HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az Intel és a bajszos Mona Lisa

2010-sze-20 | 262. nap |  Énvezettem?

Olvasom az index.hu-n, hogy az Intel arra készül, hogy 50 dollárért a kedves vásárló bizonyos processzorokban az eleve beépített, az optimális üzemelést lassító vagy megakadályozó alrendszereket kikapcsolhassa. S az Intel ettől reméli a kissé stagnáló bevételeinek növekedő pályára állítását.

Noooooormális?

Két dolog miatt is teljesen őrültségnek tűnik ez.

Egyrészt egyszerűen nem bírom megérteni, hogy miért is éri meg az Intelnek az, hogy az egy bizonyos teljesítményre képes processzort mesterségesen lelassítsák. Nem fér a fejembe, hogy miért éri meg nekik nem a lehető legjobb terméket a piacra dobni, s ezek után még reklámozni is, hogy nem a lehető legjobb terméket fejlesztették ki és adták el, hanem egy butább, kicsit odakoccolt, kicsit törött verzióját.

Másrészt pedig nem értem, hogy miért is reméli az Intel ettől a húzástól, hogy több pénzt fog keresni. Hogy egy olyan üzleti modellel, ahol egyrészt az emberek megveszik a kicsit karcos, kicsit eltörött processzort, hogy aztán még ötven dollárért kivegyék belőle a műkoptatást, hogy megint új és csillogó legyen, több pénzt lehet majd keresni, mint egy olyannal, ahol eleve egy jó terméket próbálnak meg eladni. Az ilyesfajta, magától értetődő, vásárlói lehúzásokat szoktak évekig nyögni a nemzetközi nagyvállalatok. Greed is not always good...

Hiszen mióta működőképes piaci model az, hogy először megfestjük a Mona Lisa-t, és utána, miután látszik, hogy tényleg mestermű lett belőle, teszünk még rá egy fekete bajszot is. Amit aztán a kedves megrendelő, feltéve, hogy leperkálja az ötven dolcsit, egy speciális radírral eltávolíthat majd.

Bajusz nélkül jobb is, őszintébb is, szebb is. Egyszerűbb is eladni.

Címkék: vélemény pc

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr542311254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2010.10.15. 14:55:26

Tulajdonképpen eddig is ez volt, csak másképp.
A technológiai fejlődés mértéke mesterségesen, kívülről, közgazdászok által meghatározottan lassították, hogy a Kedves Ügyfelek mindig megvegyék az újabb, kicsit jobb/gyorsabb/szebb eszközt.
Ha rögtön nagyott ugrott volna a technológia, akkor elestek volna attól a bevételtől, ami a közbülső technológiai szintek jelentettek.

Eddig is az ment, hogy tudnánk jobb processzort csinálni, csak nem akarunk.

Csakhogy a vásárlók emberek, és az emberek nem szeretnek az ilyen dolgokért fizetni. Az emberek inkább évente vesznek új processzort, mint hogy egy lebutított procit vásároljanak.
Meg egyébként is ki fognak jönni a törések, és az Intel nem jut a pénzéhez.
Bukta lesz.

Hawaii- 2010.11.11. 02:02:23

Jajj már...

Ez nem úgy működik, hogy most gyártok egy adott architektúrájú processzorból 2GHz-es, meg 3GHz-es példányokat, attól függően, hogy melyikből mennyire van igény. Hanem hosszadalmas tesztelés és optimalizáció után kialakul egy a piacérettséget kielégítő kihozatal - selejt arány ha úgy tetszik - és teszteléssel derül ki, hogy melyik lesz jó (hogy a példánál maradjunk) 2GHz-esnek és 3GHz-esnek. Értelem szerűen utóbbiakért magasabb árat is el lehet kérni. Csakhogy az olcsóbb termékre mindig, mindenhol nagyobb a kereslet, s az bizony ritkán esik egybe a kihozatali aránnyal. Következésképp akár 3GHz-esként működni képes példányokat is eladnak 2GHz-esnek (AMD esetén nem csak az órajelet, de egyes változatoknál a magok számát is lehet növelni). Addig nem is volt baj, amíg a processzorban lakozó potenciált csak egy relatíve szűk, hozzáértő réteg volt képes kiaknázni (tuning), mert a bevétel szempontjából nem sok vizet zavartak. Ám manapság az alaplapok fejlődésével, a kényelmi szolgáltatások gyarapodása révén - néhány kattintással - már a tömegek is hozzáférnek a 'rejtett', kiaknázható erőforrásokhoz.
Ezidáig az egységsugarú user, ha kevésnek találta a teljesítményt, megvette az erősebb procit. A történet most csak annyiban változik, hogy ezentúl a hivatalos upgrade nem igényel feltétlenül fizikai cserét.
Nem azt mondom, hogy Nobel-békedíjas húzás az Inteltől, csak azt, hogy felesleges összeesküvés-elméleteket gyártani. Tipikusan a félig üres, félig tele pohár esete.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.11.12. 00:33:21

Nem is az a bajom, hogy így vagy úgy terveznek meg egy processzort a tömegek számára. Hanem pont abban, hogy sem gyártásilag, sem tervezésileg nem kerül többe az, hogy beletesznek egy kapcsolót, amitől aztán lassabb lesz, és csak 50 dolcsi fejében hajlandóak ezt kikapcsolni. A procit, úgy tűnik, megéri úgy gyártani, hogy kapcsolóstul, meg lassítástul is még nyereséget hozzon a konyhára. Amitől az agyam felforrt az az a tény, hogy a proci alapból gyors lenne, de valamilyen agyament az Intelnél úgy döntött, hogy most akkor még 50 dolcsit kihalászunk a kedves vásárló zsebéből, mert amennyiért először megvették/megvennék, az még nekünk nem elég.

Nem összeesküvés elmélet ez, hanem egyszerű lehúzás...

Hawaii- 2010.11.15. 23:16:41

Akkor megvilágítom a 'félig tele' oldalról, ezúttal kicsit másképp. A kereslet/kihozatal eltérése miatt eladja a 3GHz-es procit 2GHz-esként, azaz lassabb alapértékekre állítva ugyanazt a processzort. Na most egyre több vevőnek már nem is kell a gyárilag 3GHz-es, ha megveheti olcsóbban is ugyanazt, s majd ő maga felülbírálja a gyári beállításokat. Az Intel szemszögéből nézve ez nem más, mint kieső bevétel, ami óvintézkedés foganatosítását teszi szükségszerűvé. (Használhatja extra profit szerzésére is? Igen, használhatja, de ez egyelőre - konkrét adatok nélkül - csak feltételezés). Akinek a 3Ghz-es kell, az fizesse is ki, ne éljen vissza a helyzettel, hogy a kereslet miatt a jobban sikerült példányokat is olcsóbban adja.
Félreértés ne essék, nem védeni akarom az Intelt, nem szorul rá. Csak tartsuk szem előtt, hogy (1) profit orientált cégről beszélünk, akinek referálni kell a részvényesek felé, (2) amíg nem ismerjük a pontos árakat, addig a véleményed megalapozatlan és elfogult a 'félig üres' irányba.
süti beállítások módosítása