-két mondatot elnyögdécselni angolul.

Erre építhetne a nyelvtanár. Egy látens szókincsre, egy látens kiejtésre, egy látens szóhasználatra hétköznapi beszédhelyzetekben.

Csak hát egyszerűbb ezt a nyelvtanárokra és a nyelvtanítás gyatraságára fogni. Szinkronban.

Címkék: külföld angol tanítás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr491926220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása