HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!

2018-dec-29 | 362. nap |  Énvezettem?

A 2012-es kormányhatározat óta a családi pótlék utalása az iskolalátogatáshoz kötött. A szabály szerint, ha a gyereknek több, mint 50 óra igazolatlan hiányzása van, a szülők nem kapnak családi pótlékot. Ez egy elég komoly érvágás lehet, hiszen a törvény szerint az "50 igazolatlan hiányzást begyűjtő diákok iskoláztatási támogatását nem felfüggesztik, hanem - kortól és szociális helyzettől függetlenül - szüneteltetik, vagyis a szülők utólag sem kapják meg a pótlékot" (idézet innen).

Lehet ezt az ötven napot soknak vagy kevésnek érezni, ez nézőpont kérdése. Az viszont nem nézőponti kérdés, hogy a parlamenti képviselők egy része nem teljesít még így sem a saját munkakörükben, ami aláássa a rendelet hitelességét.

2018-12-29_parlamenti_ules.jpg

Forrás: 24.hu

Szerintem a jelenlegi intézkedés egy viszonylag bő keretet ad a diákoknak, hiszen egy átlagos évben 170-180 tanítási napon kell a diákoknak megjelenni szeptember és június között, az általános és középoktatási szintet nézve. Ötven óra igazolatlan hiányzás tehát kb. 5%-os hiányzásnak felel meg, napi 6 órával számítva. Ez elég magas ahhoz képest, hogy bizonyos tárgyak tanulásánál akár néhány óra kihagyása (pl. egy hetes betegség miatt) is komoly akadályt jelent már. Főleg az alaptantárgyak esetén igaz ez, ahol az előzőleg megtanult tartalomra szervesen épül a következő anyag, például a matematika, nyelvtan, stb. tárgyaknál.

Vannak európai országok, ahol az iskoláztatást ennél is komolyabban veszik. Külföldi kollégák mesélik a horror történeteket, ahol az iskola által kihívott rendőrség jelent meg az ajtóban, mert elfelejtették felhívni az iskolát, hogy a gyerek beteg, és otthon marad, és ez elindított egy teljesen szokványos eljárást az országban. Vagy ahol speciális kérvényt kell az iskolának beadni, ha az állam által megszabott iskolai szüneten kívül szeretne a család vakációzni, de ennek a kérvénynek szinte nulla az esélye arra, hogy meg is adják.

Nálunk is lehetne ilyen szigorú rendeleteket bevezetni az iskolákban, de gondolom a parlament a saját munka morálját tekintve ezt nem merné megtenni. Már most sem teljesíti a képviselők egy része ezt a 5%-os rátát, mi lenne velük, ha ezt lecsökkentenénk mondjuk évi 1 napra a nyugat-európai iskolástatás mintájára?

Már a mostani helyzetben sem kapná meg a képviselők egy jelentős része, ha minden illetményt, kifizetést és juttatást megvonna az állam akkor, ha 5%-os igazolatlan hiányzás miatt (értsd orvosi igazolás vagy előre nem látott külföldi állami út) lenne távol a parlamenti és bizottsági ülésekről. A kormánypárti képviselők sajnos sportot űznek abból, hogy nincsenek jelen bizottsági üléseken, hogy távolmaradásukkal érvénytelenítik a plenáris üléseket. Valószínűleg ezt nem tennék, ha tudnák, hogy éves szinten 5%-os távolmaradás után az összes illetményük megszűnne lakhatási támogatással együtt, a képviselő keret befagyasztásával.

Azt persze nam akarhatja senki sem, hogy ezután fizetés nélkül "tengessék" az életüket. Egy jelképes összeggel azért jutalmazhatnánk a további munkájukat az évben: a legjobban ezt a minimálbér kifizetése jelezné. Hiszen abból meg lehet élni...

Post mortem: Orion65 kommentje után tényleg javítani kellett a posztot. 50 óra igazolatlan hiányzást ír a kormányrendelet, nem 50 napot.

Címkék: oktatás vélemény politika közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr4814520860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orion65 2018.12.30. 13:51:01

Kedves blog író! Nem 50 igazolatlan napról hanem 50 igazolatlan óráról van szó az oktatásban... Ha nem akarsz túl nagyot égni, jó lenne korrigálni a cikket!
Amúgy én sem tartom elfogadhatónak a képmutató képviselői viselkedést.

okleveles naiv 2018.12.30. 14:24:31

@Orion65: Pöpec, legyen 50 óra!
És ne kapjanak semmi olyat, amit az átlag dolgozó sem kap, azaz ne legyen pl számla nélküli költségtérítésük - sőt, mi az, hogy számla nélküli? Feketegazdaság? Szénné bírságolni őket, mint Mari nénit a piacon, amikor nem ad számlát a navosoknak!

Hamihami 2018.12.30. 14:43:59

Esetleg megfontolando lehetne egy nepszavazas errol. Ha van, aki vigye, szerintem alairasban nem lenne hiany!

Orion65 2018.12.30. 14:46:05

@okleveles naiv: Minden szavad arany! Bár befizetek, hogy ezek a derék "törvényhozók" mikor fognak magukra nézve terhelő törvényeket hozni...

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2018.12.30. 15:08:29

@Orion65: és tényleg! A szöveget javítottam és köszönöm!

nu pagagyí 2018.12.30. 15:54:22

Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választáskor kell odafigyelni kire szavaz az ember, ha hülyére szavaztál, úgy jártál.

Én a házszabályt is totálisan illegálisnak érzem a különböző bírságaival, amit érdekes módon, kizárólag ellenzékiekkel szemben alkalmaz a bolsevista többség házelnöke.

A jelenlegi többségből tőlem az hiányozhat, aki akar. Az ellenzék meg minek ücsörögjön a padsorokban, ha úgysem lehet felszólalni és ha a többséget alkotó szuverenitás nélküli nyomógomb emberek amúgy is minden undorító jogszabályt megszavaznak. A törvényhozás totálisan primitívvé vált, nem a lelkiismeretük alapján szavaznak a képviselők, így nincs érdemi vita sem. A képviselő a szavazóinak számol el elsősorban a tevékenységével és az nem szorítkozik csak a Parlamentre. Ha tevékenysége tetszik az embereknek, nem fogják hiányolni, hogy nem a padsort koptatja.
süti beállítások módosítása