HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Tudomány vagy foci

2009-dec-09 | 342. nap |  Énvezettem?

Mindig érdeklődéssel olvasom a tudományos képzéssel foglalkozó cikkeket. Így történt ez most is a nol.hu oldalán megjelent, Zawadowski Alfréd tollából megjelent írással is, amely a mai egyetemi, és azon belül a természettudományos képzés állapotát. Azt, hogy milyen siralmas helyzetben vannak a magyar egyetemek, azt, hogy nemzetközi viszonylatban túl sok egyetem és más felsőfokú képzettséget (vagy annak érzését) adó intézmény üzemel nálunk, azt, hogy nagyon sok "álhallgató" van, akik csak a társadalmi juttatások (TB, kedvezmények) miatt marad éveken át az egyetemen.

Azt most hagyjuk, hogy egy egyszerű szabállyal meg lehetne szüntetni az egyetemeken kempingezők helyzetét, ugyanis ha az egyetemi hallgatói jogalapon juttatandó járulékok és kedvezményeket mondjuk 6 évben maximalizálnánk, akkor nem lenne senkinek ezt az időszakot a végtelenségig nyújtania.

De amiért billenytűzetet ragadtam, annak más oka van.

Ez pedig a mostani természettudományos képzés, és a hozzá kapcsolódó "imidzs".

Abban a szerencsés, vagy lehet, hogy nem az, helyzetben voltam, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kiváló ifjú kutatóinak járó különdíjban részesültem pár évvel ezelőtt. Ami persze nagy örömmel tölti el ezt az ifjú szívet, hiszen azért mégis csak elismerés, mégiscsak valamennyi pénz, meg aztán a dicsőség is, ami vele jár.

Nos, azon a dicső szombati napon beálltam a sorba az Akadémia dísztermében, ahol plakett, boríték, kézfogás, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Még most is emlékszem, ahogy a gondolatok a fejemben kavarogtak hazafele menet, hogy akkor lehet, hogy mégiscsak megérte heteken, hónapokon át az egyetemi laborban küszködni, programot írni, az eredményeket elemezni, a cikkeket, szakdolgozatot megírni.

A nagy örömöm egészen hazáig tartott, ahol az ebéd alatt bekapcsolt tévében éppen egy focimeccs után osztották ki a legeredményesebb játékosnak kijáró "meccsdíjat".

Ami egy pontosan ugyanakkora összeg volt, mint az én akadémiai különdíjam.

Csak a fejemet fogtam, hogy mennyire hülye vagyok.

Pedig hát pont erről van szó. A tudománynak, a tudományos vagy mérnöki képzésnek nincs súlya, mert a szakmának, a szakmát gyakorlóknak nincs érdemi helye a mai társadalomban, főleg itthon. Mikor hallott valaki utoljára akármilyen riportot, híradóban elhangzó jelentést, vagy újságcikket, ahol (magyar) tudománybeli vagy mérnöki pályát választókat dicsőítettek?

Na ugye.

Ez régebben (mondjuk 20-30 évvel ezelőtt) teljesen normális volt. Csak közben eltűnt a médiákból. Ehelyett inkább azt láthatja az ember mostanság, hogy csonthülyeként is megélnek elég sokan, meglepően jól.

Akkor pedig tényleg inkább a foci a nyerő, nem?

Címkék: tudomány társadalom technika belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr701926255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_115131 2009.12.17. 11:20:57

Igen - NEM! Először is gratulálok! Másodszor pedig azt mondom, hogy a TV csak szennycsatorna... nem biztos, hogy abban a közegben kellene az értékre felhívni a figyelmet. Valami mást kell kitalálni - talán az egyetemeken helyben, a városokban, a falvakban - mondanám hogy az adott közösségen belül kell helyre tenni először, hogy kire legyünk büszkék!(?) Én inkább Rád vagyok, mint akármelyik egyhetes sztárnak kikiáltott focistára, akiknek annak ellenére nem jegyzem meg a nevét, hogy azt harsogja a média amit. Csak tarts ki és el ne qrvulj!

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.06.18. 22:57:43

@élilyen: Először is köszönöm a dicséretet.

Másodszor pedig, sajnos ellenkeznem kell. Pont az ilyen populista relativizmus az, ami a tudományok művelését a sutba dobta a közhiedelemben. Miszerint, ha valaki kimegy a grundra, és izzad pár órát naponta, akkor ugyanolyan értéket fog letenni az asztalra, mint aki komoly tudományos munkát végez... Na most lehet az SMS-eket beküldeni.

Harmadszor pedig abban az évben volt egy díjazott matematikából, kémiából, fizikából, biológiából, talán történelemből és magyarból is, amihez mindenkinek egy szakdolgozatot kellett minimum letennie, utána pedig fordulók során azt előadnia, megvédenie, majd az országos fordulót is megnyernie. Nagyjából az országban a legjobbnak kellett lenni, nem több, nem kevesebb. Míg abban az évben volt vagy 40 héten közvetítés, ahol akármilyen gyenge is volt a meccs, akkor is kiosztottak egy meccsdíjat, mert a szponzor így akarta.

Akkor hogyan is hasonlítsuk ezt a kettőt össze?
süti beállítások módosítása