HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A nyugdíj jelentéktelensége

2010-nov-27 | 330. nap |  Énvezettem?

Az, hogy mennyire jelentéktelen a magánynyugdíj pénztára államosítása nemzetközi, főleg pénzügyi, szempontból, az Economist egyik blogján megjelent poszton érezhető. A szerző szót ejt a kétharmados többségről, az Alkotmánybíróság jogkörének megnyírbálásáról, sőt arról is, hogy a nyugdíjpénztárakat állami ellenőrzés alá kívánja vonni a kormány (hogy finoman fogalmazzunk). 

A cikk írója szerint azonban ez mind jelentéktelen.

A nagy baj ott kezdődik (ahol a kormány a láthatatlan határt átlépte), hogy mindezek után még a Költségvetési Tanács (Fiscal Counsil) működését is akadályozzák, és a keretük megcsonkításával nagyjából lehetetlenné tették a működését.

A baj lényegét a következőképpen fogalmazza meg a cikk:

Hungary will no longer enjoy any credible independent domestic oversight of fiscal policy. That will erode investors’ confidence—already battered by the imposition of “crisis taxes” on the banks, telecommunications, energy and retail sectors—and could trigger a slide in the value of the forint. 

Vagyis, hogy a Magyarország innentől a pénzügyi lépéseknek nem lesz független hiteles belső ellenőre. Ez pedig negatívan hat a befektetési kedvre, amit a kormány által a  bankokra, telecom cégekre, az energiaszolgáltatókra és viszonteladókra kivetett  különadók (krízis adók) már kellően megrengettek. Olyannyira, hogy akár a forint komoly értékvesztése is elkezdődhet.

Az már csak hab a tortán, hogy Orbánt megint Hugo Chávez-hez hasonlítják. Gondolom ez egy cseppet nem fog segíteni sem a befektetési kedven, sem a forinton. 

A nyugdíjpénztárak itt másodlagos szerepet játszanak.

Mégha olyannyira fontosak is. 

Update: A befektetési kedv kihűléséről az index.hu is írt, pl. itt.

Címkék: gazdaság külföld nyugdíj · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr632473048

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magánynyugdíjak államosítása = lopás 2010.11.28. 16:57:02

Tízből nyolc olvasónk nem ért egyet a magánnyugdíjak államosításával. Szerintük ez lopás. Heti szavazás-összesítőnk. Szokásos hétvégi rovatunkban megnézzük, mit gondolnak a Véleményvezér olvasói a hét legnagyobb horderejű bejelentéséről, a magánnyugd...

Trackback: Miért hazudsz, Selmeczi? 2010.11.28. 16:53:06

Hát pénzért. De ez azért bonyolultabb. 1. Selmeczi "szenátor" asszony, a nyugdíj-elvétel szabadságát védő biztos nemrég bejelentette, milyen előnnyel jár, ha valaki átlép az állami rendszerbe. Elsőként is, az „infláció feletti hoza...

Trackback: Matolcsy György és az állami garanciavállalás 2010.11.28. 11:30:15

- Mindketten tudjuk, hogy valójában szó sincs döntési szabadságról. Miért nem húztak egy vonalat január elsejével: akkortól mindenki visszakerül a tb-be, oszt jónapot.- Mert az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közg...

Trackback: Lopják a ZZR-t! 2010.11.28. 07:27:35

Így tűnik el a motor a garázsból… De nyugi, te sem jársz jobban: viszik a tiédet is!...

Trackback: Biztosra mennek 2010.11.27. 23:08:44

Személyesen kell nyilatkozniuk a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradóknak. - áll a Parlament honlapjára feltöltött törvényjavaslatban. Aki nem kívánja az államnak adományozni nyugdíjmegtakarításait, személyesen kell megjelennie a "Nyugdíjbizto...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalmár 2010.11.28. 12:42:40

@Átutazó: Nehezen bírtok lepattani erről az én pénzemről, igaz??
Na jó. Azonnal revidiálom az álláspontomat és belépek a demokratikus akármibe Feltó mellé, ha bármelyikőtök meg tudja mondani, hogy az ÉNÉNÉNÉNÉN pénzemből mennyit kapok vissza nyugdíjként?? Mi van ha csődbe viszik a pénztárat??
Látom én, hogy gyűlik a számlán, de vajon a végeredményt elosztják, mondjuk az átlagéletkor és a nyugdíjkorhatár közti hónapok számával, majd elkezdik utalgatni??
Esetleg egyösszegben átküldik?
Ja, hogy egy fogalmunk sincs mekkora összeget fognak (ha nem tűnnek el addig)utalni havonta?
Pedig azaz ÉNÉNÉÉNÉNÉNÉNÉNÉN pénzem.
Annyire az enyém, hogy bármelyik MNYP-ba átutalhatom, esetleg vehetek fel rá hitelt:))) de jó, az meg az ÉNÉNÉNÉNÉN hitelem lesz.
Érdemes tudni, hogy PONTOSAN mi a fenét védtek egy PONTOSAN milyen rendszertől is??
Azért ebben vannak hiányosságok.
Nem sokan ülnek otthon elégedetten a mnyp- nyugdíjjal.
Menjetek csak be megkérdezni, hogy mit is fogtok ebből viszontlátni??
Lesz baj, de legalább egy kicsit elkondolkoztok ezen a pompás rendszeren, ahol a TI pénzetek fial. (másoknak)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.28. 12:49:24

Na, látom, itt is megy a duntyogás ezerrel.
Viktor, a rabló vs Viktor, az Isten.
Hurrá!

sunázósün 2010.11.28. 12:50:11

@Kalmár: A kommentedből látszik, hogy te soha nem voltál tag.
Sőt, ami rosszabb, még az idevágó törvényt sem ismered.
Inkább először azt olvasd el aztán kommentelj ilyen nagy lendülettel.
Persze, így érthető, hogy neked miért is nem probléma ez.

emárton 2010.11.28. 12:50:48

@commontalk: No igen. "Én magyar nemes vagyok!" Akármennyire értelmes rendelkezéseket is hozott... Ellentétben pl. a fidesszel.

Kalmár 2010.11.28. 13:05:18

@Rob67: "De légy oly kedves magyarézd el, miért nem vonta vissza a Fidesz ezt a velejéig törvénytelen dolgot már 1998-ban?"

Már érdemes volt felkelni ma.
Látom addig eljutottál, hogy mégsem a Fidesz vezette be ezt a rendszert.
Gratula, fejlődsz. Kezdek bizakodni.

Abban az időben mindenkinek megengedték, hogy visszalépjen és megszüntették a diktatórikusan bevezetett kötelező státuszt.
Kb. 3 millió ember vissza is lépett.
Akkoriban amikor köteleztek a maszek cégnek utalni a pénzedet, nem láttalak tüntetni az utcán....
Tudod, Horn Gyula idejében.

Egy másik apróság:
Nem ördögtől való az öngondoskodás. Persze jó lenne, ha mindenki magáról gondoskodna. Sajnos mivel a komcsik 40 év után egy üres nyugdíjkasszát hagytak itt, majd nyitották pár magánkasszát így nem oldható meg, hogy az öregek akiknek a pénzéből az előttük nyugdíjba menteket tartották el hirtelen pénz nélkül maradjanak, így sok pénzre és mégtöbb időre van szükség ehez.
Viktorék csak demokratikussá tették a rendszert a választhatósággal akkoriban.
Nem lett volna ezzel baj. A 60% adósságot leszorították 54%ra és szépen növekedtünk.
Ekkor az okos választók szeméhez elég közel tartott Megyó 1db egyforintost és eltakarta vele a világot.
Így a 19.000 forint, és az 50% közalkalmazotti béremelés okán leváltották a Fideszt.
Ezután kedves gyerekek a csúnya komcsi párt kötelezte újra az embereket, hogy fizessétek az ő cégeikbe ezt a kis aprót, majd csökkenésbe fordították a gazdaságot, emellett pedig 80%ra emelték 54-ről a hitelállományt. De jó!!!! Kaptunk egy teherautónyi eurót amit jól felhasználva csődbe mentünk.
Biztosan jól gazdálkodnak majd a pénzünkkel a MNYP-ban is ha az országéval ilyen pompásan sikerült.

Ez nem történelemkönyvebn van, csak egy kicsit emlékezni kell.

Most nincs lehetőség mérlegelni sos kell több ezer milliárd, hogy újra esély legyen fejlődni.
Végre pénztárhoz szólították a bankokat, multikat és most a maszek pénztárakban olvadozó pénzeket is visszarakják a közösbe.
Reklamálni a mese közepénél található szocialista pártnál kell.
Ti tényleg azt hittétek, hogy a 1200 milliárdos KAMAT terhéhez szükséges pénzt Fletó básci otthagyta a kasszában??
Na neee.

Akinek volt pénze alagutat sűlyeszteni a homokba, működésképtelen metrókocsikat venni milliárdokért, eltartani a szocialista párt minden funkcijának a rokonait, prostijait stbstb.
Annak a hiteleit is törleszteni kell.
Vége a bulinak, jön a dolgos hétköznap, a kocsmázás számlája kifizetésre vár......

Átutazó 2010.11.28. 13:07:36

@Kalmár: már meg ne haragudj, de ez egy buta bejegyzés volt. Kár volt érte koptatni a billentyűzetet.

Az öngondoskodás arról szól, hogy magad gondoskodsz öreg éveidről az átdolgozott (és egyébként állam felé leadózott) hosszú évtizedek után. Ha pedig meghalnál előtte, akkor a szeretteidet támogatod az összegyűjtött pénzzel. Az én pénzem a magánnyugdíjpénztárban leginkább nekem fial. Pontosan lekövethető a befizetéseid, kamataid mennyisége - hogy válaszoljak a kérdésedre (ami persze költői kérdés volt - és nem vársz rá választ). A pénztárak szabályozása pedig pont azért annyira szigorú, hogy ne vigyék csődbe őket. Mindenki, aki kicsit is utánanéz a témának, az láthatja a biztosítékokat.

Ezek után nem tesz fel buta kérdéseket, mert azokkal nem hogy érvelni nem tud, de még provokációnak is szánalmasak.

A lopás az ideológiától függetlenül is lopás. Tessék elfogadni ezt.

Kalmár 2010.11.28. 13:08:33

@sunázósün: Kommentedből nem látszik semmi.
Nem sikerült egy épkézláb mondatot leírnod a rendszer mellett.
De, tag vagyok.
Más tévedésed nem volt.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.28. 13:18:06

@aszekelyek: jólinformáltak egyike? Észnél van? Nem kell ahhez bennfentesnek lenni, hogy nyereséget hozzon a magánnyugdíjpénztári befektetés. Kicsit tájékozódni kell, olvasni egy-két gazdasági hírt, megnézni a portfólióm összetételét, felidézni az általános iskola nyolcadik osztályban tanult kamatos kamat számítását, és máris megvan ez a nagyon bonyolult mutatvány. Nem tudom azokat sajnálni, akik funkcionális analfabéták, nyolcadik osztályban tanított matematikai és szövegértési feladatokat képtelenek megoldani, vagy egyszerűen csak szarnak bele mindenbe, fejük a homokban, és közben csodálkoznak, hogy minden szar, hogy nincs pénz, hogy kurvaannyát a mindnekinek rohadt köcsög gazdagok. Ez nem hozzáállás. Kicsit tenni is kéne érte. Persze a meló az már büdös. Mielőtt elkezd spekulálni kedves székely: nem vagyok és voltam egyetlen egykosi és jelenlegi párt taga sem. Nem vagyok pajeszes sem, szép számmal vannak a felmenőim között az ön által bizonyára rajongott székelyek is. Nem vagyok (az ön által annyira megvetett) bróker, bankár, sem bodzás okoskodó. Becsületesen adózó (lúzer?), a szabályokat betartani akaró programozó vagyok. (Ne jöjjön azzal, hogy milliós fizetésből könnyű: volt olyan, mikor épp csak kijöttem a fizetésemből; én még ismerem a becsület, a tisztesség, a barátság és a kitartás szót- de ez más történet). És valahogy ezek ellenére megint ott találom magamat, ahol nem szeretném: megint én szopom meg. Adózok, gondolkozok, próbálok előre tervezni (igen, van /még?/ saját nyugdíj- meg lakás-előtakarékosságom is, a leadózott, nettó béremből, pedig néha nagyon nehéz kigazdálkodni; én nem az imádott politikusoktól várom a jövőm biztoítsát), és erre mindig, mindig beleszarnak a számba. És most még mosolyognom is kéne hozzá, hogy jaj de jó? Ha meg nem teszem, akkor én vagyok a mocskos hazaáruló, aki nem akar hozzájárulni az ország megmentéséhez? Mi a faszt csináltam eddig, adóztam, tisztességesen, kussolva. Most meg a jövőm egy részét dobják ki az ablakon. Persze, a nyereséget felvehetem, bár 16%-kal adózhatok utána. Ez ön szerint elegáns? Ez a szemétség felsőfoka. Gyakorlatilag csak az a választásom van, hogy visszalépek. De ha van nyereségem, abból még adózzak is. Mert én fiyeltem a befektetésekre, a portfólió összetételére, vettem a fáradtságot - azaz dolgoztam azért a pénzért. Örüljek neki? Persze én vagyok a balek megint, tudom. Csak már unom. József Attila jut eszembe (bár tudom ő is csak egy kommunista volt): „Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! / Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.”
Szóval, én lehet megfogadom ezeket a szavakat. Vagy húzok el az országból, ahol nem a tisztességes és becsületes, gondolkozó és tetteiért felelősséget vállaló embert nyúzzák és tapossák. Vagy ha igen, nem köcsögözik le, ha nem tapsol hozzá, hanem felemeli a szavát.

elfelejtette 2010.11.28. 13:18:42

Ha inditok az Economisten vagy az FT-n blogot, ram is hallgatni fognak a Tekintelyes Nemzetkozi Penzugyi Korok? :)
Szerintem meg a Koltsegvetesi Tanacs az, ami igazabol senkit nem erdekel.

Rob67 2010.11.28. 13:20:31

@Kalmár: Akkor el kell éruljak valamit. Én egy olyan helyen élek, ahol a magéntulajdonnak van hagyománya.
Nem ez nem Budapest, nem is Bikarest, vagy Kijev. Nem, még csak nem is Albánia.
Mert sajnos jogbiztonság szempontjéból a számodra oly kedves ország ma ezekkel egy sorban áll. Akarod vagy nem, ez a világ véleménye az orszégrül még ha a nagy magyar kuruc vezér oly ékes szólóan is kommunikálja ezt le.
Na most, az állam ahol tengetem a napjaimat, nem érinti a magántulajdont és ez helyes.
És bár nagyon édes a magyarázatod, de egy egykor talén elkövetett törvénytelenségnek - amihez hiába is véded a haverjaidnak is köze volt, hiszen nem én vettem fel a fizetésüket a parlamentben - nem lehet a megoldása egy új törvénytelenség?
Mire épül az ország? Az örökös törvénytelenségekre, a hazugségra? Futóhomokra?
Bravó, szerinted erre van felhatalmazés?
Ezt tanultátok a Bibliából a templomban? Vagy csak látszatból van ez a hit dolog?
Nem értelek, ha a régiek hazudtak akkor az újnak is lehet hazudni és lopni?
Ha ez így van, mitől is volt forradalom?

Én egyet tudok. Befizettem, mert be kellett fizetni és azon kevesek közé tratoztam aki egyet is értett vele, hogy a végén csóringerként ne az államtól várjam a megoldást egyedül.
Én ezt tanultam, magamnak kell megoldani nem mindig kibaszottul mástól várni a sült galambot barát.
Erre pedig most a haverjaiddal erre vetettetek szemet.
Elkövettem azt a hibát, hogy amikor elhagytam a homokozót akkor nem vittem magammal a megtakarításomat.
De nem gondoltam hogy nem lesz biztonságban tőletek...
Néztem a aparlamenti választáésokat a neten, nem szavztam hiszen nem élek ott, ez erkölcsös. Gondolom a leendő többi ötmillió választónak is...
De miközben figyeltem a véálasztásokat, nem láttam olyat ami azt mondta: elvesszük amitek van...
Mett az legalább igaz lett volna.
Miben is van a differencia a pirosokhoz képest?
Csak a színkódban...

sunázósün 2010.11.28. 13:21:41

@Kalmár: Akkor szimplán buta vagy, hogy fogalmad nincs, hogyan, milyen formában láttál volna pénzt a mnyp-től.
Látatlanban ezt feltételezni sem mertem azért írtam, hogy nem vagy tag.
Újabb ember, aki úgy írt alá valamit, hogy lövése nincs mi volt abban.

aszekelyek 2010.11.28. 13:24:16

@elfelejtette: Engem annyi érdekelne, hogy mire kellet az a 84o milliócska nekik. Azt egy picurkát sokallom. Hatáskör nélkül. Teljesen pro bono is elmondhattál volna a véleményüket az atv-ben.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.28. 13:24:23

@Kalmár: ezt a rögeszmésen hajtogatott "komcsik magáncégei" elméletet lenne szíves valami konkrétummal is alátámasztani? Melyik mnyp a komcsiké? Konkrétan kié? Mondjk az otp-t leszámítva, arról kb el is hiszem, hogy komcsi. Hm?

ojcabojca 2010.11.28. 13:26:57

"Orbánt megint Hugo Chávez-hez hasonlítják"

Orbán a szó klasszikus értelmében kommunista. Kormánya nem más, mint forradalmi tanácskormány.

a.) Lépten-nyomon a többségre hivatkozik. "Többségi" = "bolsevik"

b.) A vélt állami jót a valós állampolgári jó fölé helyezi. Ezért igazítja vissza a nyugdíjrendszert a kádári szocializmus keretei közé a legalább részben, polgári erényeket jelentő, öngondoskodó megoldás helyett.

c.) Előszeretettel riogat a nemzetközi "imperialista" karvalytőkével. Tisztára, mint 89 előtt.

d.) Csökkenti a nem ellenőrzése alatt lévő intézmények erejét, a plurális pártviszonyokat, Egy kézbe fogja a törvényhozó és végrehajtó hatalmat.

e.) Az élet teljességében megköveteli a feltétel nélküli hitet saját intézkedései (nem írhatom, hogy elvei)iránt, még az amúgy politikamentes szférában is (oktatás, kultúra- sőt magánélet. Az ellentmondás, vagy választás lehetőségét sem hagyja meg polgárainál.

Orbán Viktor kommunista. A rendszere, a kádár kor folytatása. Ideológiája álszent, gazdaságpolitikája idejétmúlt. Várható a cenzúra, koncepciós perek, káderlista, politikai előnyök gazdasági előnnyé alakítása...

aszekelyek 2010.11.28. 13:30:18

@sunázósün: Ezzel a jól idomítottak, még csak nyyyolc évvel a rendszerváltás után! úgy voltak, hogy 1. megbíztak a vezetőikben, hogy nem akarnak rosszat nekik... khm...., másrészt ahhoz voltak szoktatva, ne nagyon követeljék a jogaikat hanem majd elintézi helyettük a nagy és jóságos párt, az ő nyugdíjbiztonságukat. Lövésük nem volt arról, hogy működik egy nyugdíjrendszer és ha elolvassák, akkor is ugyanott tartanak. Mert nem is értik, hisz nincs meg az alapismeret hozzá, valamint nem is vétózhatja meg. Csak aláírási joga volt . Illetve az kötelező volt. Mint kádár idején szavazni az egyetlen választási lehetőségre.

elfelejtette 2010.11.28. 13:31:36

@aszekelyek: Mar mint ugy ertettem, hogy akiknel a penz van, azokat szerintem pont nem erdekli a Gyurcsany fele KT sorsa.

aszekelyek 2010.11.28. 13:34:08

@sunázósün: Ezen kívül pedig a választás napjáig, két évvel a fizetési kötelezettségük előttig nem is voltak kidolgozva a részletek. Egy ígérvény volt, oszt jónapot. A naopilapok nem hozták le mondjuk hetente a mnyp , 19 helyzetét éppen. Az információhoz éppen nem volt nagyon egyszerű és kézenfekvő hozzájutni és hatni is a befektetésekre. HA ez így lett volna, vélhetően nem buktak volna akkora pénzt 2oo8-ban. Ha mondjuk beleszólást biztosítottak volna és hozzájárulás megtagadását minden pénztártagnak. Sokkal óvatosabbak lettek volna nagyon sokan.

ojcabojca 2010.11.28. 13:38:06

Hogyan lettem milliomos

A magánnyugdíjam államosítását sokan még mindig védik. Egyesek a fenti lenini-orbáni elvek alapján, egyesek a társadalmi szolidaritás alapján. Az ő számukra elmondanám, hogyan lettem (magánnyugdíj)milliomos.

A polgári elvekbe vetett bizalmam alapján elsők között csatlakoztam egy jó nevű, külföldi bank kmny pénztárához.

Mindig ellenőrizhető bérem volt. Másodállású vállalkozóként bevallott jövedelmemből is utaltam a saját kötelező számlámra - hiszen a sajátom, gyermekeim örökölhetik, nem csapom be őket!

Most mindezt elveszik a mindenkori magyar államba vetett hitemmel együtt. Itt csak gyurcsányok és orbánok fogják váltani egymást.

Az igazságosságról meg csak annyit, hogy nem a magánszámlákon felgyűlt pénzek veszélyeztetik az állam működését, hanem azok a pénzek, amelyeket NEM UTALTAK ODA.

Ha te olyan kommentező vagy, aki a kötelező helyett trükkösen kimentett pénzedet egy biztonságos magánszámlára raktad, akkor kérlek ne szólj!

Gondolj a többi szegény milliomosra

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.28. 13:38:36

@Kalmár: ez mind? És gondolom muszáj volt mindnekinek oda belépni. Akkor én, meg a családom meg a környezetemben páran biztos valami adminisztratív tévedés áldozatai voltunk, hogy máshová is léphettünk.

Kalmár 2010.11.28. 13:39:43

@sunázósün: Na de te, okostojás tudod jól, csak most pont nem érsz rá megosztani velünk ostobákkal.
Azhon kívül, hogy 25%-a lesz a nyugdíjnak
senki nem tudhat semmi biztosat, hiszen pont a 30-40 év távolság teszi teljesen bizonytalanná.
Persze várom a felvilágosításodat.
Egy apró megjegyzés:
Már megint nem írtál egyetlen konkrét dolgot sem, ott elfogyott a lendület, hogy a másik milyen hülye....

aszekelyek 2010.11.28. 13:43:37

@ojcabojca: Akkor az Economist is kommunista. Előszerezettel riogat a befektetői bizalom megrendülésével. Meg a többi is, aki ezt a nótát fújja. Elég sok akkor itt a kommunista:DDDD A finánctőke szövetsége pedig a kommunistákkal a fasizmus. Orbán ellentettje. Erre kérnék varrni egy gombot.

Rive 2010.11.28. 13:44:06

M. és O. úr a majdani állami nyugdíjak értékét az erőltetett gyerekszám-növeléssel szándékozik biztosítani.

M. és O. úr anatómiai ismereteit frissítendő szólok, hogy s#ggbeb@szásból nem szok' több gyerek születni, sőt.

Amúgy nem tudja valaki, hogy szlovák cégnél alkalmazásban álló, magyarországi kiküldetésben dolgozó munkavállaló hova adózik?

sunázósün 2010.11.28. 13:44:31

@Kalmár: Már leírtam korábban, a törvény pontosan szabályozza azokat az álkérdéseket amelyeket felsoroltál.
Azt is leírtam, hogy olvasd el.
Felesleges bemásolnom, megtalálható számtalan helyen.
A 30-40 év távolságról meg annyit, hogy már kb. 3 év múlva viszonylag sok ember elérte volna a korhatárt a tagok közül.

aszekelyek 2010.11.28. 13:46:00

@Kalmár: Éppen azért nem állítható semmiképpen, hogy ez hosszútávon rossz döntés, mert senki nem tudhatja, mi minden fog történni a világgazdaságban ennyi idő alatt. Annyit lehet tudni, hogy a reálisan belátható időben nem fog csődbe menni a nyugdíjpénztár állami pillére.

Rive 2010.11.28. 13:48:31

@aszekelyek: "Annyit lehet tudni, hogy a reálisan belátható időben nem fog csődbe menni a nyugdíjpénztár állami pillére. "
A jelen helyzet annak egyenes beismerése, hogy az állami pillér konkrétan csődben _VAN_.

aszekelyek 2010.11.28. 13:49:30

@elfelejtette: A legkevésbé sem. Ez igaz. Csak itthon fújják ezt fel és teszik mögé egy PR cikkét az Economist- nak.Az ugyanis fizetett. Ha valaki nem tudná:)

ojcabojca 2010.11.28. 13:50:51

Bocs, de nem értem, amit mondasz. De szívesen vitázom veled. Én éltem a kommunizmusban, bár nem voltam KISz titkár (tag sem), mint orbán. És most újra azt érzem, hogy "kísértet járja be Európát..." Az Economistot egyébként nem olvasom, de ha a befektetői bizalom megrendülésével riogat akkor biztosan nem kommunista.

aszekelyek 2010.11.28. 13:54:42

@ojcabojca: Ez hazugság. Nem veszik el a megtakarításodat. Az a gyerekeidé marad. Aa nyugdíjjogosultságod további részét nem kapod meg. Pont. Nem húzhatod ki magad a jelen nyugdí finanszírozása alól úgy, hogy te további követeléssel lépnél fel. Mindössze ennyi történt veled. Cifrázhatjátok, ahogy akarjátok. Akinek az éri meg az nyilatkozik és a milliós felhalmozását, szépen megtarthatja. A szegények pedig majd nem lesznek kénytelenek magukat megölni, vagy szegény gyerekükkel eltartatni.

aszekelyek 2010.11.28. 13:59:24

@Rive: Érdekes, hogy vannak, akik ezt a tényt, a 9oo milliárdos hiányt tagadják. Ezt így nem lehet folytatni, azt is tagadják . Arénázás közben hamis ígérettel vezetik meg a szavazóikat sokadszorra. Még azt is szem előtt kell ezzel együtt tartani, hogy a hiánycélt is ők vállalták de az Orbán kormánynak kell betartania. Ami súrolja a lehetetlent. Ez az intézkedés pedig ezt szolgálja. A be nem tartás sokkal többe kerülne össztársadalmi költségben. Rondán büntetik. EU.Mégis vannak olyan egoisták, akik minderre köpnek. Fizesse a többi.... értsd költségvetés bvagy újabb hitel.

ojcabojca 2010.11.28. 14:01:28

@aszekelyek: Bárcsak igazad lenne. A tény viszont mindkét állításodnak ellentmond. El veszik a megtakarításomat, nem lesz örökölhető a jelenlegi formájában: azonnal és egy összegben, adómentesen, az örökösödési szabályok szerint. selmeci szerint a jogosultság örökölhető a házastárs számára. Ez azt jelenti, hogy ha ma adom be a kulcsot, akkor a megtakarításomból el tudnak temetni, még egy torra is jut, ha februárban, akkor meg majd az asszony 2031-ben kap havonta egy csokor virágra valót a jogosultságom alapján.-

Ugye nem gondolod, hogy most örülnöm kellene és szabad választás esetén ezt választanám?

Rive 2010.11.28. 14:07:36

@aszekelyek: süketelés. A mnyp már közép- és hosszú távon is sokkal többet hoz össztársadalmi és egyéni szinten is, mint bármi állami, különösen, ha a befizetésekhez arányosan vizsgálja valaki. Igen, az átmeneti időszakot be kell nyelni, nomeg vigyázni kell, hogy a költségek - pl indokolatlan nyugdijemelések kapcsán - ne szálljanak el, de _ez_ a felelősségteljes gazdálkodás dolga.

ojcabojca 2010.11.28. 14:11:01

@aszekelyek: Még egyszer leírom: a 900 milliárdot nem a munkabérből levont és átutalt nyugdíj takarékossági számlákon kell keresni. Nem az az egoista, aki rendesen fizetett - ez tesziami még hazugabbá a kormány parancskihirdetését - A hiány az eltitkolt és be nem fizetett pénzekben van, az egoista pedig az, aki minimálbéren élve szabadon szórhatja a pénzét, akár önkéntes nyugdíjra is futja neki. Tudod, neki nem járna állami nyugdíj, ehelyett az én járulékomból fog kapni.

aszekelyek 2010.11.28. 14:17:53

@sunázósün: A negatív nulla hozammal együtt. A legtöbbje. Állatira nagy pénzük lett volna. Nekik például felhozzák, a veszteségeiket olyanra, mintha legalább az államiban lett volna a pénzük, az egyéni számlájukon. Ők vannak többen. Csak ők meg is vannak vezetve és nem olyan hangosak, mint akiknek van médiájuk-hatalmuk óbégatni.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.28. 14:18:39

@aszekelyek: kérdem tisztelettel, ha ekkora a szar, akkor hol vannak azok a bizonyos strukturális reformok? Miért szórjuk a pénzt számolatlanul és feleslegesen a köztisztviselőknek, a máv-ba, a bkv-ba? Ott futja a sok felesleges léhűtőt fizetni bújtatott munkanélküliként? Akkor miért emelünk fizetést a közszférában, miért emelünk nyugdíjat? És miért lett eltörölve a luxusadó? És miért nem vezetjük be az SZJA-ból leírható vagyonadót? Ez utóbbi az eltitkolt és fekete jövedelmeket is elég komolyan behozná a legláis területre. Ja, hogy azt az emberekkel fizettetik meg, értem. (meg lehet még a rdága politikus urak is érintettek lennének véletlenül, ugye-ugye?)

aszekelyek 2010.11.28. 14:19:12

@ojcabojca: Hol k kell keresni tessék mondani? erre kíváncsi vagyok. Eddig nem ott keresték, az biztos.

aszekelyek 2010.11.28. 14:22:37

@Rive: Nagyon felelősségteljesek voltak akik szerint ez a jó és legjobb rendszer. Ki fizetett itt fedezet nélküli 13. havi nyugdíjat hitelből? Választási nyerésért, nem össztársadalmi érdekből. Na, az is ütött még egy likat a kasszán. Ami mára egy nagy lik. Majd pont ők fogják tudni , mi a legklasszabb. Akkor miért is van ekkora hiány?

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.28. 14:24:54

@aszekelyek: ismételm: aki szarik bele a jövőjébe és nem foglalkozott azzal, mi is lesz a pénzével meg a nyugdíjszámlán lévő megtakarításával, azt miért kellene sajnálni meg megsegíteni, hogy nehogy rosszabb legyen neki, mint annak a (gonosz gecinek) aki odafigyelt és energiát és idót áldozott a befektetse menedzselésére (heti kb 1 órát)? Meg kéne már szokni, hogy a saját tetteinkárt magunknak kell felelősséget vállalni. Nőjünk már fel, bassza meg, ez nem az a világ, hogy eltört a kisautó, nyiválkolunk és apuci majd vesz másikat. Ez pont olyan felháborító, mint az árvíznél (2001, Beregi árvíz): akinek volt biztosítása, az a régi kis házát toldozgatta-foldozgatta, helyreállította a biztosító által fizetett pénzből. Aki baszott biztosítást fizetni, annak meg épített az állam újat. Ez lenne a kibaszott igazságos? Ez az egyenlősdi sehova nem vezet.

ojcabojca 2010.11.28. 14:25:20

@aszekelyek: A nyugdíjbefizetések a bruttó kereset 8+1,5 százalékából és a dolgozó után befizetett 24%-os járulékból álltak össze. Ha valaki el tudta érni, hogy önmaga, vagy alkalmazottja papíron minimálbéren legyen elszámolva, akkor "megtakarította" ezeket a fizetni valókat.

Ő most jutalmat (biztos állami nyugdíjat) kap, míg a befizetőt önző gazembernek tartják és elveszik a pénzét.

Rive 2010.11.28. 14:26:21

@aszekelyek: És akkor erre a megoldás szerinted az, hogy még nagyobb lyukat vágunk és beleöntjük mindazt, ami a jövőben javíthatna a problémán - ezzel további elképesztő méretű lyukakat árazva be a rendszerbe?

aszekelyek 2010.11.28. 14:28:53

@xcrow: Azzal még várjál, a luxusadóval. Lesz az, csak nem olyan, amilyet a szocik kieszeltek. A fogyasztás le van ülve, generálni kell. Ha érted, miről van szó. A jó szakembereket meg kell fizetni. A tölteléket eddig már elrendezték, meg a kártékonyakat. Jövőre jön még egy apasztása a linkeknek. Huhogtak erről is. Egy része nyugdíjba megy és azt nem töltik fel, egy része pedig az egyszerűsített adminisztráció során feleslegessé válik. Csak figyelj. ez már közzé van téve.

Kitzinger · http://www.kitzinger.hu 2010.11.28. 14:33:38

nem szívesen tájékozódom olyanoktól, akik az alpvető intézményneveket is félrefordítják.

ojcabojca 2010.11.28. 14:34:08

@aszekelyek: Látod komám. Ahogyan az emberekről beszélsz, ez a kommunizmus. Jöhetne a váltás kommentezni helyetted a pártközpontból, mert ez elkeserítő. Töltelék...

aszekelyek 2010.11.28. 14:34:49

@Rive: A jövőben javíthatna, ha úgy állnának a csillagok. Vagy nem tapsolnák el és nem mínuszos lenne, mialatt az állam önti bele a az állampapír kamatait. Neeee, jó? Nincs garancia arra, hogy meglenne az még mondjuk négy , öt év múlva. Ahogy tavaly el akarták tüntetni a szocik, ha visszajönnek nyilván azt is eltüntetni. Az az ő elképzelésük. Tavaly is az volt. Szocikat ahhoz a vagyonhoz közel engedni bűn még egyszer. Ismeretesek a szándékaik.

aszekelyek 2010.11.28. 14:38:45

@ojcabojca: Funkcionálisan , ahogy bánnak az emberekkel, az minősíti őket töltelékké. A hivatalnokság legrosszabb attitűdje. Ahogy kilincseltetik, rabolják az idejét, ahogy futkostatják szolgáltatás és valódi ügyintézés helyett. No erről beszélek. Nem csupa feltétlenül szükséges adminisztráció zajlik itt, ezt az EU is közli. Francos nagy bürokrácia van nálunk. Kidobott pénz az is.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.28. 14:42:50

@aszekelyek: milyen luxusadó lesz? Kíváncsivá tett, várom! (bár én továbbra is a vagyonadót preferálnám, és nem értem miért nem kerül ez szóba véletlenül sem)
Az meg szerinte nem megolds, hogy a léhűtők elmennek nyugdíjba. Azzal az a gond, hogy azzal nem vagyunk bentebb, ugyanúgy kiadást jelentenek az államnak.
Ez a fogyasztás le van ülve, erről is mesélhetne. Miért jó az nekünk (ÁFA-bevételen túl), ha egyre több korai plazmatévét meg szlovák tejet veszünk? Attól jó lesz nekünk? Komolyan kérdezem, mert erről keveset tudok. A belső fogysztás felpörgetésével eddigi ismereteim szerint a komoly saját termeléssel bíró gazdaságoknak leht igazán jót tenni. Mi meg azért elég keményen importból élünk. De nem vagyok közgazdász, mint említettem, szívesen tanulok, ha van kitől és van mit.

aszekelyek 2010.11.28. 14:43:51

@ojcabojca: A kommunisták csőcseléket mondanak , eltévesztetted. A tiltakozó állampolgárokra. 56-os népfelkelés résztvevőire pedig, hogy fasiszta csőcselék.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.28. 14:46:03

@aszekelyek: amellett, hogy egyetértek maximálisan, megkérdezném, hogy az vajon a bürokrácia csökkentése felé mutató lépés-e, hogy ha maradni szándékoznék a MNYP-ben, akkor személyesen kell mennem kilincselni a nyugdíjigazgatóságra? Az addig meg nem termelt gdp meg gondolom belefér.

ojcabojca 2010.11.28. 14:46:16

@aszekelyek: Eddig még csak növekedett az apparátus. Ráadásul az adóváltoztatások is nekik kedveztek. Ez sem kis pénz.

ojcabojca 2010.11.28. 14:49:37

@aszekelyek: Bocsi én nem ismerem annyira a kommunistákat. Az új bolsevik hatalom pedig még csak most kezdődött - nem vagyok ideológiailag eléggé képzett töltelék, vagy csürhe.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.28. 14:50:13

@ojcabojca: na erről beszélek én is. Aki bescsületes és "sokat" keres, bejelntve, legálisan, azt még szopatjuk egy kicsit. Ez miért jó? Persze tudom, mert csak a mi baszogatásunkra vannak adminisztratív eszközök. De gondolom ezzel is csak arra ösztönzik az embert, hogy csinálja csak tisztességesen, bejelentve. Én komolyan elgondokoztam, hogy elég volt, maradok a mnyp-ben, csinálok céget (mondjuk szlovákot), aztán minimálbér után fizetek én is mindent, a többiből meg majd én gondoskodok a jövőmről. Vagy megyek minimélbér+zsebbe melózni, IT szakmában az úgyis eléggé elterjedt. Csak a rohadt lelkiismeret, az. Ennél tisztább, ha húzok külföldre, úgy mindenestől.

aszekelyek 2010.11.28. 14:50:33

@xcrow: Fogyasztani ki tud? akinél a pénz van. Amikor már megszerezte a vagyont, akkor lehet tőle vagyonadót kérni. A sorrendet nem praktikus felcserélni. Az áfabevétel elengedhetetlen. A nyugdíjuk sokkal kevesebb, mint az aktív bérük a , tehát nem negatív a mérleg hosszútávon sem. BAn nekünk saját termelésünk csak ki volt szorítva a piacról, mert az importnak kellett a hely. Hallom, hogy hazai áruházláncot nyitnak a minap. Hazai termelésű termékeknek. Lassan kialakul a szabad verseny is nálunk. Nem egy súlyosan egyoldalú dominancia, amí eddig volt preferált kormányok részéről. Megjegyzem, volt nekünk iparunk csak annak a használható része lett felvásárolva, hogy ne legyen útban a piacunkon. Attól lett nálunk hirtelen másfél millió munkanélküli, akiknek egy része el van dugva rokkant nyugdíjba. Ez az importból élés se nem igaz, se nem magától alakult így.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.11.28. 14:51:00

@Kitzinger: Hm, bánt is a dolog eléggé, bevallom őszintén. De szerencsére ott volt az eredeti link is, hogy azok, akik (félre)fordítás helyett az eredetit szeretik, azt elolvashassák.

aszekelyek 2010.11.28. 14:52:16

Kicsit hozzátettek, na és? mondta a gyula...

aszekelyek 2010.11.28. 14:53:54

@ojcabojca: Ön az bolsevikokat ismeri legalább? Hogy kinevezi a maiakat új bolsevikoknak...

aszekelyek 2010.11.28. 14:56:26

@xcrow: Ön is tudja, hogy pitiáner dolog ez. Egyszer kell nyilarkoznia. Az még nem a küldözgetés, meg illeték, meg jöjjön vissza háromszor és akkor ne is ide, hanem oda és ne most mert beteg a kolléga és senki nem foglalkozik magával addig....De hozza el az összes papírt, és ha valami még kell nekünk az majd megint.... és megint...

Rive 2010.11.28. 14:56:42

@aszekelyek: a következményeket tessenek vállalni. Egyik következmény, hogy azok a csillagok ezen az úton sose fognak már fényesen ragyogni.

Ha pedig már rossz és rosszabb között kell választani, akkor részemről inkább Kádár, mint Rákosi.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.28. 14:58:01

@aszekelyek: ezt men mondja komolyan. Eddigi nem fogyasztottunk? Én mintha másképp látnám... Ha jár Pesten, induljon el egy sétára, mondjuk a Kolossy térről, felfelé, Szépvölgyi út, Pusztaszeri út, stb. Csak úgy látni fogja az eddig el nem fogyasztott 10+ milliós autókat meg 50+ milliós házakat. Nem akarok általánosítani, de szerintem biztos lehetne köztük találni olyat, ami nem legláis jövedelemből keletkezett. Ne mondja, hogy nincs most per pillanat Magyarországon igen jelentős mennyiségű magánvagyon, ami után soha egyetlen fillért nem adóztak. Szerintem meglepődne.
Hazai áruházláncnak szívből örülök, én is magyar terméket vásárolok, amikor csak tehetem (ha minőségben nem rosszabb, és nem jóval drágább). Viszont aggódom is, volt szerencsém a magyar mezőgazdaságot (és legfőképp annak minőségét) testközelből megtapasztalni. És nem vagyok bizakodó.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.28. 14:59:29

@aszekelyek: igaza lehet. De erről beszélgessünk a tapasztalatok után. Nem vagyok bizakodó, volt már szerencsém a nevezett intézményhez, kívülről is, belülről is :-)

aszekelyek 2010.11.28. 15:00:14

@xcrowAz mindenképpen arrafelé mutat, hogy mindenkinek nem kell nyilatkoznia. :) Vélhetően kevesebben lesznek, akik mennek majd nyilatkozni:)

aszekelyek 2010.11.28. 15:00:54

@Rive: de semmiképp nem Orbán, ugye? :D Lehet, nyugodtan. Ön azt választ, amit , akit akar. Időgépe van?

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.28. 15:02:21

@aszekelyek: Ön cinikus, van humora és ezt szeretem :-) De míg egy ország vezetőjénél az utóbbi előny, az előbbiért annyira nem rajongok :-(

Rive 2010.11.28. 15:04:00

@aszekelyek: eeeegen, láthatólag a hasonlatokhoz is pontosan annyira értesz komám, mint a gondolkodáshoz meg a gazdasághoz.

Van nekünk az országban eldugva egy Biszkunk, az büszke annyira az idejétmúlt sz@rságaira, mint most a fideszes komment-droidok a központi mantrára.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.11.28. 15:05:41

A fideszes hazugságokkal szemben:
A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó 18 magánnyugdíjpénztár összesített vagyonának piaci értéke 7,2 százalékos növekedéssel, 2841,2 milliárd forintról 3047,1 milliárd forintra emelkedett 2010 második negyedévéről a harmadik negyedévre.
A gyorsjelentés szerint tehát a pénztárak az inflációt jelentősen meghaladó mértékben növelték hozamaikat. A 2008. évi gazdasági válság okozta veszteségeket követően a magán-nyugdíjpénztári portfólió piaci értékében a pénz- és tőkepiaci tendenciákkal összhangban gyors korrekció zajlott le.
Ennek eredményeként 2008. december 31-től 2010. szeptember 30-ig a portfólió piaci értéke 63 százalékkal nőtt, amit nagyrészt a kiemelkedő befektetési teljesítményekre lehet visszavezetni.

Pofátlan szarjankók, már rosszabbak mint a szocik!

Fideszman 2010.11.28. 15:06:43

rohadt kommunista fidesz orbán a kétszer bukott diktátor mégse tudja senki elmozdítani 20 éve!!!! EZ AZ IGAZI DIKTÁTOROK ISMÉRVE. Ő csak akkor tűnik el a párt éléről ha 86 éves lesz. ÉLJEN KÁDÁR VIKTOR.

ojcabojca 2010.11.28. 15:08:10

Aki a többségre (po ruszki bolsevik)hivatkozik, a jogbiztonság helyett az számomra bolsevik. Aki államosít és ezt ideológiailag próbálja igazolni, az is bolsevik.

aszekelyek 2010.11.28. 15:14:47

@Rive: Azok nem de van még sok csillag az égen... és ez változik is... tudja, asztrológia.... sok ezer éves tudomány.

aszekelyek 2010.11.28. 15:18:57

@ojcabojca: Akkor a 89-es alkotmány szerkesztöi önnek bolsevikok? a többségi elvet ők használták . Akkor ki nem bolsevik? akik a pénzarisztokrata kisebbséget preferálja? Önnek ki az ideális. Ez érdekelne. Mensevik párti?

aszekelyek 2010.11.28. 15:25:16

@xcrow: Nálam is következmény a cinizmus, minthogy az így terem.lehet, nála is az. Valószínűsítem. Az ön stílusával vagyok egyedül elégedett.

ojcabojca 2010.11.28. 15:27:19

@aszekelyek: A 89-es alkotmány szerkesztői a konszenzusos hatalomgyakorlás technikáit foglalták törvénybe és nem a többségi elvet, tehát ők nem bolsevikok voltak. Közel volt még a kádár rendszer, amiből elegük volt.

Számomra az az ideális, aki a többség felhatalmazásával élve is tiszteletben tartja az alapvető jogokat. Nem korlátozza a demokrácia működését, nem államosít, nem folytat ideológiai harcot, szellemi polgárháborút.

aszekelyek 2010.11.28. 15:29:07

@ojcabojca: Igen olvastam, sírnak a réfiek, hogy nem eresztették szélnek őket, hanem előbb a kis körmükre néznek még a munkaviszonyon belül.A munka dereka elvégzése után lesz az optimális méret beállítva. Ez így logikus. Az nem az, hogy mindenkit kihajigálunk és nem tudjuk, ki miért felel és mit lehet rajta számon kérni. Ez rövid ideig lesz így szerintem.

aszekelyek 2010.11.28. 15:33:16

@ojcabojca: Melyik kormány nem tette ezt meg? korlátozták a gyülekezési jogot, ideológiai harcot folytattak ls szellemi polgárháborút. Egyedül nehéz háborúzni. Inverz államosítás, a szemérmetlen lopás, amit spontán privatizációnak becéztek, az konszenzusos volt? Ezen nagyon jót nevettem... majd még mondjon ilyeneket. Most megyek családi életet élni. Unokázni. Majd jövök este.

ojcabojca 2010.11.28. 15:34:44

@aszekelyek: Sok fidesz csemete van ám még, akinek 25 évesen jár a főosztályvezetői beosztás. És egyre többen lesznek. Az a fő, hogy a "stílusukkal legyen elégedett" cc valaki

ojcabojca 2010.11.28. 15:37:12

@aszekelyek: Igaza van sok kormány megtette ugyanezt és ez egy demokratát igazol is. A "konszenzusos" demokráciagyakorlás nem ezt jelenti. Egyébként boldog családi életet (őszintén). Várjuk a váltást

offshoreceg 2010.11.28. 15:41:57

Ami biztos, hogy külföldi bankszámlanyitással kapcsolatos oldalak az elmúlt héten 15x látogatószám növekedésről nyilatkoztak. Talán végre elkezdi foglalkoztatni az embereket, hogy mit is kéne csinálniuk, pénzükkel és hogyan, ja meg hogy a susnya helye ott van, ahol vigyáznak rá és fialtatják. Minden más csak porhintés.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.11.28. 15:49:10

ÉS SENKI AKINEK SOK PÉNZE VAN A MAGÁNNYUGDÍJPÉZTÁRBAN!!!
mert akinek sok van a számláján annak magas a bruttója vagyis a 16% os SZJA val jól jár!!!
Az unokatesóm havi 1 milliót keres a manyupba 85 ezret utalnak neki VISZONT 160ezerrel több a nettója akkor most hány év alatt jön vissza a pénze???
elárulom 3 év alatt visszajön az eddigi megtakarítása.(12 éve még nem keresett 1milliót)
miért nem sírtok a 16 % os szja miatt???
pont azokat érinti a manyuptagság akinek van jó bruttó jövedelme.
és ki garantálja hogy a manyupok mindig nyereségesek lesznek????
ki garantálja hogy nem lesz koreai háború ami a kinai tőzsdét is mélybe rántja??

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.11.28. 15:51:14

@Állítsuk meg a fideszes ámokfutást, Orbán takarodj: és sosem lesz válság többé??
vagy hiperinfláció ,vagy háború??
mindig ilyen hozamok lesznek ez enm egy lufi ami kipukkan ???

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.11.28. 15:52:42

a 2008 as válság idején elég sokan rohNTak vissza az állami nyugdíjhoz ,persze realizáva a veszteséget is.

ojcabojca 2010.11.28. 15:57:09

@Gyurma73: Köszöntünk a blogon. Íme "aszekelyek" váltása megérkezett. Valódi kommentelőket alkalmaznak a pártközpontban, vagy bot vagy?

ojcabojca 2010.11.28. 15:57:39

Bocs látom már avatar :)

iPadklub 2010.11.28. 16:09:05

@Gyurma73:

Fideszes komcsi. Csak ez válasz a szemét hazugságaidra.

www.szopjonleamagyarkormany.com/

Ez a hazugság! Ott van a fotón. A Fidesz megvédi a pénztárakat. Ha olyan rosszak, miért akarta megvédeni a választások előtt? Na ugye. Akkor magad is látod, hogy átbasztak. Még Őszödi beszéd sem kell, már lelepleződtek.

Google 2010.11.28. 16:56:10

Azért, hogy mi nagyon sokan már 2008-tól havonta jóval többet fizetünk a hiteleinkért, senki nem sír?
Ezrekkel, tízezrekkel húznak ki többet a zsebünkből az igen tisztelt magán-, kereskedelmi bankok, bár a szerződéskötéskor azt mondták, ez a lehető legjobb konstrukció. Oszt' nem lett az...
Sokan elveszítik lakásukat, kilakoltatják őket, és akkor most egyesek azért verik a tam-tamot, hogy mi lesz az ő pénzükkel, amit ki tudja, mikor, hogyan és mennyit kaphattak volna meg belőle. Azt sem hajlandók észrevenni, hogy a manyupok éppen mostanság jelentik be a nyereségeiket, amikor már fél éve más, a kisebbség szerint rossz kormánya van az országnak.
Ami még érdekes, az önkéntes pénztárakból lépnek ki inkább emberek, mert azoknak az állam nem nyúl a hóna alá.
Köpködik az államot, azt nézik, hova vigyék a pénzüket, de azt elvárnák, mindannyian öngondoskodjunk nekik.

ojcabojca 2010.11.28. 17:00:40

Hát úgy látom gyurma nem vált be. Küldtek egy ércesebb hangot a központból üdvözlünk google

ojcabojca 2010.11.28. 17:06:40

@Google: No akkor: a hitelt saját önszántadból vetted fel. Választhattál ezerféle konstrukció közül. Együtt érzek veled, hogy nem a legkedvezőbbet választottad, de a mnyp az más.

Ezt pontosan az öngondoskodás erősítéséért vezették be, hogy a háború utáni első szerencsés generáció ne teljesen legyen ráutalva az államra,miközben járulékaival a közösségért is felelősséget érez.

Kezdte melengetni a szívemet - főleg, ha a gyermekeimre gondoltam - az örökölhető befizetett pénz

agyamputáltak 2010.11.28. 17:16:12

aszekelyek 2010.11.28. 15:33:16

tehát kommunista-e vagy?

agyamputáltak 2010.11.28. 17:19:39

Google 2010.11.28. 16:56:10

ki mondta hogy kilépnek? hiteles link?
miért lépnek ki? hányan a mennyiből?
megint a süketelés megy a semmibe leülhetsz egyes.

mostanság? már 2009-ben is bőséges nyereséget könyveltek el. LOL hol volt még OV? ismét leülhetsz egyes.

4 év múlva már indultak volna a kifizetések, ahol az akkori nyugdíjasok már csak 75%-ot kaptak volna enyhítve a költségvetést, és felmenő rendszerben errefelé kellene (kellett volna) haladni. a többit már tudod. :-)

Don_Pipita 2010.11.28. 17:26:37

Ha a magánnyugdíjpénztárak megszűnnének, s a jelenleg oda folyó járulék ismét a TB bevételeit gyarapítaná, a költségvetési hány 1,4 %-kal csökkenne, hiszen a TB-nek a magánnyugdíjpénztárak miatt nem keletkezne hiánya, azt a költségvetésnek nem kellene kipótolnia. Ha a pénztárak felhalmozott vagyona visszaszállna az államra, az államadóság mintegy 8 %-kal csökkenne, s megszűnne az állam kamatfizetési kötelezettsége az államadósság ezen része után.[6] Ez a költségvetési hiányt további 0,6%-kal javítaná.

ojcabojca 2010.11.28. 17:29:21

@Don_Pipita: Ha meg én használnám a kocsidat, előbb érnék munkába. És ha a benzinpénzt is tőled lopnám, maradna pénzem. Mire is költeném? talán nyugdíj előtakarékosságra.

Don_Pipita 2010.11.28. 17:36:53

@agyamputáltak: "4 év múlva már indultak volna a kifizetések, ahol az akkori nyugdíjasok már csak 75%-ot kaptak volna enyhítve a költségvetést, és felmenő rendszerben errefelé kellene (kellett volna) haladni. a többit már tudod."

Emlékeztetnélek, hogy akik négy év múlva lesznek nyugdíjasok, ha még bajnai alatt nem léptek volna vissza, közel sem fizetttek be akkora pénzeket, hogy a nyugdíjuk 25 százalékát a mnyp. állták volna. Továbbá emlékeztetnélek, hogy a mnyp jövőbeli nyudíjunk 30% állják, de ezt is csak akkor, ha egész életünkben fizettjük a járulékot, tehát körübelül 25-30 év múlva esedékes. "Pesrze addig még kitörhet egy háború és tönkre is mehetnek ezek a pénztárak..."
megint a süketelés megy a semmibe leülhetsz egyes.

ojcabojca 2010.11.28. 17:52:17

@Don_Pipita: Akkor összefoglalom: szerinted jobb, ha az állam fizeti a mindenkori nyugdíjak 100%-át, méghozzá függetlenül attól, hogy ki mekkora járulékot tett hozzá a közöshöz, leginkább az utolsó pár hónapját és a jogosultságát figyelve.

Ez szerinted megéri még az arcátlan, cinikus államosítás árán is.

Akkor nem értetted meg a polgári szó jelentését. Akkor viszont a gazdáiddal együtt egy rég letűnt korszak - a kommunizmus (hadikommunizmus) - híve vagy.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.11.28. 18:02:52

magánnyugdíjpénztárban is elillant a befizetésem az elmúlt években. Az nem lopás? Ezekkel az új intézkedésekkel, megint azok járnak jól, akik minimálbéren EVÁ-znak és a havi nyugdíjjárulékuk egy sajtos kifli árával egyenlő! Mikor hoznak már olyan intézkedéseket, hogy ne a lakosság 1/3-a tartsa el a minimálbérrel bejelentett lakosság 2/3-át?

Rive 2010.11.28. 18:11:25

@Myta: "magánnyugdíjpénztárban is elillant a befizetésem az elmúlt években. "

Az - emezzel ellentétben - visszajött:

"A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó 18 magánnyugdíjpénztár összesített vagyonának piaci értéke 7,2 százalékos növekedéssel, 2841,2 milliárd forintról 3047,1 milliárd forintra emelkedett 2010 második negyedévéről a harmadik negyedévre.
A gyorsjelentés szerint tehát a pénztárak az inflációt jelentősen meghaladó mértékben növelték hozamaikat. A 2008. évi gazdasági válság okozta veszteségeket követően a magán-nyugdíjpénztári portfólió piaci értékében a pénz- és tőkepiaci tendenciákkal összhangban gyors korrekció zajlott le.
Ennek eredményeként 2008. december 31-től 2010. szeptember 30-ig a portfólió piaci értéke 63 százalékkal nőtt, amit nagyrészt a kiemelkedő befektetési teljesítményekre lehet visszavezetni."

FGSuperman 2010.11.28. 18:31:45

@RAMBO: nem megy az olvasás mi?
:-)

Red Fox 2010.11.28. 19:06:33

@xcrow: Teljes mértékben egyet értek veled.
Én is adózok és most lenyúlják a magánnyugdíjamat amit, ha nem érem meg akkor a családom örökölhetne. És ez itt a lényeg.
Én a hozamot felveszem még akkor is ha csak 10 000 forint. Az én pénzemet ne lopja el ez a számolni sem tudó Matolcsy!

agyamputáltak 2010.11.28. 19:11:48

Don_Pipita 2010.11.28. 17:36:53

elindult volna a folyamat FELMENŐ RENDSZERBEN :-)

agyamputáltak 2010.11.28. 19:13:34

Myta · www.stylebyme.blog.hu 2010.11.28. 18:02:52

ha nem értesz hozzá és/vagy nem vagy tájékozott miért papagájozod a baromságot? :(

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.11.28. 23:54:41

@Don_Pipita: ha meg elvennék mindenkinek a bankbetétjét, akkor még több adósságot tudnánk törleszteni!

Na és? Mi köze az egésznek a magánnyugdíjpénztárhoz? Nem az államnak fizették be, az állam nem számolhatott vele, mint bevétellel, stb. Annyi köze van hozzá, hogy bennevan a nevében a nyugdíj.

Kotkodus 2010.11.29. 07:59:06

@Kalmár: a mnyp-ak nagy többsége infáció feletti hozamot ért el. az öcséd nagy kockázatú csomagot választott a nagyobb hozam érdekében és a válságban ez visszaütött.

vicces, hogy amokor selmeczi ezzel érvelt (hogy a mnyp-ak veszteséget generálnak), megkérdezték, hogy pontosan mire gondol: "azt nem nekem kell tudni.." (ő terjesztette be a törvénymódosítási javaslatot). erről van véleményed?

de nem válaszoltál a felvetésemre: szerinted SZABAD választással térhetek vissza az emeberek az állami rendszerbe?

amiről írsz még (örökölhetőség) az csak a harmadik pillérre vonatkozik, tudtommal. az állami rendszerben csak özvegyi járulékként örökíthető (de akkor az özvegy nem veheti fel a saját nyugdíját > tehát bukó.

később még írtál a bedőlt mnyp-akról (a háborúk után)... szerinted kik robbantották ki a háborúkat? kik vették el a pénzt a pénztáraktól a háborúk alatt? kik miatt értékelődtek le a nemzeti valuták? a mnyp-ak vagy az államok?

végül azt írtad, hogy kifizetéskor bedőlnek a mnyp-ak (d.amerikai példa)... nálunk - tudtommal - a pénzügyi felügyelet ellenőrzi ezeket, ergo vagy szarul dolgoznak (megint állami felelősség) v. ott van az a tőke és ha eljön az idő ki tudják utalni...

összességében, ha te az állami rendszerben jobban bízol, az a te dolgod, de légy szíves engedd meg, hogy én más utat válasszak (és ne vegyék el a befizetéseim 70%-át ebben az esetben)! persze ne felejtsd el, hogy nemsokára megint egy mszp-s kormány felügyeli, kezeli a járulékaidat...
süti beállítások módosítása