HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Lemaradunk-e vagy sem?

2012-aug-16 | 228. nap |  Énvezettem?

Az index cikke közölte, hogy az MTA egyik kutatócsoportja szerint komoly gazdasági gondokkal küzd az ország és a tartós gazdásági leszakadás a tét. A cikk elgondolkoztatott azon, hogy vajon mennyire is megy jól most nekünk. Utána is néztem az Eurostaton gyorsan, hogy milyen GDP mutatókkal rendelkezik Magyarország a többi környező, feltörekvő országhoz képest.

Az eredmény lehangoló, akár merről is nézem.

Először is az elmúlt 6 év alatt nem nagyon sikerült megfordítani az ország szekerét. Ha a 2006-os eredményeket vesszük 100%-nak, akkor tényleg lemaradtunk a mezőnytől és visszafejlődtünk az elmúlt években.

GDP_rel_2006.png

A listában minden ország, még a 27 EU-s ország átlaga is jobban teljesített, mint a magyar gazdaság. Persze a 2008-as válság sok helyen megtette a hatását, de az észtek és a lettek is kikalapálták (vagy kalapálják) a csorbát.

Ha korábbra visszamegyünk, mondjuk 1996-ig, akkor sem lesz rózsásabb helyzet, bár kicsit azért árnyaltabb a kép.

GDP_rel_1996.png

Eszerint jól indultunk neki a felzárkózási versenynek, a balti országokat követve sokáig ott voltunk az másodbolyban. 2006-tól kezdődően viszont megállt a növekedés, olyannyira, hogy a korábban elhagyott román vagy cseh gazgaság is behozta az előnyünket és mára lehagyott a növekedésben. Bár jobban teljesítettünk, mint az EU 27 országának átlaga, a feltörekvők közül az utolsó helyre szorultunk.

Persze nem csak a növekedés, hanem az egy főre jutó össznemzeti termék is fontos. Az Eurostat itt is segített.

GDP_abs_1996.png

Az EU 27 országának egy főre jutó GDP-jét 100%-nak véve a jó helyzetből való indulásunkat az elmúlt 16 évben eljátszottuk. Bár nem az élbolyból indultunk (itt Szlovénia és Csehország volt), jó eséllyel kezdtük meg a felzárkózást. 2003 után az EU-s átlaghoz képesti növekedés megállt, miközben majd az összes többi felzárkózó ország tette a dolgát.

2011-re elértük azt az állapotot, miszerint Románia és Lettország kivételével minden más országban legalább annyira jól élnek, mint nálunk. S az ezévi és jövőévi prognózis szerint majd jobban is fognak, mint mi.

Az MTA kutatócsoportja szerint lemaradunk a térség többi országától. Szerintem nem. Csak nem növekszünk úgy, mint a többiek, vagyis megálltunk a fejlődésben.

Mi csak ott maradtunk, ahol voltunk, míg a többiek tovább növekedtek.

Címkék: gazdaság külföld eu belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr964715479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása