HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Ha tényleg a bankokat akarjuk szívatni...

2012-nov-13 | 317. nap |  Énvezettem?

Nem értem a kormány bankokhoz való hozzáállását. Főleg azért nem, mert bár a szólam arról szól, hogy a bankok extra profitját kell csökkenteni, az egész akció inkább csak arról szól, hogy mennyivel lehet még az államkasszát tömni, mielőtt a bankok tényleg bedobják a törölközőt, vagy kiválasztják a megfelelő ujjukat felmutatni.

Vagyis értem, hogy az államháztartási egyenleget kell foldozgatni, de eközben nem értem, hogy miért nem akadályozza meg a törvényhozás azt, hogy a bankok tovább hárítsanak bizonyos költségeket.

Pedig ez milyen egyszerű lenne.

Képzeljünk el csak egy olyan hazai bankrendszert, amelyben törvény írja elő, hogy a lakossági számlavezetés és kezelési teljes költsége havonta legfeljebb 1 eurónak megfelelő forintba kerül. Ez a teljes összeg, nincsenek mellékes költségek, különdíjak, extra szolgáltatásért járó jogdíjak, csak a havi 1 euró számlaszámonként.

Ezért aztán kapunk költségmentes hazai átutalást, pénzautomata használatot (korlátlan számú pénz kivétel és/vagy betét), bankkártyát és annak teljesen költségmentes használatát, internetes és/vagy mobilos banki szolgáltatásokat. A költség ugyanaz lenne minden banknál, a szolgáltatások mértéke (gondolom) valamennyire változna. De ha a törvényhozás tényleg komolyan gondolja a dolgot, a minimális szolgáltatási tevékenység leírását is bele vehetné a törvénybe. A fenti lista jó segítséget nyújt, szerintem.

A sárga csekk (adójával együtt) maradhatna, ha tényleg igény van/volna rá. De szerintem nem lenne. A banki átutalási adó is maradhatna, ha az államnak erre van szüksége, de ilyen költségrendszerrrel ez tényleg csak a bankokat terhelné.

Az állam (vagy a kormány) ezzel a törvénnyel három legyet is ütne egy csapásra.

Először is lehetetlenné tenné a bankok számára, hogy a mostani extraprofitra kihegyezett folyamatos és szisztematikus vérszívásnak megfelelő, és közben szolgáltatásnak merni nevezett, tevékenységet tovább folytathassák. Az is lehetetlenné válna, hogy a rájuk kiszabott extra adókat gerinc nélkül tovább zongorázzák a lakosságra. Ezután pontosan úgy kellene viselkedniük a kedves kliensekkel szemben, mint azt nyugat-európai társaik teszik a sajátjaikkal. Vagyis fix összegért nyújtatnának teljes körű banki szolgáltatást. Mint valahol Európában.

Persze egyből hallom, ahogy a banki szektorhoz közel állók jajgatni kezdenek, hogy akkor hogyan is fog a bank megélni? Gondolom pontosan úgy, mint külföldi társai: megfelelő hitelezésen és a náluk jelentkező megtakarítások okos felhasználásán alapuló szolgáltatásokkal. De anélkül, hogy a lakossági alapszolgáltatásokat, amelyek egy ország működését teszik lehetővé, profitorientáltan végezhessék.

Másodszor pedig, minthogy a szolgáltatás olcsó és várhatóan kényelmes lenne, arra ösztönözné a vásárlókat, hogy használják őket. Vagyis, indirekt módon, fehérítené a lakossági pénzmozgásokat.

Harmadszor pedig a kormány ezzel végre demonstrálná, hogy nem egy újabb népnyúzási trükköt akar bevezetni, hanem tényleg komolyan gondolja, hogy magyarországi civil élet minőségét akarja javítani.

Ideje lenne már...

Címkék: gazdaság gondolat bank belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr264905659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dexter... (törölt) 2012.11.13. 21:34:53

Az utóbbi időben nekem is kellett számlát nyitnom, ezért tudom, hogyha vki eléggé tudatos akkor simán talál olyan csomagot, ahol az igényeit viszonylag olcsón kielégítik.
Ráadásul megfelelő feltételek teljesítése mellett, több banknál lényegében ingyenes a számlavezetés és az alapszolgáltatások. (A feltételeket pedig többféle módon is lehet teljesíteni)

Ami a többit illeti:
- Az Állambácsi elméletileg megteheti, hogy belepofázik a cégek a működésébe, de ez (főleg hosszútávon) nem fenntartható modell. pl: a gázszolgáltatásban, ahol állam árszabályozás van, már most arról beszélnek, hogy hosszútávon nem biztosítható az ellátás. (www.portfolio.hu/vallalatok/energia/kesz_csoda_hogy_van_meg_gazellatas_magyarorszagon.175402.html)
Mi tényleg kipróbáltuk a másik rendszert, és nem jött be a dolog.

- A kifehérítésről meg csak annyit, hogy egy ilyen húzással max 60-70 ezeret lehetne (lásd 1. pont) spórolni, ennél még a legpitibb adócsaló is minimum 2-szer többet feketézik össze. Tehát jobban megéri neki lenyelni ezt összeget, minthogy bukja az egészet.

- Az állam csak az emberektől tud pénzt beszedni, a mindenkori kormány csak azt tudja befolyásolni, hogy mikor és kik (társ. kül. csoportjai milyen arányban) fizessék vissza. Egy cég a költség növekedést át fogja hárítani az ügyfelekre, ha ezt nem tudja megtenni, akkor egyszerűen elmegy innét.

knorbert 2012.11.28. 08:03:13

@Dexter...: "Ráadásul megfelelő feltételek teljesítése mellett, több banknál lényegében ingyenes a számlavezetés és az alapszolgáltatások. "
igen, van ilyen. De a legtöbb elvár bizonyos összegű fizetés-átutalást, ami bizonyos országrész(ek)ben ritka, mint a fehér holló. Sajnos.
Azért egyet találtam, ami szerintem jelen pillanatban a legkorrektebb ajánlatot nyújtja Magyarországon, egy A betűvel kezdődő bankot. Annyi különbséggel, hogy a betétbiztosítás - bár ugyanúgy 100e EUR-ig van, mint az OBA tagoknál, csak itt az OBA belga megfelelőjénél (tehát Belgiumban).

Dexter... (törölt) 2012.11.28. 20:25:58

@knorbert: Több trükk is létezik, pl.: vannak ingyenes vagy olcsó számlák fiatalkorúaknak. De lehet még azt is csinálni, hogy két ember nevére íratják a számlát és kettejüknek együtt már csak összejön a 120 e. Persze vannak olyanok, akiken ez se segít, valószínűleg nekik nem ez lesz a legnagyobb problémájuk.
Én csak annyit akartam mondani, hogy a bankokat nem kell szeretni, utálni meg tök fölösleges. Egy kis utánaolvasással kilehet használni a rendszerben rejlő előnyöket.
süti beállítások módosítása