HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A roma Bermuda háromszög

2010-aug-11 | 222. nap |  Énvezettem?

"Mit tehet az unió a romákért?" cimmel közölt a nol.hu egy véleményt, amelyet egyszerűen nem tudok szó nélkül hagyni. Hegyi Gyula írása szerint ugyanis nem tesz sem az EU, sem tagországai eleget a romák felzárkóztatásáért, a szociális háló megfelelő és rasszizmus nélküli kiterjesztéséért. A mostani nyugat-európai akciókat (lásd a fancia kilakoltatásokat) pedig elítéli, mondván az ottani demokráciák is csak a könnyebb végét próbálják a dolognak megragadni.

Hegyi szerint ugyanis három dolog hiányzik ahhoz, hogy a romák, akik szerinte igencsak komoly ütőkártyák az őszülő Európa megmentéséért folytatott játszában, helyzete végre elkezdjen "megoldódni".

Oktatás, képzés, munkahely.

Noooooormális?

 

Úgy látszik, hogy Hegyi nem volt még iskolában vagy munkahelyeken, ahol romákat is tanítanak vagy alkalmaznak. Mert érteném a nagy antirasszista pátoszt, ha az iskolákban az összes roma gyerek kitűnő tanuló lenne, vagy azért nem kitűnő, mert a tanári kar egyként pikkel rájuk, de egyébként ennek ellenére Adyt vagy Aranyt fejből citáló, a természettudományokban évekkel felettük járóknál is többet tudó csodagyerekek lennének nagy átlagban. Vagy ha munkahelyeken a most alkalmazásban állók mind a hónap vagy év munkása címmel, különdíjakkal telefűzérelt dolgozók lennének, akik a vállalatok alappillérjeként, sokak által becsült, rájuk csak felnézni tudó kollégákként lennének általánosságban szóbahozva.

Persze az utóbbi az iskolával kezdődik, de mégsincs a híradó azzal tele, hogy a roma gyerekek reggeltől estig a könyveket bújják, és csak rendőri közbeavatkozással lehet őket az iskolából hazazavarni, annyira szeretnének tanulni.

Hanem pont az ellenkezője, tisztelet a kivételnek.

Ezeket ismerve a nagy kérdés nem az, hogy mit tehet az EU a roma állampolgárokért. Hanem Kennedy után szabadon pont az, hogy mit tesznek (tettek és tesznek majd) a roma állampolgárok a hazájukért és az EU-ért.

Indulásnak nem is kellene több, mint az, hogy a gyerekek legalább az átlagos teljesítményt meghaladják az iskolákban, hogy a szülők az átlagos adófizetési rátát elérjék. Vagy ha ez az út nem is járható, akkor legalább azt, hogy egy pozitív dologban országos vagy EU szinten kiemelkedően járuljanak a többség által eddig felépített rendszerhez.

Akkor szívesen elbeszélgetnék Hegyi Gyulával arról, hogy hogyan segítsük őket tovább.

Addig viszont úgy tűnik, hogy a romák legnagyobb gondja az, hogy pont ebben a hármasban, oktatás, képzés és munkahely, a saját Bermuda háromszögüket találták meg.

Akárhányszor ezekről van szó, ők mindig eltűnnek.

Címkék: vélemény eu társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr462214425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bromden főnök 2010.08.15. 21:22:39

Nem kell szociológusnak lenni, hogy tudja az ember: az iskolai teljesítmény függ a családi háttértől, életkörülményektől is, nemcsak a gyermek képességeitől. Rossz otthoni körülmények között nincsenek meg a tanulási feltételek. Meg ha otthon az ilyen teljesítmény nem érték, az iskolában nem is fog jó jegyekre hajtani. Sajnos ezek kőkeményen működő törvények, jó néhány patronált tehetséges gyereket (van 1-2 ilyen program) is visszahúz a mocsárba a környezete. Szóval ez okozza a különbséget, nem pedig az eltérő képességek. Tehát nem jogos az elvárás, hogy előbb a cigány gyerekek villantsanak az iskolákban. Illetve lehet ilyen elvárásokat megfogalmazni, de az egyre jó: népszerűséget szerezni, elismerő megjegyzéseket bezsebelni, de vezetni nem vezet sehova (illetve csak még erősebb ellenségeskedéshez).

De azért furcsállom, hogy ezt el kell magyarázni...

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.08.16. 19:39:20

@Bromden főnök: Ha jól értem, amit írsz, akkor szerinted a roma gyerekeken a leggyorsabban úgy tudnánk segíteni, hogy kivesszük őket a saját családjukból, és valahogy az eredetinél kedvezőbb feltételeket próbálunk meg nekik teremteni, hogy végre sikerüljön tanulni nekik.

Nos, én ilyen messzire nem mennék, sőt még annyira sem, hogy ilyen könnyedén kimondjam, hogy bizony a családi-otthoni körülmények az oka annak, hogy nagy átlagban ennyire szemet szúróan rosszul teljesítenek az iskolákban.

Villantásilag pedig elég lenne csak az átlagot hozni, én sem várom el, hogy egyből mindenki kitűnő legyen... A példát, amit te felhozol pont arra lehet felhasználni, hogy lám, az ilyen patronáló akciók nem segítenek (vagy legalábbis nem általánosan), minek akkor ebbe több pénzt és energiát beleölni. De ellenpélda is akad elég (szegény háttér, nincs sok becsülete a tudásnak, aztán mégiscsak lesz valami az emberből), a tudománytörténet tele van ilyenekkel.

Azt az álláspontot fenntartom (a népszerűség és az elismerő megjegyzések hiánya ellenére), hogy azért, mert ők a tanulmányi-siker-és-boldogulás ranglétra alját akarják csak elfoglalni, nekünk ne legyen egyből kötelességünk rajtuk segíteni.
süti beállítások módosítása