HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Nem az állam feladata a munkahely teremtés

2013-júl-21 | 201. nap |  Énvezettem?

Úgy tűnik, ezt még majd jónéhányszor le kell majd írnom ahhoz, hogy bevésődjön. A demokrat blogon olvasom az ő 12 pontjukat arról, hogy mit is kellene majd a Fideszt leváltó következő kormánynak szerintük tennie ahhoz, hogy Magyarország ismét élhető, az ő szavukkal élve, igazságosabb országgá váljon. Persze van néhány dolog, amivel nem értek egyet, de most a részletes tárgyalástól el kell, hogy tekintsek.

Viszont az az állítás csak nem hagy nyugodni, miszerint:

Kulcsfontosságú, hogy a kormány végre ne a mesterséges, azaz közmunkásokat jelentő munkahelyekkel foglalkozzon, hanem a versenyszférában kenyeret adó, valódi álláshelyek számát növelje.

Noooormális?

Az még talán rendben is lenne, hogy valaki ne csak azt várja el az államtól, hogy a szociális hálót foldozza, mindamellett, hogy progresszív adózást vezetne be, amire nagyon valószínűleg a mostani viszonylag normálisan keresők, akik a rendszert ténylegesen pénzügyileg eltartják majd széles mozdulattal beintenek. Mert ugye ez majd nekik még több személyi jövedelemadót jelent majd pont azok előnyére, akik már most is alig vagy semmi adót nem fizetnek. Sőt, még egy igazán baloldali párt terveiben az is szerepelhet, hogy növeljük a nyugdíjakat, a kórházi ellátást és az iskoláknak adott pénzt, aztán majd fedezzük valamiből, hiszen úgy még soha nem volt, hogy ne legyen valahogy.

De azt talán már elvárhatná az ember még a legvadabb lázálmokat álmodóktól is, hogy a régen halott vesszőparipáról, miszerint az állam teremtsen versenyképes mnkahelyeket, végre egyszer leszálljanak. Ez a ló nem, hogy halott, de igazándiból soha nem létezett.

A kormány, az állam nem képes versenyszférás állásokat teremteni.

Azoknak, akik ezt nem értik, leírom mégegyszer. A kormány, az állam nem képes versenyszférás állásokat teremteni.

Nem csak azért, meg teljes belső berendezkedése definíció szerint parazita, vagy legjobb esetben szimbionista életmódra és tevékenységekre állítja be. Hanem azért is, mert ha valami versenyszférás, akkor nem lehet állami. Már csak definíció szerint sem. Fix bevételből, teljesítményfüggetlen működéssel felépített szervezetek, mint bármely állami intézmény egyszerűen képtelen, még csak imitálni is, a versenyképes működést.

Egy állami apparátust, mint pl. egy gazdasági ügyekkel foglalkozó minisztériumot arra kérni, hogy versenyszférát állásokat teremtsen nagyjából azzal egyenlő, mint egy született vakot arra kérni, hogy magyarázza el, milyen a kék szín.

Az államot inkább arra lehet kérni, hogy bizonyos, stratégiailag fontos ágazatokat nem fojtson idő előtt meg túlzott adókkal, vagy mondjuk arra, hogy bizonyos tevékenységeket, mint mondjuk az új munkahely teremtést financiálisan segítse, mondjuk adókedvezményekkel, vagy ágazat specifikus adó struktúrával. Ezt akármelyik gazdasággal foglalkozó minisztérium, és vele együtt a parlamenti törvényhozás meg tudja tenni.

Így történt ez Dél-Koreában, így történt ez Szingapúrban, vagy bármely más országban, ahol világszínvonalú új ágazatok nőttek kis a "semmiből" pár évtized alatt. Persze ehhez gazdasági, belső törvénykezési stabilitás is kellett, ami most Magyarországon még a legvadabb vállalkozói álmokban sem létezik.

Mint ahogy több vállalkozó ismerősöm mondja, nekik mindegy tulajdonképpen, hogy milyen az adórendszer, ha egyrészt teret enged a vállalkozásoknak, másrészt pedig nem változik havonta, évente, vagyis optimalizálni tudnak rá. Most nálunk egyik sem igaz, sajnos.

A versenyszférás állásteremtés helyett tehát inkább azt várnám el a következő kormánytól, hogy egyrészt nyilvánossá teszi, hogy melyik világszínvonal szempontjából is jelentős versenyágazatot tekinti fontosnak a következő tízegynéhány év gazdasági fejlődése szempontjából, és hogy milyen módon kívánja az ebben az ágazatban vállalkozókat támogatni.

A munkahely teremtést majd megoldják azok, akik értenek hozzá.

Mert az állam nem.

Címkék: politika gazdaság belföld közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr855417644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.07.22. 10:00:24

@blah: Vagyis a multi teremt munkahelyet, az állam nem. Ennél egyszerűbben én sem tudom elmondani...

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.07.22. 10:06:39

@RAMBO: Nem azt írtam, hogy az állam nincs hatással a munkahely teremtésre, hanem azt, hogy az állam közvetlenül nem teremt munkát a verseny szférában. Megrendelhet tőle, adóztathatja, rendeletekkel lehetetlenné teheti, de ez nem egyenlő azzal, hogy munkahelyet hoz létre. Nem az állam a tulajdonos, a nyereséget termelő munkavállaló, a nyereségért felelős vezető, a munkahely teremtő jogi személy. De nem is várom tőle, hogy az legyen...

blah 2013.07.22. 10:08:24

@Énvezettem?: a második kommentben feltett kérdésem továbbra is tartom akkor.

LallyPop 2013.07.22. 10:09:02

@Énvezettem?: Lényegtelen dolgon ugrálsz. Már a legelső hozzászólásomban szó szerint írtam, hogy nem közvetlenül.

Csakhogy az hogy közvetlenül vagy közvetve, egyáltalán nem számít sem a gazdaság egészének, sem az ecceri álláskeresőnek.

blah 2013.07.22. 10:10:46

@Énvezettem?: arról meg teljesen felesleges bejegyzést írni, hogy kapitalizmusban az állam alapítana vállalatokat, hogy munkahelyet teremtsen, ennyire szerintem a legelvakultabb fideszes sem hülye, hogy ezt el kelljen magyarázni neki.

Poszt Olok001 2013.07.22. 10:12:51

@Reszelő Aladár: 'Itthon a foglalkoztatás adóterhe semmivel sem magasabb, mint a környező országokban, és kevesebb mint nyugaton.'

Szep is lenne, ha igaz lenne... Pl
Nemetorszägban 35%-ot fizetek adoba (ebben mär benne van minden järulek is), amiböl MINDENT vissza tudok igenyelni ev vegen!!! Az adobevalläs alkalmazottaknak itt nem kötelezö, de ha csinälod, akkor csak nyerhetsz vele.

Mielött pärtszlogeneket puffogsz nezz utäna a valosägnak. Lehet szart önteni az emberek szäjäba, de az aki kellemesen elnyammog rajta ugyanugy hibäs, ha ezt toväbbadja.

Igenis nagy különbsegek vannak es häla az elmult 3 evnek, mär semmilyen erv sem szol Mo. mellett, mert minden drägäbb es szarabb lett.

vajdasagi 2013.07.22. 10:13:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ennél nem nagyon lehet rosszabb a helyzet. A gazdaság kiszámíthatóságot és jogállamot igényel. Ez az összevissza vergődünk, és indőnkéánt ezt csapoljuk meg, aztán meg amazt - ez a legrosszabb, amit el tudok képzelni cégvezetőként. Teljességgel kiszámthatatlan, és nem is versenyorientált, hanem a mamelukok kapnak mindent, bármilyen minőséget is nyújtanak és bármilyen áron. Hidd el, nagyon rossz ez. Egy-kát százalékkal lejebb vagy feljebb ehhez képest elenyésző részletkérdés.

LallyPop 2013.07.22. 10:15:09

@Poszt Olok001: Alkalmazottként SZJA-t, EÜ-t és TB-t igényelsz vissza?

Hogy is vót ez?

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.07.22. 10:16:49

@blah: Az első kommentedben engem sértegetsz, a másodikban Aladárt reszeled. A harmadik kommenteddel nem mondasz ellent a poszt kijelentéseinek. Akkor minden OK? :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.07.22. 10:21:37

"Nem az állam feladata a munkahely teremtés"
Munkahelyteremtést egybeírjuk.

"Noooormális?

Az még talán rendben is lenne, hogy valaki ne csak azt várja el az államtól, "

Normális. Nem közvetlenül kell növelnie, nyiéván. Közvetve, azzal, hogy segíti olyan magyar vállalkozások beindulását, amik később exportra termelnek, így pénzt húznak be az országba.
Igazán lehetne olyat is, hogy a Simicska mutyibirodalom az államtól lopott pénzből ilyesmit csináljon.

"Az államot inkább arra lehet kérni, hogy bizonyos, stratégiailag fontos ágazatokat nem fojtson idő előtt meg túlzott adókkal, vagy mondjuk arra, hogy bizonyos tevékenységeket, mint mondjuk az új munkahely teremtést financiálisan segítse, mondjuk "
Na! Pontosan. Ez az állam feladata. ez is munkahelyteremtés.

Poszt Olok001 2013.07.22. 10:22:12

@Ándi bácsi: Itt, ha nem vagy beteg es järsz kontrollra, akkor az egeszsegkassza jutalmaz es visszaad.
Abban igazad van,h nem jol fogalmaztam meg. Az adot visszakapom (-hatom) az utolso fillerig. Az EÜ hozzäjäruläst nem (abbol a Krankenkasse-tol kapok vissza penzt, ha megelözö vizsgälatokra megyek). Ja es ugye az egyhäzadot sem kaphatja vissza senki...mär aki egyhäzbajäronak vallja magät, aki nem tartja magät valläsosnak, az nem fizet ilyen adot.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.07.22. 10:23:50

@Ándi bácsi: Ezért van az, hogy a párt vagy gazdasási programot írók, a szavazók, és talán legszomorúbb, a politikusok is elhiszik, hogy most ők itt munkahelyet teremtettek. A vállalkozó meg nem csinál semmit, csak adót csal... Hehe, kész is a magyar valóság, demagóg, ahogy van.

Pedig, ha a választó tudná, mi a lényeges különbség a munkahely teremtés és az azt ösztönzés között, akkor nagy ívben kerülné az olyan politikusokat, akik ennek szerepében próbálnak tetszelegni, akár programuk keretében, akárt vélt tetteik alapján.

Netuddki. 2013.07.22. 10:23:54

Eleve nem foglalkozok olyan bloggal amelyikhez nem lehet hozzászólni. Szerintem ez a legfőbb probléma ami miatt kár volt rájuk pazarolni ezt a blogot...

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.07.22. 10:24:53

Állami munkahelyteremtés: közalkalmazottak és közmunkások. Köszönjük szépen, ilyenből nem kell már több, sőt.
Az összes többi munkahely pedig automatikusan "megteremtődik" magától a vállalkozások által, feltéve, hogy hagyják őket nyugodtan vállalkozni és nem nem terhelnek minden egyes munkahelyet világszínvonalú elvonásokkal és azok kéthetenkénti variálásával.

LallyPop 2013.07.22. 10:25:16

@Poszt Olok001: Nekem ez nagyon nem tiszta. A német állam sem ingyen van, nem csak az EÜ kerül az államnak pénzbe. A német politikus a fizetése alapját visszaadja neked?

Milyen feltétellel?

vajdasagi 2013.07.22. 10:25:18

@blah: Azt írtad, hogy "arról meg teljesen felesleges bejegyzést írni, hogy kapitalizmusban az állam alapítana vállalatokat, hogy munkahelyet teremtsen, ennyire szerintem a legelvakultabb fideszes sem hülye, hogy ezt el kelljen magyarázni neki."

Nos én ezt cáfolom: ők igenis úgy gondolják, hogy ez működni fog. Gondoljunk pl. a halva született állami mobilszolgáltatóra, de van még egy NISZ is (nézz utána hányan és mit tesznek ott). Szóval mintha a mi mostani vezetésünk ezt nem tudná. És sajnos túlságosan elszállt velük a ló, és nem lehet nekik elmagyarázni - elhitték magukról, hogy ők mindenhel értenek.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.07.22. 10:26:34

@kovi1970: Backtrack sincs náluk. Szomorú a magány, de legalább senki nem mond ellen nekik... ;) Vannak, akik ezt szeretik: egy szólam, egy vélemény. Az ütemes tapsot hozzá lehet gondolni. :D

Pan Modry 2013.07.22. 10:26:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez nem igaz, ha az adoszint magasabb, viszont kiszamithato a gazdasagi kornyezetet az mindig jobb mint a mostani helyzet.
gyakorlatilag ma nem lehet uzleti tervet felelosseggel kesziteni, mert nem tudod hogy idokozben hogyan nyul bele az allam a dolgokra. A bankok igy nem is szivesen hiteleznek, emrt a magyar kormany viselkedese miatt mindegyik uzleti terv rejt olyan rendszerszintu kockazatokat, amik peldaul Szlovakiaban vagy csehorszagban nincsenek, eppen ezert semmilyen eszerv nincs egy magyar beruhazas mellett a regio egyeb allamaival szemben. Ez egyebkent latszik is a 2010 utani novekedesi mutatokon, Magyarorszag a legszarabbul teljesito orszag a regioban.

LallyPop 2013.07.22. 10:27:10

@Énvezettem?: Újra: 'az hogy közvetlenül vagy közvetve, egyáltalán nem számít sem a gazdaság egészének, sem az ecceri álláskeresőnek.'

Netuddki. 2013.07.22. 10:27:51

@Ándi bácsi: "Mindenesetre a magyar állam igenis tud versenyszférás munkahelyeket teremteni, nem közvetlenül, hanem mint legnagyobb piaci szereplő."

He?
Muhaha! Az állam mint legnagyobb piaci szereplő? Akkor ez már a komunizmus B+? Valamit kihagytam?

LallyPop 2013.07.22. 10:29:36

@Pan Modry: Ja meg a 2010 előttieken is.

szofter 2013.07.22. 10:30:53

Szerintem meg attól nem lesz egy ágazat stratégiailag fontos, hogy a kormány azt mondja rá, hogy az stratégiailag fontos. Az ágazatonként különböző adóztatásból szerintem éppen elég volt. Senkit ne emeljünk ki, és senkit ne büntessünk feleslegesen, legyen egységes szabályozás és egységes adórendszer a vállalati szférának, és ebben ki-ki boldoguljon úgy, ahogy tud. Az állam közvetlenül valóban nem tud munkahelyeket teremteni, de közvetve hozzájárulhat úgy, hogy a vállalkozásoknak megteremti azt a környezetet, amelyben azok bátran be mernek ruházni és mernek munkahelyeket teremteni.

hondamonda 2013.07.22. 10:32:13

@Reszelő Aladár: "Itthon a foglalkoztatás adóterhe semmivel sem magasabb, mint a környező országokban, és kevesebb mint nyugaton."

Aha, igen: 2.bp.blogspot.com/-Y-u78Kxw8lU/TjMlASdRX3I/AAAAAAAAASI/DMbp0Z4t0aM/s640/berkoltseg-europa.gif

Forras: Deloitte

Poszt Olok001 2013.07.22. 10:32:38

@Ándi bácsi: A felteteleket nem ismerem. Mo-on tisztäban voltam a közgazdasägtani folyamatokkal. Itt a nyelvet nem ismerem annyira,h ebben nyilatkozzak, csak az eredmenyet lätom.

Viszont itt adoalap csokkentö (teljesseg igenye nelkül), ha:
-nagyobb tävolsägra dolgozol a lakäsodtol (utiköltseg, szemelyi tävolleti dij, "munkaruha" tisztitäsi költseg, mäsik alberlet költsege)
- felujitod a lakäsodat es a szämläkat bemutatod
- szüleidet tämogatod (NEM KÖTELEZÖ) es ezt bizonyitod
- munkavegzesedhez väsärolsz dolgokat.

Mo-on meg az önkentes megtakaritäs(eletbiztositäs, balesetbiztositäs, nyugdijtakarekossag)adokedvezmenyet is elvettek.

Ez igen beszedes.

Netuddki. 2013.07.22. 10:35:20

@Ándi bácsi: Szólhatnál az orbánodnak, hogy az állam munkahelyet "teremteni" egy jó gazdaságpolitikával tudna, és nem azzal amit most művelnek.
Olyan törvényekkel amik mindenkire vonatkoznak és nem csak a csókosoknak kedveznek, az ügyeskedőket, másokat tönkretevőket keményen büntetik. Olyan adórendszert amelyik a "jobb (több) a sűrű fillér mint a ritka forint" elven alapul, és nem szénné adóztatni azokat akik MÉG fizetnek adót.
Sajnos ez a magyar politikai elitnek csúfolt megélhetési bűnözők legnagyobb hibája, hogy ezeket ne tudják vagy nem akarják felismerni. Teljesen mindegy, hogy a zelmúlt8évről vagy a zelmúlt3évről van szó.
Sajnos az egész államberendezkedés a megélhetési politikusok és haverjaik átlagon felüli életszínvonalának biztosítására van működtetve. Ezért IS nagy a munkanélküliség és ezért nem "teremtett" az orbán rezsim SE új munkahelyeket...

vajdasagi 2013.07.22. 10:37:27

@szofter: Én is azt hiszem, hogy kinevezni egyes ágazatokat stratégialiag fontosnak több kárt okoz, mint hasznot. Modnom ezt úgy, hogy jó eséllyel az én ágazatom fontosnak minősülne. De hasznosabb lenne vagy 10 év nyugalom és változatlanság a feltételekben, mint pár százalék adókedvezmény. Én még a kötelezői kamarai regisztrációt is az állam általi ellenséges lépésnek látom. És a bögyömben van, hogy hol fizetni kell, hol meg nem. Mondani sem kell, a Fidesz ezt bevezette - miután a mamelukjait beültetette a Kamarákba. Ez ugyan csak évi 5.000 forint, de én hajlmaos vagyok arra szavazni, aki megszünteti a köteleő kamarai regisztrációt. Kicsiny dolog ez, de jól mutatná az irányt. Mint ahogy a bevezetése is jól mutatja a pillanatnyi (téves) irányt.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.07.22. 10:37:31

@bunkó: Esetleg azt lehetne állami munkahelyteremtésnek nevezni, amikor az állam egy, foglalkoztatottság szempontjából elmaradottabb területen lemond a munkahelyek után beszedett extraprofitja egy részéről, hogy az ottani vállalkozások valamivel kisebb terhelés mellett tudjanak alkalmazni embereket.
Na ha Kedves Állam nem vette volna észre: mára az egész ország ilyen "foglalkoztatottság szempontjából elmaradott terület" lett, ezért ideje a munkahelyek után ezerféle címen befizetendő terheket látványosan csökkenteni. Röhej, ami itt folyik.

nincs1itt 2013.07.22. 10:37:42

@Ándi bácsi: Eccer már beszoptad, a trafik ügy idejében, hogy megpróbáltad megmagyarázni, hogy nyugaton is ugyanúgy van, mint ott Hátsó Hátasztánban... Maradjunk annyiban, hogy pl a benzinköltséged(mert munkába jársz) ÁFA tartalmát visszaigényelheted(ez errefelé 19%!!!!), továbbá a lakásbértlethez kapcsolódó, ingatlközvetítői provizió ÁFÁ-ját is. Sőt minden költözéshaz kapcsolható költséged, adóalap csökkentő! Szóval, jobb lenne, ha hallgatnál...

Netuddki. 2013.07.22. 10:37:59

@Énvezettem?: Ezért mondtam, hogy nem kéne velük foglalkozni. Aztán előbb-utóbb rájönnek, hogy mi a kevés kattintás oka...

blah 2013.07.22. 10:38:20

@Énvezettem?: jó akkor legközelebb írj posztot mondjuk arról, hogy szerinted hogyan kell rántottát készíteni. Azzal a szinttel már tényleg nem állok le kommentelgetni.

Netuddki. 2013.07.22. 10:39:24

@nincs_itt: Asszem első körben megelégednék azzal is ha itt is csak 19% lenne az ÁFA. Az élelmiszerekre meg 10%...

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.07.22. 10:39:33

@szofter: Szerintem a hosszútávú gazdasági fejlődésben van szerepe a gondosan kiagyalt és célirányos protekcionizmusnak. Így lett Dél-Korea, Szingapúr vagy akár Qatar is világhatalom a saját, preferált ágazataikban mindössze két évtized alatt. Csak ehhez türelem, egy viszonylag okos terv, gazdasági stabilitás (főleg adókban, munkavállalói és -teremtői jogban) kell, ja és persze megfelelő hitelezői rendszer. Na ezekből mind a négy hiányzik most nálunk.

komment2010 2013.07.22. 10:39:45

@szofter: ott a pont! A baj az adhoc adókkal a máról-holnapra (sőt rosszabb esetben máról tegnap előttre) átírt jogszabályokból és törvényekből ered.
Attól lesz valami stratégiailag fontos mert:
1., fidesz közeli
2., olyan nagy cég hogy nem jó vele ujjathúzni de így rá külön szabályok vonatkozhatnak
3., jó multi (fizet eleget a fidesznek)
Lehet a multikat és a külföldi karvajtőkét anyázni és üldözni de perpill. ők adják a magyar SZJA befizetések (közvetve persze...) 70-80%-át.
stb. Itt rugóznak a munkahelyteremtésen azt a minőségfaktort (persze ne ülljön otthon az aki segélyt kap, de vegyük már őket is emberszámba mert nem az összes Oláh Gazsi van köztük becsületes emebr is dögivel) senki nem nézi illetve azt sem hogy a támogatási/szociális rendszerből eltünt kb. 250.000 ember. Ők már nem rontják a statisztikákat! Pofátlan tetű banda!!

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.07.22. 10:40:50

A munkahelyet nem az állam hozza létre.
És nem is a munkakereső.
A munkahelyet az a vállalkozó hozza létre, akinek MEGÉRI alkalmazni valakit.
De nem éri meg... na ez viszont sok esetben az állam hibája.

nincs1itt 2013.07.22. 10:43:04

@kovi1970: de akkor miből lehetne eltartani, ott azt a sok semmirekellő, "állami alkalmazottat"? De errefelé az élelmiszerek ÁFÁ-ja 7%, mer csak...

nincs1itt 2013.07.22. 10:47:03

@Énvezettem?: örömmel olvastam, hogy felismerted, miszerint az állam nem tud munkahelyeket teremteni, u.m. "direkt". Viszont, "indirekt" módon, mindenképpen!! De ezt sokan kifejtették már! Szóval, amit leírtál az teljesen felesleges volt. De Hátsó Hátasztánban az állam is teremt, mégpedig haver-cimbi-jóbarát, alapon nem is akárhogy fizető "munkahelyeket".

LallyPop 2013.07.22. 10:48:57

@kovi1970: Eddig sokkal jobban megy neki a munkahelyteremtés, mint Megyónak, Ferinek, akik megduplázták a munkanélküliséget válság nélkül.

LallyPop 2013.07.22. 10:51:43

@Poszt Olok001: Viszont vastagon jár adókedvezmény a gyereket nevelőknek, bár gondolom No-ban is. Mindenesetre az adókedvezményrendszer azért már hihetőbb, mint hogy év végén minden elvonást visszaigényelhetsz.

sas70 2013.07.22. 10:53:49

Új munkahelyekhez beruházások kellenek, új üzemek, fejlődő szolgáltatások. Most a beruházási ráta a béka segge alatt van, köszönhetően a nemzeti gyorsnaszád kígyómozgásának és a magas adóéknek. És amúgy a képlet baromi egyszerű, a vállalkozó felteszi magának a kérdést: megéri vagy nem éri meg!? Ennyi!

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.07.22. 10:54:15

@Énvezettem?: "Szerintem a hosszútávú gazdasági fejlődésben van szerepe a gondosan kiagyalt és célirányos protekcionizmusnak."

A bűvöskocka-fjlesztési iparág már kifutotta magát, a többi "sikerágazat" meg nem más, mint nemzetközi szinten jelentéktelen eredmények felfújása kormánypropagandával, vagy egyszerű baromság (lásd: stadionépítő-ipar).
A kutatás-fejlesztésnél lenne némi esély, de azok egy részéhez nem kell állami támogatás, más részéhez meg annyi kellene, ami tízszer ekkora országot is megizzasztana.
A mezőgazdasággal és az idegenforgalommal valóban lehetnénk világszínvonalúak (ráadásul munkahely-igényes ágazatok!), de ez a kettő sajnos pont nem lett "haveri" ágazat, sőt a földektől éppen most készülünk megszabadulni a külföldi "befektetők" javára.

LallyPop 2013.07.22. 10:56:36

@bunkó: Mindenesetre a K+Fre már többet költünk, mint a szomsédaink. Persze csak Orbán óta.

Pan Modry 2013.07.22. 10:57:24

@komment2010:
az ad hoc adok minden esetben rosszak, sot, szerintem eppen az ad hoc adok miatt nem tud a gazdasag egyes adocsokkentesi telelekbol profitalni.
Egyszeruen lehet akarmilyen alacsony az adoszint, ha a gazdasagi tervezhetoseg alacsony, akkor annyira nem szamit.
Olyasmi ez mint a Maslow piramis, ha hianyzik a piramis also resze, akkor ertelmezhetetlenek a felsobb reszek is.

Pan Modry 2013.07.22. 10:59:33

@Énvezettem?:
Del-Koreat nemhiszem hogy a magyarok akarnak.
Szingapur sikere a tarsadalomban melyen beagyazodott meritokrata hozzaallasnak koszonheto (amit eppen most rombol porig a kormany, pedig ez sajnos korabban sem allt stabil labakon), a meritokracia meg "magatol kitermeli" a jo donteseket.

nincs1itt 2013.07.22. 11:03:00

@Ándi bácsi: Persze!!! Minden nap!! Te nem szoktál???
Fidióta!! Képzeld, nem csak "mosogatói" munkakör létezik, de gondolom a hozzád hasonló, csak magyarul és trágárul beszélőnek még az is csak távoli remény!
De ha nincs kedvem, akkor bepakolom a mosogatógépembe és az majd elintézi.
Figyelj, egyszerűbb lenne, ha mélyen hallgatnál, mivel már épp elégszer bizonyítottad, hogy a "városi legendákon" kívül, semmi egyéb ismereted nincs a magyar határ nyugati oldaláról. A SCS-ben jártál már eccer gorennyéér', az nem ér ám!!!
Kértelek már, hogy írd le, hogy bruttó 31.500 eur, átlagos bérnek, mekkora az adó és járulék terhelése. Mekkora összeg marad a zsebében a dolgozónak(mosogatónak), majd ezután kérlek a megélhetési költségeket sorold fel(alapvető), utána húzódj meg egy csendes sarokban és várd meg, amíg mindenki kiröhögi magát rajtad!!!

nincs1itt 2013.07.22. 11:04:40

@Ándi bácsi: Mennyi Németországban a "családi pótlék" és mennyi Mo.-on?? Forintban is megadhatod... 1 gyerekre!

komment2010 2013.07.22. 11:04:59

@Ándi bácsi: persze nem kapsz minden pénzt vissza. De nagyon sok minden visszaigényelhető adottm keretek között és nem is 1 adókulcs van mint nálunk. (ha nem tévedek 5 adócsoportba sorol be a Finanzamt...) Ott nem az a nagy dolog ha adót fizetsz hanem ha adót csalsz!! Tudod azok ott a rothadó nyugaton tudják hogy befizetni is kell ahhoz hogy kapj is valamit! És bár (sajnos) soha nem kellett német adópapírokkal bajlódnom, de aki a régi magyar SZJA bevallásra -ra (vállakozóit nem ismerem se itt se ott) azt mondja hogy bonyolult az szimplán hülye!!!! Próbálja meg valaki a németet megcsinálni..., na az a nem semmi! 1 szó mint 100 orbánc is csak egy középszerű oppontunista politikus aki jókor volt jó helyen. Noch dazu adott M.o.-on egy olyan idióta baloldal amit még a föld nem hordott a hátán. Na innen adódik a "vakok közt a fél szemű is orbánc" szindróma. Ha erre a semmi alakra vagy büszke ám tegyed, de akkor te is hozod a magyar középszerűséget: igaz hogy olcsó de legalább xar... :(

Netuddki. 2013.07.22. 11:06:56

@Ándi bácsi: "Eddig sokkal jobban megy neki a munkahelyteremtés, mint Megyónak, Ferinek, akik megduplázták a munkanélküliséget válság nélkül."

Az érveléseddel 1 komoly probléma van. Leszarom nagy ívben a megyót meg a qrcsányt. Az akkor volt, most meg most van. Az orbánod elvállalta, hogy rendbe teszi ezt az országot. Nagyon jól tudta mire vállalkozott. A hurrápropagandája ellenére sajnos 3 év alatt nem sikerült neki. Szinte mindent meglépett ami a gazdaságot visszahúzza. Az orbán rezsim emelte az amúgy is magas adókat, ugyanakkor az adókat ugyanúgy nem szedik be mint előtte. Bizonytalan a jogi háttér, ad-hoc hozzák a törvényeket, amiket a parlamenti fideszes droidsereg kérdés nélkül meg is szavaz. A külfölddel, EU-val indok és ész nélkül összerúgták a port. És a többi, és a többi szar döntés...

LallyPop 2013.07.22. 11:14:28

@komment2010: Adókulcsok száma jelent valamit? Az a kereset ami ott a legalacsonyabb kulcsba tartozik itt 2010 előtt a legmagasabba tartozott.

Igen, Orbánnak ebből az országból kell valamit kihozni, nem egy másikból, vagy a németekéből, aminek soha a közelébe sem voltunk.

gabcigirl 2013.07.22. 11:15:09

@Reszelő Aladár:

És nyilván a párt a Zemberek egészségéért aggódik trafikügyben :S

Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha!

1001nappal 2013.07.22. 11:16:43

A poszt természetesen tömény ostobaság. Az állam egyaránt képes és tud közvetlenül és közvetve is munkahelyet teremteni. Senki sem tilthatja meg az államnak, hogy céget, vállalatot alapítson. Senki sem tilthatja meg, hogy olyan adópolitikát, olyan beszerzési és pályázati politikát folytasson, amelyik segíti a munkahelyteremtést. Az állam a legnagyobb megrendelő, de ez a kevésbé fontos. A fontosabb az, hogy az állam a legnagyobb kockázatviselő képességű gazdasági szereplő. Válságok idején emiatt az állam bátran léphet fel versenypiaci szereplőként, a lényeg az, hogy ne torzítsa ezzel a gazdaságot.

LallyPop 2013.07.22. 11:17:01

@kovi1970: Ok, de 2014ben is qrcsány bandája az alternatíva. Mármint neked.

Pan Modry 2013.07.22. 11:21:37

@Ándi bácsi:
De eppenhogy nem megy neki a munkahelyteremtes, egyelore amiota o van hatalmon azota vagy 40 ezer munkahelyt eltunk a versenyszferabol.
Raadasul o nem erre kapott felhatalmazast, o egymillio uj munkahelyre kapott felhatalmazast (amit persze en mar akkor is hulyesegnek tartottam).
Orban nem arra kapott ketharmadso felhatalmazast amit most csinal tehat hazudott es sikertelennek kell ertekelni a munkajat. Es az sem erdekel hogy az MSZP jobb vagy rosszabb volt, mint ahogy a szuloket sem erdekli ha az o gyereke csak a masodik leghulyebb az iskolaban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.22. 11:21:59

MUNKAHELYTEREMTÉS

- Jó napot Állam úr!
- Jó napot, ne zavarjon, sok a dolgom!
- Mit csinál?
- Munkahelyeket teremtek!
- Hogyan?
- Szólok, hogy legyen munkahely!
- És lőn?
- Remélem! Olvastam valahol, hogy így kell teremteni.
- Aha, de az a Jóisten volt...
- Miért, én ki vagyok?!
- Értem... Hát... további jó munkát!
- Köszönöm! Legyen munkahely! Legyen munkahely! A szentségit, legyen már munkahely!

:)

LallyPop 2013.07.22. 11:23:49

@Pan Modry: Forrást. Mert sajnos nem igaz.

Poszt Olok001 2013.07.22. 11:27:31

@Ándi bácsi: Adoelvonäst visszaigenyelhetek. Ismerösi körben van aki br.5000 EUROT keres es 300-ret kezbe kap, a maradek nagy reszet visszaigenyli ev vegen. Ha hihetö, ha nem, ez van.
A gyerektämogatäs kicsit mäsabb ott mint itt.
Itt:
-minden gyogyszer ingyen van a gyereknek.
-a fizetes x szäzalekän tul az otthon maradt szülö több helyröl is kap tämogatäst a gyerek nevelesehez (nem a magyar szintet).
-szämit a gyerekek szäma, de mär egy gyereket is komolyan tämogatnak.

Hidd el, az a "csalädtamogatäs" rossz vicc ahhoz kepest ami itt van. Mert itt a gyerek az allamnak befektetes...legaläbbis ezt igy gondoljäk.

Poszt Olok001 2013.07.22. 11:28:25

300 helyett 3000-ret akartam irni..bocsi

komment2010 2013.07.22. 11:28:29

@Ándi bácsi: ez most komoly? Akkor szerinted a közös teherviselés az az egységes teherviseléssel egyenlő? Mert szerintem nem...
Szerintem 100K bruttónak a 16%-a jobban fáj annak aki csak ennyit keres mint a 10 millásnak fájna mondjuk 25 vagy 30%. És egy 100K bruttós fizetésből eltartott gyerek nagyobb teher mint egy 10 millásból eltartott 4. Nem tudom érted-e? ha nem szívesen ecsetelem még. Mondom ezt úgy, hogy nekem orbánc az 1 kulcsával nem kevés pénzt hagyott a tárcámban. De ettől még rühellem a szerencsétlent!!!
Ahogy N.o.-ban is súlyozzák hogy ki milyen körülmények között él úgy fizessen adót úgy itt is ez lenne a normális, nem? Ott a legtöbbet a gyermektelen, egyedülállók fizetnek. Aztán ha házas vagy már változik a dolog. Ha van gyerek akkor már megint stb. Azt hiszem az orbánc fajtára szokták mondani hogy: wanna be... Sajnos az angolom (sem) túl jó... :D

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.07.22. 11:31:50

@1001nappal: Az állam tényleg tud közvetlenül munkahelyet teremteni, csak nem a verseny szférában. Egyrészt nem az a dolga, hogy a verseny szférában, profit orientáltan működjön, másrészt ha ezt teszi mégis, akkor ezt már csak mint nem-közigazgatási egység teheti meg, mert a kettő összeférhetetlen (ugye törvényt hozni arról, hogy hogyan versenyezünk, aztán meg beszállni a mérkőzésbe etikátlan is, törvénytelen is, jobb helyeken).

Ezért is, meg definíció alapján sem lehet a kettőt összemosni. Mire is mondtad, hogy ostobaság?

high up! 2013.07.22. 11:32:19

@Ándi bácsi:

Josef Viszarionovics Orbánod sajnos már kihozta az országból, amit csak lehet. Ide hozzánk offshore számlára.

Amúgy döbbenetes, ahogy a közgazdasághoz teljesen idióta csóró prolik még éltetik is az orbáni gyorsított elit gyártást. A 10%-os magyar elit gazdagodási sebessége 10-szerese egy átlag nyugati nagyiparos gazdagodási sebességének. A 90% finanszírozó birkának meg az eleszegényedési sebessége többszöröse a nyugatiénak.

Persze tudjuk, a fidióta valóság értelmezés szerint Európa hanyatlik, a válságot nem tudják kezelni. Na de itt van a felcsúti Ronald Régen, aki lekörözte az EU-t a gyorsnaszádjával (melynek neve: Titanic).

Nagy marhák vagytok ti!

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.07.22. 11:36:23

@Ándi bácsi: "Mindenesetre a K+Fre már többet költünk, mint a szomsédaink. Persze csak Orbán óta."

És ebből a pénzből mindenki egyforma eséllyel igényelhet, vagy csak azok a haverok kapnak, akik vissza is csúsztatnak belőle, éppúgy, mint az összes többi területen?

high up! 2013.07.22. 11:41:45

@Énvezettem?:

Röviden és tömören: munkahelyet csak munkaadók tudnak teremteni.

A piaci konkurencia, az állam pedig hatni tud a döntésekre, helyenként jobban, helyenként kevésbé.

2002 óta a magyar állam rendre fake jelzéseket küldött a termelői szférának ("Nagy a jólét!", "Gyorsnaszád") illetve effektiven rombolt (2006-2014: a megszorítások évtizede).
Az biztos, az ember elképzelni se tudta, hogy gyúrtcsány-Veresnél létezik a földön még ennél is nagyobb marha páros, Orbi meg Lyobbkéz személyében.

1001nappal 2013.07.22. 11:42:34

@Énvezettem?: Talán nem kellene az állam difiníciójába belemenni, mert az filozófiai, nem pedig gazdasági kérdés.
Csak egyetlen példa: A becsődölt Malév helyett az állam azonnal létrehozhatott volna egy új légitársaságot. Minden jogi lehetősege megvolt rá. Oszkóék szóvá is tették, hogy nekik kész tervük és menetrendjük volt rá. A gazdasági racionalitásáról persze lehet vitatkozni, de arról nem, hogy ezáltal munkahelyeket teremtettek volna, hiszen a becsődölt cég munkahelyei a csőd napján gyakorlatilag megszűntek.
A poszt egész érvrendszere ostobaság. A francia, a német, az amerikai állam is jelen van a versenygazdaságban, a kínai pedig nyakig. Például a magyar közműcégek egy részét francia és német állami vállalatok privatizálták.
A hiedelmek nem azonosak a valósággal. Ezért ostobaság a poszt.

Én_vezettem_? 2013.07.22. 11:44:03

@komment2010: "Ahogy N.o.-ban is súlyozzák hogy ki milyen körülmények között él úgy fizessen adót úgy itt is ez lenne a normális, nem? Ott a legtöbbet a gyermektelen, egyedülállók fizetnek. Aztán ha házas vagy már változik a dolog. Ha van gyerek akkor már megint stb. "
Én úgy látom, hogy 2010 után ebbe az irányba mozdult az adórendszer .Azt nem mondom hogy jó lett, vagy jobb lett (ezt nem könnyű megítélni), de ha objektíven nézzük a többgyerekeseknél kicsit több marad a fizetésükből, nem?

A házasok együttadózása nekem is nagyon szimpi, de annak főleg többkulcsos adónál van értelme, amennyire én értem. Amúgy ami a legjobb lépés lett volna: két kulcs (mondjuk 16,32), a magas kulcs alsó határát megemelni jól (ne essen már bele a tanárnő, de még egy 35 éves informatikus se, mert 2-300k bruttót visz haza, az még nem a gazdag kategória), szóval egy relative magas határt húzni,

+ családi adózás, összevont jövedelemmel, és külön határral (vagy az összevont felére vonatkozik ugyanaz a határ, vagy esetleg még magasabb a határ mint egy egyedülállóra), + gyerekek után adókedvezmény pl gyerek * X FT után nem kell adózni, mert az nem jövedelem, hanem a munkád után kapott fizetés gyereknevelésre fordított része.
Vmi ilyesmi lenne jó szerintem.

I-Work 2013.07.22. 11:47:03

"De azt talán már elvárhatná az ember még a legvadabb lázálmokat álmodóktól is, hogy a régen halott vesszőparipáról, miszerint az állam teremtsen versenyképes mnkahelyeket, végre egyszer leszálljanak. Ez a ló nem, hogy halott, de igazándiból soha nem létezett.

Azoknak, akik ezt nem értik, leírom mégegyszer. A kormány, az állam nem képes versenyszférás állásokat teremteni."

-JÉZUS AZ ÉGBEN! MIÉRT ÍRT POSZTOT AZ, AKINEK HALVÁNY FOGALMA SINCSEN A TÉMÁRÓL?!
NEM ÍGY VAN!

AMENNYIBAN A POST ÍRÓJA NEM ÉRTETTE VOLNA, LEÍROM MÉG EGYSZER: NEM ÍGY VAN!!! TÉVEDÉS, A MEGFOGALMAZÁS PEDIG FELHÁBORÍTÓ.

IGENIS LÉTEZNEK OLYAN KÖZPONTI SZERVEZÉSŰ PROGRAMOK, AMELYEK A NYÍLT!!! MUNKAERŐPIACON TEREMTIK MEG A MUNKÁHOZ JUTÁS LEHETŐSÉGÉT.

"Egy állami apparátust, mint pl. egy gazdasági ügyekkel foglalkozó minisztériumot arra kérni, hogy versenyszférát állásokat teremtsen nagyjából azzal egyenlő, mint egy született vakot arra kérni, hogy magyarázza el, milyen a kék szín."

AMA GAZDASÁGI, VAGY MUNKAÜGYEKKEL FOGLALKOZÓ MINISZTÉRIUMNAK MAGAM IS FŐMUNKATÁRSA VOLTAM BŐ 12 ÉVEN KERESZTÜL. ELTÉRŐ MÓDSZEREKKEL, DE TÖBB TÍZEZER TARTÓSAN FENNMARADÓ MUNKAHELY LÉTREHOZÁSÁNAK FELTÉTELEIT TEREMTETTÜK MEG.

FELHÍVNÁM A SZÍVES FIGYELMET ARRA, HOGY KISEBB-NAGYOBB NYILVÁNOSSÁG ELŐTT SZÁMTALAN ESETBEN TARTOTTUNK VÁLLALKOZÓKNAK ELŐADÁST ARRÓL, HOGYAN KELL VÁLLALKOZNI!

TISZTELET A KIVÉTELNEK, DE A VÁLLALKOZÓI KÖR MIND ALAPISMERETEKBEN, MIND VEZETŐI KÉPESSÉGEKBEN, MIND INNOVATÍV TUDÁSBAN ERŐS HIÁNYT SZENVED!

Pan Modry 2013.07.22. 11:47:05

@1001nappal:
a ny europai allami cegeknel a vezetoi kinevezeseknel az is szempont hogy az illeto ertsen is a temahoz (amerikaban nem jellemzo egyaltalan a versenypiacon tevekenykedo allami ceg), addig Magyarorszagon hagyomanyosan a szakmai hozzaertes sokkal kevesbe esik latba mint a lojalitas, illetve hogyan szolgalja ki a mutyipartnereket. Eppen ezert magyarorszagon minden egyes allami ceg netto veszteseg a tarsadalom szamara.

I-Work 2013.07.22. 11:50:58

@high up!:

Állítólag OTP Takarék fúziót terveznek a fiúk...

komment2010 2013.07.22. 11:51:22

@Én_vezettem_?: igen az elmozdulás látszik de nekem nem feltétlen a jobbító szándik világlik ki belőle. Mondom ezt úgy hogy a fideszt utálom...
Igen ahogy írod legalább 2 adókulcs és nem feltolni a gyerektámogatás látványos megugrását 3 gyerek és a fölé. Miért egy gyerek, nem eszik, nem iszik?? Nem szaggatja el a ruháját? És ez hatványozottan igaz a 2 gyerekes családokra. Aztán bummm ha már 3 van akkor szinte főnyeremény az egész adózás. Hát ide nem exponenciális skálázás kellene hanem lineáris valamiféle súlyozással. De az összes múdosítás láss csodát a sok parlamanti pöcsnek meg a hozzák hasonlóknak jó.... :( Mennyi a magyar családok átlagos gyerekszáma...? 1,2-1,3? Akkor miért 3-nál húzzák meg a határt? Ez nem is nevezhető tipikus családmodellnek? Gazdagék, romáék és pár falun nevelkedett szigorú katolikus családbeli gyerek kivételével szinte senkinek nincs ennyi kölke mert NEM LEHET FINANSZÍROZNI! ÉS a sőket duma m eg nem kell hogy ezzel ösztönöznek... És addig amíg az 1 mellé kipottyan a 3. is ki a t@k@m eteti a családot...? :(

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.07.22. 11:53:52

@1001nappal: Tényleg igaz, hogy vannak nagy európai állami cégek. De ezek rendszerint zárt gazdasági keretek között, értsd nem igazi verseny szférás késztetéssel működnek. A német (energia) ipart jórészt privatizálták, a franciát nem. A németeknek jobban megy, a franciáknak nem. Kínában, hivatalosan, még kommunizmus van, szóval ez kiesik. Az USA-ban melyik nagy állami cég működik még eredményesen a verseny szférában? Postal Service?;)

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.07.22. 11:59:25

@I-Work: Vagyis a munkahely teremtés feltételeit hoztátok létre, vagy segítettétek elő. Nagyon helyes, és köszönet érte. De nem ti teremtettétek meg a munkahelyeket, vaygis elszállni sem kell egyből.

A soknagybetűs komment meg határosan moderálva... Előre szóltam.

komplikato 2013.07.22. 12:01:45

"A kormány, az állam nem képes versenyszférás állásokat teremteni."

Így van. Ellenben ellene dolgozni, ellehetetleníteni, elkergetni a próbálkozókat arra képes ... sajnos.

I-Work 2013.07.22. 12:02:50

@high up!:

Teremteni mondjuk csak Isten tud...

Az állam elő tudja segíteni munkahelyek létrehozását a nyílt munkaerőpiacon.

Ez történhet az állam által tulajdonolt, vagy felügyelt versenyszféra intézményeiben, ahol de facto az állam jelenik meg munkaadóként, de tényleges piaci környezetben.

Lehetőség van arra is, hogy a munkahelyek az államtól független versenyszféra gazdasági egységeiben kerüljenek kialakításra.

Szerencsés esetben a versenyszférában az államtól függetlenül is történik humánerőforrás-bővítés, - de ez nem lineáris folyamat.

szofter 2013.07.22. 12:03:49

@Énvezettem?: Én nem vagyok utópista. Nem akarom, hogy itt olyan per capita GDP legyen, aminek Luxemburg is csak jelenthet. És persze tudom, hogy ha akarnám, akkor is lehetetlen lenne. A kiszámíthatóság, hogy nem változik minden évben a szabályozás (és nem cserélik le négyévente teljes egészében), már önmagában elég lenne ahhoz, hogy valamiféle fejlődés meginduljon. A megfelelő hitelezői rendszert kialakítaná a piac, ha végre békén hagyná az állam a bankszektort, csak a felügyelet szólna be, amikor valami gebaszt csinálnak, de egyébként semmi bankadó, semmi tranzakciós illeték, hanem bankra is ugyanazok, mint bármely másik vállalkozásra, se több, se kevesebb. A türelem alatt nem tudom, hogy a hatalom vagy az állampolgárok türelmét érted-e, az "okos tervet" az államtól, a politikusoktól várni pedig elképesztő naivitás, úgy gondolom.

I-Work 2013.07.22. 12:07:25

@Énvezettem?:

Nem igazán szeretném fényezni magam, vagy volt munkatársaim tevékenységét: azonban előfordult, gyakran előfordult, hogy a munkahelyek tervezésében, sőt fizikai kialakításában is részt kellett vennünk, mert a munkaadónak éppen fogalma sem volt arról, hogyan és még kevésbé tudta, hogy egy "munkahelynek" milyen normáknak kell megfelelnie.

Az esetek zömében a munkaadók egyetlen feladata a kialakított munkahelyek fenntartása volt, a vállalkozás gazdaságos működtetése mellett. Ehhez is többen kértek - nem anyagi - segítséget.

komplikato 2013.07.22. 12:08:18

@RAMBO: Ez azért nem jó példa, mert ha jól értem ezzel foglalkozó cikkekben a kis gazdaságok nem hatékonyak, így simán lehet a 120 emberke sokkal kevesebbet termel majd, mint ha csak 40 lenne. Elég sokan el vannak tévedve azzal az elképzeléssel, hogy a hazai mezőgazdaság mennyi munkaerőt tudna felszívni ...

vajdasagi 2013.07.22. 12:09:48

@I-Work: bezzeg az Önök Minisztériuma tele volt nagy tudású emberekkel, ugye? Én az én pénzemmel vállalkozok, és teremtek megélhetést kb. ötven családnak - és ez még nőhetne, ha stabil lenne a környezet, és különösen nőne, ha nem lenne állami korrupció. De hát sajnos van, és volt az Ön idejében is. Talán most nagyobb mértékű, de nem ez itt most a lényeg.

Ön az ország adóforintjait költötte a saját fizetésére is (Minisztériumi főmunkatárs - wow!!! ), meg azokra a munkahelyekre is. Én eddig miniszterekkel nem tárgyaltam ugyan, de államtitkárokkal már igen és mondhatom, nagyon kontraszelektált banda. A Főmunkatárs az biztos sokkal jobb!)

Az állam ne alapítson több tízezer tartósan megmaradó munkahelyet", mert azok jobbára nem versenyképesek, és úgy maradnak meg, mint a Malév - a mi adóforintjainkból. Az állam ne más f.-val verje a csalánt. Ha Ön olyan jól ért a vállalkozáshoz, akkor hogyan nem a saját vállalkozásában bizonyít. Főmunkatárs egy minisztériumban - csak úgy beleborzongok.

Gyanítom, hogy a francia állam vállalkozásai sem túl jók, a németeket, skandinávokat el tudom képzelni akár működőképesnek is. De itt ez csak arra való, hogy tehetségtelen kádereket juttassanak zsíros állásokhoz, meg síboljanak ki minél több pénzt a közösből.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.07.22. 12:13:35

@szofter: Pedig lehetne itt is nagyot alkotni. Pl. Számítógépes-konzolos játék tervezéssel, kiadással. Kell hozzá sok okos programozó, kreatív lélek és néhány eltökélt befektető, aki nem száll ki az első, nem világméretű sikernél. Képzésileg megoldható, mi magyarok elég kreatívnek tartjuk magunkat, sőt van már követendő példa is itthon. Lehetnénk mi ebben világelsők, csak akarni kell... ;)

I-Work 2013.07.22. 12:15:39

@Énvezettem?:

Munkahelyeket nem lehet TEREMTENI, legfeljebb létrehozni, vagy kialakítani lehet azokat.

Az állam igen is képes új, tartósan fennmaradó munkahelyek kialakítására és természetesen alkalmas a támogató, ösztönző, szabályozó környezet alakítására is.

A közmunka program, csak látszattevékenység, amely leginkább a Munkaerőpiaci Alap forrásainak lenyúlásáról szól, - de ezt szerintem mindenki tudja.

komplikato 2013.07.22. 12:18:48

@Énvezettem?: Hááát ... kedvenc fórumomon ott van a hazai fejlesztők krémének java és a megszólamlásaikból halál nem ezt szűröm le. akit nem karoltak fel kintről és/vagy nem pumpáltak bele pénzt, azt már mind halott cég.
Még az ősöreg DR is csak úgy maradt meg, hogy két bérfejlesztés között csináltak valami alacsony fejlesztési idejű és költségű kis platform játékokat.

Az olyan fejlesztéseket is kintről "karolták fel", mint a dicső múltra visszatekintő ArchiCad-et vagy magát az iGO-t.

Amit leírtál az lehetséges, sőt voltak rá nagy ígérgetések elmúlt 4 kormány alatt, hogy majd szoftver fejlesztő nagyhatalom leszünk. Na de ilyen piaci feltételekkel? Ki van zárva. Mindeközben az oroszok, csehek, lengyelek, de még az ukránok is toppon vannak és nem azért meg szebbek, jobbak, okosabbak.

szofter 2013.07.22. 12:21:50

@Énvezettem?: De ehhez nem kell semmiféle állami babusgatás. Sem konkrét pénzbeli támogatás, sem kevésbé basztatás. Nem kevésbé kell basztatni a favorizált szektort, hanem egyáltalán nem kell basztatni a favorizált és a nem favorizált szektort sem.

vajdasagi 2013.07.22. 12:23:21

@Énvezettem?: 2013.07.22. 12:13:35 Hatalmas tévedések vannak ebbe a kommentedben. Mi magyarok nem vagyunk semmivel sem kreatívabbak a más népeknél - ez csak egy öntömjénezés. Járom a világot és látom sajnos.

Képzésileg: nem is képzünk elegendőú méretű JÓ informatikust. Van 1-2 sikeres cégünk, de ennél több van a svédeknek, finneknek, románoknak (!), izraelieknek (!!), spanyoloknak, németeknek, stb. stb.

Nem azt modom, hogy mindenkinél rosszabbak vagyunk, meg azt sem, hogy ez egy rossz ágazat. De azt hinni, hogy ez lesz a megváltás az egész országnak, az pontosan olyan hagymázas álmodozás, mint azt hinni, hogy a mezőgazdaságból lesz jólétben az egész ország a 21. században.

A programozók ráadásul semmi perc alatt távoznak az országból, ha a kormány ennyire balfasz, hogy ellenségnek láttatja a multikat.

De azért az infromatika eltart majd sok-sok embert, csak észnél kell lennünk. Azonban irreális álmokat ne dédelgessünk. A számítógépes játékok gyártása elsősorban nagyipar (és nem magyar ipar), ahol még pár tucat magyar lelkes és kreatív amatőr is jól megélhet.

LallyPop 2013.07.22. 12:28:01

@komment2010: Nem a szolidaritás az első nálam. Nem érdekel kinek mi fáj. A mai rendszerben is 10 másik útját, közvilágítását fizetem. Nem akarom 20ét, bocsi.

LallyPop 2013.07.22. 12:32:54

@komment2010: Ahogy N.o.-ban is súlyozzák hogy ki milyen körülmények között él úgy fizessen adót úgy itt is ez lenne a normális

- persze ami a szociknál effektív 55%-kal adózott és 36os SZJAval az a németeknél a legkisebb kulcsba tartozott, ugyanaz az összeg. Ezt mindig elfelejtik a komcsik megemlíteni, szerencsére soha nem lesznek kormányon hogy bemutassák az agyrémeiket.

LallyPop 2013.07.22. 12:34:12

@bunkó: Ha nem tudsz mit kezdeni a ténnyel, jön nálad is a maszatolás? Mire elég ez?

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.07.22. 12:34:15

@komplikato: @szofter: @vajdasagi: Csak ötlet volt. Szerencsére nem nekem kell kitalálni, hogy hol fogunk a nemzetközi piacra sikerrel betörni... ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.22. 12:35:40

@Pan Modry:

Az teljesen igaz, hogy a stabilitás a legfontosabb, azonban érthetetlen miért kellene a jelenlegi kirívóan maagsa adószintet stabilizálni, s a z ellenzék miért akar még ennél is magasabb adószintet.

Mo. jelenleg is első helyen van az EU-ban adószintben.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.22. 12:35:40

@Énvezettem?:
A játékipar kicsit bonyolultabb annál, hogy kell néhány jó programozó. A mai játékok közé lassan csak hardveres újdonsággal tudsz betörni, az már kevés, hogy írsz egy programot, amiben a madarak levadásszák a disznókat. Egyszer bejön, utána tovább kell lépni, és innovációt is vinni a buliba, nem csak 3 garázsprogramozót.

I-Work 2013.07.22. 12:50:44

@vajdasagi:

Szerencsemalac, önérzetes barátom!
"Az állam ne alapítson több tízezer tartósan megmaradó munkahelyet", mert azok jobbára nem versenyképesek, és úgy maradnak meg.."

- Az állam, versenykörülmények között, - ha tud -, igen is alakítson ki munkahelyeket.

- Amihez a segítséget adtuk, az döntő mértékben a versenyszférának nyújtott segítség volt. Mikro vállalkozásoknak, kis vállalkozásoknak.

Többek között a kiszámíthatóság, a vállalkozói környezet stabilizálása volt a dolgok adminisztratív mozgatója.

Ám az sem az ördögtől való, hogy egy üzem humánerőforrás-rendszerét optimalizálni tudom, hogy a keresletet össze tudom kapcsolni a kínálattal, hogy garantálni tudom a minimum 5-7 éves fenntarthatóságot és fennmaradást.

Ez sok 50 család. Nyilván az erőforrások és az idő források végesek, de számos példa van arra is, hogy már a minta, a jó példa is hasznos volt azoknak a vállalkozásoknak, akik nem részesültek központi forrásból.

Fontos talán tudni, hogy nem a pénzeszközök osztogatásán van /volt a fő hangsúly. Sokkal inkább a képzések, munkaszervezés, piachoz jutás elősegítése. A cél az volt, hogy minimális ráfordítással, nagyon koncentrált módon történjenek a fejlesztések.

komment2010 2013.07.22. 12:53:37

@Ándi bácsi: hát ehhez csak gratulálni tudok! Ime egy frankó ízíg-vérig fideszes magyar ember. Le sem tagadhatod! Azon túl hogy egy szemellenzős, önző ember vagy (amit még meg is értenék mert nekem is tele a púpom hogy 17 éve a teljes időre vetítve a mindekori magyar átlagbér 3-szorosa után fizettem adót és járulokét, így hogy a kasszűból semmit nem vettem ki...) saját magad köpöd szembe az egyik mondatodról a másikra. Hogy mit értek ez alatt? A fidess mindent faszán csinál (csak ismerősöket hoz helyzetbe és ahol csak lehet mentesítí őket minden adó és járulék alól) mindeközben elvárnád másoktól is hogy fizessenek, nem csak te. A magyarságod meg szimplán kiütközik a rosszindulatuságodból és a kivagyi mindekinél okosabb vagyok attitűdödből! Szerencse hogy M.o. dolgozol és nem rontod az amúgy is igen szar magyar megítélést... :D Szerintem nincs miről beszélgetnünk már...!!

LallyPop 2013.07.22. 13:05:30

@komment2010: Szégyelljem magam, hogy csak 10 átlagkeresetünek támogatom a kövilágítását, vezsek neki orvost meg tanárt meg utat?

Nem megy.

LallyPop 2013.07.22. 13:07:39

@komment2010: A legjobbfajta mszp droid az, aki azt hazudja hogy milliókkal jár jobban a fidesz adórendserében de mégis szeretné Bajnait! Mert csak, mert szakértő.

Nyihaha.

komissarlajos 2013.07.22. 13:17:30

„A kormány, az állam nem képes versenyszférás állásokat teremteni.“
Időben nem tudom elhelyezni ezt a blogot. (A szerzővel együtt)
Amióta az eszem tudom, (64) mindig ezt ígéri minden dolgozni nem tudó, és nem akaró politikus. A buta népnek. Munkát fog adni, teremteni, biztosítani. Az Ő buta, de szeretett népének.
Utoljára 2010-től hallottam ugyan ezt egy orbbanditától.
Csodálkozunk, ha lesznek követői?

I-Work 2013.07.22. 13:26:48

@Ándi bácsi:

Bérjövedelmek esetében Németországban magasabb az adóteher.

LallyPop 2013.07.22. 13:40:22

@I-Work: Az adóteher alatt mit értesz? Mert az SZJA csak egy része.

Egyébként sincs semmi értelme a magyar adórendszert a némethez hasonlítani, több értelme lenne mondjuk a szlovákhoz, ami nagyon hasonló(most már).

A sellok hova alljanak? 2013.07.22. 13:46:57

Szerintem ha "novelje" = "ne csokkentse" csak diplomatikusabban, akkor korrekt.

I-Work 2013.07.22. 15:15:51

@Ándi bácsi:

Nem mondod...?

A Bér, bérből és bérjárulékokból áll. A magánszemély a Bér után SZJA-t és TB járulékot fizet, a munkaadó TB járulékot, illetve a bér után vissza nem igényelhető ÁFA-t.

Az összes bérteher Németországban magasabb, érezhetően magasabb.

Ugyanakkor a Német adórendszerben vannak olyan elemek, amelyek a fogyasztást segítik. Több olyan tétel van, amely a Bérjövedelem adójából levonható.

Munkaadó oldalon szintén több olyan elem van, amely a munkavállalók költségeként a TAO-ból levonható.

1001nappal 2013.07.22. 15:42:59

@Énvezettem?:
Magyarországon a haveri feltőkésítés folyik évtizedek óta. Ez a mese arról, hogy az informatikában pénz nélkül is lehet boldogulni, a hatalmi hazugságok egyike. Ezzel magyarázzák, hogy miért nem árt az országnak, ha ellopják, elpazarolják az álami pénzeket. (Kognitív disszonancia redukció.) Nem ismerek olyan informatikai céget, amelyik nulla (vagy néhány millió) forintból ért volna el sikert.
A magyar ember egyébként is érdekes mentalitású. Hetente lottózunk el milliárdokat, de ha azt mondod egy magyar embernek, hogy szállj be egy vállalkozásba egymillióval, és öt év múlva 20-50% eséllyel százmillióval szálsz ki, az neki túl kockázatos. Valószínüleg kell még pár évtized, hogy megtanuljunk a pénzről, kockázatról értelmesen gondolkodni. (Idegenbe szakadt nagyapám egy kis egyszemélyes, szolgáltató vállalkozást vitt, de tőzsdézett, befektetett, stb.)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.22. 21:19:40

ráadásul... külön vicces, hogy ezek a libbantak állandóan arról prédikálnak, hogy az állam rossz gazda... de azért teremtsen munkahelyet

persze az is beszédes, hogy a demokratáknak hazudott blogon nem lehet kommentelni...
dehát az szdsz szótárból már tudjuk, hogy

demokrácia = hatalmon vagyunk
diktatúra = ellenzékben vagyunk
süti beállítások módosítása