HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A Wikileaks évszázada

2010-dec-04 | 337. nap |  Énvezettem?

Nem tudom, mások hogyan vannak ezzel, de nekem a gyomrom forog a Wikileaks körül kialakult kalamajkától. Nem attól, hogy mennyi, és milyen fontosságú iratot hozott a Wikileaks közre a világ tekintélyes (vagy annak ezidáig hitt) kormányairól és szervezeteiről. Attól sem, hogy ezek a dokumentumok bizony eléggé kétes fényben tüntetnek fel aktív és visszavonult politikusokat, kormányokat, hiszen mindenféle, legálisnak csak bizonyos szemszögből (vagy még onnan sem) nevezhető akciókat tártak fel.

Hanem pontosan amiatt, ahogyan most ezen politikusok, kormányok és nemzetközi szervek ezen kiszivárogtatásokra reagálnak.

Felháborító.

Az elmúlt néhány évezredben hozzászoktunk politiakilag, hogy bizonyos, a tömegek felett álló körök maguknak tartanak meg lényeges információkat. Így ment ez a fáraók idejében is, a császárok sem voltak különbek, a királyokról nem is beszélve. Voltak bennfentesek, fontosabbak, akik létezését az istenektől, a feudális rend alapján születés szerint szabtuk meg, és fogadtuk el. Nekik több joguk volt, hiszen ők alkották a törvényeket, a szabályokat, ők voltak a jogi rendszer megtestesítői.

Csakhogy most, ha jól emlékszem már nem a monarchiák, királyságok idejét éljük. Hanem a demokráciáét. Amikor a politikai elöljárók (nem feljebbvalók, hiszen mi választjuk őket, hogy minket képviseljenek) semmilyen igazi, politikailag, diplomáciailag vagy szociálisan elfogadható indokkal nem rendelkeznek ahhoz, hogy ilyen, és hasonló információkat visszatartsanak. S hogy az ilyen visszatartott információk alapján titkos, a tömegek által nem kontrollált egyezményeket, paktumokat hozzanak létre.

Az csak a történelmi hagyomány folytatása, hogy mégis ezt teszik. Az alkotmányban nincs egyetlen passzus sem, amely azt nyíltan kimondaná, hogy egy politikusnak vagy diplomatának több, vagy másmilyen joga van, mint az áltagembernek. Nem csak a földi halandó jogban, hanem semmilyen más jogrendszerben sem (hiszen pont az ilyen párhuzamos, kivételező jogrendszer létezését negálja az Alkotmány első paragrafusa).

Akkor pedig két kérdést kellene megválaszolni most őszintén.

Először azt, hogy ha se joguk, se felhatalmazásuk nincs arra, hogy ilyen titkos egyezségeket, paktumokat, határozatokat hozzanak, akkor miért is tették. S tették, akkor büntethetőek-e emiatt?

A második pedig az, hogy ha már tették, kevés jogalappal vagy annak teljes hiányában, akkor hogyan merészelnek most azok ellen fordulni, akik ezt, mondhatni állampolgári kötelességük tudatában, nyilvánosságra hozták?

Úgy tűnik, hogy nagyon sokaknak, s főleg a politikát aktívan gyakorlóknál van ez így, nem tűnt fel, hogy új évszázadban vagyunk, ahol pont az információ terjedése gyorsult fel hihetetlenül. Ez az évszázad az interneté, a Google-é, azoké, akik ezt az információ cserét elősegítik, gyorsítják.

Ez az évszázad a Wikileaks-é is.

Akár tetszik ez a politikusoknak, akár nem, nagyon ideje lenne egy nagytakarítást megejteni a nemzetközi diplomáciában.

Címkék: vélemény politika külföld újságírás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr532492624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.12.04. 18:49:56

"semmilyen igazi, politikailag, diplomáciailag vagy szociálisan elfogadható indokkal nem rendelkeznek ahhoz, hogy ilyen, és hasonló információkat visszatartsanak."

Az ilyen pletyka dolgokat valóban nem sok értelme titkosítani. Az kijelenteni, hogy ennél sokkal durvább dolgok se legyenek bizonyos okokból titkosak az elég meredek.

Trau 2010.12.04. 19:02:40

Viccesen naiv es idealista. :)Sztálin elvtárs "hasznos idiótáknak" nevezte a jelenséget, ha jól emlékezem.

Link Elek 2010.12.04. 19:40:03

most max. "secret/noforn" kategoriaju iratok kerultek ki. a kemenyebb dolgok "top secret" alatt futnak.
na azok durvak lehetnek.

a tortenelem meg megmutatta, hogy a kivaltsagosok (akarhogy is szereztek kivaltsagaikat) nem adjak oda csak ugy.
ha nem tetszik, probald meg elvenni toluk.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2010.12.04. 19:42:24

Fontos kérdés a szerzőhöz: elmúlt-e már 16 éves? Ha nem, nincs nagy baj.

sanyix 2010.12.04. 19:45:01

LÁTSZAT "demokrácia" van, ahol mindenki egyenlő... de van akik egyenlőbbek :DDD
kezd lefolyni a cukormáz? :D

kszabo 2010.12.04. 19:56:55

Ez az évszázad azoké lesz, akik gondolkodás nélkül ölnek, tudnak tüzet rakni, hogy forraljanak ivóvizet és el vannak napi egy marék kajával:) Az előző évszázad fejlett világa most ilyen emberek ellen háborúzik teljes sikertelenséggel. A nagy római demokráciát is hasonló leváltás érte. Üdv

anarchia-bt 2010.12.04. 20:08:51

Elképesztő, egyes faszfejek teljesen helyénvalónak tartják,azt,hogy a rengeteg mocsok hazugságot az emberi népesség 99,9999%-val megkajáltassák.
Várom majd, a mit tudunk ellene tenni,ilyen a világ stb.köcsög,gyáva megjegyzéseket!
Mi a faszomért nem lehet már, szabad és független emberként gondolkozni a XXI.században és elzavarni minden rohadékot a földről?!
Rohadjon meg a világ összes politikusa,uralkodója,zsarnoka!
Nosza,laptoparcúak,lehet megmagyarázni a megmagyarázhatatlant

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.12.04. 20:14:46

A fenébe! Micsoda hozzászólások ezek? Én abszolút egyet értek minden felvetéseddel. És igen! Erről kell szólnia a következő időszaknak is, hogy vegyék már tudomásul azok - ott fenn a magas égben, hogy nincsenek kiváltságaik. A felelősség tekintetében NEM LEHET! Mert emiatt tartunk itt, ahol vagyunk szerte a világon. Nagyon elszaladt velük a ló és ezt a nem tisztelt előző kommentelőknek köszönhetően tehetik csak meg. Ideje számon kérni rajtuk a gazemberségeiket! Nagyon szurkolok a lapnak, és a szerkesztőjének, hogy életben maradjon, és hogy rengeteg támogatója legyen. Inkább,mint azoknak, akik hajlandóak mindent elnézni, annak fejében, hogy nekik is könnyedebben menjen mások kicselezése, és akár elsöprése. És még ők szólják le azokat, akiknek egyenes gerincük van. Pusztuljon inkább a férgese, ne az egész világ! Ha már egyszer ilyen jó kis lehetőségeket adtak a kezünkbe: hogy bármit világgá lehet kürtölni. Mert hát nem mindenkit érdekel mondjuk Király Viktor életútja, aki nem rondít bele mások életébe, de akik meg igen? Azokkal foglalkozni kell és a tetteiket számon kérni, ha ártanak másoknak. Ne ártson! Semmi joga hozzá. Szerintem az a hülye, aki ezekbe szívesen bele is nyugszik.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.12.04. 20:17:37

@anarchia-bt: kivétel és tisztelt kommentelő társam, téged még nem láttalak. Ez az! :)

Earthlink (törölt) 2010.12.04. 20:18:09

@anarchia-bt: és nálad is! Már nem is írok semmit... :)

Donor 2010.12.04. 20:21:44

Én nem tartom naívnak.
Elhiszem hogy a hatalmasok ügyeskednek, kibabrálnak, letitkosítják, és amikor kiderül akkor prüszkölnek ellene. Ez az élet rendje.
Még az is logikus, hogy megpróbálják bemártani.
DE olyan kijelentések, hivatalos nyilatkozatban, hogy meg kéne ölni és hasonlók, az tényleg a pofátlanság és vastagbőr csúcs, ami megérdemelné önmagában hogy a célzótávcső becsillanása legyen az utólsó amit lát az illető politikus. Az ilyet már csak úgy állampolgári kötelességből is illene lelőni.

Egyébként elfogadom, hogy vannak olyan információk, amik a világra, egy nemzetre, vagy emberek életére veszélyt jelent. Ha ezeket letitkosítják, az rendben van.
Az is rendben van hogy ugyan ezen jól felfogott érdekből nem teljesen törvényes eszközöket vetnek be, amíg az ártatlan emberek életét nem veszélyezteti, vagy teszi tönkre.

Azonban ha jól tudom a Wikileaks semmi ilyen ellen nem vétett (csak próbálják ráhúzni)

Szóval hajrá Wikileaks!!!

Húsleves 2010.12.04. 21:01:37

Én is csodálkozom az első kommenteken, hogy egyeseknek nem tetszik, ha nyilvánosságra hozzák olyan kormányok piszkos ügyeit, amely kormányok igen gyakran kommunikálnak úgy, mintha a nyíltság lenne a legfőbb erényük, és elmarasztalnak, szankcionálnak más országokat ezen a címen. Abban pedig abszolut igaza van a cikkírónak, hogy azok a módszerek, ahogy most üldözik a sajtószabadságot ezek a nagy demokraták, egyenesen felháborító. Ennyit az USA fene nagy demokráciájáról. Megerőszakolt nőket bérelnek fel, embereket fenyegetnek, sőt, a legújabb hírek szerint a hivatalaikban betiltották a dolgozóknak a WikiLeakset. Ha ez így működik, akkor tulajdonképpen mi is a demokrácia? Hiszen itt már közvetetten sincs szó az emberek (delegáltak útján) képviselt érdekeiről, ellenben nagyon is az látszik, hogy (Kennedy fogalmazásában) "háttérhatalmak" érdekei érvényesülnek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.12.04. 21:03:53

@anarchia-bt: Milyen hazugság? Az eddig nyilvánosságra hozott dolgok lényegében jellemzések voltak más háta mögött.

Azt meg ne higyjétek már, hogy legális vagy félleglágis esetleg illegális módszereket csak USA használ...

deflorator 2010.12.04. 21:06:22

Ha legközelebb látok egy listát, hogy Magyarországon éppen milyen a sajtószabadság, tudni fogom, hogy lófaszt se számít. Semmivel sem rosszabb nálunk mint máshol.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.12.04. 21:48:11

a wikileaks egy vicc , a hatalom eszkoze, haborura van szukseg a valsagbol valo kijutasra, teljesen mindegy ki lesz az ellenfel, iran, korea, , valami kisebb orszag amibe nem torik bele a bicska, de sok penzt hoz

Taker 2010.12.04. 22:35:33

Naiv? Igen, feltétlenül az. És több naiv, idealista embert kívánok a világnak a "realista", ezmindigisígyvolt és mindigisígylesz típusú emberek helyett. Túl sokan táplálják a hallgatásukkal ezt a világot.

Ha egy válság lezáráshoz háború kell, az sem más, csak az emberi faj nettó hülyesége. Menjen, és ölesse le magát, aki ennyire hülye. Beleértve a drága elnököt is. Nem fog hiányozni ennek a bolygónak. De persze ilyenkor mindig kell egy látványos hússzámla is... valakiknél. És valakik mindig vevők erre. Mert hiába piszmog a fegyvergyáros, meg a sok mufti, ha nem lehetne rávenni a zembereket, hogy menjenek, és öljék egymást számolatlanul.

Sajna állatok vagyunk... Ameddig működik az ész, addig szabadságon. Utána...

A Wikileaks viszont nem egy sajtószentség. Sajnos. Szép is lenne, ha úgy tekinthetnénk rá, mint egy a rendszerrel bátran szembenéző jelenségre. Talán néha volt is benne valami. Ettől függetlenül ez sem több, mint egy érdekeket kiszolgáló entitás, aminek egyszer lejár az ideje.

Ez van emberek, szar világot csinálunk. Písz. Addig is küldöm mindenkinek az "Imagine"-t John Lennontól. Jó is, amíg tart.

Kis ember 2010.12.04. 23:06:17

Stanislaw Lem úgy fogalmazott:
A demokrácia tökfejek által megválasztott intrikusok hatalma.
Ennél szebben én sem mondhatnám.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.04. 23:08:27

Gratulálok a bejegyzésért! Igazi közösségelvű anarchista vagy, s ez jó! Még több wikileaks-et! üdv.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.04. 23:12:27

@Taker: Te is racionális vagy, csak nem az instrumentális racionalitás híve. Nyugi, nem vagy egyedül. A wikileaks is mutatja, hogy most már nem lehet akármit megtenni. Éljen John Lenon. "Imagine a world with no religion."

Pszt! 2010.12.04. 23:37:06

Basszus! Hogy lehet vki ilyen idióta naiva? Soha semmi ne legyen titkosítva, mindent mondjunk el ellenséges hatalmaknak és riválisoknak, abban a meggyőződésben, hogy nem fognak visszaélni a bizalmunkkal?

Straight 2010.12.04. 23:39:50

Hiba van a gondolkodásotokban. Az első kérdés hogy kit véd a titkosítás. Elárulom titeket. Az emberek kis világát ahol a háborúkban csak katonák halnak abból is csak az ellenségé a benzinkút természetes és az olaj úgy olcsó hogy a legtöbb amerika legádázabb ellenségei alatt van. Védik a "nyugat" életszínvonalát és megadják a lehetőséget hogy naív legyél és megforduljon a fejedben hogy a wikileaksesek csinálják jól.

De akkor is ennyire szeretnétek őket ha győznének? És a háborúk hírtelen 10x 100x több áldozattal járnának? Ha a helikopter nem darálja be az utcát ha rpg vel fenyegetik hanem lelöveti magát meg a társát meg a csapatszállítót amit védett?

Vagy ha nem is lenne olajháború mert lázong ellene a nép. Tetszene ha 1000HUF lenne 1l benzin? 5x annyi a busz meg vonatjegy repülni meg nem lehetne? Ha a csoda 2 millió köbcentis kocsid hirtelen tizedét érné mert ugyse lehet megtankolni?

Vagy ha az egyik banki dokumentum nagyot szól és belevisz minket egy w válságba. tetszene ha másfélszerese lenne a törlesztőd már megint? Vagy ha amerika külkapcsolati rendszere összeomlana? Az is járna gazdasági következményekkel arról nem is beszélve hogy azonnal kitörne a háború a közelkeleten.

Ezek csak hírek amit a wikileaks kihad még nem is túl nagy horderejűek. Viszont sok van belőlük és nagy horderejű képet rajzol ki amerika gondolkodásmódjáról. És bizony ha sok a kiszivárgott dokumentum akár valamelyik üthet is. A gazdaságunk pedig bizony reagál a hírekre. Emlékezzetek hogy szánkázott a forint amikor a választások után a legfőbbjóság jobb és balkeze kórusban riogatott csőddel.

Obamár pedig kurvára nem érdekli hogy mit gondol róla pár senkiházi a fehérházon kívül. Vegyétek észre nem a kormányokat védik a titkosítások hanem a saját kis rózsaszín világotokat aminek sajnálatos módon az a háttere aminek a felszínére távoli pillantást vethettünk.

Kis ember 2010.12.04. 23:46:45

@Straight:

Egyrészt igazad van, másrészt nincs.

Nem minden titkot kell a nyilvánosságra hozni, de például egy magyar ügynöklista wikileaksnek nagyon örülnék, ha már korrupt és hazug politikusaink nem képesek maguktól kiteregetni a szennyest.

A benzinárnak most nagyjából a kétharmada (jogos) adó. Tehát az olajár emelkedése nem mindig tükrözi a benzin árát.
Arról nem is szólva, ha egy arab állam megemelné az olaj árát, akkor kevesebbet tudna eladni, azaz kevesebb bevétele lenne.
Az olaj ui. csak részben rugalmatlan árucikk.

Straight 2010.12.05. 00:09:41

@Kis ember: A kommented első felében megeggyezhetünk de a második feléber rossz példát hoztál. Nem az árát emelnék meg az arabok hanem nem adnának egy cseppet sem. Ha pedig mégis az árát emelnék akkor is csak egy darabig csökkenne az eladásuk utánna visszaállna ugyanis a világ olajfogyasztása nem igazán csökken. A jövedéki adó pedig csak addig töltheti be puffer szerepét amíg a változás nem túl nagy.

De ezek szerint a lényegben azért egyetértünk: Van helyük a titkoknak a világban.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.12.05. 00:24:32

"Csakhogy most, ha jól emlékszem már nem a monarchiák, királyságok idejét éljük."

Hanem az oligarchákét :-).

Hány éves vagy, kedves posztoló? :-)

(Egyébként meg persze igazad van, a svédek is elmehetnek a 'csába, kamuperek és elfogatóparancsok helyett inkább egy béke Nobel-díjat adhatnának a főkolomposnak.)

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2010.12.05. 01:25:37

Kedves gyerekek! Mi mindannyian őszinte és nyílt emberek vagyunk. Nem bántunk senkit, és nincsenek titkaink. Apró füllentésekre sem vagyunk hajlandóak soha. Soha nem panaszkodunk a csajunkra a barátainknak, ezért nem is bánnánk, ha azok visszamondanának neki mindent, hiszen teljesen nyíltak vagyunk mindig mindenben.

Sőt, a gyerekünket is úgy neveljük majd, hogy mindenkivel legyenek teljesen nyíltak és őszinték. Ha egy idegen bácsi kérdezi a lakcímüket, semmi oka nem lenne eltitkolni, mint ahogy azt sem, hogy a kulcs a lábtörlő alatt van, hiszen az idegen bácsi is biztosan ugyanilyen rendes és nyitott, becsületes, őszinte ember, aki biztosan nem akar betörni hozzánk, hiszen egy szóval sem említette, hogy ilyesmi járna a fejében.

Egyáltalán, minek bármiről titkolózni, vagy bármit rejtegetni? Mindjárt ráírom a PIN-kódomat a bankkártyámra, hiszen nem szégyellem. És ugyan ki akarna lopni egy olyan rendes, nyitott, csillogó szemű embertől, mint én? Lopni mindenki csak a zsémbes irígyektől szokott, akik széfbe zárják a vagyonukat. Ha kiteszem mindenemet az ajtó elé, senkinek nem lesz pofája ellopni!

Ha meg vállalkozóként valami nagy dobásra készülök, azt azonnal bejelentem, különben szegény konkurencia baromira le lenne maradva mögöttem, és soha nem tudna behozni. Nekem meg meghasadna a szívem.

magyar-magyar szótár 2010.12.05. 08:11:30

Szerintem röhejes ez a "botrány". Sokkal elszomorítóbb az, ahogy a nagy semmit megpróbálják valamivé fújni. Amíg a Teljes és Üde Anarchia nem tud eluralkodni a földön, addig valahogyan kormányozni kell. Mér' mit gondoltatok, hogy a nyuszi kakilja a diplomáciát. Ezek a "botrányos" dolgok ? Ugyan. Nagyon szomorú lenne, ha a "feltártak" alapján nagy tisztogatásokba kezdenének valakik. És azok a valakik?

Most komolyan, a Mindenhatooo Google letapogatja a levelelzésünket, lehalgatnak stb mindent taperolnak, ezen az alapon a wikileaks-es hős-csűávókról is mimindent lehetne taláni. Mi van, ha az egyik aszonta-jaz irodában: "Na, szopassuk akkor most a parasztokat ezerrel!"
Szerintem siralmas ez a wikileaks "botrány".
Tükre is az emberiség (a fogyasztók-bekajálók) nyomorult tudatának.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.05. 09:01:08

@Pók: Szerintem két teljesen különböző dolgot keversz össze, s ráadásul semmi közük sincs egymáshoz. Az állami elöljárókat nem azért választjuk, hogy a házszámot titokban tartsák, de azért se, hogy más államokat megzsaroljanak, hogy megkérdőjelezhető szándékú, sem a választók, sem a parlament által nem támogatott nemzetközi lépésekre szánják el magukat. Egyszerűen nem ez a dolguk.

Ezt összehasonlítani egy vállalat vagy család működésével, ahol szinte semmilyen funkció nincs demokratikus alapon megválasztva, szerintem nem lehet.

A Wikileaks nem PIN kódokat hozott nyilvánosságra. Hanem pont olyan tettekről szóló dokumentumokat, amelyekre nem volt társadalmi felhatalmazás, vagy annak alapja, mint pl. az olcsó benzinhez való amerikai jog, erősen megkérdőjelezhető nemzetközi szinten.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.05. 09:05:45

@Pszt!: Lehet, hogy elsőnekifutásra az írás naívnak tűnik.

Csak arra kellene akkor választ adni, hogy ki a nagyobb naív? A posztoló, vagy azon állami/nemzetközi szervek, akik azt hitték, hogy az ilyen dokumentumokat örökké titokban tudják majd tartani, és azok soha nem fognak nyilvánosságra kerülni.

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a nemzetközi diplomácia kicsit el van szakadva a jelenlegi technológiai fejlődés és társadalmi átalakulás ütemétől...

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2010.12.06. 23:17:48

@Énvezettem?: Ja, bocs. Igazad van. Te csak a titkos egyezségeket tiltanád be.

Nézd, igazad van, én is sokkal szívesebben élnék olyan világban, ahol mindenki jóságos, örökké fiatal és szép, és illatosat szarik.
süti beállítások módosítása