HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az e-book nem könyv

2011-máj-22 | 141. nap |  Énvezettem?

Dvorak egyik legutóbbi bejegyzése sarkallt megint írásra. Az Amazon sajtóközleménye szerint ezen évtől több e-book-ot adnak el majd, mint tényleges, papír alapú könyvet. Ez az új elektronikus könyvolvasóknak (e-reader-ekenek) köszönhető, s a fejlődés, vagyis a papíralapú könyvek elektronikus változattal való leváltása, megállíthatatlan.

Éljen, és hurrá, így fogjuk megmenteni sok ezer fa életét. Ennek alapja az e-paper alapú technológia, amelyet a kijelzőkben használnak. Az iPad kivételével minden már e-reader ezt használja. 

Van egy nagy baj azonban az elektronikus könyvekkel. 

Az, hogy nem könyvek.

Egy új technológia értékelésénél elvárja az ember, hogy legalább egy, ha nem több, tényezőben felülmúlja a régi technológiát. Ilyenkor engem mindig segít, ha az értékelést megfordítom, és úgy nézek a változásra, mintha fordítva történne. Vagyis régi technológiát tekintjem újnak, mintha nem létezett volna előtte, és a mostani újat váltaná le. 

Ebből a szempontból nézve az e-book egyetlen egy szempontból előnyösebb, mint a régi, papír alapú megoldás. Ez pedig a súly. Vagyis, ha több könyvet akar valaki magánál tartani (pl. utazáskor), akkor az e-reader-ek kétségtelenül 'könnyebb' megoldásnak tűnnek.

De ha most valaki kihozná a nyomtatott könyvet az új e-book-ok helyett, szerintem mindenki csak örülne. Hiszen a súly ellenére szinte csak előnye van.

Sokkal gyorsabb az interface. Nem kell másodperceket várni arra, hogy a következő oldal megjelenjen. Sőt, akár több oldalt is lapozhat az ember egyszerre, ha akar. Mindemellett nagyon 'kézzelfogható' a könyv a lapozás közben, az elektronikus verzióval szemben, ahol csak egy gomb áll rendelkezésre az előre vagy visszafele lapozáshoz.

Sokkal jobb a felbontás. A mostani ofszet nyomtatás legalább 600 dpi-s minőségben teszi elénk a nyomtatott szöveget és képeket, a régi dombornyomás és rézmetszet pedig ennél sokkal nagyobb felbontásban tette mindezt. Ilyen szempontból már az ofszet is visszalépést jelentett, de az ezen technológia által lehetséges flexibililás megérte az áldozatot.

Színes, ha kell. Sőt, a fekete az fekete, a fehér az fehér, a krémszínű pedig krémszínű. Nem a szürke néhány árnyalatával kell beérnie az embernek, mint az e-paper esetében teszik azt a felhasználók kényszeredetten.

Nem villogja szét az ember agyát lapozáskor. Az új e-reader-nek talán ez a legnagyobb hátránya. Vagyis az, hogy a szellemképek megszüntetése érdekében (vagyis, hogy nem lássuk az előző oldalt a következőre vetítve), kénytelenek egyszer teljesen fehérre, majd teljesen feketére telíteni a képernyőt, mielőtt a következő oldalt megjelenítenék. 

Értem én, hogy a jelenlegi technológia fejlettség szintjén erre szükség van, de pont ettől tudok rövid időn belül epilepsziás rohamot kapni. S szerintem nem vagyok egyedül ezzel.

Amit pedig tényleg nem értek, hogy ha megvolt a lehetőség arra, hogy valaki egy új technológiát dobjon a piacra, mindenféle hagyomány (legacy) és korlátozás nélkül, akkor miért nem a lehető legjobb megoldásokat választották?

Nem lenne bajom az e-paper alapú olvasókkal, ha nem hívnák őket könyveknek.

Még szerencse, hogy van iPad...

Címkék: könyv technika · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr892921825

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Papírkönyv vagy elektronikus? 2011.05.22. 22:37:23

Amióta csak kézzelfogható lehetőséggé vált, hogy egy civil elektronikus könyvet olvasson, amióta vannak digitalizált szövegek ÉS azok megjelenítésére alkalmas mobil eszközök, azóta lángolnak föl időről időre viták, hogy jó-e ez az egész e-könyvesd...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiut 2011.05.22. 17:16:52

Azért a metrón a tömegben állva nekem jól jön,hogy egy újjal tudok lapozni,a másikkal kapaszkodni,valamint az én Sony PRS-350-esemen a lapozás nagyjából negyed másodperc.
Ha esténként a szemem fáradtabb akkor nagyobbra állítom a betű méretét,így sokkal kényelmesebb olvasni.
A színes dolgokat pedig egyáltalán nem hiányolom. :) Valamint a kontraszt is kiváló,sok papír alapú könyvem van de pont a rengeteg előnye miatt vettem e-readert.

Nge Swazili Mbeko 2011.05.22. 17:17:53

Igen igen igen! És mi a francér' van traktor! A ló sokkal jobb vót!És minek ez a sok izé internetek! Jobb vót amikor Kun elvtárs röplapokkal tájékoztatott a világ állásárul!

Vazze. Széllel szembe pisilsz. Nekem ez a rengeteg szenvedés mind megéri, hogy a full lakás könyve a zsebemben van.

Hát, ennyi.

morpho 2011.05.22. 17:20:49

Amiket kifogásolsz, azok technikai részletkérdések.Egy-két év és színes szélesvásznú ezer módon lapozható, tökéletes felbontású lesz az egész.Csacsiság amit írsz, bocs.

LD 2011.05.22. 17:22:33

Néhány észrevétel: ha már fogalmi kötözködésbe kezdünk miszerint az ebook reader nem könyv, akkor halkan megjegyzem, hogy az iPad pedig nem ebook reader, őt köze sincs hozzá.
*Színes dolog nem hiányzik.
*egy könyvél nem tudsz kívánságodnak megfelelően betűméretet választani
*egy könyvben nem tudsz keresni
*egy kizrólag elektronikus formában létező dokuemtnumot nem tudsz könyvként olvasni, hacsak ki nem nyomtatod, ami drága és pazarló megoldás
a váltás nem telik másodpercekbe, 1 sec alatt van
Kb ennyi jutott most eszembe. Én azt mondom, hogy mindkét technológiának megvan a létjogosultsága, de egyre jobban élvezem, és használom, hogy van a világon ebook reader.

algi 2011.05.22. 17:23:40

Szerencse, hogy van iPad? loool!

És a barlangrajzra is igaz minden, amit fent leírtál a tévével szemben. Azt mégsem sírja vissza senki.

Amúgy érdekes, hogy egy konkrét modellt hasonlítasz össze a könyvvel általában. Lefogadom, hogy az első Gutenberg Bibliák nyomtatási minősége is milyen szar volt, miközben ma már sokkal olvashatóbbra nyomtatják a könyveket.

Egyébként ez a "csak súly" érvelés elég érdekes. Úgy veszem, ebbe beleérted azt is, hogy "meg méret", és akkor rögtön ott vagyunk, hogy ha elterjednek az e-könyvek, akkor lassan el fognak tűnni a könyvektől roskadozó polcok látványa. Persze vannak olyan emberek, akik azért vesznek meg könyveket, hogy jól nézzen ki a polcon, ők nem fognak e-könyvet használni.

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.22. 17:25:56

Csak tudnám, hogy ezzel az index szerkesztői akarták reklámozni saját ostobaságukat, vagy valaki megkérte őket, hogy reklámozzák ezt a sok sületlenséget...

flimo13 2011.05.22. 17:26:48

Ekkora baromságot is rég hallottam. Meg ugye szerencsére nem csak ipad van, hanem androidos telefon is.

biobender 2011.05.22. 17:26:51

A suly nagyon nem elhanyagolhato tenyezo - ha pl. nyaralni mesz es szeretnel egynel tobb konyvet magaddal vinni.

Mas elonyok: - nagyithato betumeret , tipusoktol fuggoen, hattervilagitas, on-line konyvesbolt ahonnan a megvett konyv nehany masodperc utan a kezedben van ...

Szoval lehet hogy nem konyv az e-book hanem valami sokkal kenyelmesebb es jobb.
Persze a postod alapjan lefogadom, hogy nincs te nem hasznalsz ilyet. Ha hasznalnal, tudnad mirol beszelsz, igy csak eloiteleteid vannak.

iPad ? na az tenyleg ne e-book es nem is konyve. regi neven laptop.

2011.05.22. 17:26:58

Még szerencse, hogy van iPad...
Akkor mi a gondod? ;)

szakállasbácsi 2011.05.22. 17:27:32

Nincs vita. A dolog megtörtént. Ami meglep, hogy Amazon elvtársnönél a kindle kiadás drágább lehet, mint a paperback. Miért? És a honi kiadók mikor ébrednek?
Aztán meg lesz sírás, kultúra temetése...

2011.05.22. 17:29:14

@szakállasbácsi: Pont most volt a rádióban riport a kiadókkal. Aszonták pár év és ébrednek, de még kicsit félnek addig.

phaidros 2011.05.22. 17:30:12

"Még szerencse, hogy van iPad..."

Ez azért kár volt a végére, miután végigekézted a napfényben is olvasható, szembarát, 3-4 hetente töltendő epaper-es olvasókat. :D

Zuzer 2011.05.22. 17:30:17

Ipad mint könyvolvasó? Hát akkor te nem sok könyvet olvastál végig, ha ez a véleményed. Villogó, háttérvilágításos kijelzőn olvasni hosszú távon elég embert (szemet) próbáló feladat.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2011.05.22. 17:30:45

Tesó! Jobban jársz, ha a moderátori oldalon visszateszed privátba ezt a bejegyzést. Ipad?
Az sosem volt e-book reader. Enyni erővel Samsung monitort is írhattál volna.

bastian 2011.05.22. 17:32:49

Azért az e-booknak a jelentősége sokkal nagyobb annál, mint hogy csak az e-readerek szempontjából értékeljük, amik tényleg hagynak még kívánni valót maguk után.

Egyrészt rengeteg ingyenes e-book van, ami papír alapon nem elképzelhető. Legtöbbször a nem ingyenesek is jelentősen olcsóbbak, mint a papír változataik.
Másrészt sok más eszközön is olvashatod, nem csak e-readerrel.
Harmadrészt kereshetsz bennük bármire, amit villámgyorsan meg is talál, ami elsősorban szakkönyvek esetén igen hasznos dolog, nem beszélve a kiemelések és megjegyzések hozzáfűzésének lehetőségéről. (vagy ha idézni akar valaki belőle, akkor sima copy-paste-el megteheti, nem kell bepötyögni.
Ezenkívül az idegen nyelvű könyvek olvasását nagyban megkönnyíti, ha egy megfelelő szoftverrel egy kattintással elérhető a szavak fordítása (vagy akár egész mondatoké), továbbá "kölcsönadni" egy emailben is lehet, nem kell tartani attól, hogy örökre "ottragad" vagy leamortizálódik. Sok e-bookban vannak linkek a neten elérhető egyéb kapcsolódó tartalmak, videók eléréséhez.
A sor hosszasan folytatható lenne az e-book javára, az egyetlen "többlet" amivel egy papír könyv rendelkezik, az a papír illata, ha valaki azt igényli és hogy nem "merül le", ahhoz képest, mintha valamilyen mobil eszközön olvasnánk, de erről szerintem könnyen le lehet mondani. Nem beszélve arról, hogy ilyen módon rengeteg könyv megmenthető az utókornak, míg a csak papíron létező könyvek évente ezrével válnak az enyészet áldozatává, mint utolsó példányok.

biobender 2011.05.22. 17:34:24

Bocs a rengeteg elgepelesert, sietve irtam. meg egy hatalmas elony - a Sony readerben bekapcsolhatok egy szotarat es ha idegen nyelven olvasok akkor ket poccintes a szora es mar jon is a forditas.

Hagyomanyosan ez egy konyv es egy-ket vastag folians (szotar) kombinacioja lenne - ismeretlen szonal konyv le, folians fel, keresgeles, lapozas majd folians le, konyv fel, vissza a sztorihoz - hat ez nem valami praktikus.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 17:35:08

@1szerű mozdonyfütty: Azért arra kiváncsi volnék, hogy mikor olvastad EGYSZERRE a fél lakásnyi könyvet? Senki sem hord magánál két-háromnál több könyvet azért, mert akkor éppen olvasni akar egy vagy két bekezdést belőle... Szóval ez az érv nem érv.

midnight coder 2011.05.22. 17:36:34

Én netbookon olvasok (és néha az Androidos telefonomon), és bizony sokkal kényelmesebb mint a könyv.
- Egy nagyobb könyv sokkal terjedelmesebb és nehezebb tud lenni mint egy netbook. Na jó, egy ponyva nem, de egy méretes szakkönyv bizony igen.
- Keresés.
- Mint a cikkben is említve volt, a hely. Nagyon nem mindegy, különösen egy panelben.
- Szótár.
- Mindig megjegyzi hol tartottam az olvasásnál. Én papír könyvnél nem szoktam könyvjelzőzni, a pofával lefelé lerakást meg barbár szokásnak tartom.
- Tartósság. Egy ebook végtelenszer olvasható. A kedvenc könyv egy idő után szétesik.
- A könyv mellett ott a net. Ha valaminek utána akarsz nézni, egy mozdulat és irány a gugli.
- Számtech szakkönyvnél nem hátrány ha azonnal ki is próbálhatod amit olvasol.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2011.05.22. 17:38:13

@Énvezettem?: Én pl. egy 10 napos nyaralás alatt (pl. tengerpart), ahol nem aktív az időtöltés, 5-6 könyvet elolvasok. repcsin vinni elég nagy súlytöbblet lenne.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 17:40:38

A betűméretezőknek is megjegyzem halkan, hogy:
1. A sortördelése a Kindle-nek katasztrófálisan rossz, főleg nagyobb betűméreteknél.
2. A tipográfusok biztosan mellém állnak abban, hogy egy könyv tervezésénél számtalan szempontot, többek között az olvashatóságot is figyelembe veszik. Ezen alapul az oldaltervezés, a betűtípus választása, margók beállítása, stb. Az e-reader-ekben található egyenfontoktól (a kezdetleges sortördeléssel együtt) nem leszek boldog egy kicsit sem.
3. Értem, hogy vannak, akik nagyobb betűmérettel szívesebben olvasnak. De vannak (és ők vannak többen), akik viszont nem. Miért kell akkor egy jól kitalált tipográfiai tervet sutba dobni minden e-book olvasónak???

Martian (törölt) 2011.05.22. 17:42:27

"Nem villogja szét az ember agyát lapozáskor."

Gondolom az utcára sem mész le, mert néhány index, lámpa, fényreklám... és megjelenik a hab a szád sarkában. :)

"Még szerencse, hogy van iPad"

Ne hozzuk hírbe az e-book olvasókkal azokat a tamagocsikat, amelyeket 1-2 naponta töltővel kell élesztgetni... :)

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 17:43:17

@S'hark: öt-hat könyv (paperback) szerintem nem nagy teher, persze csak akkor, ha nem mind a Háború és békével vetélkedő családi nagyregény... Az olvasás akkora minőségbeli romlása, amit egy e-reader jelent, nekem még nem tudta a mérleget a súlytöbblet elhagyására billenteni...

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2011.05.22. 17:44:34

@Énvezettem?:
1. Kalóz könyvek?
2. Te miket olvasol? Képeskönyveket?
3. Miért kellene nagyobb betűvel olvasni, ha nem akarsz.

Még, jó, hogy a Ipadon tökéletes a tipó:)))

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 17:45:16

@Martian: a könyv nem indexlámpa. Soha nem is volt az. S pont erről van szó. Vagyis, hogy miért akarnak belőle egyesek azt csinálni...

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2011.05.22. 17:45:37

@Énvezettem?: ok...mondjuk 6 könyv legyen 3 kiló. Az már az egyötöde egy fapadoson szállítható súlyhatárnak.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 17:49:53

@S'hark:
1. Kalózkönyveim nincsenek, fogalmam sincs, hogyan tudnék hozzájuk jutni.
2. Mindent, ami non-fiction. Elég ránézni a blogra. :D
3. Pont erről van szó. De a Kindle se kis, se nagyobb betűméretben nem hozza egy nyomtatott könyv tipográfiai fineszét. A könyvnél pedig ez az információ hordozó felület, amivel folyamatosan kapcsolatban vagyunk, akárhogyan is próbáljuk átmagyarázni.
4. Az iPad, és úgy átlagosan a Mac tipója sokkal jobb, mint bármi más. Kérdezz rá a profiknál... ;)

KenSentMe 2011.05.22. 17:50:31

"Sőt, a fekete az fekete, a fehér az fehér, a krémszínű pedig krémszínű. Nem a szürke néhány árnyalatával kell beérnie az embernek, mint az e-paper esetében teszik azt a felhasználók kényszeredetten."

Jó, hát ha te kifestőkönyvet meg gyerekeknek szánt képeskönyveket olvasgatsz, azokat valóban nem helyettesíti az e-könyvolvasó, már csak azért is, mert ha összekened zsírkrétával, az nem tűnik el a lapozásnál.. ahhoz valóban szükséged van a szívárvány összes színére, hogy kiszínezd a szivárványszínű elefántot.. kellemes olvasgatást kivánok az "Első ABC-s könyvem" című nagyeposzhoz, és hosszú, boldog életet.

saik 2011.05.22. 17:50:40

Hat jo nagy ostobasag :D

Egyebkent a legnagyobb elonye szerintem, hogy barmi egy kattintassal elerheto: Este 10kor csetelsz es hallottal egy jo konyvrol? Kifizeted, legyun es a parnak kozt mar olvashatod is.. Ugye senkinek sem volt meg macera konyvesboltba menni, vagy a futarra varni..

Csodalkoztam is, hogy ezt nem irta eddig senki.

Aztan meg idovel megjelennek majd a video tartalmak es interaktiv(gondoljunk csak a tankonyvekre). Sok sikert a barlangrajzokkal ahogy elottem mondtak.

Mylady 2011.05.22. 17:53:11

Én hónapokig merengtem, hogy milyet vegyek. Mert ami igazán tetszett, az jóval drágább, mint azok, amik még bőven jók. Aztán vettem egyet a drágábbikból. Nem bántam meg. Imádom. Eddig is rengeteget olvastam, de utáltam megvenni (sok helyet foglal, ráadásul a legtöbb nem is ér egy olvasásnál többet), a könyvtár meg macera (a nyitvatartás miatt, meg nincs meg minden). Most mégtöbbet olvasok.
A kijelzőről meg annyit: pont úgy pihenteti a szemet, mint egy hagyományos könyv. Többórás számítógépezés után 1-2 óra olvasás csodát tesz a szemmel.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 17:57:52

@saik: Nos, a videótartalmakat az e-paper nem tudja megjeleníteni, pontosan a fehér-fekete villogás miatt. Ha valaki erre vágyik, akkor sajnos megint az iPad jön szóba, akár tetszik, akár nem...

Kedves Szomszéd 2011.05.22. 17:59:18

Kedves szerző: Próbálj meg egy könyvet lámpa és minden fényforrás nélkül sötétben elolvasni! Az iPad -em meg érdekes módon világít...

phaidros 2011.05.22. 17:59:28

@Énvezettem?: csak ehhez képest meg elég vicces az Ipad glossy, háttérvilágított kijelzőjét felhozni mint alternatívát. Ez e-paper-t olvasni ugyanúgy pihentetőbb mint egy könyvet is, a TFT kijelző a létező legrosszabb alternatíva a CRT után.

Mondom, semmi baj nem lett volna, ha az Ipad-et nem hoztad volna fel.

phaidros 2011.05.22. 18:00:25

@Énvezettem?: a könyv sem tudja megjeleníteni a videotartalmakat. Bár egyes könyveknél 3D-be kihajtogathatod a bácsit, a nénit, meg a pörgős virágot. :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.05.22. 18:01:37

Ezért kár volt megirni a bejegyzést... ostobaságokkal van tele, és a végén az ájped megjegyzés adja a pofont az egésznek.

Mi lenne, ha a súlyon kivül objektiven felsorolnád a többi pozitivumot is?

Lóri Vérkutya · http://lorimennimaraton.com 2011.05.22. 18:03:04

Akkor majd egyszer próbál meg iPad-et olvasni a strandon :)

Laci939 2011.05.22. 18:03:09

Mit keres Index címlapon? Bullshit.

Merras · http://miyazakijun.hu 2011.05.22. 18:04:27

1.
A Kindle 3 interfésze elég gyors, nem kell másodperceket várni a lapozáshoz.

2.
Biztos lehetne javítani a felbontáson, de speciel egy Kindle HD-nak nem lenne sok értelme, a könyv, valamin annak olvashatósága nem lesz attól jobb, hogy nagyobb a felbontás.

3.
OK, a Kindle nem színes, viszont a könyvek túlnyomó többségének ez nem is hiányzik. Nézz körül egy könyvesboltban, a direkt képes albumokon kívül hány olyan könyvet fogsz találni, aminek a belíve színes? A könyvek túlnyomó többsége teljes mértékben élvezhető fekete betűkkel, fehér alapon.

4.
Tavaly szeptembere óta olvasok könyveket Kindle 3-on, és nem villogta szét az agyamat. A villódzás lehet, hogy probléma lehetett régebbi e-book olvasókon, de fejlődött annyit a technológia, hogy ez eltűnjön. Egy fél perces böngészés az index.hu címoldalán több villódzás-adagot jelent, mint egy regény elolvasása Kindle-ön...

Az iPad pedig szintén nem könyv, és könyvolvasásra jellegéből fakadóan nem a legideálisabb - ahogy egyetlen tablet sem jelenleg. Elképzelhető, hogy nagyon gyorsan ki fognak jönni e-olvasásra is alkalmas LCD panelek, de jelenleg a tabletek nem jók könyvolvasásra.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 18:05:02

@midnight coder: Tartósság szempontjából azt azért ne felejtsük el, hogy évszázados könyveket még mindig el tudunk olvasni, de ki tud manapság egy két évtizedes fájl-formátumot megnyitni?? A mostani elektronikus könyvek mind proprietary kódolással készülnek, és semmi, de semmi biztosítéka nincs a vásárlónak arra, hogy a következő kiadásnál nem törlik a megvásárolt jogát arra, hogy tovább olvashassa a könyvét.

Szóval tartósság szempontjából én még mindig nem az elektronikus verziókra szavazok (mint ahogy pl. az amerikai National Archives sem).

Roltii 2011.05.22. 18:06:43

Ebook olvasót szerintem főleg azok vesznek akik nem igazán olvastak sokat eddig. Nem hiszem, hogy egy Kindle tudná adni azt az élményt, hogy a medence partján/ágyamban/tök mindegy hol olvasgatok egy könyvet hosszú órákon keresztül teljesen belemélyedve, arra eszmélve, hogy reggel van.
Kindle jó lehet szakkönyveknek, vagy olyanoknak, akik nem olvasnak sokat. A tárhely picit olyan mint egy 16 gigás Ipod->mi a francnak? Ahogy ennyi könyv se kell, ennyi zene se kell egyszerre. Az ember a könyvek között ráadásul nem is úgy válogat mint a zenék között.
Bolt/letölthetőség: belelapozok, megfogom, tök jó, hogy van. Eldöntöm, hogy megakarom-e venni vagy sem.
Legfontosabb talán: ha elolvastam, kölcsön adom az ismerősöknek/rokonoknál. Ez elektronikusan tudtommal nem működik.

Haver mondta, hogy könyvet olvasni milyen környezetromboló, mert hogy fákat kell kivágni meg tudom is én...kicsit se röhögtem pofán, biztos a Kindle-je kevesebb erőforással készült akkumulátorostúl...

Elhiszem, hogy valaha jók lesznek az ekönyvolvasók, de most még az elején vagyunk. Guttenberges biblival összehasonlítva, pedig több száz évet kellett várni, mire mindenkinek lettek könyvei...

odamondó 2011.05.22. 18:08:16

Ha írsz egy bejegyzést valami témában akkor előtte illik azt a témát körbejárni... használati tárgy esetén előtte HASZNÁLNI!

Csak a súly az előnye?

Betűméret? Keresési funkció? Aztán lábjegyzetet se kell belefirkálni a könyvbe.. Továbbá ha oldalamon fekve olvasok nem akar mindig becsukódni az 500 oldalas könyv. Rossz kötésű könyvnél nem kell harcolni a legbelső betűk elolvasásával. (Nem kell széttörni a könyvet a közepénél) Nem tépődik el a papírlap. Ha elalszok az olvasóval akkor nem történik semmi max nyomja az oldalam, míg egy könyv esetén rossz esetben egy salátát fogsz találni másnap reggel. stbstb.

Ja és olvasni nem ipad kell mert az LCD és szétvilágítja a szemed. Szín meg nem tudom hány könyvhöz kell, de szerintem kevéshez.

midnight coder 2011.05.22. 18:09:02

@phaidros: Őszintén szólva soha nem értettem ezt a dolgot az e-paperrel. Nekem semmivel nem fárasztóbb egy TFT-t olvasni. Valaki elmagyarázhatná hogy miért jobb ha oldalról érkezik a fény a papírra és onnan verődik vissza vagy nem, mint ha hátulról kapja a fényt és átengedi vagy sem. A végeredmény szvsz mindkét esetben az hogy vagy beérnek a szembe a fénysugarak vagy nem.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 18:10:45

@Merras: ha már hasogatjuk, hadd legyen.

1. Kiváncsi vagyok, hogyan ugrasz előre pl. 13 oldalt, vagy vissza 27-et (tudod, ott volt jobb oldalt felül), és hogy mennyi időbe telik ez egy hagyományos könyvvel összehasonlítva.

2. Lehet, hogy a fiatalabbaknak ez kevésbé számít, de azért én tudom értékelni a 100 alatti, a 300 körüli, és a 600 feletti dpi-s felbontást. Hosszabb idő után inkább a tűélesre szavazok, kevésbé rontja a szemet...

3. Ha lenne fekete a Kindle-n, nem szóltam volna. Csak nincs. Mint ahogy fehér sincs. 16 szürke árnyalat van.

4. Kindle 3-mat még nem láttam, lehet, hogy ki kellene próbálni. S lehet, hogy lesz belőle még poszt is. :D

KenSentMe 2011.05.22. 18:11:07

Hasonló színvonalú ellenérvek az e-könyvolvasó ellen:
- Az e-könyvolvasónál nem tudok szamárfület hajtogatni a lap végére, ami világosan jelezné, hogy hol tartok a könyvben éppen.
- Ha szakít velem a barátnőm, és haragszom rá, és e-könyvolvasója van, akkor nem tudok belehányni a kedvenc könyvei lapja közé, ezzel mintegy bosszút állva a cemendén.
- Ha a budin rámjön a szükség, és elfogyott a wc-papír, és e-könyvolvasóm van, akkor nem tudom kitépni a kolofonoldalt, és kitörölhetem vele.
- Ha fejleszteni akarom a bicepszem, akkor a bátyám kedvenc könyveinek széttépésével simán tudok edzeni, míg ha az e-könyvolvasót tépem szét, akkor bizony gyorsan végzek a szétcincálásával.
- Ha fényesre kell törölni az ablaküveget, a könyv közepéből oldalakat kitépve simán papírhoz jutok, az e-könyvolvasó tökéletesen haszontalan.
- Ha cigit akarok sodorni, akkor az e-könyvolvasó semmit sem ér,

Viszont ami fontos, hogy az új appel iPadom az mindet megoldja ám, testvérek! Rohanjatok venni appel iPadot!
- Hiszen tökéletesen feleslegessé válik megjegyezni, hogy éppen mit olvastál, hiszen lehet vele pornót is nézni, akkor meg ki akar olvasni?
- Akinek appel ipagya van, azt nem hagyja el a csaja soha! Legfeljebb ő cseréli le a nőt!!!! (Fontos ide a sok felkiáltójel.)
- Akinek iPagya van, annak az exkrementum kibocsátása is féknyom nélkül sikerül.
- Akinek appelje van, annak csak úgy dagad a bicepsze, magától, ingyé. Sőt, minden nap nő két centit.
- Akinek iPadja van, arra csak úgy ragadnak a nők, és grátisz lepucolják az ablakát.
- Akinek iPadja van, azt bárki megkínálja cigivel, annyira menő, sőt, a telefonszáma is díjmentesen hívható az egész országból.

Mondom, testvérek, vegyetek iPadot!

Alikam 2011.05.22. 18:11:34

Igazából jó az e-könyv, mert van sok olyan mű amit akkora szemét, hogy nem érdemes rá a papírt pazarolni.

De van nagyon sok egyszer olvasható mű, ezekre is kár lenne.

Viszont sok e-könyv van az interneten freeben ami hasznos lehet, alapműveltséget növel.

Viszont kétségtelen, hogy egy igazi könyvet lapozni és olvasni egészen más mint az e-könyvet. kb. olyan a kettő mint a teszkó gazdaságos árú kontra pérmium minőség, term. az igazi könyv javára.

Amúgy érdekes, a jó művek, a ritka művek sehol sincsenek e-könyv formájában, csak a populáris közép és alsó kategória.

midnight coder 2011.05.22. 18:12:40

@Roltii: én már olvastam netbookon is éjfélig. Abba is pont ugyanúgy bele lehet feledkezni. Lehet hogy új dolgot mondok sok papírmániásnak, de a könyvben a tartalom a lényeg és nem a tördelés vagy a könyv szaga. A tartalom pedig vagy leköt, és akkor akár egy mobiltelefonon is elmerülsz a dologban, vagy nem és akkor a bőrkötéses luxuskiadáson is elalszol.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 18:13:47

@Kőmíves Kelemen: Pont erről van szó, hogy nem találtam... De van itt elég felhasználó, akik szerint van. :)

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.22. 18:17:13

:-)

CD azért is verhette le az LP-t mert kényelmesebb. Az mp3 azért veri le a CD-t mert kényelmesebb.

A nyomtatott könyv azért verte le a kézzel másoltat, mert kényelmesebb gyártani és használni.

És az e-könyv ugyanezért fogja leverni a nyomtatottat, mert kényelmesebb gyártani és használni. Te nem használtad, ez lejött a posztból. Én meg a tökfőzeléket nem szeretem, mégse fikázom.

Vásárolj sok papírt idejekorán, mert ugyanúgy ki fog fakulni, mint a vinyl meg a VHS ;-) Tovább fog tartani, mert mélyebb a beágyazottsága, de a könyv jövője digitális. Ennyi.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 18:17:45

@phaidros: nem én kezdtem a videó tartalommal való érvelést.

ecodrive 2011.05.22. 18:24:45

@Énvezettem?: Kedves Blogoló, örülünk neki, hogy van identitásod, szokásaid, életmódod, te is örülj neki. Másnak is van, és nem baj, ha nem mindenkié egyforma. Szerintem ne is vágyj arra, hogy mindenki pont olyan legyen, mint te.

Ha Te nem is, de sokan vannak, akik sok könyvnyi információval járnak, és abban rendszeresen keresnek is. Gondolj például a jogászokra, akik több tonna joganyaggal járnak. Aztán a Bibliában sem rossz időnként kutakodni. Gondolj a kutatókra, akik keresztül-kasul olvassák a könyveket.

Vagy gondolj csak a legtriviálisabb felhasználásra, nem is értem, kis hazánk bölcsei mért nem ügyködnek gőzerővel a témán: a tankönyvek. Minimum lenne, hogy a nemzeti tanterv tankönyvei legalább a negyedik gimnáziumig bezárólag mindenkinek rendelkezésre álljanak ingyenesen, e-könyv formában. A Kindle árakat nézve már most gazdaságosabb lenne tankönyv helyett e-papírt adni a gyerekeknek. Rengeteg egyszer használatos papír van, amit tényleg kár papírra nyomtatni. Gyorsan elévül, majd szemétbe kerül.

Látod, a mechanikus karóra még mindig létezik annak ellenére, hogy már nem nagyon van olyan elektronikus berendezés, amiben ne lenne pontos óra. A könyvnek is megvan a szepere, az e-könyv nem ellenség, hanem lehetőség, amivel - ahogy országunkat ismerem - megint nem fogunk élni.

Amikor az Apple táblájával hasonlítod össze, gondolj arra, hogy az e-papír nem kér energiát a megjelenítéshez. Kirajzol egy oldalt, attól kezdve akár ki is veheted az elemet. Minden színestévével ellátott mai kütyü: telefon, tablet, notebook energiafaló tamagocsi. Kikapcsolod a lámpáját, és eltűnik minden információtartalom. Folyamatosan kézzel kell matatni rajta, hogy el ne aludjon a lámpa (fényes nappal is, töksötétben a legritkábban olvasok), és mikor nézed, folyamatosan gyártod a sugárzást és fogyasztod az akkumulátorokat.

Rigor_mortis 2011.05.22. 18:25:50

@Énvezettem?:
Szerintem hanyagoljad, annyira hülye vagy a témához. Még arra sem vetted a fáradságot, hogy az Amazon oldalán megnézd egy könyv és az e-ink betűjének kinagyított méretét. Mármily furcsa neked, az e-ink betűinek simább a széle, mint a nyomtatásnál a papírba beszívódás miatt szétkenődött betűké. Az LCD - így a gagyi iPad - pedig nem alternatíva olvasásra, talán majd a színes e-ink.

Ami a tipográfiát illeti, megint csak olyasmihez szóltál, amihez nem értesz. manapság már nincs tipográfus. A számítógépes tördelő beb@ssza a szöveget az InDesign-ba, azt kész. Az egyedüli plusz az elválasztások megcsinálása. És mielőtt azt mondanád, nem így van, több mint 30 éve dolgozom a könyvkiadásban, így van némi rálátásom a (vissza)fejlődésre.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.22. 18:26:01

@Énvezettem?: 1. Kiváncsi vagyok, hogyan ugrasz előre pl. 13 oldalt, vagy vissza 27-et (tudod, ott volt jobb oldalt felül), és hogy mennyi időbe telik ez egy hagyományos könyvvel összehasonlítva.

Egy gombbal ;-) Fejezetenként tudok ugran, atom pontosan. Ezt hogy csinálod meg papírral? Mert nálam ez instant.

Ja és nemcsak fejezetenként, de könyvjelzőnként (amiből végtelen lehet), bejegyzésenként (amiből végtelen lehet), és kiemelésenként (amiből végtelen lehet)is tudok ugrani.

Van még ezenkívül beépített szótár, amivel rá tudsz kersni szavakra, kábé kétszázszor gyorsabban, mint te, papírral. Ja és kicsit jobb is, mint bármilyen papírszótár.

daniferi 2011.05.22. 18:31:03

Nekem csak annyi a gondom az e-bookokkal, hogy míg azt a könyvet, amit 15 éve megvettem és itt a polcomon, bármikor ismét kézbe vehetem, elolvashatom. Mi a garancia arra, hogy ha digitális formában veszem meg, azt 10 év múlva is olvashatom? Csak mert volt már rá nem egy példa, hogy a megvásárolt könyvet törölték az olvasóról, mondván, "ja, mégse vehetted volna meg". Vagy ha veszek egy új e-book olvasót, vegyem meg ismét a könyveket, mert az más fajta?

Mylady 2011.05.22. 18:32:02

@Énvezettem?:
1. Megsúgom, van egy olyan varázslat, hogy ugrás a megadott oldalszámra. Bepöttyinted a keresett oldalszámot és hiphop, máris ottvagy. Egy lapozásnyi idő alatt. Nyálazás nélkül.

@Roltii: Nem értem, miért gondolod, hogy csak az vesz ebook olvasót, aki eddig nem olvasott. Ez a kütyü csak kényelmesebbé teszi az olvasást. Próbáltad már a háború és békét hanyattfekve olvasni? Hányszor esett az orrodra? Vagy oldalra fordulva úgy, hogy nekitámasztod a könyvet a falnak? Miközben végig azon bosszankodsz, hogy tartsd, hogy ne lapozódjon el?

Roltii 2011.05.22. 18:32:38

@midnight coder: nem igaz, legalábbis nálam nem. Tudom, nem túl zöld dolog, de mai napig mikor wc-re megyek, akkor kinyomtatok pár cikket, ha nincs nálam könyv, pedig van fasza telefonom, laptopom amin tudnám olvasni. Egyszerűen nem kényelmes, legalábbis nekem nem. Kindlem nem volt, ismerősnél nyomkodtam, nem nyűgőzött le.
A legnagyobb problémám vele egyébként a fizetős vagy nem fizetős, de magyar tartalom. Ha fizetni kell érte drága, ha meg ráhekkelem, akkor szar a tördelés, betűméret stb... Inkább kölcsönkérem papíron ismerőstől, és nem gondolnám hogy ez szarrágás, inkább reális megoldás.
Egy könyvet vegyen meg egy család összes tagja, ha elakarja olvasni? Baromság...

@Dworkyll: az mp3 még jó, de aki netről (youtube, last.fm hallgat zenéket, az őrjítő... legalábbis én nem vagyok vájtfülű, de megőrjít, hogy mennyire nem szól...ezért vettem most fasza flacot is lejátszó kis mp3 lejátszót (mehet a mondat a modorosra...).
Miért kényelmesebb az ekönyv? csak azért mert könnyebb? Hol van az az élmény - mert hogy az - mikor elfelejtettem behajtani a sarkot, és gyorsan kell pörgetni/átlapozni, hogy hol tartottam, vagy valami apróságot visszakeresni. Igen, lehet kereső funkcióval is, de nem biztos hogy "élmény".

A régi könyvek nálad kifakultak, olvashatatlanok? Nálunk nem igazán, ugyanolyan jók mint régen voltak... Szerény tippem szerint hamar elfognak tűnni az ekönyv olvasók, és lesz helyettük más, de a könyv még mindig ott fog figyelni. Pl a VHS-t se a DVD író váltotta fel, hanem a merevlemezes felvevő, ha egyáltalán felváltotta, de szerintem nem. Inkább mindenki letölt és nem rögzít...de ez már más kérdés.

midnight coder 2011.05.22. 18:34:10

@daniferi: Az e-book olvasókkal nem tudom mi a helyzet, de az bacna be, ha a netbookomon vagy az androidos telefonomon az oprendszer nekiállna könyveket vagy más fájlokat törölgetni ilyen vagy olyan megfontolásból.

Asszem 2011.05.22. 18:34:34

@Roltii: én imádom a Kindle-t, és mióta megvan, sokkal többet olvasok, mint eddig tettem, pont azért, mert könnyebb rajta olvasni, kb. két másodperc megtanulni kezelni és utána már teljesen belefeledkezel az olvasásba.

Most éppen a Trónok harcát olvasom, azok elég vaskos könyvek, és pont a végén voltam az elsőnek, amikor mentünk nyaralni, jó érzés volt tudni, hogy ott van nálam az összes.

Kindle-t sokkal kényelmesebb olvasni pl. metrón, tömegben, mert fél kézzel is simán lehet tartani és lapozni.

Kindle-t sokkal kényelmesebb olvasni fürdőkádban elpunnyadva, mert fél kézzel is lehet tartani, könnyű lapozni

Kindle-t sokkal kényelmesebb magaddal vinni, mint rendes könyveket.

Viszont olyan könyvnek az olvasására, amiben ábrák vannak (vagy PDF formátumúak) nem alkalmas, arra jobb az iPad.

Szóval nagyon sokan vannak, akik szeretnek olvansi, sokat olvasnak és imádják az elektronikus olvasókat.

F_Jikov 2011.05.22. 18:35:08

Kár volt időt pazarolnom erre az ostoba posztra. Máskor nem fogok.

Roltii 2011.05.22. 18:35:43

@Mylady: háború és békét speciel nem. De pl Ken Follet Katedrálisa vagy annak a a folytatása gond nélkül olvasható volt, pedig van vagy 1000 oldal.
Egyébként nem teljesen Kindle/ekönyv olvasó ellenes vagyok, csak szerintem még nem érett meg a technológia, hogy váltsak.
Tudod, pl a háború és békét szerinted mindenki megvette aki olvasta? vagy sokan csak kölcsönkérték... Nem véletlenül nyomják ennyire az ekönyv olvasókat, a kiadók simán lehet, hogy több pénzhet jutnak vele, mert biztos, hogy ez a cél, nem pedig a fogyasztó olvasási élményének javítása...

lyesmith 2011.05.22. 18:36:12

Igen a súly tényleg nem probléma ha 5 kifestőből áll a könyvtárad. A szüleim padlásán kb 3 köbméter könyv van kartondobozokban. Azután hogy kiválogattuk és a felét odaadtuk a hely könyvtárnak. E mellett még kb 15m2 falat borítanak a könyvespolcok. Ha meg akarok keresni egy könyvet az egy délutáni meló. Az e-readeremen fel van töltve kb 100 könyv, negyedét soha nem adták ki papír formában.

kilobike 2011.05.22. 18:37:23

@Roltii: "Legfontosabb talán: ha elolvastam, kölcsön adom az ismerősöknek/rokonoknál. Ez elektronikusan tudtommal nem működik."
Még csak ott működik igazán.Sőt, a világ másik felére adom kölcsönbe, akár egy másodperc alatt. (A "szürkén-feketén" beszerezhető tartalmakról nem is beszélve.)

aadam 2011.05.22. 18:37:41

Tökre csúsztatás, mert nem arról van szó, hogy az egyik ki fogja szorítani a másikat. Miért ne lehetne igény mindkettőre? Bizonyos helyzetekben egyik, máskor a másik jó, eltérő előnyöket biztosítanak.

Roltii 2011.05.22. 18:40:12

@Asszem: ezzel csak megerősíted, hogy azok veszik, akik eddig nem olvastak túl sokat...
Magaddal vinni könyebb, de pl kádba már necces olvasni, mert ha a könyv elázik, buktál pár forintot, az ekönyv kicsit húzosabb, ráadásul ideglenesen elveszíted a lehetőséged könyvolvasásra, míg én leveszek egy másikat a polcról.
Ábrás könyvek alatt sejtem mikre gondolsz, de nekem az olvasás 99%-ban regényeket jelent, abban pedig nincs ilyen. Szakkönyvekben pl sok ábra van, de mint írtam, arra jó cucc lehet bármilyen elektronikus olvasó eszköz.

"Szóval nagyon sokan vannak, akik szeretnek olvansi, sokat olvasnak és imádják az elektronikus olvasókat. "
Majd 1-2 év múlva kiderül, hogy ők miket olvasnak...most még ott az újdonság ereje. Nekem is van sokat olvasó ismerősöm, és kapott egy Kindle-t, és szereti. Kiváncsi vagyok meddig fog ez tartani...Persze, lehet hogy tévedek...

midnight coder 2011.05.22. 18:41:14

@Roltii: Na, ez az az egy hely ahová garantáltan nem szoktam könyvet vinni, meg mást sem. A MEK-ben annyira nem szar a tördelés, legalábbis engem annyira nem zavart, szakkönyvben meg amúgy sem nagyon játszik túl sokat a magyar nyelvű. A hekkeléssel valóban vannak gondok, nem is annyira a tördelés a gond, legalábbis ha PDF-ről van szó, inkább a helyesírás rossz néha. Ugyanakkor elég sok olyan könyv van sajnos amit sem így sem úgy nem találsz meg, sem legálisan sem hekkelten sem elektronikus sem papír formában.

Asszem 2011.05.22. 18:41:15

@Roltii: mondok még egy nagy előnyt, bár ez nem mindenkire lesz igaz, tudom, de Kindle-n én imádok angolul olvasni, mert nem kell szótárazni. Ha valamit nem értek, csak fölé viszem a kurzort és már dobja is ki a megoldást.

Könyvjelzőzni lehet, de amit én nagyon szeretek, a kedvenc részeim aláhúzhatom és a könyv elolvasása után át tudom nézni, mik tetszettek.

Egy darabig egyébként én is ódzkodtam az e-olvasóktól, pont a könyv visszaadhatatlan feelingje miatt (a tapintása, a régi könyvek szaga, az olvasás után felrakni a polcra, vagy csak böngészni a könyvespolcon, nézegetve, hogy mit fogok olvasni, stb.) és kétségkívül igaz, hogy ezt egy e-könyv olvasó nem fogja tudni visszaadni, de mindez csak körítés, mert a lényeg az olvasmányélmény, és a Kindle tökéletesen megfelelő eszköz arra, hogy pár perc használat után megfeledkezz róla, hogy használod és csak az olvasásra tudsz koncentrálni.

Én úgy érzem, hogy az elmúlt 10 év legjobb és leghasznosabb találmánya az e-olvasó.

Goompah 2011.05.22. 18:41:52

@bastian:

"Legtöbbször a nem ingyenesek is jelentősen olcsóbbak, mint a papír változataik."

Mérget vennék rá, hogy a e-könyvek ára a kezdeti (gyakran nem is) alacsonyabb szintről lassacskán megközelíti majd a nyomtatott könyvek mai árát (reálértékben), miközben persze a nyomtatottak egyre drágábbak lesznek.

Valahogy az audio CD-k ára sem ment a vinyl lemezek ára alá, igaz, a CD már az elején is drágább volt.

daniferi 2011.05.22. 18:42:15

@midnight coder: Pedig megcsinálják: www.origo.hu/techbazis/hightech/20090720-nagy-testvert-jatszott-az-amazon-orwell-regenyeivel.html
Sőt, mostanában is volt olyan, hogy utólag rájöttek, az egyik könyv családon belüli szerelmet ábrázol, ezért azt ők mégse árusítják, sőt, törölték is a megvásárolt példányokat.

Magyarán az amazonnál csak bérled a könyveket, s ha úgy dönt, hogy az neked nem kell, törli. Ha szerencséd van, visszaadják az árát.

Goompah 2011.05.22. 18:44:19

@aadam: Végül is még mai is vannak, akik lovaskocsival közlekednek. Igaz, elég kevesen.

Roltii 2011.05.22. 18:46:02

@kilobike: hogy adod kölcsön? a feketén beszerzett cuccokról ne beszéljünk, de ha letöltök egy könyvet az Amazontól, azt hogyan jutattod el ingyen és legálisan az én Kindle-mre??

@Asszem: igen, ha veszek, akkor én is ezért fogok venni. De nálam ez nem kiváltja az olvasást, hanem egy másik tevékenység:D

@Goompah: cd-k elég olcsóak lettek, szerintem simán a vinyl árak alatt vannak, lassan már MOn is...

@daniferi: na, ez elég gáz.

Asszem 2011.05.22. 18:46:29

@Roltii: te mennyit olvasol naponta? Én úgy gondolom, hogy aki naponta 2-3 órát, hétvégente 3-5 órát olvas, az sokat olvas.

Értem én, hogy te úgy látod a világot, mintha a rendes könyvmolyok (moly.hu/asszem) nem használnának e-olvasót én meg magamon és másokon, akik sokat (többet, mint én) olvasnak, ennek az ellenkezőjét tapasztalom.

lolperec 2011.05.22. 18:47:30

"Nem lenne bajom az e-paper alapú olvasókkal, ha nem hívnák őket könyveknek."

az e-papír alapú olvasót mitől hívnák könyvnek?
ha könyvnek hívják, akkor miért olvasót ír a cikkíró?

"Még szerencse, hogy van iPad..."

meg is van a válasz, a cikkíró iPad fan és írni akart egy jó fröcsögős cikket a gagyi ehulladékokról.

nekem nagyon bejön az iPad leginkább a zenei programok miatt, nagyon jól lehet rajta kreatívkodni, improvizálni, olvasáshoz mégis egy Kindle-t vettem. Az iPaden még gondolkozok, addig az mbp-n zenélek. ;)

Asszem 2011.05.22. 18:47:35

@Roltii: kölcsonzés:

"Eligible Kindle books can be loaned once for a period of 14 days. The borrower does not need to own a Kindle -- Kindle books can also be read using our free Kindle reading applications for PC, Mac, iPad, iPhone, BlackBerry, and Android devices. Not all books are lendable -- it is up to the publisher or rights holder to determine which titles are eligible for lending. The lender will not be able to read the book during the loan period."

kilobike 2011.05.22. 18:49:21

@daniferi: ugye azt tudod, hogy ez egy majd' két éves hír?

Goompah 2011.05.22. 18:50:18

A könyv illatának élvezete volt már?

Asszem 2011.05.22. 18:50:52

@lolperec: ja, ilyen alapon a hangoskönyv sem könyv, hiszen nem nyomtatva van...

Én nem tapasztaltam azt, hogy levonna egy Krúdy novella értékéből az, hogy papíron vagy Kindle-n olvasom.

Viszont azt tapasztaltam, hogy monitoron vagy iPadon kényelmetlen olvasni, ott zavaró volt a megjelenítő eszköz.

Az iPad magazinok, színes és mozgó tartalmak megjelenítésére való, de a könyvek olvasásához az e-ink a legjobb eszköz.

Ezért is vagyok kíváncsi az Amazon megjelenő tabletjére, ha lehetne váltani az LCD és az e-ink megjelenítés között azzal nagyot tudnának dobni.

Roltii 2011.05.22. 18:51:16

@Asszem: nem vagyok könyvmoly, van amikor hetekig semmit sem olvasok. De mikor van egy könyv, akkor kb csak az van, egyszer lemértem, kb 100 oldal/óra sebességgel fogynak:D Van jópár író, akitől mindent olvastam, de ez leginkább bestsellerekre korlátozódik... Nekem az olvasás nem művelődés, hanem pusztán szórakozás, és erre még nem tartom megfelelőnek az eolvasókat, sok másra már lehet, hogy jó...
A kölcsönzésnél meg van ott bőven kisbetű, míg ha megveszed a könyvet, akkor nincs:D

Goompah 2011.05.22. 18:52:30

@Roltii:

"cd-k elég olcsóak lettek, szerintem simán a vinyl árak alatt vannak, lassan már MOn is..."

Hát, ha a teszkós CD-kre gondolsz, az lehet. De bevallom, nem vagyok otthon a mai árakban, az én zenéim FLAC-ban vannak. :)

Asszem 2011.05.22. 18:52:53

@daniferi: ismét csak a trónok harcát hoznám fel példának, az Amazonnál kapható és elég erőteljesen van benne incesztus, nem is kevés...

Loona 2011.05.22. 18:54:13

Én könyvpárti vagyok. Imádok olvasni, és nekem ehhez hozzá tartozik a papír érintése, a fogása, a könyv illata. e-bookot még nem próbáltam, de van pár könyvem, amit netről töltöttem, és még nem nyomtattam ki. Nekem nem jó érzés monitorról olvasni, pedig a laptopom monitorja nagy. Tankönyvet végképp nem, mert tankönyv olvasásához meg nekem hozzátartozik a ceruzával aláhúzgálás.

Asszem 2011.05.22. 18:55:16

@Roltii: ok, ízlés dolga, van, aki sosem fog e-könyvet olvasni, nincs ezzel semmi baj, csak jeleztem, hogy sokan vannak, akik sokat olvasnak és imádják a kindle-t (vagy egyéb olvasókat).

Egyébként annó amikor én is rávettem magam, hogy vegyek egyet, pont azért tettem, mert nagyon jókat hallottam róla olyanoktól, akikről tudtam, hogy igazi könyvmolyok :-)

Goompah 2011.05.22. 18:55:40

@Loona: "a könyv illata"

Na, épp ezt hiányoltam az előbb. :D

Asszem 2011.05.22. 18:58:08

@Loona: ezzel mindenki így van, amíg ki nem próbálja az e-ink-et.

Amikor megjött a Kindle és kibontottam, elkezdtem lekaparni a matricát a kijelzőjéről...és kiderült, hogy az nem matrica, hanem az a KIJELZŐJE. Gyakorlatilag olyan, mintha papírt olvasnál, amin gombnyomásra meg tud változni a tartalom, mintha varázslat lenne.

Össze sem lehet hasonlítani a monitorral, ég és föld a különbség.

Kérj kölcsön egy Kindle-t, olvass el rajta egy könyvet elejétől a végéig és meg fogod látni, miről van szó :-)

Rigor_mortis 2011.05.22. 18:58:56

@daniferi:
Le tudod tölteni a megvásárolt könyvet a számítógépedre is, ha nem bízol az Amazonban, és onnan bármikor vissza az olvasóra.

Asszem 2011.05.22. 18:59:09

@Goompah: a könyv illata valid argument, én is hiányolom, pont mint a műfenyőnknél a fenyő illatát, zavart is kb. 10 percig...

Trishike 2011.05.22. 19:06:56

"Még szerencse, hogy van iPad..."
Elképesztően szerencse, hogy másodpercenként 60-szor ég a retinádba a kijelző rajza, miközben órákon át egy fényforrásba bámulsz.

Nagy hülyeség az e-ink-es könyvolvasókat pont azért szidni, ami az előnyük az LCD-sekhez képest: a szemkímélés.

keptelen kepkeret 2011.05.22. 19:08:09

Nem veszek e-konyvet,mert szeretem a konyveket fogni,erezni a lapokat,imadom az illatokat,imadom,hogy el tudok ugy aludni h a fejemre teszem,imadom,hogy "erinthetem",szeretem oket a polcon latni,szeretek rajuk vigyazni,ha veszek masnak akkor szeretek beleirni..es sorolhatnam.Megertem azokat is akik e-book-ot vesznek,szerintem ezek izlesek es pofonok.Engem valahol elszomorit,h a konyv letunofelben van dehat ez a 21.szazad,csak nehez megszokni,felfogni.

Reggie 2011.05.22. 19:09:34

@Énvezettem?: En siman el tudok olvasni nehany evtizedes fajlformatumokat. Es barki mas is.

Geos62 2011.05.22. 19:13:25

En konyvmoly vagyok, rengeteg konyvem van, de ezzel egyutt nagyon raszoktam a Kindle-re, mert ha utazom, akkor kis helyen egesz konyvtarat tudok magammal vinni, es ha kifogynek, akkor barhol tudok vasarolni ahol van wifi. Eddig ha nyaralni mentunk, a fel taskam tele volt konyvekkel, mert egy nap elolvastam egyet, most az egesz ketheti keszlet elfer a zsebemben.

Ettol fuggetlenul olyan konyvet amit egynel tobbszor elolvasnek, nem veszek Kindle-re, csak paperback kategoriat.

Szakkonyvnek meg egyenesen katasztrofa.

Szoval az igazsag a ketto kozott van: a Kindle idealis nyaralotars, de az uj konyv illatat, a jo erzest ami eltolt ha kezembe veszek egy szep albumot, nem adja vissza. De nem is az a dolga.

Rigor_mortis 2011.05.22. 19:17:09

még egy megjegyzés az e-köny tipográfiai, tördelési "hiányosságairól". Ha valakinek kevés az a majd tucatnyi beépített betűtípus, korlátlanul tölthet olvasójára a legkülönfélébb "hekkelt" betűtípusokat (itt a hekkelés nem az "illegális" szinonímája...). Ezenkívül pár perc alatt áttördelheti a szívének kedves könyvet a szívének kedves megjelenítési formátumba a szabadon használható Mobipocket Creatorral.

(Ezért is snassz dolog, ha valaki olyan dolgokról ír blogot, amikről fingja sincs...)

Rigor_mortis 2011.05.22. 19:18:52

@Geos62:
Már fejlesztik a szagos e-könyvet... :)))

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.22. 19:24:46

A papír zizegése meg a szamárfüles papír ilyen érzelmi izék és nem relevánsak, de ami előnye lehet egy könyvnek:
Lehet bele firkálni.
Biztonságosabb: Egy könyv kisebb eséllyel ég porrá, minthogy meghal az SSD(?) a ekönyvolvasóban. Ez a "törlik a könyvet" ez hogy működik? Nem letöltesz egy pdf-et és az a tied, amivel azt csinálsz, amit akarsz?

Asszem 2011.05.22. 19:28:27

@Yooha: a firkálás igaz, másfelől a kindle-be meg lehet jegyzetelni (bár szerintem baromi kényelmetlen).

Annak az esélye kicsi, hogy elég a könyved, viszont annak nagy, hogy elveszíted. Az én kedvenc Anyegin kötetem pl. egy elhagyott hátizsákban végezte, olvashattam utána a diákkönyvtárast, amire egy esztétikai inzultus volt ránézni...

Ha elveszted vagy elromlik az olvasód, az pech, de a könyveidet nem bukod, csak ha kizárólag a Kindle-n tároltad.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 19:30:09

@Rigor_mortis: Nem értem, hogy miért is kellene nekem egy frissen vásárolt e-book readert 'meghekkelnem'. Ez mióta elfogadott dolog?Főleg abból a szemszögből nézve, hogy egy ilyen reader egy könyv többszörösébe kerül...

Trishike 2011.05.22. 19:31:32

@Yooha: Az Amazon egyszer törölt jogi vita miatt két Orwell regényt, ami úgy zajlott, hogy amikor az olvasó felcsatlakozott wifi-n vagy 3g-n a netre, a rendszer törölte a könyveket a készülékről. Ha valaki rettentően izgul, hogy a legálisan vásárolt könyvei hirtelen eltűnnének, csináljon biztonsági másolatot róluk winyóra, cd-re, floppy lemezre, pen drive-ra, lyukszalagra :)

Trishike 2011.05.22. 19:32:29

@Énvezettem?: Mert például meguntad a gyári fontokat, a képernyővédőket; szeretnél magyar nyelvű menüt és/vagy szótárt az angol helyett.

gabo74 2011.05.22. 19:33:24

Érdekes a bloggoló hozzáállása,hogy csak az i-padot részesíti előnyben,holott sok e-book readert lehet venni hazánkban,jóval olcsóbban(terméket,és típust szándékosan nem írok:) )Mivel nagy könyvmoly vagyok,(átlag 2-naponta egy könyv...),nekem bejött az e-book.Tény,hogy más,nem lehet lapozni,figyelni kell a töltöttségre,de viszont 2000-3000-nem elírás!-könyv közül választhatok,ennyit megér,hogy nem lapozhatok,és nem érzem a könyv"illatát".Mellesleg,mostmár annyira fejlett a tft thecnológia is,hogy könnyedén lehet olvasni órákon keresztül..

Rigor_mortis 2011.05.22. 19:34:27

@Yooha:
Az Amazonon megvásárolt könyv a tied, de az Amazon tárolja a saját szerverén is azt, hogy te mit töltöttél le. Elvben - ha a Kindle-en nincs letiltva a netes kapcsolat -, akkor az Amazon akár le is törölheti a könyvet az olvasóról. De! A megvásárolt könyvet a számítógépeden vagy CD-re írva is tárolhatod, így onnan bármikor visszatehető. Az Amazonon való tárolás tulajdonképpen előny, mert az egyszer megvásárolt könyvet bármikor és bárhol újra visszatöltheted az olvasóra.

2011.05.22. 19:36:49

mióta megvettem a kindle-t, újra elkezdtem olvasni, gimiben anno heti 1-2 könyv volt az adag, aztán egyetem és utána szinte csak szakkönyvek.

Amúgy a kőtábla a legjobb csak nehéz.

midnight coder 2011.05.22. 19:37:20

@keptelen kepkeret: Mondjuk a vigyázok rá és az el tudok ugy aludni h a fejemre teszem számomra eléggé kizárják egymást. A könyv illatát meg soha nem értettem - van jó pár száz papír alapú könyvem, jobb-rosszabb kiadás, magyar is és külföldi is, de szerintem egyként büdösek. Mi a jó a dohos papír és az enyv szagában ?

A nyomda ördöge 2011.05.22. 19:37:42

Lehet, hogy nem írtad pontosan, de nem értem, honnan veszed az ofszetről, hogy 600 dpi a felbontása, milyen rézmetszettel hasonlítod, és egyáltalán hogy jön ide a dombornyomás? Okosnak tűnik talán egy laikusnak, de a nyomdai ismeretekhez csak annyi köze van, hogy négy fogalmat nevén említesz, ebből egy hibás, kettő nem oda tartozik, a negyedikhez pedig hasonlítod ezeket a - miket is?

Rigor_mortis 2011.05.22. 19:40:24

@Énvezettem?: Nem kell meghekkelni, csak lehet, ha nem elég a benne lévő fontkészletek száma. A magyar (vagy más) szótár felrakásához NEM kell hekk, az simán feltelepíthető

int10ha 2011.05.22. 19:44:05

Mert kérem: Mi előnye van ugyan a papírkönyvnek a kötáblába vésett szöveghez képest? Szinte semmi.
Avagy üdvözölöm a huszonegyedik században kedves Maradi úr.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 19:46:35

@Yooha: pdf fájlt nem kapsz. Helyette egy bináris, DRM lakat alatt álló, az Amazon által kiagyalt formátumú fájlt, amit csak a Kindle-en, vagy az Amazon Kindle szimuláló programján olvashatsz.

S csak hogy minden félreértést elkerüljünk, a Kindle-re nem könyvet veszel, hanem a könyv megjelenítési jogát, ami nem átruházható (vagyis nem adhatod kölcsön).

Eredetiben www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/ref=hp_left_sib?ie=UTF8&nodeId=200506200:

"...non-exclusive right to view, use, and display such Digital Content an unlimited number of times, solely on the Kindle or a Reading Application..."

Innentől kezdve, ha úgy döntesz, hogy nem akarsz Kindle-t vagy Kindle szimuláló programot használni, akkor helló. Ha az Amazon úgy dönt, hogy nem támogatja tovább a progit, vagy a Kindle-t, akkor is helló.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 19:50:05

@Trishike: Ez nagyjából azzal egyenlő, mintha valaki azt mondaná, hogy oké, hogy megvetted a könyvet, de azért azt ajánlom, hogy menj el, és fénymásold le, mert lehet, hogy a kiadó visszajön, és visszaveszi a könyvespolcodról, szóval biztos, ami biztos.

Öööö... :)

Roltii 2011.05.22. 19:51:07

@Énvezettem?: na jah, egyszeri összegért bérled a könyv olvasási jogát Kindle-n. Semmi máson, és csak az Amazonon múlik, hogy meddig. Mi van ha csődbe megy 5 év múlva? Vagy ha kitalálják, hogy új könyveket már csak Kindle 52-n tudod nézni, és kész. Vagy azt mondja, hogy megszünteti a supportot a mostanidra, behal az akksi, buktál mindent, amíg nem veszel egy újabbat. Fasza, nem? PC-n Kindle szimulátorral meg olvasson az akinek hat anyja van...
A kindle helyére természetesen bármelyik másik behelyettesíthető.
PDF-el és saját cuccok használatával ez mind kivédhető, de az illegális, és mint ilyet ne keverjük bele az előnyökbe vagy hátrányokba. Ráadásul messze nem tölthető le annyi minden "még" főleg magyarul...

Trishike 2011.05.22. 19:53:02

Az eset utáni hisztinek hála, az olvasók szépen vissza is kapták a könyveiket. Amúgy vicces, hogy nem a regények letörlése miatt borult a bili, hanem a hozzájuk fűzött kommentárok velük együtt való törlése miatt (Kindle-nél lehetőség van a művekhez jegyzeteket fűzni). Persze azokat is szépen visszakapták az olvasók.

FAQlyás Menyét 2011.05.22. 19:58:59

Nem csak a súly a hátránya a nyomtatott könyveknek, hanem még a térfogat és a sokkal több kézen átmenő terjesztés is.
Persze igaz az e-könyvolvasókra több említett negatívum is, nekem sincs még, várok hogy jobb és olcsóbb legyen. (Olcsóbbak legyenek maguk az e-könyvek is, mert idndokolatlanul a nyomtatott könyvek ára felé közel vannak, pedig jó pár költségtényező kiesett.)
Addig is a hangoskönyvre szavazok.

Asszem 2011.05.22. 19:59:14

@Énvezettem?: ha az amazon meg merné ezt valaha lépni, akkor fogod magad és letöltöd a cuccot torrentről... ugyanis, ahogy a zenével és a videóval, a könyvekkel is ugyanez lesz: minden megszerezhető ingyen is a netről.

De ennek a valószínűsége annyira kicsi, hogy teljesen életszerűtlen emiatt aggódni.

Chapell 2011.05.22. 20:00:06

Na már csak a könyvek szagának hiányolása hiányozik a fantasztikus anti-ebook érvek közül. Vagy az már megvolt?

Jellemzően az mond ilyen érveket az ebook-olvasók ellen, aki könyvet a kezébe és a polcára csak azért rak/fog, hogy sokkal intellektüellebnek tűnjön.

Nekem mióta megvan a Kindle 3-am, körülbelül fél év alatt annyi könyvet olvastam el, mint előtte 2-3 év alatt. Pedig akkor sem olvastam keveset...

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 20:00:54

@Rigor_mortis: Az Amazonon vásárolt e-book nem a tied úgy, mint egy könyv a tied, ha ott vásárolod. Az e-book-okat nem vásárolod, hanem a megjelenítés licenszét kapod meg. Ezt világosan ki is jelenti az Amazon ide vonatkozó oldala:
www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/ref=hp_left_sib?ie=UTF8&nodeId=200506200

"Unless otherwise specified, Digital Content is licensed, not sold, to you by the Content Provider."

Nos, ezért sem könyv az e-book.

Rigor_mortis 2011.05.22. 20:02:29

@Roltii: Hát ha neked a jelenleg magyarul hozzáférhető kb. 8-10 ezer könyv kevés, akkor lelked rajta (az meg a magyar kiadók bénázásának köszönhető, hogy ezek nagy része "kalózkiadás", de azért jó pár ezer legális könyv hozzáférhető a MEK-en és a Digitális Irodalmi Akadémián is)

stoppos76 2011.05.22. 20:02:30

@Yooha: Lehet bele firkálni.

A tárhely megint csak nem releváns, nem csak az olvasón tárolod a könyvet.

Asszem 2011.05.22. 20:06:00

@Roltii: az Amazon nem fog az egyik napról a másikra csődbe menni, ha pedig igen, akkor is ezeregy módja van, hogy újra letöltsd a könyveidet... De ha csak érvet keresel az ebook ellen, akkor persze, ne vegyél soha e-könyvet, ha ettől nyugodtabban alszol.

Ab ovo 2011.05.22. 20:07:31

Aztán mennyi egy ilyen e-book olvasó élettartama? 2-3 év, mint a mobiloké? Vagy megvan 4 is? És aztán mi van? Bachatom az 1000 kötetes könyvtáramat a kukába? Majd egy újabb célszerszám (50+K HUF) beszerzése után szépen elszórakozhatok a tartalom restaurálásával? Ugye ez csak egy vicc? Habár annak elég rossz...

Alikam 2011.05.22. 20:07:58

Igazából ezzel ott van az alapvető probléma, hogy a nagyon technokrata társadalom van terjedőben. Ez az okosteló van a seggembe is, meg tablettel járok szarni, és Kindle-el alszom el.

És igazából itt van valahol a kutya elásva. Mert azt hiszitek, hogy azért mert jobb, vagy modernebb, ez a természetes életvitel.

Csak hát itt már marha nagy túlzásokba vannak esve egyesek még Magyarországon annyira nem is de külföldön már nagyon durván elszaladt az a bizonyos ló.

És amúgy szakemberke is felhívták a figyelmet, hogy azért ennyire nem kéne online lenni, mert majd megyünk a wall-e világ fele.

Roltii 2011.05.22. 20:08:45

@Rigor_mortis: @Asszem: kalózkiadást leszarom, nem ezekről van szó, nem értem miért kell idekeverni.
Egyébként pont erre mondtam, hogy még nem érett meg a technológia, mert ezer és ezer ilyen hátrány van még a normálishoz képest. BTW tudtommal a letöltött könyvek konvertálgatásával előidézhető minőség pl Kindle esetében problémás tud lenni (tördelés, ékezetek stb). Lehet, hogy ez már változott, de olvastam ilyenekről bőven. Hiszen egy A4-es pdf fájl alapból szarul olvasható a kindle kijelzőjén...

Asszem 2011.05.22. 20:09:10

@Énvezettem?: Ez baromság, ha az Amazon holnap módosítaná a szerződést és eladná, nem licencelné a tartalmatbakkor hirtelen könyv válna belőle, vagy akkor sem? Az audiobook az könyv? A braille írással nyomtatott lap az könyv?

Kezdem úgy érezni, h csak szavakon lovagolsz

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2011.05.22. 20:10:46

Amúgy se nagyon értettem egyet a bejegyzéssel, mert egyoldalú (gondoljunk csak pl a könyvjelzőzésre...), de amikor leírja a végén hogy ipad, legyintettem az egészre. Háttérvilágításos LCDt könyvolvasónak, gratulálok...

Roltii 2011.05.22. 20:11:33

@Alikam: jajah, így van, a legtöbb informatikus pl Google nélkül meg van lőve (sok esetben én is...). Meg amikor az asztaltársam facebookon küld üzenetet egy ebédnél ahelyett, hogy megszólalna, pofán tudnám verni...

Sokan írták, hogy nyaraláskor nem kell sok könyvet vinni, erre jó az ebook. Ez igaz, csak szerintem erre kicsit drága és luxus...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.05.22. 20:12:40

Le az ebúkkal, éljen a KÖNYV!

Asszem 2011.05.22. 20:13:46

@Ab ovo: te egyszerre olvasol ezer könyvet? Ha nem, akkor csak annak a néhánynak a visszatöltésével kell bajlódnim amit éppen olvasni akarsz...

Amúgy meg egyszer csináld meg a könyvtáradat Calibre programmal a számítógéoeden és onnantól fogva rendben vagy.

En már költöztettem kézzel az 1000+ könyvtáramat ládákban, nem volt nagy élmény, sokkal egyszerűbb ugyanezt kenyelmesen megtenni egy fotelből, ha elektronikus eszközökről migrálsz.

Asszem 2011.05.22. 20:15:38

@Alikam: Pffff, basszus ezt de utálom, ezek eszközök, az értéket a használó határozza meg, ahogy a tévben is nézhetsz alekoszt meg bergmant, nem leszel attólmsem több, sem kevesebb, h eszköztm használsz, attól függően, h mire és hogy.

midnight coder 2011.05.22. 20:15:59

@Roltii: Hosszú távon a PDF fog nyerni. Az a kiadó ami ezt észreveszi megmarad, ami nem bukni fog. Ahogy azok is akik a papírt erőltetik.

midnight coder 2011.05.22. 20:17:01

@Alikam: Ezt mondták akkor is amikor a kőszerszámokat felváltották a bronz eszközök.

Rigor_mortis 2011.05.22. 20:17:54

@Roltii: Neked komoly szövegértelmezési gondjaid vannak! Szíved joga, hogy csak legális könyvet szerezz be. magyarul legalább 3000 hozzáférhető, angolul meg 300 ezernél is több. Ha ez neked kevés, gyűjtögesd csak porfogónak a könyveidet.

Rosszul tudod. A letöltött könyvek tökéletesen konvertálhatók ékezetestől mindenestől Kindle-re.

Itt egyesek leragadtak a három évvel ez előtti állapotnál és a tényleg szar Kindle 1-nél. Vegyétek már észre, hogy a 3. generációnál tartunk már!

Asszem 2011.05.22. 20:18:03

@Roltii: Hehe, ha pofán akarod verni az asztaltársad, akkor érdemes elgondolkozni azon vajon miért is facebookozik ahelyett, hogy a kellemes társaságodat élvezné ... :-)

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.22. 20:20:23

@Ab ovo: Járj utána. Butaságokat beszélsz. A könyved elázhat, eléghet és nem hozza vissza semmi.

Az informatikában meg van ezer módszer a kárelhárításra, filléres is. Nem egy és nem két olvasóplatformot "fogyasztottam már el", de pont a könyvek teljesen jól hordozhatóak közöttük, és egyet sem bírtam elveszteni.

Bezzeg az alekszandriai könyvtár ugye. Ha fönt van torrenten pl. soha nem semmisül meg.

Asszem 2011.05.22. 20:20:30

@midnight coder: Nagyon remélem, hogy a PDF el fog tűnni az elektronikus könyvek formátumai közül, ha van vmi, ami nem alkalmas e-olvasón való megjelenítésre, akkor az a PDF.

Én inkább egy felhasználöbarátabb kezelőfelűletet és online kőnyvtárat várnék az amazontól

Alikam 2011.05.22. 20:20:38

@Roltii: igen, én is ezt tapasztalom. Idióta lett a világ pedig nem vagyok öreg, de jó 15 év alatt nagyon rossz irányba mozdultak el a dolgok.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 20:21:01

@Asszem: Nos, azt hiszem, hogy nem csak a szavakon lovagolok. Egy Braille írással nyomtatott könyv eladásakor nem licenszet vásárolsz, hanem a könyvet magát.

Az pedig, hogy az Amazon mit és mikor fog megváltoztatni, nos az az Amazon dolga, ahogyan ezt is világosan megmondják a fent említett oldalon:
"We may modify, suspend, or discontinue the Service, in whole or in part, at any time."

A könyv esetében megvásárolsz egy másolatot. Itt megkapod egy másolat megjelenítési jogát erősen korlátozott feltételekkel. Szerintem ez nem a szavakon való lovagolás.

Gondolj csak bele, ha autót vennél ugyanígy. Használni használhatnád, de csak privát célokra, nem adhatnád kölcsön, és nem adhatnád el. S mindezek fölött, ha a gyártó úgy gondolja, hogy mégsem akarja, hogy tovább használd, vagy éppen olyan napja van, akkor visszaveszi tőled. S teheti majd ezt teljesen jogosan, mert ez volt a szerződésben, amit aláírtatok.

Gondolom, másképp állnál a helyzethez, nem?

Goompah 2011.05.22. 20:24:40

@Asszem:

Sajnos a DRM-es könyveknél bizony nincs semmi garancia arra, hogy megmaradnak a könyveid, ha becsődöl a cég. Mert lehet ugyan hackelni, de az nem lesz legális, oszt Ámerikában jól seggbe basznak érte, hiába jogos a hackelés.

@Ab ovo:

"Aztán mennyi egy ilyen e-book olvasó élettartama? 2-3 év, mint a mobiloké? Vagy megvan 4 is? És aztán mi van?"

Pontosan az van, ami akkor, ha tönkrement a könyvespolcod: átpakolod a könyveidet egy újra.

Na persze aki DRM-es könyvet vásárol, annak úgy kell. Annak is úgy kell, aki olyan cég mellett kötelezi el magát, amely korlátozza a file-ok winchesterre, DVD-re vagy online tárhelyre másolását. Vagy éppen letörli az olvasódról a könyvet.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.22. 20:24:44

@midnight coder: remélem nem a pdf fog nyerni, mert az ugyanannak a lapfikszált gondolkodásnak az eredménye, mint maga a papír. Ha ismered a belvilágát, akkor tudod, mik vele a bajok.

Van helye az elektronikus publikációk között, de bizonyos célokra vannak jobb - értsd szövegcentrikusabb - formátumok.

genghis 2011.05.22. 20:26:07

30k-ert mar lehet venni egesz jot. betumeret fenyero valtoztathato, alapbol van benne 2giga tar, de belenyomsz egy 10-es kartyat a kalozobolbol lehuzod az osszes konyvet az osszes nyelven amit csak birsz, es az egesz konyvtarad odaviszed ahova akarod. ezt ubereld papirral vazze!:)

Goompah 2011.05.22. 20:26:09

@Énvezettem?:

"A könyv esetében megvásárolsz egy másolatot."

Lényegében a nyomtatott könyvnél is csak az elolvasás jogát vásárolod meg.

Alikam 2011.05.22. 20:27:03

@midnight coder: ezt mondták? Na, ott voltál?:) Kétlem, hogy ilyet mondtak volna, össze sem hasonlítható a kettő:)

Egy technokrata társadalom soha semmilyen tanulmányba nem foglalt el előkelő helyet.

A legoptimálisabb a magas technológiával rendelkező ám a természettel összhangban élő faj.

Jelenleg a technológia az egyáltalán nem magas a természettel meg nemhogy összhangban nem vagyunk de egyre távolodunk tőle.

Azt nem tudom ennek hol lesz a vége, meg ezt az energiamennyiséget hogy fogják hosszú távon fedezni de lesz itt még nagy szopó, majd meglátod...

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.22. 20:27:57

@Énvezettem?: Bazz, kevered az ideális állapotot az állapotos ideállal. Az Amazon licencpolitikája egy dolog, nem kell elfogadnod még akkor sem, ha amazon olvasót használsz. Ne tőlük vedd a tartalmat, oszt kész,

Mert pl. a Magyarországon forgalmazott e-könyvek nem mennek keresztül az Amazonon, akkor sem, ha Kindle-re kerülnek.

(Halkan mondom, hogy jobb kereskedelmi minőség készül errefelé, mint a nagy vizen túl, epubból és prc-ből is, de nem untatnálak a részletekkel, csak ha _tényleg_ érdekel.)

Asszem 2011.05.22. 20:29:21

@Énvezettem?: Sajnos ez a hasonlat nem jó, az autó milliós nagyságú befektetés, és ha a lízingelt járművel baj van, akkor nem tudod letorrentezni...

Értem én, h te attól félsz, h kifizeted a pénzt es utána az amazon elveszi tőled és hoppon maradsz és ezért nem akarsz e-könyvet venni, én meg olvasni akarok és megszerzem, mert meg lehet, plusz nem tartom reális veszélynek, h az Amazon meglépné azt, amitől felsz.

Szoval az e-konyv napi szintű kézzelfogható előnyei számomra többet érnek mint ezek az életszerűtlen, valószínűtlen veszélyek.

Tudod, ha tényleg kell a könyv, megszerezheted...

Goompah 2011.05.22. 20:29:29

@Asszem: "Nagyon remélem, hogy a PDF el fog tűnni az elektronikus könyvek formátumai közül"

Ezt én is remélem. Az biztos, hogy ha valaha is pénzért vásárolok e-könyvet (valószínűtlen), akkor az nem lesz DRM-es és nem lesz PDF (vagy egyéb, nem vagy alig szerkeszthető formátum).

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 20:32:31

@Goompah: Nos, nem csak azt. A másolat jogos tulajdonosává válsz, ami nem visszavonható (feltételezve, hogy az árat kifizetted a jogszabályoknak megfelelően). Amiből következően a tulajdonlás, a kölcsönzés, az eladás, stb., jogát is megkapod. Országtól függően emellé még kaphatsz lízingeltetési vagy bérbeadási jogot is.

Mindezt nem teheted meg az e-book-okkal.

genghis 2011.05.22. 20:33:17

@Goompah: :-/ miert mit akarsz szerkeszteni egy mar kesz konyvben egy e-olvasoval? tom hogy ormotlan idiota formatum dtp zombi szemszogbol, de e-readereknel valahogy nekem eddig a legkenyelmesebbnek az tunik.

ritmikus csimpifon 2011.05.22. 20:33:50

Én nem vagyok egyik oldalon se. Van egy rakás könyvem is, és akarok is Kindle-t (vagy egyebet) venni.

Egyik kollégám kölcsönadta. Rátöltöttem 2-3 PDF fejlesztői szakkönyvet (ábrástul, kódrészletestül stb.), és láss csodát:

1. olvasható, de csak kicsi betűmérettel (rossz szeműeknek nem ajánlott) - szar
2. egy darab A4-es oldalt 4(!) lapozással tudok áttekerni - szar
3. minden mást tekintve jó.

Szal én akarok venni, de kérdezném: mikor lesz ez tényleg komoly technológia? Az összevissza konvertálgatásra, hackelésre és egyéb gagyizásra nem vagyok kíváncsi. A PDF-eket mikor fogják tudni ezek rendesen tördelni? Mert amíg nem tudják, addig kuka az egész.

Másik kérdésem: ha szerintetek ilyen undorító ősemberség a papír, akkor vajon miért vannak még mindig nyomtatók?

rest69 2011.05.22. 20:34:35

mond már meg fiam, egy új, ilyen index-címoldalas sziporkában:
tudod te hogy miből van a papír?
Szerinted, és most őszintén, az, hogy megspórolnak évente ezercsillió tonna fát, mert végre nem kell minden kibaszott szart kinyomtatni, mert kisebb a könyvre a kereslet, mert ebookot olvasol, hát ez szerinted SMAFU?????????
hát ezen mélységesen felháborodtam, hogy neked az ebook annyi, hogy könnyebb.
Az, hogy nayralni magaddal viszel 30 kötetet, köztük utikönyveket, szakácskönyveket, szépirodalmat, és emellett egy kindlén pl. wifizel, zenét hallgatsz, jegyzetelsz....
Gyakorlatilag az ebook egy dologért rosszabb, mint a könyv: nem tudod kitenni a polcra. Én imádom, hogy polcokat kell az évek során feltennem, annyi könyvem van, és egyre több. Ez igen.
De ezen kívül, hogy egy erdő van a szobámban porított-vegykezelt-tetovált formában, hát, nincs más előnye!
És én inkább szavazok a fákra!
lásd: a kormány ipadokat vesz, hogy megspórolják a papírt és a tintát. Tudod te mennyi a4es hófehér szarrávegyszerezett erdő az évente? Hát kb három. Ez van. Az ebook hasznos.

Goompah 2011.05.22. 20:35:04

@Énvezettem?:

Az e-könyvet mint elektronikus tartalmat ne keverd egyes cégek licenszpolitikájával.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 20:36:10

@Asszem: ebből, és nagyon sok más, jogi szempontból a tárgy értéke mellékes.

Az érvelésed azért is nehezen elfogadható, mert mi lenne, ha az autót eladó azt mondaná, hogy nem gond ez a használati licensz (amiről azt hitted, hogy a szokványos vásárlás, de közben nem az), hiszen ha nagyon akarod, akkor úgy is megveszed az autót, nem?

Goompah 2011.05.22. 20:36:52

@rest69:

"a kormány ipadokat vesz, hogy megspórolják a papírt és a tintát."

Fogadjunk, hogy ettől nem vagy alig fog csökkenni a felhasznált papír mennyisége. Lásd papírmentes iroda: az eredmény a még több papírfelhasználás lett.

A kormány azért vett ipadokat, mert egy csókosnak ez nagyon jó üzlet volt.

Asszem 2011.05.22. 20:37:44

@ritmikus csimpifon: Figyi: nem PDF olvasásra való, könyv olvasásra való, amiben nincsenek ábrák, és ami kifejezetten erre az eszközre lett optimalizálva. Ha PDF-et akarsz olvasni, vegyél ipadet.

Asszem 2011.05.22. 20:41:58

@Énvezettem?: Mondtam már h az autós hasonlatod nem jó, egész másról van szó, értsd már meg, hogy ha egyetértek veled abban h ilyen feltételekkel autót lízingelni veszélyes, nem fogok automatikusan egyetérteni azzal, hogy e-könyvet lízingelni is az, mert a két dolog tök más.

ritmikus csimpifon 2011.05.22. 20:43:30

@Asszem: ja OK, értem. Pedig tök jó lenne, ha lehetne PDF-et is, így e-papír alapon.

Amúgy olvastam vele Rejtőt, és nagyon fasza volt. Biztosan veszek majd egyet, mert jó dolognak tartom.

bőrmók 2011.05.22. 20:45:07

Én szeretem azt, hogy minden könyv máshogy néz ki. Meg azt, hogy lehet lapozgatni. És nem jelent gondot, ha egy képlet/verssor
/ábra stb. és az ő magyarázata külön oldalra kerül.
Ja, és papírkönyvet lehet ajándékba adni, digitálisat viszont hogymá??

Asszem 2011.05.22. 20:46:14

@ritmikus csimpifon: Én is próbáltam PDF-et, tényleg kínszenvedes, de ez nem a olvaso hibaja, nem egymasnak lettek kitalalva. En eletem egyik legjobb befektetésének tartom a Kindle-t, ár-érték arányban már biztos megtérült, mióta megvan a kényelmesség miatt sokal többet olvasok, mint eddig, mert oda is elviszem, ahová könyveket nem szoktam, és mióta vettem rá egy kender tokot, még esztétikailag is jó ránézni

bőrmók 2011.05.22. 20:47:34

torrentoldalakon amúgy vannak ilyen e-könyvek? Mert az erősen növelné a vonzerejét :)

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 20:47:47

@Goompah: Mondj egy olyan elektronikus kiadót, aki nem licenszálja, hanem ténylegesen eladja a könyvet neked (értsd a másolatát, hiszen a szerzői jogokat nem ruházza át egyik sem)...

Fenntartom azon álláspontomat (hiszen eddig még senki sem győzött meg az ellenkezőjéről), hogy az e-book az nem könyv, mert kevésbé olvasható, rosszabbul is néz ki, és még csak nem is az enyém, hiába 'venném meg' legálisan.

Asszem 2011.05.22. 20:49:20

@Takony_fősámán: Van egy magyar torrent, mindenki ezzel kezdi, 7000 könyv van benne... Egy élet is kevés lenne, h mind elolvasd...és ez csak nőni fog, én biztos vagyok benne, h pár év múlva MINDEN könyv elérhető lesz torrenten, ahogy a zenék és filmek

Goompah 2011.05.22. 20:49:54

@Takony_fősámán:

"Ja, és papírkönyvet lehet ajándékba adni, digitálisat viszont hogymá??"

Biztos hamar rájössz. :)

"torrentoldalakon amúgy vannak ilyen e-könyvek?"

Dugig vannak velük a torrentoldalak. De ha tudsz angolul, akkor gyakorlatilag bármit meg tudsz szerezni. Ajánlom a Demonoidot.

ritmikus csimpifon 2011.05.22. 20:51:35

Csak érdekességképpen: feljött itt a bakelit vs. CD téma.

Ami engem illet, én RÜHELLEM az optikai adattárolókat. Istentelen módon sérülékenyek (egy karc és kész). A bakelit sokkal hibatűrőbb (és állítólag jobban is szól, mivel analóg).

A DVD-k meg egyenesen szánalmasak. Adatmentésre SOHA nem használnám őket, mert egyszerűen SZAROK. Szalagos egység: yes. De optikai tárolót: soha.

Ez egy jó példa arra, hogy a fejlettebb technológia néha rosszabb. Nem kell mindig az újat hype-olni. Ezzel nem az e-readereket akarom fikázni. Csak nem kéne mindig az újat automatikusan "hype"-olni. Tudnék ilyen példát mondani IT területről is.

gash 2011.05.22. 20:56:44

Ez valami trollblog, ugye?

gothmog 2011.05.22. 20:59:03

"Nem villogja szét az ember agyát lapozáskor."
-aha. És pislogni se nagyon kellene akkor már, nehogy rohamunk legyen.
Amúgy az megvan hogy
iPad "ó igen boruljunk le Sztív mester előtt" 140000Ft-tól fölfelé, viszont legalább verheted a tipóra.
Kindle 3 Wifi 30000Ft-tól lefelé, és havonta egyszer kell tölteni?

Rigor_mortis 2011.05.22. 20:59:17

@ritmikus csimpifon: Hát az optikai tárolók tényleg nem tökéletesek, de egy külső vinyón akár több terabájtnyi adatot is tárolhatsz elég megbízhatóan és elég sokáig. Annak meg azért elég kicsi a valószínűsége, hogy két vinyó egyszerre romoljék el...

Rigor_mortis 2011.05.22. 21:01:18

@Asszem: PDF-et kitűnően lehet olvasni Kindle DX-en. Az más kérdés, hogy háromszor annyiba kerül, mint egy Kindle 3...

midnight coder 2011.05.22. 21:03:21

@Alikam: Az energiamennyiséget nem az olvasók viszik el, hanem Pl. a repülőgépek. Egy e-book olvasó energiaigénye minimális, és a gyártásához felhasznált sem túl sok, különösen ha mondjuk egy 4000 kötetes könyvtárhoz hasonlítjuk ami simán elfér rajta. Olyan meg hogy természet nem igazán létezik. Létezik a környezet amiben épp megtalálhatók bizonyos fajok, illetve elpusztulnak mások - a valaha élt fajok számához képest a mostaniak száma elhanyagolható. És a fajpusztulás egyik legfőbb oka az erdőirtás - a fák nagy része pedig épp papírgyártásra lesz fordítva. Persze itt sem a könyvek a legnagyobb fapusztítók - bár az sem elhanyagolható, pláne hogy Pl. az informatikában milyen szép, vastag szakkönyveket adnak ki amik úgy 3 éven belül elavulnak - hanem Pl. a folyóiratok.

Trishike 2011.05.22. 21:03:38

@Énvezettem?: SF Portál, Galaktika. SF portál hamarosan indítja a non-fiction részlegét is.

Valóban, az e-könyv nem könyv, hanem e-könyv (nem gondoltad volna, mi?), ellenben ugyanúgy tökéletesen olvasható, mint a papíros társai és nem néz ki rosszabbul (ha a fizikai megjelenésére gondoltál, akkor érdemes megnézned egy Kindle 3-at, az Apple tanulhatna tőle).
Amúgy egy 26 ezres készüléknél (Kindle 3 wifi) persze nehezen szánja rá magát az ember, hogy kiadja a kezéből akár pár napra is, de az alábbi szituáció tökéletesen megteszi: a szomszédkislányt érdeklő Micimackó MEK-ből lerántva rárakva a Kindle-re, Kindle megfog, átvisz a szomszédba. Minek után szomszédkislány Kindle - Kindle szomszédkislány bemutatkozási tiszteletköröket kell megejteni. Kindle-ért két nap múlva lehet visszamenni :)

hastáncos · http://www.hastanctanitas.hu 2011.05.22. 21:05:44

@lyesmith: pontosan. e-book praktikus. én már haza úgy hozok könyvet, mintha drogot csempésznék: balhé van belőle, mert nincs már hely, és fiókokban illetve egymás hegyén-hátán vannak, amik persze ha kellenek, sosem találok (most is kéne 1 régi tankönyvem, de már azt sem tudom, h anno hova pakoltam....)

Gera 2011.05.22. 21:06:59

Hát én most vettem egy hete egy Kindle DX-et és nagyon tetszik. Amit írsz, az persze igaz, de ennek ellenére tetszik. Pár év múlva pedig az említett problémák simán eltűnnek.

Az ipaddel viszont nem értem, mit akarsz, kifolyna a szemem, ha egy szar háttérvilágításos kijelzőn akarnék száz oldalakat olvasni.

midnight coder 2011.05.22. 21:08:08

@ritmikus csimpifon: Kettéválasztanám a dolgot. Az előre megírt optikai adattárolókkal ritkán van gond. Az újraírhatók eléggé szarok. De itt sem igazán magával a technológiával van baj, hanem azzal hogy gagyik az olvasók, az írók és a nyersanyag. Ami valahol nem is csoda - amennyibe egy alsó kategóriás DVD író kerül nem csoda hogy szutyok. Anno az első HP CD írómat még 80 ezer forintért vettem a 90-es évek elején - és az akkor nem annyit ért mint ma - de az vagy 8 évig működött is, anélkül hogy egy pötty olvasási hiba lett volna. Igaz hogy csak 1x-es sebességgel, de hiba nélkül. A mostani szutykok néha a gyári DVD-t sem olvassák el.

Asszem 2011.05.22. 21:08:12

@Énvezettem?:
1. "mert kevésbé olvasható" - ez nem igaz, maximum neked valamiért kevésbé olvasható, de sokan megbirkóznak vele
2. "rosszabbul is néz ki" - ez szubjektív, én nem látok érdemi különbséget
3. "és még csak nem is az enyém, hiába 'venném meg' legálisan" - ha ez zavar, töltsd le, de azért mondtam, hogy a szavakon lovagolsz, mert ha neked a birtoklástól és nem a tartalomtól válik valami könyvvé, akkor tényleg nem az. Persze akkor a közkönyvtárakból kikölcsönzött könyvek sem könyvek...

gothmog 2011.05.22. 21:09:30

@ritmikus csimpifon: Az optikai tárolók már kifelé mennek a divatból. Pár dolgot még kiírkálunk (minőségi nyersanyagra, alacsony sebességen) és aztán gondosan elpakoljuk, hogy meglegyen. Amit nem annyira fontos hosszú távon megőrizni, az elvan a winyón (1TB-15e Ft -az olyan 230DVD-nyi, ugye), aztán törlődik. a maradék meg ott van a teten, meg a főhőbe'.
De ismerek olyat, aki terás satás vinyókat vesz, meg egy dokkolót hozzá, aztán elvannak neki a polcon.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 21:12:25

@ritmikus csimpifon:
Azért egy sajtolással előállított CD-ROM messze nem olyan tökéletlen, mint egy CD-R vagy egy CD-RW lemez. Az meg nem rémlik, hogy bakelithez olcsó otthoni felvevőket árultak volna. De a CD-R is nagyon múlik milyen márkájú, még inkább az, hogy az író meghajtó milyen. Pont azért megbízhatatlan a legtöbb, mert az olcsóság volt a szempont, reálértéken ma összehasonlíthatatlan a bakelit lemezekkel. Ugyanakkor a digitális és az analóg technika közötti óriási különbség, hogy az analóg adathordozódon tárolt zene minősége folyamatosan romlik, és sosem lesz az eredeti minőség reprodukálható belőle, addig egy digitális lemezen ha a hibakód tűrési határán belül van a romlás, addig minden pontosan visszanyerhető, ha azt átlépi, akkor meg már lószar. Éppen ezért a legjobb analóg eszköznél is jobb a legrosszabb digitális adatmentésre, csak ha szar a digitális adathordozó minősége, jóval több példányban és gyakrabban kell sokszorosítani.

errrrrrrrrr 2011.05.22. 21:14:27

"Nem lenne bajom az e-paper alapú olvasókkal, ha nem hívnák őket könyveknek."
aha! tehát csak a neve a gond? elektronikus olvasó néven már nem ecsetelnéd a hátrányait?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 21:14:40

@ritmikus csimpifon:
Szóval lényegében hülyeség amit írsz, a CD igenis jobb, mint a bakelit, csak jóval tágabb a minőségi spektruma, mint a bakelitnek volt.

Az e-book olvasó pedig a lényeges dolgokban már most jobb a könyvnél, a többiben meg be fogja hozni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 21:16:26

Az meg persze borítékolható, hogy a papír alapú könyv még több évtizedig igen elterjedt lesz, és 100 év múlva is fognak nyomtatni. De szekeret is gyártanak ma is, attól hogy az autó elterjedtebb...

Goompah 2011.05.22. 21:26:29

@Énvezettem?:

"Fenntartom azon álláspontomat (hiszen eddig még senki sem győzött meg az ellenkezőjéről), hogy az e-book az nem könyv, mert kevésbé olvasható, rosszabbul is néz ki, és még csak nem is az enyém, hiába 'venném meg' legálisan."

Senki nem is mondta, hogy könyv. E-könyv. :)

De szíved joga bárhogy hívni.

Asszem 2011.05.22. 21:27:38

@Rigor_mortis: jaja, nekem annó egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a létező legolcsóbb Kindle-t fogom megvenni, úgy gondoltam, hogy ha nem jön be, akkor eladom Vaterán minimális bukással.

Azóta persze teljesen beleszerettem, és egyáltalán nem érzem szükségét, hogy vennem kéne egy nagyobbat vagy drágábbat, szerintem mi jól megleszünk pár évig. Ha a szoftverét frissítik, kapunk hozzá hivatalos és jól működő collection managert és nem csak az Amazonról vásárolt könyvekkel működnének a kényelmi funkciók (sync to furthest page read, book description, popular highlight, tartalomjegyzék, plusz nálam valamiért még oldalszámok sincsenek, csak locationök, bár én eddig egyetlen könyvet sem vettem az amazonról...)

suhanyc 2011.05.22. 21:28:20

hát nemtudom, kipróbálok majd egyszer valami e-könyvolvasót, de én spec kb 12 éve olvasok pdn-n, később telefonon, mert azt úgy is lehet ha az ember egy kézzel kapaszkodik a buszon a másikkal meg fogja. ezt se könyvel, se e-könyolvasóval nem lehet megcsinálni. éljenek a multifunkciós eszközök!

mikrovp 2011.05.22. 21:29:52

A nyomtatott könyv lényegesen több információt tud hordozni, mint a mai e-könyv olvasók. Van pl. tördelés, kézbefogási élmény, és sok egyéb olyan dolog, ami miatt nem összevethető az elektronikus olvasással. Az más kérdés, hogy most is van olyan műfaj - pl. az egyszerolvasós krimi, stb. - amihez tökéletesen alkalmas az e-book is. Az egész lamentálás meg teljesen fölösleges hogy e-book vagy nyomtatott könyv, hisz az új technológia e sok egybevágó gazdasági érdek miatt le fogja nyomni a papiros könyveket, ahogy anno a cd a bakelitet. Elnézést, berkeken belül vagyok, azért mondom: a 80-as évek átlag cd-hangminősége alulmaradt a kor bakelitje mögött, aztán mégis. Viszont ma is van még bakelit, az akkori cd-k meg kezdenek olvashatatlanok lenni a természetes anyagszerkezeti romlásuk miatt. Ez egy ilyen dolog.

magyar ember teli szájjal 2011.05.22. 21:30:02

További nagy előnye hogy nem ragadnak össze a lapjai.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 21:31:40

@suhanyc:
Én régebben olvastam PDA-n, de az monokróm volt, és normál megvilágításnál nem volt háttérvilágítása, azt csak rossz fényviszonyok esetén kellett bekapcsolni, így viszont sokkal kevésbé fárasztotta a szememet, mint a mostani PDA-telefonom. Ráadásul annak a kijelzője is nagyobb volt, amúgy a felbontása ugyanannyi, mint a mostanié.

Asszem 2011.05.22. 21:32:03

@suhanyc: én is olvasok mobilon, ha úgy hozza és tény, hogy egy e-könyv olvasó nem fér el zsebben (bár a Kindle kabátzsebben tok nélkül nálam pont elfért...) de az biztos (tapasztalatból mondom), hogy bőven lehet fél kézzel tartva olvasni a buszon, metrón...

Ráadásul ügyesen csinálták meg, mert a készülék bal és jobb oldalán is van előre és hátra lapozó gomb, tehát tök mindegy, melyik kézben tartod, ugyanúgy tudsz lapozni.

Viszont a szemnek sokkal kényelmesebb, különösen erős napfényben, teljesen olyan, mintha papírt olvasnál, mintha egy varázspapírt olvasnál, amiben valami mágia átvarázsolja a betűket, amikor lapozol (ez az, ami a posztolónál úgy jelent meg, hogy kifolyik a szeme lapozások között :D)

Pionír 2011.05.22. 21:32:09

kindle 3g-m van. Rajta három giga könyv. Maradj a fán kolléga.
ui.: az Ipad tablet, nem ebook

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 21:35:16

@mikrovp:
"A nyomtatott könyv lényegesen több információt tud hordozni, mint a mai e-könyv olvasók. Van pl. tördelés, kézbefogási élmény, és sok egyéb olyan dolog, ami miatt nem összevethető az elektronikus olvasással."

Semmi olyat nem mondtál, amivel több információt hordoz, amiről te beszélsz, az olyan, mint ha valaki azzal érvelne, hogy a szekérnek megvan a maga életérzése az autóhoz képest. Ez valóban így van, de ettől még nem közlekedünk folyton szekéren, legfeljebb csak nosztalgiából. A papír alapú könyv is ugyanígy háttérbe fog szorulni, az unokáidnak meg nem fog ugyanúgy átjönni a papír könyv olvasásának életérzése, legfeljebb csak úgy mint nekünk a gőzmozdonyok.

Asszem 2011.05.22. 21:35:46

@mikrovp: hm, én ezt nem értem, a Kindle-nek is van kézbefogási élménye (nem is rossz, bár kicsit műanyag), ha veszel hozzá egy jó tokot, akkor kifejezetten kellemes, igaz, minden könyvnél ugyanez lesz.

Tördelés. Erre nem tudok mit mondani, a Kindle is tördeli a szöveget, ráadásul betűmérettől függően, ez a gyengébb szeműeknek nagy segítség, amikor fáradtabb vagyok néha én is eggyel feljebb veszem, de ez ritka, általában beállok egy méretre.

A konvertált cuccoknál néha tényleg vannak tördelési hibák, de ennyi bosszúságot még el tudok viselni.

A műfaji különbséget meg nem értem, mitől lenne más egy krimit és mondjuk a Háború és békét olvasni? Azt akarod mondani, hogy a nehezebb műfajoknak nem megfelelő formátum az e-könyv?

DominoFX 2011.05.22. 21:36:47

A Kindle-n nem csak az Amazontól származó könyveket lehet olvasni, akármilyen txt, epub, prc, html stb. olvasható rajta. Szinte az egész MEK is, ahogy írták is előttem.

És sok más előnye van a súlyon kívül. Nem kell gondolkozni, hogy hová tegyek még egy könyvespolcot a lakásba. hogy elférjenek az új szerzemények. Egyszerre többen is olvashatják ugyanazt a könyvet (több olvasón). Lehet keresni a könyvekben: ha tudok 1-2 kulcsszót a keresett részből, akkor sokkal könnyebben megtalálja, mint ha kézzel kellene bogarászni. Nem kell most már kistáskányi könyvet cipelni a kirándulásokra - elég a Kindle. A kategorizálhatóság és a kereshetőség miatt sokkal könnyebb megtalálni bármelyik könyvet, mint a lakásban levő több ezer kötet között. Nem kell ügyelni arra, hogy ne essen ki a könyvjelző belőle, mert mindig pontosan tudja, melyik könyvben hol tartunk. Még sorolhatnám.

gothmog 2011.05.22. 21:37:44

Ja, tök jó ez, hogy a papírkönyv tartósságát ecseteled a digitálissal szemben, de a helyzet az, hogy ha elkövetkezne az a sokak által áhítozott civilizációs összeomlás, ami lehetetlenné tenné a digitálisan tárolt eszközök olvasását, akkor bizony másodsorban a papírkönyveket mennének a kályhába, amikor hideg lesz.
Egy 8G-s pendrájvon 8-10ezer könyv fér el, ennek a költsége ma összesen 2-3 ezer Ft. (ha két dvd-re írod, az olyan 200Ft, de legyünk nagyvonalúak, csináljunk dupla biztonsági másolatot, akkor 400Ft) Összesen. Érthető? Ennyibe kerül biztonsági másolatot készíteni 10000 könyvről. Meg kb. negyed órába. Hmm? Most akkor -a példa kedvéért- elközelgett a nyugati civilizáció végromlása. Minek van több esélye hosszú távon túlélni? A városi könyvtárnak, (az alexandriai könyvtárnak?) vagy a több millió helyen elmentett zsebben elférő (merthogy tulajdonképpen nem kerül semmibe) digitális gyűjteménynek?
Illetve, ha már a könyvtár és az összes pendrájv meg DVD is megy a levesbe, akkor meg már úgyis mindegy, nem? De.

mikrovp 2011.05.22. 21:38:01

@Zabalint: vannak könyvek - pl. az albumok - amiknek lényeges, a tartalomhoz tartozó része a tördelés, ilyesmire gondoltam. Nem hagymázas életérzésre. Az ebook jelenleg egy sor olyan fogyatékossággal rendelkezik, ami miatt még sok-sok könyvet nem lehet rátenni. A szabványok nem alkalmasak rá.

Asszem 2011.05.22. 21:38:22

@mikrovp: létezik egy 7000 könyves magyar torrent, 4.5 giga...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 21:39:04

@mikrovp:
"Viszont ma is van még bakelit, az akkori cd-k meg kezdenek olvashatatlanok lenni a természetes anyagszerkezeti romlásuk miatt."

De azt a 80-as évekbeli cd-t rendszeresen sokszorosítva ma is pont ugyanabban a minőségben hallgathatod meg, miközben a bakelit minősége nem sokat, de fokozatosan romlott, és azt már nem tudod az eredetire visszaállítani.

Pionír 2011.05.22. 21:39:51

@mikrovp: Van rajta magyar is. Pl.: Összes magyar nyelvű terminator regény, lem regény, setét torony a stephen kingtől, vadontermő ennivalók hogyha elvesznék az ebookkal (néhány katonai túléléses könyv) és egy rakat egyetemi jegyzet és tankönyv plusz saját irományok szintén az egyetemre

Asszem 2011.05.22. 21:39:53

@mikrovp: ez igaz, nem minden formátum megjelenítésére jó, amiben ábrák vannak, főleg színes ábrák (pl. anatómia) arra nem alkalmas a Kindle, aki főképp ilyeneket olvasna, az ne vegyen.

Szép és szórakoztató irodalom olvasására viszont tökéletes.

pupumpa 2011.05.22. 21:40:19

@Laci939: "Mit keres az Index címlapon?"
Ezt a megjegyzést rengeteg cikk kommentjébe beírják. Azért az Index címlap nem sokat jelent, ettől még nem a világ vezető hírei között szerepel.

gothmog 2011.05.22. 21:42:39

@Goompah: Szerintem mostantól hívhatnánk bobnak. :)

mikrovp 2011.05.22. 21:42:42

@Asszem: hát igen, egy igényes olvasó szereti, ha a könyveit külsőre felismeri. Az ebook egységesít, ez nem előny bibliofil szempontból. Tördelés: pl Apollinaire rajzos verseire gondolj, hogy valami extrát mondjak.
Tördelési hibák: ez megint igényesség kérdése: persze, el tudjuk olvasni a szöveget, de lássuk be: egy tisztességesen elkészített könyv szövegképe és az ebook uniformizált megjelenése között van különbség és nem az ebook javára.
A paperback-krimit pont ezért hoztam példának, mert azt tökéletesen lehet ebook-on prezentálni. Egy "fajsúlyosabb" irodalmi anyagot már egyáltalán nem biztos. Remélem érthető voltam. Béke.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 21:44:29

@mikrovp:
Pl. albumoknál ugyanúgy ki lehet alakítani egy hierarchiát egy elektronikus formátumú "könyvnél", sőt igazából még sokkal több lehetőség van benne, mint a nyomtatott könyvben, pl. a lásd 168. oldalon helyett sokkal jobb egy link.

"Az ebook jelenleg egy sor olyan fogyatékossággal rendelkezik, ami miatt még sok-sok könyvet nem lehet rátenni."

Ebben van valami, de fejlődni fog, nem is keveset. Igazából indokolt az elterjedése, mert sokkal olcsóbb és egyszerűbb valamit elektronikus formában tárolni és mozgatni, mint papírt gyártani, illetve eltárolni sok ezer könyvet. Az ára is sokkal lejjebb fog még menni, most megnéztem árgépen, 20 ezer körül vannak a legolcsóbbak, lesz az 3-4 ezer Ft is.

bőrmók 2011.05.22. 21:44:38

@Asszem: uhh..
nemsokára sok-sok magyar kiadó fog tönkremenni
(direkt a magyarokat mondom, mert mink nem szeretünk fizetni dolgokért)

Celtic 2011.05.22. 21:46:26

@Roltii: De TE miert nezed a facebookot kaja kozben? Vagy honnan tudsz rola, hoyg uzenetet kuldott eves helyett?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 21:47:24

@mikrovp:
"hát igen, egy igényes olvasó szereti, ha a könyveit külsőre felismeri."

Ez továbbra is így lesz, csak a borító virtuálisan lesz ott. Az lesz majd a külső.

"Az ebook egységesít, ez nem előny bibliofil szempontból."

"egy tisztességesen elkészített könyv szövegképe és az ebook uniformizált megjelenése között van különbség és nem az ebook javára."

Ez megint csak megvalósítás kérdése. Egy jól kifejlesztett ebook olvasónál minden könyvnél totál másképp nézhetnek ki az oldalak.

gothmog 2011.05.22. 21:47:28

Még valami, szinek. "A végtelen történet"-hez tényleg nem lesz jó a kindle, aki csak azt szeretné olvasni, az azt az egyet vegye meg papíron.

Kromi 2011.05.22. 21:49:00

A kedves cikkíró vagy nem használt még kettő percnél hosszabb ideig ebook olvasót, vagy szándékosan provokálja az embereket, de ennyi sületlenséget már rég nem láttam egy helyen.

1. Sokkal gyorsabb interface
A kindle gyorsabban lapoz, mint ahogy egy igazi könyvet lapozni lehet, és csak egy gombnyomás, elég hozzá egy kéz. Az viszont igaz, hogy sokat lapozni, keresgélni sokkal jobb egy igazi könyben.

2. Sokkal jobb a felbontás
Ez így van, de 20cm-nél messzebbről csak akkor látni a különbséget, ha nagyon koncentrál az ember, és olvasás közben egyáltalán nem észrevehető.

3. Színes ha kell
Most őszintén, milyen gyakran látni színes képeket az átlagos könyvekben? A kontrasztról lehet vitatkozni, egy jobb minőségű könyvé tényleg jobb, de ez sem feltűnő olvasás közben.

4. Nem villogja szét az ember agyát lapozáskor
Ez nyilván egyénenként változó, nekem még senki nem mondta, hogy ez zavarná.

Sima könyvolvasásra egy ebook olvasó sokkal kényelmesebb mint az igazi könyvek. Sok könyv egy helyen, kényelmesebb használni, nem kell fogni a lapokat, egy kézzel is egyszerű vezérelni.

Műszaki könyvek, ábrák megjelenítésére tényleg csak erős megszorításokkal alkamas jelenleg, de olvasásra tökéletesen megfelel.

A "még szerencse, hogy van ipad" mondat aztán teljesen no comment a végén...

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.05.22. 21:49:19

@Asszem: Kavarsz te is rendesen, mint a fagyigép: a gond itt mégiscsak az, hogy lízingről szó sincs. Itt a megjelenítés jogát licenszeled, de magát a másolatot nem birtokolod. Egy lízing esetén a tranzakció végén (lízing futamideje lejárta után) tulajdonossá válsz, ami az e-book esetén nem mondható el...

mikrovp 2011.05.22. 21:49:34

@Zabalint: off: a cd minden másolásnál adatot veszít, ez hallható is!
on: igen, én is örültem az első pillanatban az ebook-nak, mint könyvkiadó. Micsoda lehetőségek! De tapasztalatból mondom, a formátumok egy csomó dolgot, aminek nagyon volna értelme, egyszerűen kizárnak! Anno a cd szabványa is el lett szúrva, fel lett áldozva a technológia és a rövidtávú gazdasági érdekek oltárán, és ennek a levét issza az, aki igényes cuccon igényes zenét hallgatna.

Asszem 2011.05.22. 21:50:00

@mikrovp: Kétségkívül az ebook egységesít és tökéletesen egyetértek azzal, hogy egy szép könyv önmagában is esztétikai élmény. Bár információért én a Wikipédiához fordulok, attól még fent van a polcomon a Révai Nagy Lexikona...

Versek: én azt tapasztalom, hogy a versek olvasására - számomra - nem alkalmas a Kindle, én a simán tördelt verseket is szeretem kötetben olvasni, szeretem random lapozgatni a könyvet, bele-beleolvasni és valamelyiknél megragadni... a Kindle-n ez valahogy mindig is nehézkes volt.

A tördelés uniformizált megjelenésével kapcsolatban a Kindle is meg tud jeleníteni grafikát, nem is akárhogyan (ld. képernyővédők), tehát pusztán az e-book-ot készítő hozzáértésén és hozzáállásán múlik, hogy igényesre megcsinálja, akár minden fejezet kezdődhetne szép iniciáléval vagy egyéb díszítő elemekkel, technikailag nincs akadálya.

A Trónok harca után újra fogom olvasni a Háború és békét, asszem az elég fajsúlyos :-)

Asszem 2011.05.22. 21:54:46

@Takony_fősámán: nem csak a magyar kiadók, ami digitális, az feltörhető, ami feltörhető, azt feltörik, amit feltörtek, az torrentezhető lesz, én még az Amazon helyében sem lennék teljesen nyugodt, persze ha olyan minőségi szolgáltatásokat nyújtanak, hogy pusztán kényelmi szempontból ne érje meg a torrentekkel vacakolni, akkor lehet, hogy hosszú távon is sikeresek lesznek.

Öt-tíz év múlva az e-könyv olvasó olyan általános lesz, mint a számítógép vagy mobiltelefon és minden tartalom elérhető lesz torrenten.

mikrovp 2011.05.22. 21:55:37

@Asszem: no én is csak ide gondoltam kilyukadni a fene nagy ebook-dicshimnuszok és papírkönyv-kárhoztatás közepette: van, amire jó, van, amire nem és ott bizony marad a jól bevált papír alapú könyv.
A wikivel meg nagyon óvatosan, hihetetlenül megbízhatatlan és hamis is tud lenni, aki valamiben tényleg szakmázik, nos annak erősen kerülendő. Egy-két tudományterületről tudok nyilatkozni, de ott a megbízhatósága nem több 50-60%-nál. Természettudományok, tudománytörténet, ilyesmik.

mikrovp 2011.05.22. 21:57:43

@Asszem:
Öt-tíz év múlva az e-könyv olvasó olyan általános lesz, mint a számítógép vagy mobiltelefon és minden tartalom elérhető lesz torrenten.

Na ez meg egy másik olyan aspektus, amit asszem hazánkban még senki nem lát teljes biztonsággal. ti. miből fognak a könyvek - az e-könyvek is! - elkészülni, ha mindenki ingyen tépi le a tartalmakat???

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 21:59:00

@mikrovp:
"off: a cd minden másolásnál adatot veszít, ez hallható is!"

Ezt persze bemagyarázhatod magadnak, de ettől még nem lesz igaz. Ha igaz lenne ez a baromság, akkor nem lenne szükség másolás védelemre sem, hiszen egy szoftvernél akár 1 bit megváltozása is problémát okozna. Mégis tökéletesen fel tudtam telepíteni másolt CD-ről a Windows-t, sőt többféle Linuxot is, azok még érzékenyebbek lennének az ilyesmire. És ami a legnagyobb pláne, hogy a hibajavító kód nem csak eltűr néhány hibás bitet bizonyos határig, hanem le tudom másolni úgy a CD-t, hogy a hibajavító kódot újra építem, tehát a régi cd bithibái az újon már nem jelennek meg.

"Anno a cd szabványa is el lett szúrva, fel lett áldozva a technológia és a rövidtávú gazdasági érdekek oltárán, és ennek a levét issza az, aki igényes cuccon igényes zenét hallgatna. "

Ez is óriási baromság. Az emberek 99%-a még az mp3 és a CD között sem hallja a különbséget, nagyon ritka az a fül, amelyiknek nem jó a CD. De hát aki szerint a CD másolás adatvesztéssel jár...

Asszem 2011.05.22. 21:59:48

@mikrovp: naja, csak ez a poszt (és a többi e-llenző) úgy állítja be a dolgot, mintha az e-könyv az valami használhatatlan szar lenne szemben a papírral. Egyébként ahogy fejlődik a technológia, évek (vagy hónapok) kérdése, hogy mikor lesz elérhető a színes, olcsó, érintőképernyős, nagyfelbontású e-book olvasó.

A wiki csak példa volt arra, hogy azért, mert van valamiből naprakészebb még nem feltétlenül kell eltüzelni a régit, bár a funkciója már nem ugyanaz a Révai lexikonnak, mint régen volt. De a példa úgy is megállja a helyét, ha a wikipédia helyett az Encylopeadia Britannicát vagy bármelyik, hagyományos lexikont veszed, amit online frissítenek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 22:01:20

@Asszem:
De ez a jelenség nem újdonság a könyvek területén sem. Tudod hány informatikus veszi meg eredetiben a 10-20 ezer Ft-os szakkönyveket?

mikrovp 2011.05.22. 22:07:48

@Zabalint: ezzel csak azt árultad el, hogy még nem volt alkalmad igazi hifi cuccon zenét hallgatni. Nem a milliós holmikra gondolok.
De próbálj meg egy olcsó kísérletet: egy eredeti audio cd-ről másolj fel egy számot a vinyóra, azt írd ki egy másik vinyóra és ezt csináld meg oda-vissza pár tucatszor, aztán a végén a fájlt írd ki cd-re és vesd össze az eredeti és az így másolt cd hangját egy asztali cd-játszó+erősítő cuccon.
A hibajavítás az elveszett információt nem tudja pontosan visszaépíteni, csak közelítőleg.

piszkosfred 2011.05.22. 22:10:18

Nem is értem miért használ a szerző számítógépet, hisz azon is csak virtuális betűket olvas és ír.

Szerintem maradnod kellett volna a vonalas füzetnék és a ceruzánál!

Pionír 2011.05.22. 22:13:28

@mikrovp: ha flacben csinálod, akárhányszor megteheted. Van olyan hangkártya amin van hdmi hangkimenet, de optikai hangkimenet is sokon megtalálható. A vinyóra meg felfér haddnemondjam mennyi album. Computer wins

gothmog 2011.05.22. 22:14:43

@mikrovp:Túl sok hifi magazint olvastál, nem? Azt azért meg ne magyarázd már, hogy egy digitális tartalom a számítógépen belüli másolgatáskor (winyóról winyóra) romlai fog...

Celtic 2011.05.22. 22:15:01

@Zabalint: Asszem, ez ide tartozik...Volt mar hasonlo, asszem a Modoroson linkelte valaki, szoval a csokak irhato cd-lemezeket hasonlitottak ossze, hoyg melyiknek jobb a hangja. Ilyenkor en erzem magam kinosan, pedig botfulem van...

(Ja, a masikban meg azt is megallapitotta a csoka, hoyg "ennek a cd-nek kicsit fahangja van, a masikon viszont barsonyosabb az enekhang")

Goompah 2011.05.22. 22:15:45

@mikrovp:

"a cd minden másolásnál adatot veszít, ez hallható is!"

Ha audio CD-ként másolod, akkor ez előfordulhat. Normális ember viszont lerippeli és FLAC-ban adatként tárolja. :)

"egy eredeti audio cd-ről másolj fel egy számot a vinyóra, azt írd ki egy másik vinyóra és ezt csináld meg oda-vissza pár tucatszor"

Szóval azt mondod, hogy a digitális adat minősége romlik (=megváltozik) a winchesterek közti másolás során? Na igen, a winchesterek adatlapjai szerint minden 10^15 bit másolása során megváltozhat egy bit. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 22:17:00

@mikrovp:

"ezzel csak azt árultad el, hogy még nem volt alkalmad igazi hifi cuccon zenét hallgatni. Nem a milliós holmikra gondolok."

De a CD alapvetően tömegcikknek készült, az mp3 még inkább, innentől kezdve a milliós hifi cucc nem téma, miért a CD-től várják el a csodát?

"De próbálj meg egy olcsó kísérletet: egy eredeti audio cd-ről másolj fel egy számot a vinyóra, azt írd ki egy másik vinyóra és ezt csináld meg oda-vissza pár tucatszor, aztán a végén a fájlt írd ki cd-re és vesd össze az eredeti és az így másolt cd hangját egy asztali cd-játszó+erősítő cuccon."

Ne hülyéskedjél, hasonlót megcsináltam zenénél nagyságrendekkel fontosabb file-okkal, és nem történt adatvesztés. Ráadásul bizonyíthatóan nem, mert volt ahol hibajelző kód is volt. De mondom, szoftvernél 1 bithiba, amit már a hibajavító kód nem tud kezelni, akár a teljes működésképtelenséget okozná, a valóságban viszont mégis sokszorosíthatóak CD-n. Az meg hogy a vinyóról vinyóra másolást is ide hozod, nevetséges, ott is előfordulhat a hibás másolás, de elképesztő ritka hibaeseményről van szó, tehát ez a másold vinyóról vinyóra pár tucatszor oda-vissza szöveged azt mutatja, hogy minimális hozzáértésed sincsen a témához.

"A hibajavítás az elveszett információt nem tudja pontosan visszaépíteni, csak közelítőleg."

Ez attól függ, hogy mennyi a hibás bit. Van amikor pontosan vissza lehet építeni, van amikor nem.

Goompah 2011.05.22. 22:17:18

@gothmog: Úristen, már 10 éve is ugyanezeket a butaságokat nyomták a nagyokosok. MÁr nem is írom le még egyszer, a hülyeség újratermelődik. (Nem neked szól!)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 22:18:18

"ezzel csak azt árultad el, hogy még nem volt alkalmad igazi hifi cuccon zenét hallgatni. Nem a milliós holmikra gondolok."

Azért a milliósra reagáltam az előbb, mert igazi hifi cuccon volt alkalmam zenét hallgatni, de nem vettem észre azt az ordító különbséget, és nagyon kevés ember venné észre vakpróbán, persze egy csomóan ezt sosem mernék beismerni.

gothmog 2011.05.22. 22:18:49

@Goompah: "winchesterek adatlapjai szerint minden 10^15 bit másolása során megváltozhat egy bit"
-és már sikít is hogy crc error van.

BKV - Önnek megyünk 2011.05.22. 22:19:38

"@mikrovp:
a cd minden másolásnál adatot veszít, ez hallható is!"

LOL ez mekkora!!! istenem istenem nagy az a bizonyos allatkert :D

Joaquin 2011.05.22. 22:19:59

@mikrovp: "egy eredeti audio cd-ről másolj fel egy számot a vinyóra, azt írd ki egy másik vinyóra és ezt csináld meg oda-vissza pár tucatszor, aztán a végén a fájlt írd ki cd-re és vesd össze az eredeti és az így másolt cd hangját egy asztali cd-játszó+erősítő cuccon."
Hú ezt komolyan mondod? Még annak is nevetségesen kicsi az esélye, hogy 1000 másolás után egyetlen bit másképp lesz, mint az eredetin :D
Analógról digitálisra már kicsit más, de megfelelő szakértelemmel úgy lehet felvinni, hogy ember meg nem mondja a különbséget. Itt inkább az van, hogy egy szoftverrel végezteted el a piszkos munkát, az meg annyira okos amilyenre megírták...hát nem a Sony stúdiók programját használod az az érzésem :))

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 22:21:45

@Celtic:
Hallottam én is már kemény dolgokat ebben a témában. Pl. egy ismerősöm meg volt győződve, hogy kihallja a vastag és a vékony audio kábel közötti különbséget. Meg olyan is akadt, aki a számítógépe és a hangfal közötti audio kábel elhelyezése szerint "hallotta ki" a különbséget.

gothmog 2011.05.22. 22:22:35

@Goompah: Valaki valahol írta egyszer, hogy ha a HiFi magazinban leírnák, hogy a kutyaszarral kent lemezjátszótányér jótékonyan hat a hangzásra, ezeknek az alakoknak kilószám lehetne eladni az előre csomagolt szart, aztán kennék is, és utána elismerően hümmögnének, meg bólogatnának.

Celtic 2011.05.22. 22:23:19

@Zabalint: Utobbiban lehet valami, ha mondjuk a tapon huzza keresztul az audiokabelt :)

Pionír 2011.05.22. 22:24:10

Srácok, utoljára akkor láttam ilyen egyirányú véleményt (és szívemnek kedveset), amikor a paksi atomerőmű bezárása miatt kampányoltak csernobil évfordulóján

Celtic 2011.05.22. 22:24:43

@gothmog: Egyebkent az idezett cikk utolso bekezdese:

"Teszt után: kaptam egy tippet, hogy érdemes lenne kipróbálni az író alatt egy tönkölybúza párnát. Hát, köszönöm, nekem bejött. Szóval, ha valaki vállalkozó kedvű, és van rá ideje, akkor ne higgyen a számítástechnikusok által fennen hirdetett bithelyes másolásnak, és legyen igazi, vérbeli hifista…"

Hatigen, de kozben tarokk-kartyat is kellene vetni talan...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 22:25:12

@Celtic:
Ja, de nem erről volt szó, hanem kb. olyan szinten ment, hogy asztal alatt vagy fölött... :-)

gothmog 2011.05.22. 22:26:32

@Zabalint: Bizony, szintén hifi magazin, a vezeték sodrási (érpáron belül is) és fekvési iránya, meg ilyenek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 22:29:44

@gothmog:
Amúgy ezek a dolgok igenis számítanak, már ha több ezer méter hosszú kábelekről beszélünk. :-)

BKV - Önnek megyünk 2011.05.22. 22:29:53

milyen kár hogy a masolas soran ennyire serulnek az adatok. emiatt nem lehet sajnos globalis szamitogepes halozatot epiteni mert mire a csomagok megerkeznenek a celba addigra a rejto regenybol a hifi magazin legujabb szama lenne!

ha nem lenne ez a probelam en feltalalnam ezt a halozatot es azt hiszem internetnek keresztelnem el :D :D

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.22. 22:30:24

@ritmikus csimpifon: ja OK, értem. Pedig tök jó lenne, ha lehetne PDF-et is, így e-papír alapon.

A pdf lapkép-orientált. Vagy csinálj A5-ös lapképet, vagy vegyél nagy eInket, pl Kindle DXG. És jó vagy a pdf-fel.

Apropó, az iPad+goodreader kombó elég jó a szakmai (és nem rekreációs!!) pdf olvasgatásra.

ritmikus csimpifon 2011.05.22. 22:32:17

Sok hozzászólás érkezett bakelit vs. CD kérdésben.

Egyvalamit kérdeznék: tudja-e valaki bizonyítani, hogy a bakelit és a CD között mi különbség van:

- tartósság
- sávszélesség
- hibatűrés

terén.

Csak kíváncsi lennék. Mert én "azt hallottam" (lehet, hogy rosszul), hogy a bakelit még mindig messze lekörözi sávszélességben/hangzásban a CD-t.

Engem csak kívülállóként érdekel. Egyáltalán nem vagyok elkötelezett egyik irányban sem. Csak kérdezem.

gothmog 2011.05.22. 22:32:40

@Celtic: Ezt a tarokk vetést kifejtenéd egy kicsit bővebben? Nálad meg-e lehetne ezt megtanulni? :D
Illetve hogy megy ez? Azt sejtem hogy ha elsőre a "Kaszás" jön ki, akkor nem szabad CD-t írni, de például az akasztott embernél már nem olyan egyértelmű ez.
Csakviceltem.

Joaquin 2011.05.22. 22:33:03

@Celtic: Na nee, ettől még most is sírok :D
A bithelyes másolást nem értem, nem audio CD-ként írta őket?

Goompah 2011.05.22. 22:34:39

@gothmog:

A vicces az, hogy a kutyaszarral kent lemezjátszótányérral tényleg jobban szólna a lemez. :D Meg úgy általában szinte bármivel, ami csillapítja a rezgéseket. Kivéve az olyan rezgéseket, amitől nem lesz a hangzás kevésbé hamis, de tetszetősebben fog szólni a zene, mert az ilyen bűvölések többnyire így működnek (pl. lejátszókar, lábak hangolása).

@Zabalint:

Nem is tudom. Nekem nincs túl jó fülem, de ha valaki KÖVETKEZETESEN kihall valamit, akkor abban tényleg van valami, legföljebb mág nem tudjuk, hogyan kell kimérni. A vezeték sodrása pl. biztos ront valamit a frekvenciaátvitelen, hiszen induktivitást jelent. Más kérdés, hogy ezt tízezerből talán egy ember hallja meg, és akkor még kérdés, vajon következetesen, reprodukálhatóan hallja-e.

Joaquin 2011.05.22. 22:37:43

@Goompah: És ha ugyanez a valaki KÖVETKEZETESEN ufókat lát? :))

Goompah 2011.05.22. 22:38:10

@gothmog: Ez az a hiba, ami már javíthatatlan. (Most nem arról beszélek, amikor RAR-olod és redundáns adatot teszel bele.)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.22. 22:39:58

@Goompah:
"Nekem nincs túl jó fülem, de ha valaki KÖVETKEZETESEN kihall valamit, akkor abban tényleg van valami, legföljebb mág nem tudjuk, hogyan kell kimérni. "

Ez igaz, és el is ismerem az ilyesmit. De a legtöbb nagyszájú csak mondja, vakteszten megbukna, és bemagyarázza magának

"A vezeték sodrása pl. biztos ront valamit a frekvenciaátvitelen, hiszen induktivitást jelent. "

Ez így van. Pl. számítógép hálózatoknál az 5-ös típusú sodort érpárnál kisebb a zaj, mint a 3-as típusúnál, a különbség a sodrás sűrűségében van. Hangcuccokhoz túlzottan nem értek de feltételezem, hogy digitális hangátvitelnél ha egy bizonyos határon belül van a zaj, akkor 0 a különbség, analógnál meg annyi amennyi.

gothmog 2011.05.22. 22:43:19

@Goompah: Kutyaszar-már védetem is le az ötletet. :)
Drót-lehet hogy valamikor valahol fellép valamilyen -esetleg kihallható, minimális- különbség, de ez az elhanyagolható tartományba esik a hangtechnika többi részének minőségéhez képest.
Szóval szar erősítővel tekergetheti az audiofül a drótokat ahogy akarja, akkor is szar lesz, egy minőségi cuccnál meg tökmindegy, hogy baszod le a sarokba a kábelköteget, akkor is szépen fog szólni. De legyen nekik mondva, hallják meg amit képzelek.

Goompah 2011.05.22. 22:46:04

@Zabalint: Na igen, csak analógnál hallhat meg egyáltalán bármit.

@gothmog: Pontosan erről van szó, a lánc többi részéhez képest minimális mértékben okoz változást.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.22. 22:47:54

Csak hogy kicsit kevésbe legyünk off-ok (a CD-LP témát én dobtam be),

nem vitatom, hogy az LP szólhat jobban mint a CD. Lehet. DE. Ettől nem adnak el többet LP-ből, sőt a CD is csökken erősen, pusztán azért, mert a piac az egyszerűbb és komfortosabb használat felé mozog.

Különben meg minden audiofül lúzer :-))vegyenek koncertjegyet és hallgassák élőben Karajant vagy a Buena Vistát, az a valami, nem a fos rögzített zene :-P

Goompah 2011.05.22. 22:48:43

Még csak annyit, hogy a csoportfutási időt is TALÁN befolyásolhatja annyira, hogy nagyon érzékeny fülűek észreveszik a fázis változását az egyes frekvenciákon. Persze analógról beszélek.

ritmikus csimpifon 2011.05.22. 22:51:09

@Dworkyll:

"nem vitatom, hogy az LP szólhat jobban mint a CD. Lehet. DE. Ettől nem adnak el többet LP-ből, sőt a CD is csökken erősen, pusztán azért, mert a piac az egyszerűbb és komfortosabb használat felé mozog."

== "nem vitatom, hogy Csehov értékesebb, mint a Való Világ. Ettől nem adnak el több Csehovot, sőt a Való Világ is csökken erősen, pusztán azért, mert a piac az egyszerűbb és komfortosabb használat felé mozog."

TROLL VAGYOK :)

gothmog 2011.05.22. 22:51:42

@Dworkyll: "vegyenek koncertjegyet és hallgassák élőben"
Persze, aztán van az a rész amikor Hannibal Lecter meghallja, hogy a második fuvolás legalább kétszer hibázott. Aztán meghívja vacsorázni a zenekart.
:D

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.22. 23:43:04

@ritmikus csimpifon: kevered a formátumot a tartalommal.

De ettől még lehetsz troll :-))

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.05.23. 08:39:37

én pda-n olvasok, ami nem a legjobb megoldás, de használhatóbb egy könyvnél.
nem csak könnyebb, sok egyéb tulajdonsága is jobbá teszi.
könyv alatt általában a regényt értem, ahol tök fölösleges a különböző színek használata, olvasáshoz bőven elég a fekete-fehér. vannak könyveim, amikben a fejezetek iniciáléval kezdődnek, de ezek elvesztésével a könyv tartalma nem ad kevesebbet.
lehet, hogy vannak, akik csak 4-5 könyvet hordozgatnak magukkal, nálam általában legalább 50 körüli mennyiség van. az aktuálisan olvasott mellett ott vannak a kedvenc könyveim egy része, és vannak olyanok, amiket tervbe vettem, hogy olvasok. amikor befejeztem az aktuális regényt, hangulattól függ, mibe akarok belekezdeni, és szeretem, ha van választék.
lapozásnál gyakorlatilag semmit nem kell várnom, nyomom a gombot, és ott a következő oldal. ha ötször nyomom, öt oldalt lapozok, ha sokat akarok, akkor beütöm az oldalszámot. tudok betenni könyvjelzőt, de ezeket már leírták.
amikor buszon állva olvasnék, megtehetem, hogy egy kézzel tartom a pda-t, azzal a kézzel tudok lapozni is, de ha akarom, két gombnyomással gördülővé teszem a szöveget (sebessége az olvasási sebességnek megfelelően állítható), és akkor még a lapozással sem kell foglalkoznom. a gördülés bármikor leállítható.
lapozáskor egyáltalán nem villog, nem is értem, miről beszélsz.
a 600 dpi-t sem igazán értem, mi szükség van rá. esetleg akkor, ha bolha méretű betűket akarok olvasni, számíthat, de azt nem szoktam.
a tördelés pedig a tartalmat nem javítja. biztos vannak, akiknek a nyomdai tördelés olvashatóbbá teszi a szöveget, de nem mindenki tartozik az átlagba. van, akinek pont ez okoz olvasási nehézséget. ha pedig ő más tördeléssel könnyebben olvas, engedjük meg neki, ha már van rá lehetőség, és ne szivassuk.
az pedig, hogy az e-book nem könyv, ez nyilvánvaló. nem könyv, hanem e-book. ahogy a könyv sem papirusztekercs, és a papirusztekercs sem kőtábla. más. de hasonló célra.

egyedül a formátum elavulása miatt félek, hogy ha a régi olvasó tönkremegy, és az újak nem kezelik a meglévő doksit, akkor lehet konvertálni. feltéve, ha a szoftverek ismerik még a meglévő doksiformátumomat. nekem van még régi dos-os szövegszerkesztővel (wordstar) írt szövegem, ami még csak 20 év körüli, de már nehézséget okoz a beolvasása. és ez a helyzet idővel csak romlik...

Roltii 2011.05.23. 09:03:11

@Celtic: onnan, hogy odaszólt, hogy írt a falamra...köpni-nyelni nem tudtam...

@Zabalint:
"Az emberek 99%-a még az mp3 és a CD között sem hallja a különbséget, "
csak az igényesen kódolt mp3-nál igaz, a sok gagyi 128 kbit-sec-eseknél, vagy akár youtube "hallgatása" közben nem nehéz hallani a különbséget...

Sokan írtátok, hogy a PDF szűnjön már meg...na ezt nem teljesen értem, miért is? Attól, hogy ebookolvasóhoz ez nem jó, attól még egy kurva jó formátum és kész.

Celtic 2011.05.23. 09:15:08

@Roltii: Eleg perverz munkatarsaid lehetnek :) Ennyi erovel tenyleg elmondhatta volna, amit akar :) Mint egyes cegeknel, ahol a szomszed irodaba is telefonon szolnak at...

PDF-ellenesseget en sem ertem, teljesen jo formatum. Az Adobe-termeke meg a heti kritikus hibajavittasal olyan, amilyen.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.05.23. 09:20:23

ja, és még kifelejtettem, hogy én nem szeretem a frissen kiadott könyv szagát. egyedi, az igaz, gyakorlatilag olyan, mint a friss pénz. csavarja az orrom, szabályosan fojtogatónak érzem azt a büdöset...

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.23. 09:53:56

@Celtic: A pdf jó valamire. A zárt oldalkép visszaadására. A baj ott van, hogy ész nélkül akarják mindenre használni, pl. újratördelhető szöveg visszaadására, amire viszont minden igyekezete ellenére is alkalmatlan, leginkább a belső adatábrázolási logikája miatt.

A tartalomhoz kéne optimális formátumot találni, és nem a formátum korlátait ráerőltetni a tartalomra.

Goompah 2011.05.23. 10:08:09

@Celtic: Ha az a cél, hogy megfosszuk az elektronikus dokumentumot a papírral szembeni azon hatalmas előnyétől, hogy az igények szerint módosítható a megjelenítése, vagyis gyakorlatilag a nyomtatott formátum merevségét rá akarjuk erőszakolni az elektronikus dokumentumra, akkor a PDF kiváló formátum.

Vannak esetek, amikor ez valóban kívánatos (adatlapok, prospektusok stb.). Minden más esetben azonban mindez hátrány, nem is kicsi. A PDF az elektronikus könyveket lényegében éppen attól a rugalmasságuktól fosztja meg, ami az egyik legnagyobb előnyük a nyomtatott papírral szemben.

Szóval a PDF azoknak a mazochistáknak jó, akik szeretnek zsákba varrva táncolni. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.23. 10:47:17

@Roltii:
"csak az igényesen kódolt mp3-nál igaz, a sok gagyi 128 kbit-sec-eseknél, vagy akár youtube "hallgatása" közben nem nehéz hallani a különbséget..."

Ez igaz, de 256 kbit/s-nál már nagyon kevesen hallják a különbséget. Ilyen tömörítésnél még ha van is eredeti cd-m, legtöbbször az mp3-at hallgatom.

@Goompah:
Már nem azért, de pl. regény olvasáskor mi a francnak átrendezni a szöveget? Ok, persze ha valami kis készüléken olvasol érthető, de ha elég nagy a készülék, legalább lapméretű, akkor teljesen jó a pdf.

Goompah 2011.05.23. 11:02:59

@Zabalint: Pl. azért, hogy ne kelljen még egyszer megvásárolnod az egyszer már kifizetett e-könyvedet, ha áttérsz egy lényegesen nagyobb vagy kisebb kijelzőjű olvasóra. Mert ha a megvásárolt PDF-ed x*y felbontású kijelzőre van "optimalizálva" (magyarul: korlátozva), akkor baromi hülyén fog kinézni egy 2x*2y felbontású, ráadásul fizikailag is kétszeres méretű kijelzőn. És nemcsak az a baj, hogy hülyén néz ki, hanem az olvashatósága is romlik, kurvára zavaróak a túl nagy betűk is.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.23. 12:26:21

@Goompah: Így így. Mert ugyan a telefon rosszabbul adja vissza az ekönyvet, mint egy eInk, de van az a szitu, buszmegálló vagy értekezlet pl. amikor arra a pár percre tök jó a telefon is.

Az meg ugye alap, hogy egy publit egyszer kéne megvenni, egy példányban, és az a példány alkalmazkodik az olvasó platformhoz. Na erre képtelen a pdf, és erre képes az epub (úgy ahogy) és a prc.

Ugyanígy, vannak olyan attribútumok, amik a kiadónak tök érdektelenek, az olvasónak meg nem, pl karakterméret. Ezt sem tudod jól kezelni pdf-fel. Az oldalankénti zoom nem megoldás, az áttördelés viszont az.

meoindil 2011.05.26. 13:18:10

@Énvezettem?: Ne haragudj, de ez egyszerűen butaság. Mennyit olvastál te ebook-readeren?
A lapozás semmivel nem lassabb mintha egy könyvet lapoznék. De ami a lényeg: Hidd el, nagyon nem mindegy, hogy nagyítható-e a betűméret vagy nem. Igazad van, a tipográfusok biztosan egyetértenek veled a tördelést illetően. Mindenki más pedig akinek kicsit is rosszabb már a szeme nagyra értékeli ezt a lehetőséget! Én jó pár könyvet elolvastam már a Kindlemen és nagyon örültem a nagyíthatóságnak. Igaz nem olyan szép, de sokkal(!) olvashatóbb. Még azt is inkább Kindlen olvastam, ami egyébként ott sorakozik a polcomon. Egyszerűen kényelmesebb az olvasás. Mért is kellene fárasztanom a szemem a kényelmesnél kisebb betűmérettel, ha akkorára nagyíthatom ami nekem a legmegfelelőbb?
Nyilván van amire egy ilyen olvasó nem jó, szakkönyvek, művészeti kiadványok és sok más is biztosan. De regényeket olvasni tökéletes...
Az Ipad - Androidos tabletek szerintem inkább a multimédiás tartalmakra jók. (És a képregényekre! :)) Nem sok ilyen volt a kezemben, ami igen (egy Prestigio) az tetszett, de hosszabb ideig olvasni inkább egy e-inkes ebook-readert választanék.

meoindil 2011.05.26. 16:00:36

@Roltii: "Ebook olvasót szerintem főleg azok vesznek akik nem igazán olvastak sokat eddig."
Ne viccelj már! :) Te komolyan azt gondolod, hogy pont azok áldoznak több tízezer forintot egy ebook-readerre, akik nem is nagyon szeretnek olvasni? Éppenhogy a könyv és olvasás mániások várták legjobban, hogy végre legyen olyan kütyü, ami már megfizethető nekik.

Roltii 2011.05.26. 16:08:54

@meoindil: szerintem meg geekek, technokraták veszik. Legalábbis kis hazánkban biztos...

meoindil 2011.05.26. 19:37:30

@Roltii: Nem győztél meg. :) Azok inkább vennének valami tabletet ami valóban sokoldalú eszköz. Egy ebook-readert gyakorlatilag igazán csak olvasásra lehet használni, aki ilyet vesz ezért veszi...

Neonknight 2011.06.20. 20:14:11

Kedves Szerző,

"Sokkal gyorsabb az interface. Nem kell másodperceket várni arra, hogy a következő oldal megjelenjen."
Nem tudom milyen eBook-readert próbáltál, de a Kindle3 eInk Pearl kijelzőjénél már egyáltalán nem kell hosszú időt várni a lapozásnál, a lapozáskori "villantás" sem zavaró.

Ami nálam egyértelműen igazolja az elektronikus könyvek létjogosultságát az a következő:
- Mióta megvan a Kindle-öm azóta egy hónap alatt több könyvet olvastam mint eddig egy év alatt.
- A klasszikus szépirodalom témakörben rengeteg mű beszerezhető ingyen (nem kalózkodás, lejárt a szerzői jogi oltalom).

Nekem úgy tűnik, hogy az évekkel ezelőtti eInk-eket tapasztaltad meg, úgy született ez a cikk.
Ha az Ipadot olvasásra alkalmasabbnak tartod akkor szerintem kár volt megírnod ezt a cikket, nyilvánvaló, hogy nem olvasol több száz oldalakat egyhuzamban.

Neonknight 2011.06.20. 20:27:15

@ritmikus csimpifon: OFF: "Bakelit" vs CD? A bakelit tud jobb lenni állítólag, de ehhez az is kéne, hogy megfelelő minőségű erősítő és hangfalak társuljanak mellé (a lemezjátszó minőségéről nem is beszélve). Szerintem a zenehallgatók 95% olyan erősítést használ amin nem képes érvényesülni az a plusz amit a bakelitlemez adni tudna. Szerintem ennek a kérdésnek onnantól kezdve van értelme, ha van az embernek egy jófajta elektroncsöves erősítője, jól megtervezett hangfalakkal egy direkt zenehallgatásra berendezett szobában.

Neonknight 2011.06.20. 20:31:42

@Goompah: A vezeték sodrása inkább kapacitást jelent (vezetőszálak közt a lakkréteg és a levegő a dielektrikum). Induktivitást feltekercselve jelentene. De az ilyen veszteségek ellensúlyozására találták fel a hangszínszabályzást...
süti beállítások módosítása