HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Kevesebben többet

2008-ápr-12 | 102. nap |  Énvezettem?

Olvasom a Fortune legutóbbi számában, hogy mennyire eltorzult az amerikai adófizetés szerkezete. Egyből kiderült, hogy mennyire téves elképzelésem volt az USA-n belüli adóhelyzetről. Az eredeti cikk itt olvasható.

Az első meglepetés az az volt, hogy mennyien nem fizetnek egyáltalán semmilyen adót Amerikában, és mindezt teljesen legálisan.  A 2005-os adatok szerint az adófizetők 40 %-a kapott több, az adóhivatal által visszafizetett pénzt, mint amennyit ők maguk befizettek, vagyis nettó értékben semmit nem adóztak, hanem segélyen éltek.

Ebből következik, hogy az amerikai családok közel fele kevéssel, vagy szinte semmivel nem járul hozzá az állami adóbevételhez, mig a másik fele fizeti be az adók 97 %-át. Hogy a rendszer mennyire eltorzult az elmúlt évek alatt, azt az is mutatja, hogy az adófizetők felső 10 %-a fizeti az adók 70 %-át, és, hogy a hires legfelső 1 % fizette be 2005-ben az összes beszedett adó 40 %-át!

Ehhez jön még egy érdekes adat: az elmult években bevezetett, a nagykeresők adócsökkentését célzó törvények miatt ennek a legfelső 1 %-nak a  tényleges adószázaléka visszaesett 27.5 %-ról egy 23 % körüli értékre. 

Hogyan lehetséges akkor, hogy kevesebb tényleges adóbefizetéssel mégis növekvő mértékben járul a legfelső egy százalék a beszedett adók mértékéhez? A válasz nagyon egyszerű. Húsz évvel ezelőtt már éves 119,000 dollártól számitott valaki ebbe a kategóriába, mig három évvel ezelőtt ehhez már 365,000 dollárt kellett megkeresni.

Persze az igazi gond az akkor kezdődik, ha valaki belegondol, hogy az USA beli szokások szerint aki a számlát fizeti, mondja, hogy miért is adja ki a pénzt, ami, ha felső kereső réteg úgy dönt, elég érdekesen alakulhat egészségbiztositás, és a törvénykezés szempontjából.

Címkék: politika gazdaság gondolat

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr551925911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása