HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az USA személyi jövedelemadója és nemzeti adóssága

2010-sze-23 | 265. nap |  Énvezettem?

Elképedve olvastan a nol.hu-n Aczél Endre írásában, amelyben a központi költségvetésen alapuló állami költekezést szapulja, teljesen jogosan, azon téves Orbáni alaptanon elindulva, miszerint a liberális piacpolitika az oka minden gazdasági nehézségünknek, a következő bekezdést:

Igaz ugyanakkor, hogy akik állandó adócsökkentéseikkel (a két Bush) az ő „piaci fundamentalizmusukat” (Soros) vették át, azoknak sikerült az államot nyakig eladósítaniuk, utódaikra hagyván a szanálást. Tessék figyelni: Orbán esküdt adócsökkentő. 

Noooooooormális?

Az USA eladósodásának és a republikánusi adócsökkentésnek vajmi kevés köze van egymáshoz. Csakhogy ehhez ismerni kellene az adatokat, ami úgy látszik, Aczél úrnak nem erőssége.

Elég ránézni ugyanis az összes befizetett személyi jövedelemadó mennyiségére, és azt összevetni az átlagos személyi jövedelemadó mértékével az USÁ-ban, hogy világosság váljék, a Bush (idősebb és fiatalabb) elnökségek alatt "elszenvedett" eladósodás nem az adócsökkentések következménye. Sőt, pont az ellenkezője igaz.

Az amerikai adóhivatal statisztikája szerint (részletes táblázat itt) ugyanis mindkét Bush időszak elejét és végét összevetve több személyi jövedelemadót fizettek be a ciklus végén, mint elején. Az első Bush elnökség alatt, igaz ugyan, hogy az idősebb Bush váltig állította, hogy nem nem fog adót növelni (Read my lips...), ezt mégiscsak sikerült. Ennek ellenére az adóbevételek nem csökkentek.

A második Bush ciklus alatt jelentős adócsökkentést hajtottak végre, aminek következtében eleinte csökkentek az adóbevételek. Ehhez persze azt is figyelembe kell venni, hogy 2001 táján az USA igen kemény recesszióba rángatta magát a dotcom bubble kipukkanása után.

Az adócsökkentés végül is három éven belül meghozta az eredményét: alacsonyabb adóráták mellett a federális adók mértéke meghaladta a 2000-2001-es csúcsot!

Az tehát, hogy az USA államadóssága közben a csillagokig ér lassan, nem róható fel az adócsökkentésnek. Sőt, a mostani magas adóbevétel pont az adócsökkentésnek köszönhető.

A fiszkális deficit oka a központi kiadások gigászi méretében keresendő, amihez a két Bush korszakban indított háború a főbűnös.

A magas, és egy kis megtorpanást kivéve folyamatosan növekedő adóbevétel pont a mostani magas államadósságot tartja valamelyest kordában, annak semmiképpen nem okozója. Orbán adócsökkentési törekvései is hasonló eredménnyel járnak majd Magyarországon is, ha végre valahára egyszer sikerül ezeket a lépéseket meglépni.

Nem az elvonások növelésével, hanem a kiadások csökkentésével lehet az államadósságot sikeresen csökkenteni. A legnagyobb baj itthon pont az, hogy egyiket sem, sem a kiadások, sem az adóterhek csökkentését nem vagyunk hajlandóak megtenni.

Vagyis az adóbevétel mumussá való kikiáltása helyett a központi költségvetés takarékosságát kellene firtani mindenkinek. Aczél urat is beleértve.

Címkék: vélemény politika gazdaság usa külföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr752317963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2010.10.15. 15:04:17

Nagyon egyetértek, hogy itt összekeveredtek a dolgok. Megpróbálom tisztázni az ok-okozat összefüggéseket.

Az USA mindig is adós volt, hol jobban hol kevésbé. Önmagában véve az adósság növekedése nem jelent semmit.

Amikor Bush adót csökkentett, azzal a céllal tette, hogy felpörgesse a gazdaságot és növelje az adóbevételeket.
Pontosan azoknál és úgy csökkentettek adókat, akik vélhetőleg az így nyert pénzt elköltik, nem csak bevágják a bankba.

Másrészt amikor növelték a kiadásokat, a kiadások mögött célok voltak. Például a háború ugyebár. Ami rengeteg munkahelyet teremtett, felpörögött a hadiipar, csökkent a munkanélküliség.
Bush nem rezsire kérte a pénzt, hanem aranyat tojó tyúkott vett.

Ez a nagy különbség USA és Magyarország között.

Ja és még az, hogy az adócsökkentést, a hitelek felvételét és azok elköltését széles körű vita előzte meg tehát az elejétől lehetett látni mi történik, mindenki tudta milyen irányba halad a hajó. A derék honatyák hozzátették ötleteiket, lett terv, a tervet végrehajtották.
Pofonegyszerű, nemdebár?
süti beállítások módosítása