Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Csuklyás majmok, pénz és prostitúció

2010-aug-02 | 213. nap |  Énvezettem?

Nagyon érdekes könyvet olvastam el a minap. A Superfreakonomics-ről van szó, a Freakonomics folytatásáról. Mint ott is, a főtéma itt is azok egy kívülálló számára megdöbbentő, időnként sokkoló, de rendszerint teljesen logikus tények és események, amelyeket a két szerző, Steven D. Levitt és Stephen J. Dubner, szépen csokorba szedett.

A lista hosszú, a globális felmelegedés olcsó és hatékony megoldásától a legmeglepőbb valószínűségekig, mint például hogy a detroiti prostituáltak nagyobb valószínűséggel fognak rendőrrek üzleti kapcsolatban kerülni, minthogy a rendőrök őket ezen illegális tevékenység folytatása miatt előállítanák, vagy hogy miért is kell a vallási fanatikus öngyilkosjelölteknek életbiztosítást vásárolniuk, az legfrissebb szociológiai, gazdasági kutatások eredményeiig sok mindent végigtárgyal a könyv, közérthető és könnyed stílusban.

Az egyik ilyen jó példa az csuklyás majmokkal végzett kísérletsorozat, ahol először is megtanították a majmokat a pénz használatára. Ez két dolog miatt is érdekes volt. Egyrészt (nemcsak) tudományos körökben elfogadott tény, hogy a csuklyás majmokat nagyjából két dolog érdekli igazán: az evés és a szex. Ezen felül nagyjából semmi. Ennek ellenére nagyjából egy fél év alatt meg lehetett őket tanítani arra, hogy egy bizonyos pénzérme ellenében kedvenc csemegéjüket, szőlőt kaphatnak. Miután ez a viselkedés forma, mármint a pénzért szőlőt kap a majom a gondozótól, berögzült, további kísérletekbe kezdtek a kutatók.

Először azt vizsgálták, hogy vajon ugyanolyan nyerési és vesztési stratégiájuk (és az ehhez kapcsolódó averziójuk) van-e a majmoknak, mint az embereknek. Normál esetben egy pénzérméért a majmok 2 szőlőszemet kaptak. Ebben a kísértletben azonban attól függően, hogy a pénz a fej vagy az írás oldalára esett, a két gondozó különböző képpen reagált. Az egyiknél indulásképpen 2 szőlőszem volt kikészítve, de az egyik esetben (fej vagy írás, naponta változott), a majom kaphatott még egy szőlőszemet. A másik gondozónál 3 szőlőszem volt kikészítve, és a pénz oldalától (fej-írás) függően egy szemet elvett a gondozó. 

Statisztikailag a két eset megegyezett, de máshogyan jutott el a végereményig. Az első esetben a kezdeti állapothoz képest egyel többet, míg a másodikban a kezdeti állapothoz képest egyel kevesebbet a fej-írás eredménye függvényében. Vagyis - míg a végeredmény átlagosan ugyanaz maradt - az első esetben az esetek felében nyerhettek, míg a másodikban az esetek felében veszíthettek.

Érdekes módon, csakúgy, mint az emberek, a majmok is az első verziót részesítették előnyben, vagyis a biztos kettő mellé az esetleges harmadik szőlőszem lehetőségét. Vagyis a majmok is, csakúgy, mint az emberek inkább nyerés orientáltak, és a vesztés lehetőségét próbálják minimalizálni, még akkor is, ha ez a végeredmény szempontjából teljesen mindegy.

A legmegdöbbentőbb felfedezés azonban nemcsak közgazdasági, hanem szociális szempontból is új volt. Történt ugyanis, hogy a pénz, mint értékhordozó eszköz, lényegének elsajátítása után teljesen normálissá vált, hogy a hím majmok pénzzel "kenyerezték" le a nőstényeket, akik a pénz elfogadása és egy rövid, maximum 15 másodpercig tartó aktus után egyből beváltották a pénzt szőlőre.

Vagyis a laboratóriumban az első, nem emberek által cselekedett, prostitúciót tudták megfigyelni a kutatók.

Nem kellett hozzá több, csak egy kis pénz.

Címkék: szex tudomány biológia

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr812191816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása