HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Világos wattok

2009-okt-06 | 278. nap |  Énvezettem?

Már megint azon kaptam magam, hogy azon bosszankodom, hogy miért is az elektromos fogyasztást tekintik alapelvnek a fogyasztói választásban akkor, ha arról folyik a vita, hogy a 100 W-os hagyományos izzókat miért is kellett központilag betiltani az EU-ban.

Amely betiltásra persze az összes forgalmazónak az a válasza, hogy itt van a kompakt fénycső vagy a LED-es égő, és lehet azt használni. Amire persze nagyon sokaknak éppen az a válasza, hogy de hát nem világít annyira, mint tette azt a hagyományos izzó.

A kutya pedig itt van elásva.

Vagyis ott, hogy nem értem, hogy miért fixálnak annyira a gyártók a kompakt fénycsövek vagy a LED-es izzók fogyasztására.

Ez eddig sem érdekelt senkit.

Ha valami fontos a kedves átlagvásárlónak, az az, hogy mennyire lesz világos az izzó becsavarása után a bevilágítandó helyiség. Emellett persze azok, akik vagy technológiai érdeklődésük miatt, vagy a lámpatest méretezése miatt (és mert figyeltek erre), vagy mert ténylegesen nem engedhették meg maguknak, hogy mindenhova százas égőt tegyenek, nem a legtöbb fényt kiadó, értsd a legmagasabb wattos izzót vették meg.

Átlag János viszont csak azt vette, amelyiket éppen kapta, és ha tudott választani, akkor azt, amelyiktől azt remélte, hogy elég világos lesz ott, ahol kell.

Vagyis nem a fogyasztás a lényeg, hanem az, hogy mennyi fényt bocsát ki az izzó.

Innentől kezdve erre kellene koncetrálnia a gyártóknak, a forgalmazóknak, a reklámoknak. Egy kompakt fénycső esetében egy jófajta 20 W-os égő megközelíti egy 100 W-os hagyományos izzó fényerejét. Ha Átlag János egy, mondjuk, 25-30 W kompakt fénycsöves izzót vehetne alapállapotban, akkor legalább 30, ha nem 50%-kal több fényhez jutna, miközben negyedannyi energiát használna fel.

Ez gondolom már elég lenne ahhoz, hogy elgondolkodjon azon, hogy mennyivel több fényhez tud egy kompakt fénycsöves izzóval jutni a hagyományossal szemben. Az, hogy az többet fogyaszt, míg az újfajta kevesebbet, csak segít a döntésben, de azt nem fogja meghatározni.

Aztán később, ha már a fél szeme kifolyt kedves Átlag Jánosnak a nagy fényességben, lehet, hogy fogékonyabb lesz arra, hogy még alacsonyabb fogyasztású, és persze alacsonyabb fényerejű kompakt fénycsöves izzókat is vásároljon.

De addig jobb lenne a több fényerőre koncentrálni a lehető legmagasabb fogyasztáscsökkenés elérése helyett.

Lehet, hogy többen látnák meg a világosságot. 

Címkék: gondolat technika környezet

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr901926237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása