HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az üzleti és a politikai legitimáció

2012-már-12 | 71. nap |  Énvezettem?

A Véleményvezéren olvastam Lázár János kirohanását a politikai és az üzleti legitimáció különbségéről. Ahogy Lázár mondta:

Az a borzasztó, tudod, hogy akik diktálni próbálnak az üzlet világából, a bankok világából, a telekommunikáció világából, a gazdasági csoportok világából, azokat senki nem választotta meg, maximum a részvényesek vagy a tulajdonosok. És azoknak diktálnak, akik mögött elvileg társadalmi legitimáció van, és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy ellenzéki vagy kormánypárti valaki. 

Nos, rossz hírem van Lázár Jánosnak: az üzleti élet vezetőinek (feltételezve, hogy a játékszabályoknak megfelelően nyerték el ők és vállalatuk a vezető pozícióját) sokkal nagyobb legitimációja van, mint bármelyik politikusnak.

A nagyobb legitimáció két okból fakad. Egyrészt azért, mert a gazdasági legitimáció általában politikai töltet és pénzügyi érdekek nélküli (vagy azok ellenére is meglevő) teljesebb társadalmi keresztmetszetet jelent. Hiszen egy jó mosógépet mind a jobb és baloldali elkötelezettségű választópolgár meg fog venni, vagy előnyben fog részesíteni, feltéve, hogyha az ár-érték aránya is olyan, hogy ezzel a gyártót gazdasági előnybe részesítse hosszútávon (amitől aztán a vállalati vezetőnek akkora "hatalma" lesz, hogy elkezd hangot adni érdekeinek a politikai színtéren is).

A másik pedig azért, mert egy üzleti élet vezetőjének legitimációja közvetlen anyagi áldozatból fakad. Ehhez azt a fundamentális különbséget kell észrevenni, ami a vásárlást a választástól lényegében választja el. Az egyiknél az emberek (a vásárlók) a pénzüket adják, míg a másiknál a választók a pénzüket várják a tranzakcióból kifolyólag. Azt, gondolom, nem is kell ecsetelni, hogy melyik vár el nagyobb áldozatot, gondosabb mérlegelést, és jár az egyénre közvetlenebb kihatással rövid és hosszútávon. S azt sem, hogy míg a szavazatból még nem fogyott ki soha senki, addig a pénze (a kevés kivételtől eltekintve) igencsak határos erőforrása mindenkinek.

Ezen gondolatsort tovább folytatva akár meg is jegyezhetnénk, hogy mivel a politikai legitimáció semmilyen anyagi hozzájárulást nem követel meg (sőt a mai itthoni helyzetben inkább annak fordítottjával kecsegtet), így annak a legitimációja — legalábbis üzleti szempontból — akár teljességgel kétségbe is vonható, negálható. Magyarul, ha nem fizet a kedves választópolgár, mint ahogy teszi azt az üzleti elit "megválasztásakor", akkor a politikai szavazata üres, pénzzel fogható érték nélküli szavazat. S annyit is ér.

Persze lehetne ezen változtatni, volna is rá ötletem, sőt több is.

Persze ehelyett inkább egyszerűbb a (legitimációs) port hinteni, mint teszi azt Lázár is. Mert a másik oldalon szembesülni kellene azzal, hogy a Fidesz legitimációja olyan tartós volt, mint nagyjából a pasztőrizetlen tej az.

Címkék: politika választás gazdaság vállalat management

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr134311834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása