HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A megasztárok kicsinysége

2010-máj-19 | 138. nap |  Énvezettem?

Tallián Miklós írásában arról fanyalog, hogy miért is rossz a Megasztár, és hogy a magyar verziója, szerinte, miért is rosszabb, mint a nemzetközi átlag. Nem mondom, hogy abban, amit leír, nincs igaza, de mégis, a legfontosabbat kifelejtette.

A Megasztárral nem az a legfőbb baj, hogy az elején csak a aljadékra koncentrálnak, a végén meg azon sír minden résztvevő, hogy az éppen soronlévő kiszavazottat kiszavazták, s hogy ettől az ő nyerési esélye csak nőtt. Még az sem, hogy azzal áltatjuk magunkat, hogy milyen tehetséges kis nemzet vagyunk, sejehaj. S még az sem lenne a baj, hogy vagy a csúcson már régen volt, vagy oda még fel nem jutott, de azt képzelni szerető emberkékkel van tele a zsűri. Sőt még az sem, hogy nagyon gyakran ők sem tudják, mi az igazi megasztárság, hiszen se nem csinálták, se nem láttak még olyat.

A legnagyobb baj az, hogy a Megasztár nem sztárokat keres.

Hanem karaoke bajnokokat.

Utánmímelő gondolattalan bábokat, papírmasé indigóhuszárokat .

Akik nem tudnak mást, vagy tudnak mást láttatni, mint azt, hogy mennyire ügyesen tudnak elénekelni egy dalt, amit valaki más, valamikor máskor, az ő közreműködésük teljes hiánya mellett vagy ellenére alkotott.

Vagyis a Megasztárban nem az a "sztár", aki hat, alkot és gyarapít, hanem az, aki hűségesen másol. Itt a haza nem derül fényre, s világosság helyett is csak apátsági félhomály van, ahol szerzetesi hűséggel kaparássza a toll egy szerző szavát egy még üres lapra. A Megasztárban az a "sztár", aki a lehető legmegkülönböztethetetlenül teszi oda azt, amit valaki más egyszer, valamikor régen már odatett. Aki abban jó, hogy ugyanúgy, vagy legalábbis majdnem ugyanúgy elő tud adni valamit, amit más már egyszer véghezvitt.

Ezt pedig a mostani Copy&Paste kultúrában, amikor másolni még könnyebb, mint régen volt, nem kellene ezt se majmolni, se bátorítani ennyire. A világ, szemmel láthatóan és naponta érzékelhetően, tele van igazi egyéniségekkel, igazi alkozó szellemekkel, akik napról napra újat tesznek le az asztalra. Az ablakon, rádión, tévén ömlik be a kreativitás.

Az igazi, érdekes, új festmények helyett a Megasztár inkább azt nézi, hogy ki a jobb indigópapír.

Hol van a régi, jó Ki Mit Tud?, ahol egyéni alkotásokkal, egyéni produkciókkal kellett, lehetett csak fellépni, ahol minden fordulóban mást kellett (vagy legalább is illett) bemutatni, ahol néhány forduló után egyből lehetett látni, hogy kiben van meg a megfelelő, és a szakma által is megkívánt kreativitás.

Ahol a nyertes nagy valószínűséggel tényleg teheséges, alkotó szellemet képviselt, eséllyel arra, hogy a verseny után is megállja a helyét nem csak pár hétig, de akár néhány évtizedig is.

Mert az, hogy valaki után-tud-énekelni egy ismert dalt, az szerintem nem kreativitás.

Sőt, a lehető legmesszebb áll tőle.

Címkék: média vélemény tv

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr182016853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inch14 2010.05.27. 12:38:03

Én az igazi problémát abban látom, hogy még ha ki is derül a nyertesről, vagy az elődöntősök valamelyikéről, hogy tud valamilyen szinten élvezhetően énekelni, hamar lemeze lesz neki, amin olyan szar számok vannak, hogy a fal adja a másikat. Ez igaz minden egyes eddigi megasztárosra és csillag születikesre. Még Rúzsa Magdira is, Oláh Ibolyára is, ahol azért elég nagy nevek álltak a produkció mögé.
Mivel hirtelen kerülnek profi zenész státuszba, egyetértek azzal, hogy fogalmuk sincs, hogy mitől lesz jó a produkció, és általában hiányzik a kreativitás. 2-3 lemez után (ami mind aranylemez lesz természetesen – mindössze 5000 pld !!!) talán tanulnak valamit, és lehet, hogy elindul a pályájuk.
süti beállítások módosítása