HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A 3%-os hiány margójára

2012-feb-13 | 43. nap |  Énvezettem?

Az origo-n megjelent cikkben nyilatkozta Cséfalvay Zoltán, a NGM államtitkára, hogy szerinte nincs szükség nagy fordulatra ahhoz, hogy a tervbe vett államháztartási hiányt ténylegesen tartani tudják a központi közigazgatási szervek és intézmények. Szerinte:

A minisztérium dolga az, hogy a költségvetési hiányt szigorúan tartsa. Erre az évre a tervezett hiány a GDP arányában 2,5 százalékos. A növekedés persze nyilvánvalóan bizonytalansági tényező. A múlt kedden közölt értékelésében az EBRD 1,6 százalékos visszaesést jósolt 2012-re, szerdán az IMF jelentésében pedig 0,3 százalékos növekedés szerepelt. A külső szemlélők számára is elég nagy a bizonytalanság tehát, és nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is arról, hogy milyen növekedés várható. Nekünk is megvan a saját számításunk, amely 0,5 százalékos növekedéssel számol. Ha ennél alacsonyabb a növekedés, annak hatásai vannak a bevételi oldalon, márpedig a kormány eltökélt abban, hogy az államháztartási hiányt 2,5 százalék alatt tartsa. Ha szükséges, akkor a megfelelő lépéseket meg fogjuk tenni.

Milyen jól is hangzana egy ilyen nyilatkozat abban az évtizedben, amikor még nem volt elektronikus nyilvántartás, amikor még aktákkal rohangáltak tintapacás írnokok fel és alá a minisztériumok folyosóin, amikor még az írógépek csattogásától volt hangos egy-egy iroda.

De milyen rosszul hangzik akkor, amikor ez már nincs így.

Értem én, hogy ember tervez, minisztérium végez, és hogy minden nagyobb intézmény esetében (országosról nem is beszélve), több hónapos, ha nem éves költségvetést kell készíteni ahhoz, hogy viszonylag zökkenőmentesen lehessen tervezni. Ez volt a rendje sokáig, főleg azokban az időkben, amikor nem állt megfelelő információ rendelkezésre arról, hogy mekkora erőforrások elosztását kell megoldani. De ez még nem jelenti azt, hogy így kellene folytatni még most is.

Szerintem elvárható az 2012-ben, hogy az adóhivatal naprakész információval tudjon arról szolgálni, hogy mennyi pénz folyik be az államkasszába adókból, járulékokból, stb. Minthogy majd minden nagyvállalatnál ez megoldható, a minisztériumok, a központi költségvetésből gazdálkodó szervezeteknél is elvárható, hogy naprakészen tudják, mekkora kiadást jelentenek naponta, hónaponta, évente az adófieztőknek.

Innentől pedig már csak egy lépés az, hogy pontosan tudjuk, hogy pl. januárban mennyi adó folyt be, vagyis, hogy mennyi pénzt tudnak a központi költségvetésből élők februárban kiadni. S annál tényleg nincs egyszerűbb matematikai hozzáállás, hogy azt mondjuk: ne költsenek többet, mint amennyijük van.

Ez azt is jelenti, hogy ha kevesebb adó folyik be, mint gondolták azt a NGM-ban az év elején, akkor ne modelleket igazítsanak, ne keretszámokkal ügyeskedjenek, hanem ehelyett a központi apparátus költsön kevesebbet . Ha több adó folyik be, mint azt várták, akkor vagy megtakarítsanak rosszabb hónapokra, vagy akár fel is élhetik azt a következő hónapban, ha ezt választják vagy erre van szükség (például előre nem látható kiadások miatt).

Ilyen alapon működik majd minden háztartás Magyarországon és a világon. Nem lehet túl bonyolult szerintem.

Címkék: politika adó közigazgatás · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr974096119

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nevezzük át minden településünket Felcsútra 2012.02.13. 15:45:04

Miért? Mert láthatóan ott minden sikerül. Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon minden település szeretne olyan sikeres lenni, mint Felcsút....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2012.02.13. 14:11:53

Azért ez nem ilyen egyszerű.

Ott a súlyadó, amit évente kétszer szednek be. (Vagy az iparűzési adó, amit szintén.)

Tehát január, február, március mínuszos, mert még nem jött be az adó, majd utána bejön, stb.

Vannak negyedéves vagy éves adóbevalló cégek is, akik negyedévente utalnak (pl. EVAs cégek).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.13. 14:12:25

Bonyolultnak nem bonyolult, de igen fájdalmas. Kb. 10%-kal kellene visszavágni a kiadásokat.
Hosszabb távon, persze megéri, de röviden brutális mindenki számára.

slowMotion 2012.02.13. 14:35:05

Szerintem meg ez 1xerű. Súlyadó befizetendő jan 3.-ig. EVA meg havonta. Van még kérdés?

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.13. 14:37:16

@STX Joe: szerintem a súlyadó pont olyan, amit lehet tervezni. Nagyon ritka az az eset, hogy hirtelen százezres nagyságrendű autó mennyiséget vegyünk (plusz bevétel), vagy adjunk külföldre (kiesés).

A többi, negyedéves adóformával is lehet így számolni, persze ehhez az kell, hogy legyen valami a tarsolyban a negyedéves beszedés utáni két hónapban is.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.13. 14:39:47

@slowMotion: a másik megoldás, ha mindkettő havi befizetésű. A súlyadó így kevesebb de folyamatos adó lesz. A havi adózás kicsit szembemegy az EVA egyszerűségével, de egy havi befizetési kényszer szorosabb számvitelre késztetné a vállalkozókat, ami nem feltétlenül rossz, feltéve, ha a bevallás és a befizetés könnyen megoldható.

zbzbzb 2012.02.13. 14:43:39

Érthetö amit írsz de túl sok a tényezöfüggö adó amit nehezebb elöre tervezni, ezért kellenek a modell számítások is

drkovax 2012.02.13. 15:39:43

Az adóhivatal a költségvetés szempontjából olyan mint a kórboncnok az orvosok között: mindent tud, de már későn.

1. Nincs az a lényeges adónem, aminek a bevételeit előre meg lehetne mondani az adóhivatal utólagosan gyűjtött számaiból.

2. Elektronikus nyilvántartás ide vagy oda a vállalkozó/könyvelői precizitás sem áll azon a fokon, hogy jelentős tételek ne várnának egy-egy adóbevallás után egy jó ideig arra, hogy jogcímük beazonosítható legyen. Addig meg az a pénz "nincs", mert sehova sem lehet elszámolni.

stb.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.13. 15:50:34

@drkovax: Ha lenne egy olyan törvény, amely előírná, hogy csak olyan pénzeket tud egy-egy minisztérium elkölteni, amelyekről az adóhivatal ténylegesen tud, szerintem se perc alatt megoldanák, hogy ne csak 'utólag' tudjanak dolgokról.

De amíg nincs kényszer, amíg elfogadjuk ezt a múlt századi attitűdöt, addig nem is fogjuk tudni 'időben', mennyi adó is folyik ténylegesen be az államkasszába.

dr Smittpálelnökúr 2012.02.13. 16:12:37

Én aztán igazán nem védem sem a hivatalnokokat, sem a kormány irányítása alá tartozó bármelyik intézményt, de a posztban felvetett problémára semmiképpen nem megoldás az apeh nyilvántartása.

Az ugyanis csak leköveti a tényeket. Rövid távon gyorsan, de hosszú távra az apeh adataiból most pl. nem nem terveznék.

Normális időkben lehet látni a tendenciákat, de a kuszaszemű gazdaságpolitikának nevezett ámokfutása alatt erre esély sincs.

soproni1 2012.02.13. 16:43:33

Mi van akkor, ha egy csőd előtt lévő kft buliból bevall 3250 milliárd Áfát ? A miniszter 2 nap múlva bejelenti, hogy a GDP 45%-al nőt, a költségvetési többlet 20%-os ?

2 éve a kolleganőm a 7500,- ft-os gépjármű adót az autók darabszáma rovatba írta . Asszem 2 hónap múlva hívtak az adóhivatalból, hogy tényleg van 7500 autónk ?
Mondjuk szerencsém volt, hogy nem inkasszálták a horror adót.

freelander2009 2012.02.13. 17:13:11

Egy csomó olyan bevétel van ami egyszer jön be egy évben azokkal csak tervezni lehet. De ugyanígy a kiadások sem havi eloszlásban jönnek. Egy családban is pl. lehet átalányköltséggel számolni a gázt, de az is csak egy terv. Ha többet fogyasztott a család akkor elszámoláskor jön a meglepetés és a "hiány". Ugyanez van az országnál is, csak sok száz tétellel!

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.13. 18:34:07

@freelander2009: Jön a meglepetés, de ez nem jelenti azt, hogy akkor szisztematikusan többet ad ki a család onnantól kezdve. Hanem azt, hogy kigazdálkodja valahogyan a nem számított többletköltséget a bevételekből.

efi 2012.02.13. 18:42:13

Mindenhol ugyanígy töketlenkednek.
Hányszor, de hányszor olvasni, hogy a Nokia/Apple/Shell/Toyota/akárki meglepte az elemzőket, mert a negyedéves eladott kütyük/eredmények/bevétel/nyereség így meg úgy.
Wazze, nem hiszem el, hogy legalább hetente ne kéne ezt PONTOSAN tudniuk. Helyette mi van: 91 napig sötétség, fekete lyuk, senki nem tud semmit, majd a 92-en hirtelen megvilágosodás, információcunami.
süti beállítások módosítása