HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az "éppen olyan emberek" álszentsége

2010-dec-16 | 349. nap |  Énvezettem?

Tarlós takarít. Nagy erőkkel, összpontosítva a legégetőbb problémákra, a legszemetszúróbb aluljárókra. S míg azt várná az ember, hogy a média lelkesen arról ír és tájékoztat, hogy végre-valahára normális, vagy legalábbis normálisabb, állapotok uralkodnak a "kiemelt aluljárókban", ahelyett két dolgot sulykolnak belénk.

Egyrészt azt, hogy a megoldás nem teljes, és így csak a dolgok elkendőzésére lesz jó. Másrészt pedig azt, hogy a hajléktalan ember is ember. Pont olyan, mint bárki más.

Noooooormális?

Nem akarok ugyanabba a hibába esni, mint az egyik hozzászóló itt, akit keményen le-emberteleneztek a kommentezők, de nem bírom szó nélkül hagyni a fenti két hozzáállást.

Először is, lehet, hogy a megoldás nem teljes, de kezdetnek semmiképpen nem rossz. Lehet persze azon jajgatni, hogy akkor most csak a kiemelt helyeken van rend, és máshol nincs, de azt azért ne felejtsük el, hogy a főváros dolgozik azon, hogy megfelelő szabályozást teremtsen ahhoz, hogy a többi helyen is hasonló közrend- és tisztasági szintet lehessen, ha mást nem is, de elvárni.

Az pedig tényleg érdemes nem elfelejteni, hogy ezeken a helyeken mostantól nem lehet életvitelszerűen forgalmas közterületeken és aluljárókban tartózkodni, ami az első, de lefontosabb lépés ezen helyek rendbetételéhez. Vagyis legalább egy lépés megtétele mindenképpen több az "itt olyan sok a baj, hogy nem is tudjuk hol kezdjük, és emiatt aztán el sem kezdjük" hozzáálláshoz képest. Az emelje fel a kezét szót kérni, aki többet tett az ügyért az elmúlt 12 hónapban.

Másodszor pedig nem bírom megállni, hogy ezt a sokszor elcsépelt, "ők is éppen olyan emberek mint bárki más" szó nélkül hagyjam.

Mert a hajléktalanok nem olyanok, mint bárki más. Ha ez az "olyan emberek, mint bárki más" szólam igaz lenne bárkire is, akkor akárki, bárki ugyanúgy el tudna végezni egy nyitott szívkoszorú-műtétet, vagy megtervezni egy kőolajfinomítót vagy hidat, az egyetemen tanítani vagy kenyeret sütni, mint azok, akik ennek mesterei. Na ugye. Senki sem olyan, mint bárki más. Lehet ezt utálni, lehet ezt szeretni, de akárhogyan is nézem, pont ez a szép az egészben.

Persze, hogy a hajléktalanoknak is ugyanúgy joguk van munkához, szálláshoz a fejük felé, saját véleményhez, stb., mint bárki másnak. Ez tagadhatatlan, és része a társadalmi renbszernek, amiben élünk. De ettől még nem ugyanolyan emberek, mint bárki más. Aki ezt akarja meg elhitetni velünk, az próbálja meg a gondok gyökerét betemetni, elkendőzni. Azt, hogy miért is került valaki ebbe az állapotba, hogy miért fogadja el azt, hogy ilyen körülmények között él, s miért nem találja (vagy keresi) a kiutat innen.

Az álszent egyenlősdizés nem vezet semmi jóra, nagyon ideje lenne már abbahagyni. Karácsonyi magasztos érzések ide vagy oda.

Címkék: társadalom belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr922519343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipook 2010.12.17. 03:18:39

Ez a rendkívül egyszerű séma, melyet a poszt szerzője felvázol, nagyon torz képet fest a társadalomról.

Egyébként, ennek ellenére elismeri, hogy mindenkinek van joga "munkához, szálláshoz a fejük felé, saját véleményhez, stb". Pont ezt jelenti az "épp ugyan olyan emberek..." szöveg, tehát a posztoló egyet ért azzal, ami ellen érvelni akar. Senki nem beszélt a médiában bárki által elvégezhető szívműtétről.

Ugyanakkor, aki el tud végezni egy szívműtétet, lehet, hogy nem tud kiépíteni egy biztonságos webszervert, mint az egyik hajléktalan barátom, vagy öt, illetve hét nyelven beszélni, mint két másik hajléktalan barátom; aki el tud végezni egy szívműtétet, lehet, hogy nem olyan jószívű és megbízható barát, mint a legtöbb hajléktlan barátom.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.17. 08:48:36

@vizipook: Felcsigáztál, mesélj ezekről a barátokról, miért és hogyan lettek hajléktalanok (merthogy pont erre utaltam az utolsó előtti bekezdésben...)?
süti beállítások módosítása