HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Össze-, vissza- és melléfogás

2012-okt-22 | 295. nap |  Énvezettem?

Róna Péter egyik nol.hu-n megjelent posztjában arról ír, hogyan próbált meg a politikai elit az elmúlt húsz évtől először elhatárolódni, majd hogyan adta át magát mégiscsak az elmúlt húsz évbeni erkölcsi és politikai szellemiségének mindezek ellenére. A billentyűzet fogásra azonban nem az a tény késztetett, hogy a mostani politikai elitünk egyre inkább hasonlít az Állatfarm-ban olyan pontosan leírt "a régi rendszert leváltani akaró de közben teljesen magukkal meghasonuló elit"-re, hanem a következő bekezdés:

Semmi jele, hogy a külföldi tőkétől való függőséget meghaladva, kilátás lenne Bajnai elképzelésében egy életképes honi iparra, mezőgazdaságra és szolgáltatásra, és általában az értéket teremtő szellemi munkára.

Elképesztőnek tartom, hogy megint azt várja Róna Péter, és valahol az egész magyar társadalom, hogy jön egy másik politikai vezető vagy elit, amely majd előhúzza a kalapból a honi ipart, mezőgazdaságot és értéket teremtő (szellemi) munkát.

Nooooormális?

A politikai elitnek soha nem ez volt a feladata, akármennyire is kacérkodnak az ötlettel. Egy politikus (a néhány kivételtől eltekintve) nem fog ipart vagy mezőgazdaságot teremteni. Nem azért, mert nem tudna, hanem azért mert sem lehetősége, sem hatásköre nincs rá.

Egy politikus nem ipart teremt, vagy mezőgazdaságot, hanem egy olyan belső közigazgatási rendszert, amely azoknak kedvez, akik ipart, mezőgazdaságot akarnak teremteni. Egy politikus nem tud munkahelyeket teremteni (Orbán akármennyire is szerette volna ezt elhitetni a szavazókkal), hanem olyan befektetési környezetet, olyan adózási rendszert, amely a munkahely teremtést segíti elő, amely a munkáltatást ösztönzi, amely a munkáltatók és munkavállalók adminisztrációs terheit csökkenti, amely az önálló, tőkére (hitelre) alapuló munkahely teremtést helyezi előnybe. S nem azt, hogy valaki azt várja, ahhoz szokjon hozzá, hogy majd az állam megoldja az ilyesfajta problémákat, majd az állam (minisztérium, polgármesteri hivatal) munkahelyet teremt és felvesz mindenkit és munkát, keresetet és meg- vagy önbecsülést ad.

Ez volt a szocializmusban, és tényleg jó lenne erről már leszokni.

Az állam nem fog közvetlenül új munkahelyeket teremteni, sőt elsődleges feladata pont az lenne, hogy azt ne a saját berkein belül (értsd a központi költségvetésből táplálkozó szerveken belül), hanem pont a gazdasági versenynek kitett szférában serkentse ezt elő. Persze az lehetséges, hogy jól átgondolt gazdasági vagy adminisztrációs lépésekkel bizonyos ágazatok működését könnyebbé vagy gazdaságilag rentábilisabbá teszik, de ez még messze nem esik a munkahely teremtés oly csábítóan bűvös körébe. Ez így történik mindenhol, s pont ez az a gazdasági eszköz, amelyet kormányok, minisztériumok tudnak felhasználni arra, hogy a gazdasági fejlődést befolyásolják.

Ezt a hozzáállást kellene egy új politikai vezetésnek elsajátítania, s ennek a témának kellene a mostani politikai párbeszéd középpontjában állnia.

Ha a politikai elit tényleg hisz abban, hogy a magyarok annyira találékonyak, mint amilyennek képzeljük magunkat, akkor már tényleg ránk bízhatná azt, hogy ipart, mezőgazdaságot, szolgáltatásokat teremtsünk és úgy általában értéket előállító szellemi tevékenységet folytassunk. Csak ehhez félre kellene állniuk az útból, s hagyniuk kellene, hogy a tőkével rendelkező egyének és vállalatok ezt megtegyék.

Azt elvárni, hogy állam, a következő politikai elit ezt megteszi helyettünk, nem össze- vagy visszafogás.

Szimplán melléfogás.

Címkék: politika gazdaság gondolat társadalom belföld közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr254862691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dexter... (törölt) 2012.10.22. 19:29:12

A poszttal 100%-ig egyetértek.

A gond az, hogy választók nagy része állambácsitól várja az égi mannát. A munkavállalók azt gondolják, hogy egy hazai, állami cégnél kevésbé lenne hajtós a meló. A vállalkozók pedig állami támogatást akarnak. Az értelmiségben is meg van ennek a gondlatnak a maga tábora az antiliberális baloldaliak és a nacionalisták között. (És nem szabad kihagyni azokat, akik az előbbiek érzelmeit kihasználva a saját haverjaikat próbálják helyzetbe hozni) Azon már senki nem gondolkodik, hogy ezek a cégek mennyire lesznek versenyképesek, vagy hogy ez hosszútávon tartható-e.

MP 2012.10.22. 21:56:15

Azért egy komoly felelős kormányzás komoly segítséget jelenthetne egy a hazai termékeket előtérbe helyező gondolkozásban. S nem igaz hogy nem lehet mert EU ide vagy oda. Sok országban működik. Igaz ott sok minden más is...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.22. 21:58:54

nehéz felfogni azt a károkozást, amit Róna Péter és a Folyton Fanyalgók Társasága végez. itt nem elég erkölcsös/tisztességes/tapasztalt/zöld senki, hogy leváltsa a jelenlegi kurzust

Alkibiadesz 2012.10.22. 22:20:37

Szerintem félreértetted Róna Pétert.
Ő elsősorban arra célozhatott, hogy a rendszerváltást követően bizonyos iparágakat - külföldi érdekeknek megfelelően - tudatosan tönkretettek a hazai elitek. Róna szerint nem azért függünk ennyire a külföldiektől, mert eleve nem volt itt semmi, mielőtt a multik bejöttek volna, henem azért mert előtte sokmindent leromboltak. Azt sem árt észrevenni, hogy a nagy rombolást és a multik bejövetelét követően se vált a magyar elit a hazai vállalkozások barátjává. (A baráti mutyikat nem tekinteném a hazai vállalkozói szféra támogatásának.) Szóval bőven lenne mit tenni ezen a téren, és ez nem a "teremtésről" szól. Szerintem Róna Péter se gondolt másra.

is 2012.10.22. 22:22:51

@MP: a hazai terméket előtérbe helyező gondolkodást sokan csinálták, de pl. Gyurcsányt konkrétan agyamentnek nevezték, amikor előjött a 80%-os ötletével. nem is fog ez felülről menni, amíg a magyar bármiből külföldit vesz, mert a magyar(ról azt gondolja, hogy) szar

dr kíváncsivagyok 2012.10.22. 22:46:45

@balage_81 reloaded:
"itt nem elég erkölcsös/tisztességes/tapasztalt/zöld senki, hogy leváltsa a jelenlegi kurzust "

Akkor ? Maradjanak ?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.22. 23:22:36

@dr kíváncsivagyok: nem így értettem, hanem, hogy a róna pétereknek nem elég jó senki

na4 2012.10.23. 00:38:26

Nagyon igaz poszt. Ahol politikus megjelenik, ott kő kövön nem marad.

- duplagondol 2012.10.23. 00:39:31

"Semmi jele, hogy a külföldi tőkétől való függőséget meghaladva, kilátás lenne Bajnai elképzelésében egy életképes honi iparra, mezőgazdaságra és szolgáltatásra, és általában az értéket teremtő szellemi munkára."

Ebben a mondatban nincsen benne, hogy egy kormányzatnak kellene megteremtenie a honi ipart. Pont.

2012.10.23. 07:16:54

@balage_81 reloaded: Hát ha már károkozásról beszélsz, akkor légy szives felsorolni hogy ki-kik tettek nagyobb kárt az országnak, a kártékony politikai elit, amelyik 22 éve csak csal, lop, hazudik vagy azok akik fanyalognak és nekik semmi nem jó.
Mert a politikai elitet pont ezek a fanyalgók tartják el, akiknek semmi nem jó és nem forditva.
Mert ha a politikai elit, a néhai Antall vezette bagázzsal elkezdve, több kárt tettek ennek az országnak, mint az a rendszer, amit egyesek kommunizmusnak, mások szocializmusnak neveznek.

sidorovich 2012.10.23. 07:52:09

Szerintem a poszt melléfogás, 100%ban. Róna Péter kiemelt mondata sehol nem tartalmazza azokat a pontokat, amit a poszt írója tételes cáfol vagy amikben kétségei ébrednek. Így a poszt nem csinál mást, mint RP szavaiból kreál egy újabb álláspontot és azt nyilvánosan, több bekezdésben kivégzi.

Amit úgy hívnak, hogy 'árnyékbokszolás':

http://hu.wikipedia.org/wiki/Árnyékbokszolás

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.23. 08:01:11

A poszt jogos.

Ebben a politikai gondolkodásban nagy hiba van.

Úgy tekintenek a választók a politikusra, mint alkalmazottak az igazgatóra.

Ez mondjuk, biztos hogy pártállami maradvány.

A politikusoknak nem vagyunk az alkalmazottai.

Nem azt kéne várni lihegve, hogy munkát adjon valami alamizsna fejében.
-mint Orbán a közmunkát.

A politikus a mi alkalmazottunk.

Az a dolga, hogy biztonságos és használható környezetet garantáljon adónkért cserébe - az élethez.

A gazdaság csak az élet része. Megoldjuk.

Mindössze az Orbán féle önmegvalósító harciőrültek és felforgatók kizárása kéne a politikából.

Nem több.

22 éve valami mániákus őrület van a jobboldalinak nevezett felén az országnak.

Honnan veszik például, hogy cél lenne a külföldi tőke kiűzése ?

A nyelvpörgettyűs Orbán találta ki ?

Esküszöm, nem normálisak.

Külföldi tőke helyett közmunka ?

Mit csináltok emberek ?

Ébredjetek már fel.

ggaborx 2012.10.23. 08:47:58

Ez a poszt remek példa arra, hogy az iskolai tananyag szajkózása mennyire távol áll a realitástól.

Mert ellentétben az ide bemásolt leckével a valóságban - plána a magyarban - mégiscsak a mindenkori kormány, illetve az ezt alkotó személyek azok, akik közvetlenül munkahelyeket teremtenek.

Teszik ezt úgy, hogy konkrét rendeletekkel, támogatásokkal, közvetlen kapcsolatrendszerek felhasználásával közeli-távoli ismerősöknek, rokonoknak vagy hazai és külföldi üzleti érdekcsoportoknak megfelelő ellentételezés mellett kiváltságos pozíciót biztosítanak egy-egy új vállalkozás felpítéséhez.

Ezek az egyedi kapcsolatrendszerek révén felépített új cégek aztán bizonyos számú mukahelyet teremtenek az egyszerű embereknek, akiknek amúgy semmi esélye arra, hogy esetleg saját maguk teremtsenek munkahelyeket.

Az adórendszer sosem volt jó arra, hogy széles körű támogatást biztosítson általános munkahelyteremtésre. Sokkal inkább arra szolgál, hogy ezen ambíciókat ellehetetlenítse, majd eseti kivételek, adókedvezmények, állami támogatások révén a kedvezményezett kör számára előnyöket adjon.

Lehet itt gondolkodás nélkül szajkózni az állam-gazdaság tárgykörben megtanult iskolai leckét, de közben nem ártana a valóságot is észrevenni és esetleg rájönni arra, hogy a tanagyag elsajátítása csupán arra szolgál, hogy a saját értelmes gondolatok és vélemények kialakításának igényét elnyomja, a "rendszer" valódi működésének megismerését ellehetlenítse.

Nézzetek körül és látni fogjátok, hogy a mindenkori kormányhoz közel álló csoportoknak tegnap is és ma is remekül megy az üzlet, új gyárak, új megrendelések, új milliárdos keretek változatlanul rendelkezésre állnak. Csak nem nektek, hanem arra érdemeseknek. Neketek csupán az marad a játékból, hogy "sajnos megint új megszorítás kell", emelni kell az adókat, meg kell szüntetni bizonyos széles körű támogatásokat, le kell építeni bizonyos ágazatokat. Közben meg hatalmas összegek vándorolna ma is - és tegnap is - ugyanazon zsebekbe változatlanul.

Egy olyan rendszerben, ahol a kormány emberei folyamatosan közvetlenül befolyásolják, illetve határozottan rombolják széles tömegek egzisztenciáját, miközben az unalomig ismert szűk érdekcsoportokat gátlástalanul kiszolgálják nincs értelme arról beszélni, hogy "de a tankönyv szerint az államnak ez nem feladata". Egyelőre nem az a valóság, amit megtanultatok. Jó lenne, ha hasonlítana, de nem.

Én magam már annyival beérném, hogy ha már úgyis fizetni kell az oktatásért, az egészségügyért, az egyéb állami szolgáltatások igénybevételéért, miközben 80%-os elvonás van minden megszerzett forintra, ami elvileg ezek fedezésére van, dönthessek úgy, hogy semmilyen adót nem fizetek, cserébe minden állami szolgáltatásért fizetek egyenként - mint most. A havonta befizetett nem kevés, de kötelező nyugdíjjárulékról már nem is beszélek, mert egyértelmű, hogy ez alapján én már "állami" nyugdíjat nem fogok kapni.

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.23. 09:01:30

@Alkibiadesz:"Róna szerint nem azért függünk ennyire a külföldiektől, mert eleve nem volt itt semmi, mielőtt a multik bejöttek volna, henem azért mert előtte sokmindent leromboltak..."

Ez nem igaz, sok mindent nem kellett lerombolni, mert le volt az már amortizálódva magától is. Én a hetvenes években a textiliparban dolgoztam, ahol a gépek lerobbant állapota akadályozta a minőségi termelést. Emiatt ugye nem volt akkora a bevétel, hogy abból fejleszteni lehessen, arról meg szó sem lehetett anyagiak hiányában, hogy a nyugati szupergépeket megvegyék. Szóval valahogy így nézet a magyar ipar helyzete, de hasonló volt a mezőgazdasági termékek feldologozásának az ipara is, meg maga a mezőgazdasági termelés is, nem volt pénz feljesztésre.
Az meg hab volt a tortán, hogy az állami vállalatcsoportokon belül a jó eredményeket elérőktől elvonták az eredményt, és abból adtak a rosszul teljesítőknek is. Nos ez meg erkölcsileg rombolta a rendszert.

Mindezek is vezettek a rendszerváltás kényszeréhez. A bejövő multik hozták a tőkéjüket, meg a modern gépeiket, itt meg várta őket a sárga irígység. Aki nem tudott jó csapatot kialakítani magának, az gyorsan megtanulta mi a magyarok istene. Erre tettek rá az állandóan változó, kiszámíthatlan jogszabályi környezettel, ezért tartunk most ott, ahol a part szakad, és nem azért, mert sok mindent leromboltak.

átlátó 2012.10.23. 09:07:42

Pontosan azért, mert a politikus nekem nem főnököm, bármikor kirúgom. Hogy a klientúra nem változik, csak helyet cserél a nemzetes asszonyok és nemzetes urak személyében, az azt is jelenti, hogy ezek egy brancs. Még akkor is, ha a patkóban hol itt, hol ott meresztik azt a húgyagyú seggüket.
Ne hozzanak se mezőgazdaságot, se ipart, se semmit... nem ebben kompetensek, hanem abban, hogy élhető országot teremtsenek a törvények egymással szorosan összefüggő hálójával. Ez eddig nem sikerült és az időm pedig fogy. nem azért vagyok dühös az elmúlt sok évtizedért, amit elvettek tőlem, hanem azért, mert nem hagyták, hogy olyanná alakuljanak a dolgok, - ami nem ennyire az a faszán szar, hanem lehetett volna az a nem szar fasza.

Alkibiadesz 2012.10.23. 09:10:34

@látjátok feleim szümtükkel:
Az általad és az általam említett dolgok nem cáfolják egymást.
Természetesen voltak olyan ágazatok, és olyan gyárak, amelyek korszerűtlenek voltak.
Emellett viszont olyan egységek is voltak, amelyek képesek lettek volna a fejlődésre, ha nem építik le őket tudatosan.
Róna nem mást állít, mint azt, hogy "a magyar ipar és mezőgazdaság 100%-ig korszerűtlen és korszerűsíthetetlen volt" tétel hamis.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.10.23. 10:00:57

@sidorovich: Szerintem meg nem árnyékbokszolás azt várni egy politikustól, hogy a közigazgatást tegye rendbe ahelyett, hogy iparról, mezőgazdaságról meg egyéb szellemi értéket teremtő ágazatokról álmodozik, és közben pont a munkahelyteremtést teszi egyre lehetetlenebbé.

Róna azonban azt várja, hogy a politikusok megint a vas és acél és búza és szolgáltatás országává tesznek minket, ahelyett, hogy a költséghatékony államháztartás országává tennének már végre... S ez nagy baj.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.10.23. 10:04:49

@ggaborx: Tudom, hogy az állam belső elosztása mekkora most, de ez nem jelenti azt, hogy ez így jó. S pont ezért lenne már ideje, hogy a központi elosztásos buksi simogatáson túlhaladjunk és végre komolyabb belső verseny alakuljon ki a termelő ágazatokban résztvevők között. Lehet (nem biztos), hogy ez aztán jó hatással lenne a külső versenyképességünkre is.

Ehhez viszont az kell, hogy az állam ne munkahelyeket teremtsen, hanem átlátható, kiszámítható közigazgatást és közterheket.

Na ez a politikusok mandátuma, szerintem. A többit majd megoldjuk mi magunk.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2012.10.23. 10:13:22

@Dexter...: én a poszttal csak félig értek egyet. egyfelől tényleg iszonyú fontos lenne, hogy ne csak az állam (megjegyzem, a ma boldog békeidőknek tekintett korban is voltak, akik kritizálták, hogy ami ott van, az csak imitálja a kapitalizmust és a gazdasági szereplők nagy része az államon élősködik, szóval ez elég régi betegség), hanem az itt élők többsége is felelősnek érezze magát azért, hogy itt jobb ország legyen. liberálisként ezt máshogy nem is gondolhatom. az állam feladata leginkább az lenne, hogy tiszta, átlátható viszonyokat teremtsen, betartható jogszabályokat alkosson és tartassa is be őket, és hagyjon levegőt a magánszférának gazdaságilag. másfelől viszont korántsem magátólértetődő, hogy a bajnai által javasolt program, a külföldi befektetők feltétlen preferálása, valóban azonos ezzel az igénnyel. ezer és egy példát lehetne arra hozni, hogy a magyar gazdaságban 90 után nem egyenlő feltételekkel zajló verseny volt hazai és külföldi szereplők között, hanem a külföldi tőke egyoldalú előnybe hozása. ennyiben viszont róna kritikája lényegében összeegyeztethető is lehetne a posztoló elképzeléseivel. (sajnos, az igazán nagy baj az, hogy ezzel együtt a hazai vállalkozások meg hozzá lettek kötve a politikához a korrupción keresztül, szóval amit nem multinacionális cégek szereztek meg, azt többnyire politikaközeli vállalkozók nyúltak le. klasszikus, új ötleten alapuló vállalkozások alig-alig voltak sikeresek. demján, leisztinger, csányi, széles stb. bizony mind a politikából gazdagodtak meg.)

vakapad 2012.10.23. 10:16:52

1./ A termelés elsőrendű feltétele az eladható termék, azaz olyan valami, amire van kereslet, és olcsóbban lehet előállítani, mint amennyit a vevőkör hajlandó érte fizetni.
2./ A termék megléte esetén (amit a nagy cégek saját kutatólaboratóriumokban, borzasztó nagy összegek befektetésével szoktak kifejleszteni) el kell menni a bankhoz, és bebizonyítani neki, hogy ez jó üzlet lesz, azaz a kölcsönt a befektető a termék eladásából vissza tudja majd fizetni.
3./ Ha a hitel megvan, fel kell építeni a gyárat, és össze kell szedni azokat az embereket, akik megfelelő képességekkel és képesítésekkel bírnak a termék gyártásához.
4./ Ezután/közben a piacon be kell vezetni a terméket, és megfelelő reklámkampánnyal kell elhitetni a leendő vásárlókkal, hogy ez jobb/olcsóbb, mint a piacon már jelenlévő, nem nagynevű, de olcsó, valamint a drágább, de bevezetett, bevált, megbízhatónak tartott (brand) termékek.

Az állam ebben az adók alacsony szinten tartásával, az EU pénzek pályázatainak gyors lebonyolításával és az engedélyek kiadásának meggyorsításával tud segíteni.

Ennek alapján megállapíthatjuk, hogy olyan sok esélyünk magyar termékre nincs, a felfutás hosszú folyamat, fenti okból továbbra is a nyugati tőke bevonzása preferálandó. Azaz szerintem Bajnainak van igaza.

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.23. 10:18:11

@Dexter...:

"A munkavállalók azt gondolják, hogy egy hazai, állami cégnél kevésbé lenne hajtós a meló. "

*

Ez milyen szánalmas...

Talán büszkének kellene lenniük arra, hogy az átlagos magyar vállalkozónál két, sőt sok esetben három ember helyett dolgozhatnak, egy átlagos uniós fizetés negyedéért???

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.23. 10:22:14

@átlátó:

"Ne hozzanak se mezőgazdaságot, se ipart, se semmit... nem ebben kompetensek, hanem abban, hogy élhető országot teremtsenek a törvények egymással szorosan összefüggő hálójával. "

*

Ráadásul ezek az idióták még NEVELNI is akarják a választópolgárokat.

Tökéletes szereptévesztésben vannak, nagyon sajnálom, hogy az átlag magyar választó nem éri fel ésszel, hogy ő "ezeknek" se nem a gyereke, se nem az alkalmazottja, se nem a jobbágya... hanem a MEGBÍZÓJA, ha úgy tetszik, a munkáltatója.

ggaborx 2012.10.23. 11:46:26

@Énvezettem?: Nyilván ez kellene, de pont a döntéshozók érdekeivel lenne ellentétes egy ilyen irány. Így tehát attól várni a megoldást, akinek pont az ellenkezője az érdeke, legalábbis naív elképzelés.

Le lehet írni számtalanszor, számos helyen, hogy a tankönyv szerint így, meg úgy kellene az államnak működnie, de ezzel semmit nem fogsz elérni, legfeljebb hülyegyerekeknek kijáró fölényes mosolyt a politikusi körökből.

A megoldás sosem lehet az, hogy össznépileg "megmondjátok", hogy mit kellene tennie azokanak, akik nagyívben szarnak a fejetekre. Ez nem megoldás, csupán a hisztis gyerek nyivákolása, ami után jön a következő pofon (megszorítás v1000000000....!).

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.23. 12:44:27

@ggaborx: Iskolai tananyag ? Tankönyv szerint ?

Hát én nem olvastam ilyen tankönyvet, de te csak irogasd szorgalmasan.

Azért, mert te egy mutyista dagonyában élsz, ahol az adót azért szedik, hogy a cigány rokonai egymás közt elosszák,

azért még vannak mások, akik ezt nem tartják a dolgok rendjének, hanem sikkasztásnak és lopásnak.

Ha annyira helyes, hogy a félázsiai fajtád elrabolja mások pénzét,

amit oktatásra, egészségügyre és az elesettek támogatására szánnak,
vagy éppen másra...,

akkor miért nem álltok ki és mondjátok a tömeg szemébe,
hogy elveszitek a pénzét, mert nálatok van a fegyver ?

Ott fog állni ma a tömeg.

Mondjátok ezt a pódiumról !

Hazug tolvaj banda.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.10.23. 13:47:44

@ggaborx: Én kisember vagyok a megmondáshoz. Róna Péter viszont már elég nagy, hogy ezt a megfelelő fórumokon és az újságok oldalain a kívánt módon (tankönyvek ide vagy oda) forszírozza.

A poszt is inkább neki szólt, mint a politikusoknak. Szerintem a politikusaink nem olvasnak Énvezettem?-et, pedig volt már egy-két jó ötletema, ami sokat segítene nekik is, nekünk is... :)

átlátó 2012.10.23. 13:50:38

@No_Fidesz_No_Problem: Teljesen világos... éppen a szereptévesztés okán fogom egyik gyenge pillanatomban valamelyik nemzetes asszonyt, vagy nemzetes urat visszakézből pofán verni. Teljesen mindegy melyiket találom el, meg amúgy az egész bagázs nálam egy brancs.

ggaborx 2012.10.23. 14:17:22

@Dr. simonmondja.: Funkcionális analfabétához van szerencsém, ugye?

sidorovich 2012.10.23. 21:35:49

@Énvezettem?: Szerintem meg nem értetted meg mi az árnyékbokszolás lényege és azt sem, hogy miért irreleváns innentől kezdve amit a posztban fejtegetsz. Annak ellenére, hogy már mások is felhívták rá a figyelmedet, miszerint gondolatokat kreálsz és adsz RP szájába, majd látványosan megcáfolod azokat. Kérdés, hogy mi értelme önmagaddal vitatkozni...

sidorovich 2012.10.23. 21:40:06

@Énvezettem?: Amit te fejtegetsz azt nem Rónával kell megvitatni, hanem az EU döntéshozóival. Ők az illetékesek a hazai mezőgazdaság és ipar jövőjét illetően.
süti beállítások módosítása