HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Kinek kell a start-up?

2008-sze-08 | 251. nap |  Énvezettem?

Berágtam megint, mert olvasom az index-en is, meg az eredeti Microsoft-os fejlesztői blogon, hogy bizony az új Windows-nak szüksége lesz egy kis start-up optimalizálásra, hogy ne úgy induljon el, mint egy terhes csiga. 

Az MS fejlesztők egyik okos embere leirja úgy, ahogy illik hogy mit is kell beletenniük a Windows 7-es csomagba, amire persze a válaszolók nagy többsége egyből lecsapott. Mit is mond a többség?

Nem kell registry.

Berágtam megint, mert olvasom az index-en is, meg az eredeti Microsoft-os fejlesztői blogon, hogy bizony az új Windows-nak szüksége lesz egy kis start-up optimalizálásra, hogy ne úgy induljon el, mint egy terhes csiga. 

Az MS fejlesztők egyik okos embere leirja úgy, ahogy illik hogy mit is kell beletenniük a Windows 7-es csomagba, amire persze a válaszolók nagy többsége egyből lecsapott. Mit is mond a többség?

Nem kell registry. Ez egy régi nagy baja a Windows-nak, ideje lenne túllépni rajta. A nagy kihivás persze az, hogy mostanra felnőtt egy új programozó generáció, aki nem tud enélkül élni.

Nem kellenek nagy rendszerfájlok, mert mindent, amit be kell olvasni, időbe kerül a gépnek, és mi csak várakozunk.

Nem kell 2400-nál is több fájl-t tartalmazó system mappa. A Windows nem arra volt kitalálva, hogy ekkore mennyiségű fájlt kezeljen, nem tudja rendesen megtenni. Ami perszer elég szomorú, hiszen Unix-on (és Mac-en) ez nem probléma.

Nem kell ekkora memóriakapacitást elvárni. Ez persze nem esik jól a hardware gyártóknak, de hát van ilyen.

Nem kellenek az észnélkül felfújt grafikai csicsázások, amik lassitját a gépet, de nem azért, mert nem lehetne ezt normálisan kivitelezni (Linuxon és Mac-en sokkal gyorsabban mennek ezek), hanem azért, mert a kódokat nem optimalizálták eléggé, és persze mert a hardware gyártóknak is igy jobb.

És a legfontosabb utoljára: Nem kellenek start-up elemek. Ki használja ezeket egyébként is? Úgy tűnik, hogy órákig elzakatol a gép, mire készen van velük. Erre aztán aki tudja, megpróbálja eltávolitani őket, kinlódik vele, valami visszakerül, akár akarjuk, akár nem, bizonyos dolgokról senki nem tudja, hogy mire való, és igy tovább. Szellemi nyomor a felhasználó számára.

A legnagyobb baj persze az, hogy eszik az erőforrásokat, és azt próbálják elhitetni az emberrel, hogy ha már ott ül valami rezidensen a memóriában, akkor ettől majd gyorsabban indul el a program. Vagyis nekem lesz jobb.

Pedig nem. Rendszerint azért vannak, hogy az első adandó alkalommal megint csak idegesitsék a kedves felhasználót. Abban a pillanatban, hogy tényleg elkezdenék valami értelmesett csinálni, kezdődik a műsor: csak nyávognak a programok, hogy ezt kell csinálni, azt kell letölteni.

De mi van, ha aznap, akkor, éppen ott,  én nem akarom ezeket a programokat futtatni, nem akarok semmit sem beállitani, vagy letölteni? Vagy, ha nem akarom, hogy akármi is előre betöltse magát. Inkább azon agyaljanak a fejlesztők, hogy hogyan is lehetne a programot magát gyorsabbá, optimálisabbá tenni, hogy ne kelljen olyan sokat várni, amig elindul, ahelyett, hogy rákényszeritsenek arra, hogy várjak akkor is, ha nem is kellene.

Csak hát ez sok időbe telik. Az optimalizálás, a gondolkodás időbe telik. Valószinűleg azért is, mert nincs még megirva rá a start-up program.

Címkék: mac pc technika

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr491926014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása