HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A nem-lineáris alma

2012-feb-09 | 39. nap |  Énvezettem?

Írja az Appleblog, hogy az Apple ARM-processzoros operációs rendszert fejleszt (legalábbis nagyon valószínűleg), ami várhatóan a magasabb kategóriás, tehát nem iOS-t használó gépekben is megjelenik majd. A nagy kérdés persze az, hogy hogyan fogják megoldani az operációs rendszer működését az ARM-processzorokon, amelyek köztudottan számottevően alacsonyabb teljesítményre képesek, mint az Intel processzorok, amiket az Apple most használ ezekben a gépekben.

Pedig a válasz nagyon egyszerű, főleg, ha valaki képes elrugaszkodni a mai lineáris gondolkozástól, ami még mindig uralkodó a számítástechnikában.

Arról van szó, hogy szerintem nem kell leragadni ott, hogy csak egy processzort tehetünk a gépbe. Az Apple már jóideje reklámozza, hogy az OSX képes több folyamatot is tökéletesen párhuzamosan futtatni a mostani többmagos processzorokon. Innen már csak egy lépés az, hogy ne csak egy processzor több maggal, hanem több processzor (akár egy vagy több maggal) legyen jelen a gépben.

Mivel az ARM procik sokkal kevesebbe kerülnek, mint az Intel processzorok, szerintem nagyon könnyen elképzelhető, hogy az Apple majd nem egy, nem kettő, hanem jóval több processzort tud majd a gépekbe berakni anélkül, hogy a rendszer fogyasztását akár egy kicsit is növelné.

Ez azt is lehetővé teszi majd, hogy bizonyos processzorok meghatározott feladatkört lássanak el. Lehet majd egy (vagy két) procit kizárólag az operációs rendszer belső feladatainak ellátására felhasználni. Ennek elsődleges pozitív következménye az lesz, hogy a rendszer szinte soha nem fog lógni, várakozni, hiszen egy proci mindig rendelkezésre áll majd ahhoz, hogy az alap kezelő felületet ellássa, hogy a be és kimenő adatforgalmat irányítsa.

Ha az operációs rendszer úgy van megírva, akkor a többi processzort feladat és nehézség szerint lehetne a megnyitott programokhoz hozzárendelni. Vagyis mondjuk egy (vagy több) látná el a böngészőt, egy másik a szövegszerkesztőt, a harmadik a zenelejátszót, a következő az email klienst, és így tovább.

Innentől kezdve a programokat is tovább lehetne optimalizálni, hogy csak egy, vagy netán több processzort használjanak. 

Sőt, ha valaki tovább megy, akkor az operációs rendszer a procikat igény szerint ki és bekapcsolhatja, ezzel is szabályozva a rendszer energiafelhasználását, és növelve a várható üzemidőt. 

Kíváncsian várom, vajon tényleg ilyen irányban gondolkozik és fejleszt most az Apple. Remélhetőleg hamar kiderül.

Címkék: mac technika

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr844085087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hipokrita 2012.02.09. 23:31:51

Nem akarok túl lehangolóan hatni, de ilyen megoldásokat a mai "lineárisan" (?) gondolkodó informatika már lényegében igen régen alkalmaz, egy asztali gépben viszont jó ok van arra, hogy nem általános. Szóval azért nem itt lett feltalálva a spanyolviasz.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.10. 06:59:18

@hipokrita: Nos, az Apple-t ismerve, volt már előttük mp3-s lejátszó, telefon és tablet is, aztán mégiscsak kitalálták, hogyan is van értelme az egésznek. Ami azért mégsem spanyolviasz kategória, bár sokan annak akarják beállítani.
süti beállítások módosítása