HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Laptopisztánt Magyarhonba!

2010-dec-10 | 343. nap |  Énvezettem?

Laptopisztán furcsa hely. Egyszerre szabad és formális, egyszerre szabad és kötelező, egyszerre laza és hajtós, termelékeny és lazsáló. Pont ez kell nekünk!

A magyar hivatalnokokra, vagy legalábbis a róluk alkotott mentális képre, már jóideje ráférne egy alapos frizuraváltás. Hiszen kinek nincs elege a kávét ivó, trécselő, semmittevő közhivatalnokokból, akiket az isten sem tud elmozdítani, motiválni, cselekvésre kényszeríteni.

Nos, a megoldás Laptopisztánban található. Nincs más dolgunk, mint kimozdítani a közhivatalnokokat a kávéházakba. S mielőtt még bárki is azt gondolja, hogy teljesen elment az eszem, érdemes végiggondolni a dolgot.

Ha valaki nem a hivatalban van, hanem "remote" módon próbálja végezni a dolgát, szeretne mindent elektronikusan elérni. A kávéházakban a köztisztviselők csak így tudnának dolgozni. Ettől aztán a közhivatalok is véglegesen és visszavonhatatlanul egy újfajta, "elektronikus" állapotba kerülnének, ahol papír tologatás helyett fájlok küldözgetése lenne a napi munka nagyrésze, a belső papírmozgást most kiszolgálók nagy fájdalmára.

S ennek már akkora a társadalmi előnye, hogy megérné akár közpénzen is fenntartani a kávéházi WiFi hálózatokat, hiszen a köztisztviselők is, de az állampolgárok is itt végeznék mindennapos elektronikus közteendőiket.

De ami ennél ezerszer fontosabb az a Laptopisztánban uralkodó, elsőre ellentmondásosnak tűnő, állapot, miszerint az összes kávéházi lazaság, farmer és garbóviselős, a székben kényelmesen hátradőlős szokások ellenére a kéváházi munkavégzéstől az ember nem lustább, hanem termelékenyebb lesz.

Ennek alapfeltétele az, hogy legyenek olyanok, akik tényleg dolgozni szeretnének ilyen helyeken. S ilyenek mindig vannak, hiszen az új kolléga, a fiatal pályakezdő rendszerint (még) ilyen fáből van faragva. S a nyílt, bárki által ellenőrizhető munkahelyeken nincs is annál jobb hajtóerő, mint amikor egyrészről valaki azt látja, hogy más hajt, másrészről pedig teljesen tudatában van annak, hogy mindenki más is látja, ha ő nem.

Ebből következően aztán Laptopisztánban gőzerővel folyik a munka. Aki trécsel, arra rászólnak, azt kinézik. Nincs vesztegetni való idő, a wc-re is csak kiszalad az ember, nehogy a laptopjának hűlt nyomát találja. Szerencsére egy megfelelő pillantással el lehet érni, hogy a bőszen dolgozó szomszéd ügyeljen a gépre, amíg visszaérünk (csakúgy, mint ahogy a strandon teszi ezt az ember).

A nagy munka mellett más előnyei is vannak Laptopisztánnak. A kávéházban mindenki saját maga fogyasztását állja. Ebből következően az időtlen időkig tartó kávézgatás helyett még jobban megéri dolgozni, hiszen kinek futja a fizetéséből napi 15 kávéra, ha az nem ingyen van? S ha mindenki a kávéházban dolgozik, akkor a közhivatalok fűtésén, villanyszámláján is lehetne spórolni.

Laptopisztánban jobb az ellátás, mint a hivatalban. Jobbak a szendvicsek, jobb a kávé, a tea. És még fel is szolgálják, amit rendelünk. És az ebédidőt sem kell arra "vesztegetni", hogy egy megfelelő helyet találjon magának az ember egy közeli kávéházban, hiszen már ott van reggel óta.

Az meg talán már csak hab a tortán, hogy ha tényleg a Laptopisztános "törvények"-hez tartanánk magunkat, akkor - legalább is a NewYorkTimes szerzője szerint - majd az összes köztisztviselőnek MacBookPro-kon kellene dolgozniuk. 

Még lehet, hogy motiválná is őket. 

Címkék: gondolat társadalom közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr862503086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VonS 2010.12.10. 20:11:39

Érdekes írás, de próbálj egy céget úgy építeni, hogy kéváházakból nyomják a munkavállalóid laptopról, meg úgy is, hogy bezavarod őket irodába.
Meglepő hatékonysági különbség van, nyilvánvalóan a második javára.

"a kéváházi munkavégzéstől az ember nem lustább, hanem termelékenyebb lesz."

azt kell mondjam, ez így leírva távol áll a valóságtól. Komolytalan szervezetet lehet csak ilyenre alapozni.

Amúgy meg lehet, hogy így jobban működne a magyar bürokrácia, ebben igazad lehet(ne), de ez a "jobban" ugyanúgy fényévekre lenne a jótól, mint a mostani. Sajnos.
Gondolkodni viszont soha nem hiábavaló :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.12.10. 20:19:20

Legalább nem kéne fenntartani az állami irodákat. A termelékenység szerintem nem változna, de nem is csökkenne, és nem kéne kimenni cigiszünetre.

Valamint ha a hivatalnok szemmel láthatóan éppen nem csinál semmit, megkérheted, hogy veled foglalkozzon :)

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2010.12.10. 20:41:52

vmelyik napon beültünk nővel egy belvárosi kafféházba egy kafféra - megettünk levő asztalnál negyedóra alatt végighallgattunk egy ilyan notebookos-iratszétrakós-orditvamobilozós usertől 2 darab autónak a kötelezőváltási ügyintézését meg vmi életbiztosítási tanácsadást. elmenekültünk. persze én vagyok a fasz, mért kávéházba vittem kávézni...

Bergeroth 2010.12.10. 20:57:38

"Macskafogó és a 300 atmoszférérás agyvíz..."

azt majd javítsd ki ha van fél perced. :)

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.10. 21:09:04

@Bergeroth: Több, mint ötvenezer látogató, és te vagy az első, aki kiszúrta. Ott az öt pont!

Köszönöm, és javítva.

Jokerpofa 2010.12.10. 22:33:07

@VonS: meglepo modon nekem eleg jol megy a kavehazban dolgozni laptopon, szerintem ez ember fuggo, ahogy a poszt irja a palyakezdo, tettrekesz fiataloknal ez nagyon is mukodne, ellentetben az egesz nap az irodaban kavezgato oskovuletek.

balazsman 2010.12.10. 22:42:52

eddig ahányszor otthonról vagy közterületről dolgoztam, mindig kevésbé voltam termelékeny, mint bent, az irodában. 8ami amúgy nem egy rossz hely)
kivéve molyolós XLS táblázatok vagy filmes megtekintők.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.11. 07:31:01

@Theodoro: Én is így vagyok vele, bent a cégnél a kollégák állandóan ott nyüzsiznek, nem hagynak békén a kérdéseikkel, megy az interaktív hogyan ne dolgozzunk, valaki telefonál és ezt mindenki végighallgatja, stb.

Vonaton, kávéházban viszont a külső zajt ki tudom kapcsolni, és sokkal jobban sikerül a munkára koncentrálnom.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.11. 07:44:12

Inspiráló is lehet az ilyen közeg, bááár az ordítvamobilozós biztosan nem inspirálja a környezetét!:)...vagy de?

SzaGyu 2010.12.11. 07:51:32

Az angol parlament alsó és felsőházában is laptop és netbook-on keresztül dolgoznak a képviselők?
No nem. Ott munka van!

És mi van nálunk? Hát megmondom:
Minden halmozott állású hivatalnok és parlamenti képviselő nem a lába között lévő himbi-limbivel vagy gésagolyójával játszik, szórakozik, hanem a laptoppal.

Tomchy 2010.12.11. 07:57:37

Pár hónapja már kormánytisztviselők. Tessék utánaolvasni... :O)

Schizomyco Phyta 2010.12.11. 09:40:24

A köztisztségviselők szót nem teljesen értem. Lehet ilyet kreálni, de szerintem nincs, legfeljebb köztisztviselő. Közülük is átminősítette jó párat kormánytisztviselőnek. És mint mindenhol, itt is vannak különbségek: vannak kávézgatók és vannak, akiknek a belük is kilóg, mosott rongyok, mire hazaérnek. És nem a munkabírással van a gond, hanem a munkatársak fele kávés, a másik fele pedig dolgozik (helyettük is). Kereskedelemben is találni mindkét "fajtát": kérésre sem hederít rám vagy le sem tudom vakarni, mert felfogta, hogy a vásárlóból, vagyis belőlem él.
Azért érdekes lenne egy kávéházba kivonulni egy mérőműszerrel és "online" mérni, vagyis nem lehet általánosítani. Arról nem is beszélve, hogy az ügyfél hol kérdezne: "Az ügyfélszolgálat ma a *** kávéház 34-es asztalánál működik". :)
Én személy szerint nem tudnék kint dolgozni, már a munkámból kifolyólag sem, és a nyüzsiről nem nem is beszéltem.

cs.barcsay 2010.12.11. 09:44:02

Köztisztviselő vagyok drágám. Biztosan élvezné az ügyfél, ha a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatát a falu nem létező internetkávézójában venném fel. Nem beszélve mondjuk egy kiskorú védelembe vételéről vagy egy családból való kiemelésről. A falu mondjuk élvezné az ingyencirkuszt.

Tomchy, olvass utána: vannak közalkalmazottak, köztisztviselők és kormánytisztviselők :O)

Ami meg az ügyfeleket illeti: a rokkantnyugdíjas nénike biztosan ügyfélkapun fogja intézni a közgyógyellátási igazolvány ügyét, csak találja meg a kilincset.

Szóval kissé szűklátókörű vagy, és fogalmad sincs, hogy mit csinál bármilyen tisztviselő.

vaneszándék 2010.12.11. 09:52:58

Bizonyos területeken ez működhetne. Kb. az esetek 10%-ában.
Láttatok-e már olyan hivatalt, ahol ÜGYFELEKKEL foglalkoznak?
Láttatok-e már TB-igazgatási szervet, APEH-ot, munkaügyi központot, ahol egy ügyintézőre napi szinten 30-40 ügyfél jut? Hús-vér emberek, akiknek néha még PC-jük sincs, nemhogy laptopjuk.
Na ugye.
Ezek az ügyfelek is mind jöjjenek a kávéházakba? És álljanak (üljenek) sorba, ahol persze vannak telepített, nagyteljesítményű nyomtatók is, mert ugye ezt-azt azért nyomtatni is kell.

Az ötlet egyébként részben jó, de az írás megint - mint általában a blogok - egyoldalú.

Schizomyco Phyta 2010.12.11. 10:00:38

@cs.barcsay: Köszi, hogy ilyen szépen összefoglaltad. Elég sok sztereotípiát vélek felfedezni a blogban. Vagyis minden köz- csak rossz lehet, ingyenélő. Ezt visszautasítom mások nevében is!

cs.barcsay 2010.12.11. 10:20:15

Na igen. Sajnos valami miatt kialakult ez a sztereotípia. Biztosan vannak rossz tapasztalatok, ami jobban megragad az emberben, mintha rendben tudja intézni az ügyeit, mert az a természetes.

Schizomyco Phyta 2010.12.11. 10:28:33

Nem állítom, hogy mindenki szent, de nem is olyan rossz, mint sokan hiszik, mondják. A nagyon utált APEH-nál olyan kedvesen, segítőkészen fogadtak és adtak tanácsot a problémámra (nem jogos büntetőkamat), hogy csak pislogtam.
Nálunk, ha 22 munkanapon belül nincs postázva az engedély vagy bármi más papír, akkor automatikusan fizetjük vissza az igszolg. díjat. Még nem volt ilyen a KET életbelépése óta... A helyszíni szemle 1 héten belül megvan és az engedélyt legkésőbb másnap leadjuk. Egyrészt határidő, másrészt kisebb az asztalomon a "torony". :) De ezt nem nézik az ügyfelek, pedig hozzánk válogatottak jönnek, nem vagyunk olyan problémások, mint mondjuk egy TB, APEH stb.
Úgy gondolják, hogy nekik jogaik, nekünk kötelességünk van csak.

Hozzá Szóló 2010.12.11. 10:33:38

Isten ments, hogy embereket kelljen fizetni. Minden állampolgárnak meg kell tapasztalnia, milyen az, amikor egy hivatalnál sorban állás helyett telefonon intézhetik a dolgaikat.

Kérem, nyomja meg az egyes gombot... :D

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.11. 10:35:07

@SlafRock: Az ordítva mobilozóst kinézik normális helyen. Sőt, a kávéház személyzete szokta felszólítani, hogy egyrészt a telefon másik oldalán nem süketet hallgatják amit mond, másrészt pedig a környezetében sem süketek hallgatják, amit mond, de a környezete még ráadásul nem is kiváncsi arra, amit mond.

Vagyis hangerő le, telefonnal el. Helytől függően 15-30 másodperced van, hogy csöndesen kimenj vagy befejezd a beszélgetést.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.11. 10:37:52

@vaneszándék: Az ügyfelek lehet, hogy ezerszer jobban szeretnének minden ilyen ügyet online elintézni. Email-en vagy egy weboldalon keresztül (chat, elektronikus nyomtatvány kitöltése, stb.) ahelyett, hogy az intézményt látogassák. Egyébként is, az intézmény van értük, nem ők az intézményért.

Mikor hallottak utoljára egy köztisztviselő szájából azt a kérdést elhangzani, hogy ugyan hogyan tudná ő vagy az intézmény a szolgáltatást jobban a te igényeidre formálni?

Itt a hiba, tessék merni álmodni-számonkérni-követelni, hogy ne kelljen az intézménybe bemenni. A papírokat a posta is kihozza...

manager2008 2010.12.11. 10:39:47

Ez az idea ősrégi, kb. 20 éve elemeztük hogy milyen lehetőség van a netes munkavégzésre. Akkor még nem voltak meg a feltételek. Ma már nagyon sok komoly szervezete működik informatikai eszközökkel támogatva, ahol a munkavégzők (szakértők, ügyintézők, stb. ) nincsenek irodához kötve.
A video konferencia rendszerek biztosítják a teljesebb kommunikációt is.
Ennek ellenére sok olyan tényező van ami miatt a személyes találkozás szükséges, a nokia dobozokat is személyesen kell átvenni, és a titkos megbeszéléseket sem merik a neten végrehajtani.
Hatékonyságra (érdek által) kötelezett szervezetek ma is működnek iroda nélkül.
A dokumentum kezelő rendszerek , a központi adattárolás pedig biztosítja a megfelelő hátteret. Mégis épülnek az irodaházak :)

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.11. 10:40:50

@cs.barcsay: Hát igen. A rokkant nyugdíjas nénike biztosan nagyon örül, hogy megint neki kell bemennie az intézménybe (bárhol is legyen az), ahelyett, hogy alternatív megoldást kínáljon fel neki az intézmény az ügyek kezelésére.

Tessék már felébredni, nem a 19. és 20. században vagyunk, a technológia közben fejlődött, csak lépést kellene vele tartani.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.11. 10:42:27

@manager2008: A kérdés az, hogy ha nem 20 évvel ezelőtti elemzést, hanem mondjuk egy 2010-es elemzést veszel alapul, akkor mi lehetséges.

20 évvel ezelőtt a HIX MOKA volt a nagy újdonság...

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.11. 10:44:39

@vaneszándék: Nem bírom elégszer leírni, hogy tessék már az "ügyfélnek bel kell jönnie az irodába" ötletet elfelejteni, vagy meghaladni. Lehet ezt másképpen is csinálni.

21. században élnénk, legalábbis a naptár szerint...

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.11. 10:50:20

@Énvezettem?: Ha pedig nem ilyen a kávéház, be sem érdemes menni!:)
Én még csak kétmobiloslaptopost láttam, csendesőrült kinézettel, és azon gondolkodtam,hány keze is van konkrétan.
Laptopisztán előtt egyébként érdemes lenne Netisztánt bevezetni, mert ez a szolgáltatói szegmens még mindig elmaradott egy kissé!

Schizomyco Phyta 2010.12.11. 10:58:01

@Énvezettem?: Ha nem az ügyfél menne be, vajon mennyit utaznának naponta az ügyintézők, mennyivel kevesebb hasznos munkát végeznének. Akkor az lenne a baj. Nekem meg az, hogy előírás szerint 3 órát kell autóznom, hogy egy 10 perces mérést megcsináljak. És akkor örülhettem, mert a megbeszélés szerint ott volt az ügyfél. És itt én vagyok az ügyfélért.
Azt a régi ideológiát is el lehetne felejteni, hogy mindent el lehet intézni laptopról, út közben, ráadásul olcsóbb. Már felvetődött a nyomtatás. Egy mobil nyomtató mennyibe is kerül? És a patron bele? És a laptop? Így meg van asztali gép, hálózati nyomtató a mobilnyomtató árából, jóval olcsóbb fenntartással. Melyik a költséghatékonyabb?

A hangos telefonálókat pedig nem mindenhol intik csendre, mert megharagszik és többet nem költ ott, pedig "törzsvendég". A dohányzásért sem szólnak, sőt, amikor számonkértem, hogy a nemdohányzó helyen miért adtak hamutálat a mellettem ülőnek, még fel voltak mindketten háborodva. Pedig a nemdohányzók védelme jogszabállyal is biztosított, de arra is nagyban.
A hivatalok igenis fejlődnek, én belülről és mint ügyfél is látom, csak egyeseknek semmi sem elég.

Schizomyco Phyta 2010.12.11. 11:03:16

@Énvezettem?: "A papírokat a posta is kihozza..." De nem írja meg a határozatot, engedélyt. Az ügyintéző meg le is tudja laminálni a lakcímkártyát, így posta sincs, nekem sem kell elmennem kiváltani az ajánlott küldeményt és azonnal kézhez is kapom. Vagy mindenki magának írjon/adjon engedélyt, lakcímkártyát stb?

manager2008 2010.12.11. 11:12:59

@Énvezettem?: Nekem ez volt a dolgom sok évig, ismerem a lehetőségeket hidd el. Nem technikai jellegű a probléma.
Csak néhányat mondanék ami problémás:
1. az ügyiratok teljes kezelését meg kellene oldani (nem úgy ahogy most van, sőt volt már ennél sokkal jobb is régen, papír alapon is). Rengeteg ügy van ami több szervezet intézkedésére, engedélyére stb. vár, illetve az együttműködésük szükséges. egyszerű példa mondjuk egy épülettel kapcsolatos ügyintézés. Ahány szerv annyiféle nyilvántartás, stb. A bíróságok működése egy másik vicc.
2. az érvényes szabályozásokat át kell dolgozni. Hiába van elektronikusan elérhető cégbíróság, stb. ha bizonyos eljárási lépésenként személyesen is meg kell jelenned a bankban stb. Egy bankszámla nyitásához is kell mondjuk hiteles fordítás, és azt nem elektronikusan adják ki, ergo be kell menned vele.
3. Mindent nem lehet leírni, sokszor személyesen kell elmondani az ügyfélnek a problémáit különben könyvet írhatna.
4. A jogszabályok tele vannak hibával, ergo hülyeségekkel kell küzdeni, szóban és papíron.
5. A személyiségi jogok, adatvédelem stb. miatt még olyan eset is van hogy a rendőrség egyik szerve nem tudja lekérdezni a másik szervénél lévő információt, tehát te fogod két nap alatt beszerezni (minimum kétszer oda kell menni, sorban állni stb (persze illeték stb.) lásd erkölcsi bizonyítvány és társai.

Szóval az egész rendszer tele van idióta dolgokkal, amit bármikor meg lehetne szüntetni ha lenne rá valakinek energiája (nincs erre idő, létszám, pénz, stb.).

Az egyszerűsítést megcsinálni sokkal bonyolultabb mint bárki hinné. Ha elhatározná valaki hogy megvalósít egy ilyen rendszer, és az mondjuk az ügyintézés felét átteszi teljesen internetes alapokra, az is eltartana vagy 6 évig (ha értenének hozzá, de nem olyanok :)).

A helyzet nem hogy javulna, hanem egyre romlik, az informatika egyes helyeken gyorsít, de máshol meg káosz alakul ki (régen bementél egy borítékkal és elintézted félóra alatt, most sok borítékkal intézed el ugyanazt egy hónap alatt).
A profi köztisztviselők helyett fiatal egy tollú indiánokkal fogsz találkozni, és jobb ha elmondod neki mi a dolga, mert különben nem mer lépni. A jogalkalmazók a nyilvánvalóan látható tökéletes baromságot tartalmazó de hatályos törvényeket is megpróbálják végrehajtani, és a történet a bíróságon köt ki általában mert a rendszer nem oldja meg a problémát.

Laptop ilyen helyzetekben csak egy írógép semmi más. Az hogy hol írógépelsz baromságokat az meg tök mindegy :)

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.11. 11:13:39

@Énvezettem?: Szóval az ötlet nem rossz, és sok aspektusban használható lenne, pl éppen vidéken. Csak az infrastruktúrát kellene hozzárendelni.

Schizomyco Phyta 2010.12.11. 11:23:33

@SlafRock: Hopp, én Budapestben gondolkoztam, mert ezt ismerem. De valóban, vidéken más lehet a helyzet, ott nagyobb létjogosultsága lehet. Erről nem tudok nyilatkozni. A budapesti központúságért elnézést, saját magamból indultam ki. :)

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.11. 11:28:43

@Schizomyco Phyta: A lakcímkártyát normális országokban egy helyen csinálják központilag géppel 100%-os automatizáltság mellett, innen megy ki postán bárkihez (ahol a címzést, stb. is a gép csinája). Az meg már tényleg mindegy, hogy először a hivatalba megy, és onnan tovább, vagy egyből az ügyfélhez. A levelezést meg lehet írni bárhol, utána az adatbázisből kiszedi egy célgép, nyomtat, borítékol, címez, felad. Minek kell ehhez hivatalnok??

Ez ki van már régesrég találva, tessék már elővenni az dolgokat elképzelni merő szemüveget!!!!!

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.11. 11:31:29

@manager2008: A jogi problémákat hagyjuk meg egy másik poszt témának. :D

Együtt érzek mindazokkal, akik ezt már nagyon szeretnék, de pont az ilyen jogi "spagettimonster"-ek miatt nem tudják megvalósítani.

A legjobb kiindulási állapot az lenne jog/törvény alkotáskor, ha azt feltételezzük, hogy az illetőnek NEM kell bemennie akárhova ahhoz, hogy valamit elintézzen.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.11. 11:33:01

@Schizomyco Phyta: Nem dorgálásként írtam!:) De valóban sokat javíthatna a mai helyzeten, amit úgy lehetne jellemezni, hogy egy nap alatt egy ügyet sem tudok elintézni.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.11. 11:34:43

@Schizomyco Phyta: Nem kell utazni. Van telefon, posta, net, akármi. Ha ott nincs, a közelben biztosan van valahol.

Nem azt szeretném elérni, hogy személyesen ne lehessen ügyintézni, hanem azt, hogy lehessen ne-személyesen is. Aztán majd a kedves ügyfél kitalálja.

Az meg még csak egy szunnyadó ötlet, hogy a személyesért fizessen az ügyfél óradíjat, a netes-telefonos-postaiért meg ne. Egyből választanának...s lenne is egyből mindenkinek lakcíme.

Schizomyco Phyta 2010.12.11. 11:38:14

@Énvezettem?: A héten voltam ellenőrzésen, az ügyfél az engedélykérelmében (maga írta) más nevet adott meg. A postázási címet sem adta meg, szerencsére rákérdeztünk, hogy hova küldjük.
Az automatizálás nagyon szép szó, de sok helyen nem lehet alkalmazni, lásd előző példám. És én lennék a hibás, mert rossz név/cím van az adatbázisban.
Nem értem a következő mondatot: "Az meg már tényleg mindegy, hogy először a hivatalba megy, és onnan tovább, vagy egyből az ügyfélhez." Mi megy a hivatalba? A lakcímkártya a hivatalban nyomtatódik és átadják az ügyfélnek, miért kell ide posta? A központosított nyomtatáskor az ügyfél lesz a címzett, nem a hivatal. És létezik a IX. Balázs Béla utcában a KEK KH, ahol sok mindent már így csinálnak, de nem lehet mindent.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.12.11. 11:48:34

@Schizomyco Phyta: Szerintem csak a kérelmező a felelős a megfelelő lakcímért. Ami meg, ha más lenne, mint az adatbázisban levő, a rendszer egyből jelezné. Ha nem felelő lakcímet ad meg, akkor rossz helyre megy ki a válasz. Ez nem a hivatal hibája.

A mondat meg arra utalt, hogy ha központi helyen csinálnák a lakcímkártyát, akkor a mostani rendszer szerint először a hivatalba kellene, hogy menjen. De persze mehetne egyből az ügyfélhez is. A lényeg a központi megoldáson van, ahol a munkafolyamatot szinte teljesen automatizálni lehet.

Én mondjuk az összes minisztérium összes levelezését így intézném, egy helyen nyomtatva, feladva, mindezt géppel. Ezzel lehetne csak igazán sokat spórolni, hiszen nem kellene ezer meg ezer nyomtatót fenntartani egy csomó személyzettel akik ezt karbantartják, a postai tevékenységet végzőkkel egyetemben.

Schizomyco Phyta 2010.12.11. 12:04:12

@Énvezettem?: Elvileg a kérelmező a felelős a megadott adatokért. És ha a rendszer jelez is másik cím miatt, elakad a folyamat, mégis kell emberi beavatkozás tisztázni a helyes címet. És a hivatalban újabb ügy, mert nem ment ki a címre a határozat, ami ugye nem jó (előírok valamit, de erről nem értesítem az ügyfelet?)
A központilag (KEK KH) kiállított okmányok szerintem most sem a hivatalba mennek, hanem az ügyfélhez egyenesen. A minisztériumi slepp pedig kis része csak az állam/közigazgatásnak. Persze mindenhol lehetne spórolni.
Az irodatechnika karbantartása pedig külsős, piaci céggel történik: a fénymásoló tonerét is ők hozzák, így ilyen személyzet nálunk nincs. Hogy ez most mennyire gazdaságos, ne menjünk bele, szerintem senki sem tudja megsaccolni (ez a cég sok telephelyet felügyel, biztos gazdaságosabb, mint mindenhol csak 1 embert foglalkoztatni, aki sosem megy szabadságra... :) )
süti beállítások módosítása